به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ، بازاري كه ما از آن، با عنوان بورس صحبت مي كنيم،با بازارهاي متداول مثل بازار طلا، بازار خودرو، بازار فرش و… كه اغلب شما با آنها آشنا هستيد، تفاوت هاي عمده اي دارد.
شايد بتوان رسمي بودن، شفافيت و برخورداري از پشتوانه محكم قانونـي را مهمترين تفاوت هاي بورس با بازارهاي سنتـي دانست.
به اين معنا كه:
اولا بورس، برخلاف بازارهاي سنتي، يك بازار كاملا رسمي است و خريد و فروش در آن، براساس قوانيـن، مقررات و ضوابط مشخـص و نظام مند انجام مي شود.
تفاوت دوم بورس با بازارهاي سنتي، شفافيت بالاي بورس است، به اين معنا كه وقتي كه فردي تصميم به خريد يا فروش سهام يك شركت در بورس مي گيرد، به راحتي و تنها صرفا با دسترسي به اينترنت، مي تواند به همه اطلاعات مربوط به آن شركت دسترسي داشته باشد و بعد از بررسي كامل اين اطلاعات، درباره خريد يا فروش سهام آن شركت تصميم گيري كند، درحاليكه بازارهاي سنتي از چنين شفافيتي برخوردار نيستنـد.
تفاوت سوم بورس با بازارهاي سنتـي هم به برخورداري فعالان بورس از پشتوانه قانونـي مربوط است؛ زيرا به دليل اهميت فوق العاده بورس در نظام اقتصادي كشور، قانون گذار قوانين، مقررات و ساختارهاي لازم را براي حفظ حقوق سرمايه گذاران در بورس درنظر گرفته است تا سرمايه گذاران، با اطمينان خاطر از عدم بروز اتفاقاتي مثل سوء استفاده، كلاهبرداري و… در اين بازار سرمايه گذاري كنند؛ مزيتي كه در بازارهاي سنتي وجود نـدارد.از تفاوت بورس با بازارهاي سنتي كه بگذريـم، بهتر است اشاره اي هم به نقش بورس و به طور مشخص، بورس اوراق بهادار در اقتصاد جامعه داشته باشيـم.
اشاره كرديم كه به علت زیاد بودن اهمیت و نقش بورس در اقتصاد، قوانيـن و مقررات متعددي در زمينه بورس و حمايت از سرمايه گذاران اين بازار در همه جاي دنيا به تصويب رسيده و اجرا مي شود. اما چرا بورس تا اين اندازه، در نظام اقتصادي كشورهـا اهميت دارد؟
نقش بورس در اقتصاد یک کشور چیست؟
رشد و توسعه اقتصادی، نیازمند سرمایه گذاری های کلان است و این سرمایه گذاری ها هیچ گاه نمی توانند بر اساس بازار منابع کوتاه مدت تأمین مالی شوند. ایجاد یک بازار سرمایه قوی و کارآمد زیرساخت اساسی تأمین مالی بلندمدت هر کشور را تشکیل می دهد. شاید بتوان رسمی بودن، شفافیت و برخورداری از پشتوانه محکم قانونی را مهم ترین تفاوت های بازار بورس با بازارهای سنتی دانست. یک عقیده متداول این است که رونق بازار بورس، بازتاب اقتصاد در حال پیشرفت است که در بلندمدت ارتباط مثبت و دوطرفه ای میان رشد اقتصادی و شاخص های توسعه بازار بورس به وجود می آورد. در ادامه به نقش بورس در اقتصاد کشور می پردازیم:
تأمین سرمایه
از طریق بازارهای مالی می توان فرآیند تشکیل سرمایه را سرعت بخشید. بازارهای مالی به دلیل نقشی که در گردآوری منابع مالی از طریق پس اندازهای کوچک و بزرگ دارند و هم چنین نقشی که در هدایت منابع مالی به سوی مصارف و نیازهای سرمایه گذاری در بخش های مولد اقتصادی دارند، مورد توجه اند. به طورکلی هدف از تشکیل بورس، جمع آوری سرمایه ها و هدایت آن به سمت فعالیت های اقتصادی است. بازار بورس به کسب وکارها و کارآفرینان کشور به منظور ارائه سرمایه به شرکت هایی که به آن نیاز دارند، می تواند کمک کند. در یک اقتصاد سالم و پویا، با این روش می توان از حرکت سرمایه ها به سوی فعالیت های سفته بازانه جلوگیری نمود.
فرض کنید شرکتی پس از انجام مطالعات کارشناسی، به این نتیجه رسیده است که با افزایش تعداد خطوط تولید خود، می تواند محصول جدیدی را به بازار عرضه کند. طبیعت موفقیت شرکت در راه اندازی خط تولید جدید، منجر به افزایش میزان تولید، فروش و سودآوری شرکت، ایجاد فرصت های شغلی بیشتر و درنهایت، رشد و رونق اقتصادی خواهد شد؛ اما شرکت برای راه اندازی این خط تولید، نیاز به پـول دارد. یک راه متداول، مراجعه مسئولان شرکت به بانک و دریافت تسهیلات بانکی است. این روش ازنظر زمانی، معمولاً فرایندی زمان بر و طولانی است. همچنین هزینه بالایی را به شرکت تحمیل می کند؛ اما در کنار این، روش دیگـری هم وجود دارد که تأمین مالـی از طریق بورس اوراق بهـادار است. در این روش، شرکت می تواند در صورت پذیرش در بورس، طرح توجیهی خود برای راه اندازی خط تولید جدید را به بورس ارائه کند. درصورتی که کارشناسان بورس تشخیص دهند که طرح ارائه شده، ازنظر میزان سودآوری و سایر شرایط، طرح قابل قبولی است، به شرکت اجازه می دهند تا با عرضه و فروش سهام جدید به سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار، منابع مالی موردنیاز خود را برای راه اندازی خط تولید جدید تأمین کند.
حفظ سرمایه
ارزش پول به مرورزمان کاهش پیدا می کند و با توجه به تورم موجود در جامعه درصورتی که پس اندازها در جای مناسبی سرمایه گذاری نشوند، ارزش آن کاسته خواهد شد؛ بنابراین جذب پس اندازهای راکد و به کارگیری آن در تولیدات، ایجاد امکانات و تسهیلات برای مشارکت عموم مردم باعث شده که بورس به عنوان یک اهرم مهم در کنترل نرخ تورم و افزایش نرخ رشد پس انداز، نقش مهمی را در جامعه ایفا کند. لازمه ورود به بازار بورس، دریافت کد بورسی است. درنتیجه سرمایه گذارانی که اقدام به خرید سهام شرکت ها می کنند از سرمایه خود در مقابل تورم محافظت می کنند.
قابلیت نقد شوندگی بالا
قابلیت نقد شوندگی بالای بازار بورس، سرمایه گذاران را در معاملات عمومی به آرامش می رساند و می توانند سهام خود را در هر زمانی که خواستند از سرمایه گذاری خارج کنند و به فروش برسانند. همین ویژگی از مهم ترین مزیت هایی است که بورس را از بازارهای دیگر بخصوص مسکن جدا می کند و افراد زیادی را به سمت خود می کشاند. نوسان گیران از این قابلیت بازار بورس بیشترین استفاده را می کنند.
شفافیت و امنیت در سرمایه گذاری
یکی از مهم ترین مزایای سرمایه گذاری در بورس، امنیت در سرمایه گذاری است. علت اهمیت بالای بورس در اقتصاد کشورها، تصویب و اجرای قوانین و مقررات متعدد درزمینهٔ بورس و حمایت از سرمایه گذاران این بازار در همه جای دنیا است. هم چنین شرکت ها موظف هستند همه اطلاعات مهم خود مانند اطلاعات مالی، برنامه ها و… را به بورس اعلام نمایند.
بنابراین بازار سهام شرایطی را فراهم کرده که اطلاعات موردنیاز به راحتی در اختیار سرمایه گذار قرار گیرد تا سرمایه گذار با اطمینان بیش تری سرمایه گذاری کند. از طرفی به دلیل این که بازار سرمایه، شرکت ها را بهتر و قوی تر کنترل می کند، می تواند منافع مشترکی بین مالکان شرکت های سرمایه پذیر و سهامداران ایجاد کند. تمام این موارد کمک می کند که افراد به فکر استفاده و کسب سود از پس اندازهای خود باشند و آن ها را درجایی مناسب سرمایه گذاری کنند. درنتیجه بورس نیز با جمع آوری سرمایه های خرد سبب رشد اقتصادی می شود.
کسب درآمد
یکی از مهم ترین اهداف هر فرد در سرمایه گذاری، کسب درآمد و سود است. سرمایه گذاری در بورس اگر به صورت صحیح و آگاهانه باشد، می تواند از طریق دریافت سود نقدی یا DPS و افزایش قیمت سهام کسب درآمد کند. سرمایه گذاران در بورس با بررسی و تحلیل بنیادی اطلاعات منتشرشده شرکت ها، سهام شرکت ها را انتخاب می کنند و پس از تحلیل تکنیکال شرکت وارد سهم می شوند. ازاین رو بورس درواقع فضای رقابتی میان شرکت ها ایجاد کرده تا شرکت های موفق و سودآور به کار خود ادامه دهند.
شاخص سلامت
سرمایه گذاری در بورس به عنوان یکی از پارامترهای سنجش سلامت و یا بیماری اقتصادی کشورها در نظر گرفته می شود. در حقیقت بدون وجود منابع مالی، شرکت های اقتصادی نمی توانند بسیاری از فعالیت های خود را به درستی اجرا کنند و همین امر موجب صدمه به اقتصاد خواهد شد. روند تغییرات بورس داخلی (افزایش و کاهش) موجب تغییرات اقتصادی داخلی می شود. ارتباط بین جامعه و بورس آن چنان عمیق است که تحلیل گران می توانند بر اقتصاد داخلی و یا بازار سهام تأثیر بگذارند.
کنترل ریسک
ریسک سرمایه گذاری باوجود بازار بورس کاهش پیدا می کند. اگر بازارهای سرمایه گذاری مانند بورس وجود نداشته باشند، دارایی های سرمایه گذاری از پروژه های بلندمدت خارج می شوند و باعث کاهش رشد اقتصادی خواهند شد. بازار سرمایه با جمع آوری حداقل مبلغ خرید در بورس برای سرمایه گذاران امکان سرمایه گذاری بلندمدت را ایجاد می کند. افراد می توانند با حداقل مبلغ خرید در بورس در تعداد زیادی از شرکت ها، سرمایه گذاری کنند و اقتصاد را در جهت سرمایه گذاری در پروژه هایی با ریسک بالا سوق دهند و موجب تحریک رشد اقتصادی شوند.
به طورکلی رابطه بین بازار بورس و رشد اقتصادی در دهه های اخیر به عنوان یکی از محورهای اصلی در ادبیات توسعه مالی مطرح شده است. بر اساس این ادبیات، بازار بورس نقش اساسی در رشد اقتصادی دارد و به دلیل ایفای نقش واسطه ای در تخصیص منابع به همه بخش های اقتصادی و نیز تشویق پس اندازها و استفاده کارا از آن ها، سهم عمده ای در رشد بلندمدت اقتصادی دارد. از سوی دیگر رشد اقتصادی با افزایش ظرفیت تولید و سرمایه گذاری، بر افزایش اشتغال تأثیرگذار است. افزایش دسترسی به ابزارهای مالی و نهادهای مالی، هزینه اطلاعات و مبادلات را در اقتصاد کاهش می دهد و سبب رشد اقتصادی، افزایش سرمایه گذاری، بهبود اشتغال و درمجموع افزایش رفاه جامعه خواهد شد.
سخن آخر
ایجاد منبع سرمایه برای کسب وکار، امکان سرمایه گذاری خارجی و ایجاد منبع برای بودجه دولت، از خصوصیات بازار بورس است که کمک به رشد اقتصاد کشورها کرده و تأثیر مثبتی در اقتصاد دنیا دارد. درمجموع می توان گفت که بازارهای مالی با جمع آوری پس اندازهای کوچک و بزرگ و هدایت آن ها به سوی بخش های مولد اقتصادی، از طریق ایجاد رغبت در افراد، برای سرمایه گذاری در بورس می توانند نقش بسزایی در پیشرفت اقتصادی کشورها و درنهایت پیشرفت اقتصاد دنیا داشته باشند. زمانی که اقتصاد کشوری رشد کند، کشورهای دیگر نیز برای رشد اقتصادی کشور خود تلاش بیشتری می کنند و بازار سهام می تواند کمک گسترده ای به آن ها نماید که درنتیجه این پیشرفت ها، اقتصاد دنیا پیشرفت خواهد کرد.