بوروکراسی در بازار سرمایه آزاردهنده است

  یکشنبه، 03 اسفند 1399 ID  کد خبر 137510
بوروکراسی در بازار سرمایه آزاردهنده است
ساعدنیوز: عضو شورای عالی بورس با انتقاد از بوروکراسی آزاردهنده حاکم بر بازار سرمایه، با تشریح محاسن توسعه بازار سرمایه، این ‌اتفاق را راهی نجات‌بخش برای شفاف شدن اقتصاد ایرانی و کاهش فساد و ناکارآیی‌ها عنوان کرد و به بیان راهکارهایی برای ‌تأمین مالی از طریق بازار سرمایه از جمله ایجاد کریدورسبز برای شرکت‌های بزرگ و بازار هیبریدی پرداخت.‌

به گزارش سایت خبری ساعدنیوز به نقل از اقتصادآنلاین: پنل تخصصی نقش بازار سرمایه در توسعه صنعت پتروشیمی به ریاست جواد عشقی نژاد مدیرعامل مدبران اقتصاد و نائب رئیس هیئت مدیره بورس تهران و با حضور رئیس شرکت اوراق بهادار تهران و چند تن از مدیران عامل شرکت های تأمین سرمایه و فعالان این بازار برگزار شد.

سعید اسلامی بیدگلی با عنوان اولین سخنران گفت: در ابتدا می خواهم به این سؤال که مرتب در فضای رسانه ای و سمینارهای کشور مطرح می شود که چرا اقتصاد ما می خواهد از بانک محوری به سمت بازار محوری حرکت کند پاسخ دهم.

وی افزود: ما در دنیا اقتصادهای داریم که بانک محور هستند و موفق از جمله آلمان و ژاپن و در دنیا کشورهایی هم داریم که بازار محور هستند و موفق، مانند کشورهای آنگلوساکسون. آنچه در اقتصاد ایران، بعد از انقلاب رخ داد این بود که تأمین مالی پروژه های بزرگ بودجه محور شد و در شرایطی که اقتصاد ایران وابسته به نفت بود و هزینه کرد از بودجه وابسته به درآمدهای نفتی بود، به دلیل جایگاه نه چندان مطلوب ایران در عرصه های بین الملل و چالش های سیاسی که با آن روبرو بودیم، درآمد نفتی کشور نوسانات زیادی داشت که این نوسانات تأثیر مستقیمی بر بودجه و کم وزیاد شدن هزینه ها می گذاشت.

دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران، تصریح کرد: از سوی دیگر تخصیص بودجه در کشور ما در یک فرآیند نادرست شکل می گرفت و درنتیجه این تخصیص به شدت ناکارا بود. توان نمایندگان و بخش های دولت در هر منطقه ای که بیشتر بود، بودجه ها را به سمت خود می کشید و یادگار این تخصیص بودجه انبوهی از پروژه های نیمه تمام و طرح های کاملاً ناکارآمد است.

اسلامی بیدگلی، سپس به ورود بانک ها به مبحث تأمین سرمایه اشاره کرد و گفت: نظام بانک محور نیاز به کنترل های بسیار بسیار دقیق دارد، اگر این کنترل ها درست انجام نشود، عملاً آنجا هم این تخصیص ها غیر بهینه خواهد بود و اگر قرار باشد ما نتوانیم سیستم بانکی و نظارتی درستی داشته باشیم، عملاً تنها نظام بازار محور است که می تواند بخشی از این بهینگی تخصیص را تأمین کند و با توجه به فضای اقتصاد سیاسی ایران و غیر شفاف بودن بخش بزرگی از اقتصاد ایران، به نظر می رسد که تنها راه تأمین منابع مالی که هدر رفت کمتری داشته باشد و به کارآیی نزدیک تر باشد تأمین منابع مالی از طریق بازار سرمایه است.

وی به حجم کوچک بازار سرمایه ایران پیش از این رشد اخیر اشاره کرد و ادامه داد: فرصتی که در دو سال اخیر برای بازار سرمایه مهیا کرد موجب شد که به تأمین مالی از طریق سرمایه نگاه ویژه تری کنیم. مختصات اقتصاد ایران به گونه ای است که اگر به سمت اقتصاد بازار محور نرود، همچنان درگیر فساد و ناکارایی ها خواهیم بود و نمی توانیم این مشکل را حل کنیم؛ بنابراین عملاً اقتصاد کلان راهکار توسعه بازار سرمایه و تأمین مالی از طریق این بازار را پیش رو دارد. مزایای تأمین مالی از طریق بازار سرمایه چه در بخش بدهی و چه در بخش سرمایه می شود منجر به شفاف شدن فضای تأمین مالی و نظم گرفتن ناشران و به بیان دیگر اصلاح رفتار آن ها می شود. مثال واضح آن انتشار اسناد خزانه است، دولتی که به عنوان بدعهد در باز پس دادن بدهی ها خود شهره بود بعد از انتشار اسناد خزانه روی بخشی از بدهی هایی که سال ها بود پرداخت نشده بود در حالی به این تعهد خود عمل کرد که بخش زیادی از بازار معتقد بود دولت به این تعهد خود عمل نمی کند و اینگونه بود که آن دولت بدعهد برای بدهی هایی که عمدتاً ناشی از وابستگی زیاد به منابع بودجه و نوسانات اقتصاد کلان بود، به طور مرتب و سروقت همه کوپن های اسناد خزانه را داد.

عضو شورای عالی بورس از دیگر تحولات صورت گرفته در اقتصاد ایران بعد از حرکت به سمت بازار محور شدن با تغییر در رویکرد دستوری بودن قیمت گذاری در حوزه های مختلف عنوان کرد و افزود: افزایش سرمایه ها و کاهش مشکلات اقتصاد کلان ازجمله برداشته شدن بار بودجه و کاهش مشکلات فعلی شبکه بانکی که دو بار در طی یک دهه گذشته تا مرز ورشکستگی کامل هم رفته از مهم ترین فواید توسعه بازار سرمایه است و اقتصاد کلان و سیاست گذاران باید به سمت توسعه بازار سرمایه گام بردارند، اما در این توسعه یک موانع جدی وجود دارد.

اسلامی بیدگلی تصریح کرد: موانعی در سطح اقتصاد کلان برای جلوگیری از توسعه بازار سرمایه وجود دارد که مهم ترین آن، نوسانات است. یعنی ما اقتصادی هستیم که نتوانستیم در چهار دهه گذشته یک ثبات نسبی در اقتصاد داشته باشیم، خیلی ها نسبت به اتفاقاتی که بعد از مرداد در بازار سرمایه اتفاق افتاد انتقاد کردند و واکنش نشان دادند و ما هم به عنوان فعالان جدی تر بازار سرمایه در پست های سیاست گذاری و مدیریتی هم آماج حملات و ناسزاها به ویژه در شبکه های اجتماعی قرار گرفتیم اما حقیقت این است که تنها بخش کمی از این نوسانات، مربوط به حوزه سیاست گذاری بازار سرمایه است و مشکل جای دیگری است، ما در حال صحبت درباره یک اقتصاد هستیم که در همین سال ۹۹ که به پایان آن نزدیک شدیم، دلار از حدود ۱۳ هزار تومان تا حدود ۳۴ هزار تومان صعود می کند و به حدود 20 هزار تومان نزول می کند و شخص اول اجرایی کشور زمزمه دلار 15 هزار تومان را مطرح می کنیم و همین امروز دلار بین 25 تا 26 هزار تومان است. در چنین اقتصادی چه انتظاری دارید که بخش بازار سرمایه بتواند بدون نوسان و با یک ثبات نسبی و حداقلی حرکت کند؟

وی تأکید کرد: مجموعه نوسانات در اقتصاد ایران بسیار بسیار زیاد است و این مانع توسعه بازار سرمایه است، از سوی دیگر نگاه مردم به سرمایه گذاری های اقتصادی کوتاه مدت نگر است و برای توسعه و رشد بازار سرمایه ما نیاز به نگاه بلندمدت در سرمایه گذاری داریم اما به هرحال وقتی مردم ما نگران تورم هستند و برای اینکه از تورم عقب نمانند مدام از این بازار به آن بازار می روند تا از تورم جا نمانند شاهد چالش های جدی هستیم. امروز می بینیم که بازار ارز دیجیتال در حالی در کشور به سمت رونق پیش می رود که ما معتقدیم اطلاعات و سواد بسیاری از مردم درباره بازار سرمایه کم است و حالا همین افراد به بازار بسیار پیچیدهتر ارز دیجیتال رو آورده اند و البته نباید در کنار این موضوعات از سیاستگذاری های ضد بازار غافل شد چرا که سازوکار اقتصاد ایران به شدت دولتی بوده و بنابراین بعضی از نهادها اساساً ضد بازار هستند و به دنبال قیمت گذاری در بازار هستند تا پیروی از عرضه و تقاضا و مکانیسم بازار.

اسلامی بیدگلی با انتقاد از سواد مالی پایین بسیاری از مدیران بخش های مختلف در اقتصاد به ویژه در حوزه تأمین مالی از بازار سرمایه، گفت: تا همین سه چهار سال پیش برای مایی که در بازار سرمایه به دنبال بازاریابی و تعریف ابزارهای مالی و استفاده از آن ها بودیم با مدیرانی مواجه می شدیم که بعد از دو ساعت جلسه درباره روش های تأمین مالی از بازار سرمایه از ما می پرسیدند از کجا می شود وام گرفت؟! چراکه این مدیران فقط بانک را می شناختند و حالا که شرایط در سال های اخیر برای تأمین مالی از بازار سرمایه مساعدتر شده، بسیاری از شرکت ها ما به دلیل ساختارهای مالی نامناسب، نبود گزارش های مالی و شفاف و ساختار معیوب مشکلات جدی برای تأمین سرمایه از این بازار دارند و حتی برای برخی از آن ها به دلیل همین مشکلات، انتشار بعضی اوراق برای آن ها اساساً غیرممکن است. عضو شورای عالی بورس، همچنین به انتقاد از کم بودن انتشار اوراق بدهی شرکت ها پرداخت و افزود: به این دلیل که دولت، نیازهای بودجه ای دارد و فعلاً فضای بازار سرمایه را برای تأمین مالی مناسب می داند، مقرراتی وضع می کند که انتشارات اوراق بدهی شرکت ها را سخت و مشکل می کند. از سوی دیگر نهادهای ما توسعه نیافته هستند، ما به صورت جدی با این موضوعات مواجه هستیم که هم زمان با رشد بازار سرمایه، نهاد ناظر، اپلیکیشن ها، سامانه های معاملاتی و نهادهای مالی به آن سرعت توسعه پیدا نکردند و این چالش بسیار بسیار جدی است.

وی با بیان اینکه «بروکراسی در بازار سرمایه آزاردهنده است»، اظهار داشت: به دلیل همین بروکراسی، شرکت های بزرگ راحت تر می توانند از طریق سیستم بانکی تأمین مالی بکند به این صورت که مسیر تأمین مالی شرکت های بزرگ از بانک ها از یک اتوبان چهاربانده چراغانی شده می گذرد و تأمین مالی این شرکت ها از بازار سرمایه از کوچه پس کوچه های پر از دست انداز می گذرد و بنابراین شرکت ها ترجیح می دهند به سراغ تأمین مالی از بازار سرمایه نروند.

اسلامی بیدگلی با تأکید بر اینکه اگر نتوانیم نوسانات را کنترل کنیم و ثبات را به اقتصاد کلان بازگردانیم، توسعه بازار سرمایه به معنای واقعی خودش دشوار خواهد بود و حتماً با چالش هایی مواجه خواهیم بود، اظهار داشت: البته در ذات بازارها این بحران ها وجود دارد و شبیه بشکه ای است که در جداره آن سوراخ هایی وجود دارد اما تا زمانی که سطح آب در این بشکه بالا نیامده، آبی از سوراخ ها خارج نمی شود و این مشکلات عیان نمی شود، بنابراین تا وقتی بازار توسعه نیافته است، اساساً خیلی از مشکلات را نداریم و حالا که این مشکلات پیدا شد باید به فکر رفع آن باشیم وگرنه مشکلات جدی به وجود خواهد آمد.

دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران سپس به حضور شرکت های بزرگ در بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: شرکت های پتروشیمی عمدتاً از شرکت های بزرگ بازار به شمار می روند و برای تأمین مالی از بازار سرمایه مشکلات زیادی ناشی از بوروکراسی پیش رو دارند که معتقدم برای رفع بخشی از این مشکلات باید یک کریدور سبز برای شرکت های بزرگ ایجاد شود. کریدور سبز به معنای چشم پوشی از قوانین و مقررات نیست بلکه به این معناست که مثلاً تأمین سرمایه بیش از دو هزار میلیارد تومان در آن کمیته بررسی شود و هیئت پذیرش بر اساس این روند، نه سه هفته یک بار که هر هفته تشکل می شود و این کمیته برای حل مشکلات ساختار مالی به شرکت های متقاضی کمک می کنند و این راهکاری است که در بسیاری از کشورهایی که بازار سرمایه آن ها درحال توسعه است اجراشده و بازار ایران به شدت به این کریدور سبز نیاز دارد تا اگر یک شرکت خیلی بزرگ مانند شرکت پتروشیمی خلیج فارس می خواهد اوراق منتشر کند که حجم این اوراق بر بازار تأثیرگذار است، نباید انتشار آن به اندازه انتشار اوراق شرکت های بسیار کوچک طول بکشد و بار دیگر تأکید می کنم این کریدور سبز به معنای چشم پوشی از قوانین و مقررات نیست، بلکه به معنای سرعت دادن در کارهاست.

وی همچنین به لزوم تحول جدی در سایر ابزارها برای تأمین مالی شرکت های متوسط و کوچک تأکید کرد و گفت: یکی از این ابزارها صندوق پروژه است که به دلیل مشکلات بسیار جدی ازنظر قوانین و مقررات عملاً امکان استفاده از آن فعال وجود ندارد و امیدواریم ما در شورای عالی بورس و دوستان در سازمان و شرکت بورس به توسعه این ابزارها بخصوص برای شرکت های متوسط فکر کنند.

عضو شورای عالی بورس بر لزوم هدف قرار دادن بخش خصوصی برای تأمین مالی تأکید کرد و گفت: اگر بازار سرمایه بگوید می خواهد برای سال آینده ۷۰۰ هزار میلیارد تومان تأمین مالی داشته باشد باید 250 هزار میلیارد آن از طریق بخش خصوصی صورت بگیرد و نباید همه سهم تأمین مالی بازار سرمایه به بخش دولتی برسد که این کار به معنای جلوگیری از توسعه بازار سرمایه است و این چالشی است که باید آن را حل کنیم.

وی همچنین توسعه بورس ها در ایران را بسیار ضروری دانست و افزود: بورس ها در ایران هم نهاد حاکمیتی هستند و هم نقش حاکمیتی ایفا می کنند، در صورت که اگر بخواهیم بازار سرمایه توسعه پیدا کند باید بورس ها ما هم تعدادشان افزایش پیدا کند، در برخی کشورها حتی ده بورس مختلف وجود دارند که این ها با خودشان رقابت می کنند و فرآیندهای پذیرش با این تعدد دچار کاهش اصطکاک می شود و سریع تر انجام می شود و نمونه این تعدد را در کشورهای توسعه یافته می توانیم ببینیم که حتی بورس های محلی دارند که می توانند برای شرکت های کوچک تأمین مالی کنند.

اسلامی بیدگلی در بخش پایانی سخنان خود بر توسعه مجوز نهادهای مالی تأکید کرد و گفت: این کار نیاز به تغییر برخی قوانین و مقررات دارند مانند تغییر سطح فعالیت بر اساس کیفیت نهاد و ... که باید انجام شود.

عضو شورای عالی بورس با بیان اینکه همیشه بازار سرمایه نگران بازنشسته هایی است که پول خود را به بازار سرمایه آوردند و نگران این است که نکند به خاطر نوسانات، اختلالات سیستم، سامانه و سایر مشکلات منابع خود را از دست دهد، خاطر نشان کرد: آن نگرانی ها به جاست اما از این سو ما نیاز به یک بازار هیبرید داریم برای سرمایه گذاران خاص که دیگر نگران این نیستیم که بدون تحلیل وارد بازار شدند و سواد آنها درباره بازار سرمایه کم است و سامانه ها را نمی شناسند و ...، در این بازار اوراق آزادتر و بسیار آسان تر منتشر می شود و البته آن بازار خودش نیاز به رگولیشین جدیدی دارد برای این که در آن زد و بندی صورت نگیرد.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری از چهره درس خوان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس/ 12 سالگی رهبری در مدرسه (450 نظر) الهام چرخنده امروز صبح به دیدار رهبر معظم انقلاب رفت+عکس/ چهره آرام خانم بازیگر در بیت رهبری (315 نظر) نگاهی به انواع لباس مدرسه دانش آموزان کشور های مختلف/ آمریکا، ژاپن، چین و... (284 نظر) پری غفاری معشوقه شاه پهلوی: شاه آرام آرام مشروب می‌خورد و گاهی گیلاس مرا هم پر می‌کرد/ ازدواجی در کار نبود من دستمزدم را می گرفتم! (242 نظر) سحر زکریا: 6 سال همسر مهران مدیری بودم / او جوانی ام را گرفت !+فیلم (209 نظر) مروری بر بازیگران مرد ایرانی که از گوشواره استفاده می‌کنند؛ امیر جعفری، ارسلان قاسمی، امین حیایی و...+عکس (173 نظر) رهبر معظم انقلاب: ترویج موسیقی بر خلاف مذاق اسلام است/ اردوی مختلط دختر و پسر یعنی چه؟! دانشجو بره خارج از کشور که چه کنه؟+فیلم (151 نظر) خلاقیت خنده دار مادر باهوش برای تشخیص کودکان دوقلویش حماسه آفرید+عکس/ من عاشق اون ذهن طلاییت شدم😂 (103 نظر) نعیمه نظام دوست: عاشق احمدرضا عابدزاده بودم ، اون بلیزر داشت منم با یه رنو افتادم دنبالش اصلا به من محل نذاشت قلبم خیلی شکست و اومدم خونه عکسهاشو پاره کردم+ویدیو (94 نظر) روز اول مهر یادی کنیم از اخراج سجاد رضایی فرزند اکبر کلاس دوم ب با گرمکن ورزشی دهه شصتی +فیلم/ من برای لهجه اصفهانیش مُردم شما ادامه بدید (93 نظر) خانه پدری ساده رهبر معظم انقلاب به روایت تصویر +عکس/ از سقف چوبی و بوفه دکوری ساده تا چراغ نفتی و کابینت های فلزی (88 نظر) اکبر عبدی: 25 سال مصرف کننده تریاک بودم، اینجانب اکبر عبدی 4 سال و نیم یک معتاد+فیلم (84 نظر) دیدار احساسی علی پروین اسطوره فوتبال با رهبر انقلاب در بیمارستان +عکس / ارادت خاص علی آقا به رهبر معظم انقلاب (82 نظر) قاب‌هایی دلنشین از رهبر معظم انقلاب با لباس بلوچی+عکس/ احترام به فرهنگ مردم منطقه در مدتی که مهمان اهالی این منطقه بودند (79 نظر) خلاقیت هوشمندانه یک مدرسه ایرانی برای استفاده از پله های سالن/ دست مریزاد به این همه نبوغ و ابتکار+عکس👌 (77 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
بیوگرافی و زندگی خصوصی الیکا ناصری، باران سریال گردن زنی و همسرش+تصاویر جذاب و دیدنی
هدیه تهرانی: چطور با 10 نفر در یک سال ازدواج کنم و طلاق بگیرم، زمان شرعی «عده» را بگذرانم بعد.../ تکذیب کنم که چه بشود؟
خاطره جالب محمدرضا داوودنژاد از همراهی با شهید چمران در پاوه / فلسطینی‌ها اسم من را گذاشتند حسون، پرنده آزادی
ارتش اسرائیل: نصرالله را ترور کردیم
مومیایی هایی که از قدیمی ترین پنیر گاوی جهان نگهداری می کنند! کشف پنیر پروبیوتیک روی سر و گردن مومیایی‌های باستانی+عکس
رابطه بین هاشمی رفسنجانی و سریال اوشین؛ کشفی که کیهان انجام داد
پسرم را سربریدند! خواب دیدم جنازه خون‌آلودش را خانمی سیاه‌پوش با خود برد+عکس
عجیب اما واقعی؛ 9 مادر خارق العاده در دنیا/ از زایمان یک زن در 70 سالگی تا مردی که دختردار شد+عکس
تکذیب شهادت سردار قاآنی در حملات اسرائیل به ضاحیه بیروت
اسرائیل پس از لبنان شاید به ایران حمله کند | توصیه فرمانده‌ سابق سپاه به دولت‌های 3کشور
هفته‌ها طول می‌کشد تا اسرائیل از سرنوشت سیدحسن نصرالله مطلع شود
ناپدید شدن مرموز دختر وزنه‌بردار ایران در اسپانیا /+ جزئیات اتفاق تلخی که برای فاطمه کشاورز در اسپانیا روی داده
(عکس) غذای محلی کاشان بر سر میز غذای رونالدو و جورجینا
(عکس) چیدمان بخصوص و مجلل اتاق آرایش فرح پهلوی به سبک کلاسیک سلطنتی/ در روزهایی که مردم ایران خونه برای زندگی نداشتن ببین چه هزینه‌ای فقط صرف اتاق آرایش فرح شده
(ویدئو) یادی کنیم از ناهار لاکچری ظهر جمعه خونه مادربزرگ دهه 60 ها/ نگاه پر محبت و لبخند پدر بزرگ
منتخب روز   
زینب نصرالله: به همه آزادگان عالم میگویم پدرم فرمانده نصرالله در سلامت کامل است و اسرائیل خودش را با دست خودش به آتش سوزان جهنم وارد کرد+عکس برای اولین بار نماینده اسرائیل هنگام سخنرانی مسعود پزشکیان به سخنان رئیس‌جمهور ایران گوش داد و سالن را ترک نکرد+ویدیو از نخ بستن به انگشتر برای اندازه شدن تا دکمه‌های متفاوت قبا و نخ نما شدن عبا؛ در مروری بر ساده‌زیستی رهبر معظم انقلاب+عکس خبرنگار شبکه صهیونیستی ایران اینترنشنال در منهتن آمریکا: من دیدم که همسر مسعود پزشکیان از ساختمانی در اینجا خارج شد+ویدیو/ ای کاش به عنوان خبرنگار یک مقدار اطلاعات داشتی! ذوق‌زدگی و خوشحالی خبرنگار ترکیه از "ساغول" گفتن مسعود پزشکیان در نیویورک؛ خبرنگار ترکیه: این رئیس‌جمهور تُرک آذربایجانی است+ویدیو رهبر معظم انقلاب: بعضی‌ها فکر می‌کنند نشاط یعنی رقاصی؛ فلان برنامه موسیقی رو توی تلویزیون پخش کنیم مردم نشاط پیدا کنند، نشاط این نیست+ویدیو تصاویری جالب از مسعود پزشکیان پشت نیمکت کلاس درس در روز اول مهر/ ردیف دوم و چهارم نشینی رئیس جمهور توئیت جدید پزشکیان به زبان کُردی و عربی +عکس وزیر اسبق کشور: رهبر معظم انقلاب یک دوره تندخوانی شرکت کردند و یک کتاب 300 صفحه‌ای را در یک شب می‌خوانند+ویدیو نیکی کریمی از مهمترین اتقاق زندگی اش پرده برداشت ؛ خانم بازیگر : پدرم مرا به این سمت سوق داد