برج میلاد تهران، برج مخابراتی ۴۳۵متری در شمال غربی تهران است که بلندترین برج ایران، ششمین برج بلند مخابراتی جهان و نوزدهمین سازهٔ بلند نامتکی جهان می باشد. این برج با ۱۳ هزار متر زیربنا از نظر وسعت کاربری سازهٔ رأس برج در میان تمامی برج های مخابراتی دنیا، مقام نخست را دارد.برج میلاد به دلیل بلندی بسیار و شکل ظاهری متفاوتش، تقریباً از همه جای تهران نمایان است و از این رو، یکی از نمادهای پایتخت ایران در کنار برج آزادی به شمار می آید. برخی بر این باورند که این برج روی سامانه گسل شهرک غرب ساخته شده است. برج میلاد از شمال به بزرگراه شهید همت، از جنوب به بزرگراه حکیم، از شرق به بزرگراه شهید چمران و از غرب به بزرگراه شیخ فضل الله نوری محدود میشود. ساخت این برج یازده سال به طول انجامید و یکی از جاذبه های شهر تهران است.
پیشینه ی برج میلاد
دربارهٔ بیشینهٔ طراحی و ساخت این برج دو دیدگاه عمده وجود دارد. در برخی از منابع سخن از ایده ساخت یک برج مخابراتی آمده است که مختصات و مشخصات اجرای آن الزاماً برج میلاد امروزی نیست و ساخت یک برج مخابراتی را بخشی از طرحی بسیار بزرگ تر به نام شهستان پهلوی قلمداد می کند.از سوی دیگر منابعی نیز طراحی و ایدهٔ ساخت آنرا تماماً متعلق به بعد از انقلاب ایران می دانند: طرح و ایدهٔ ساختن یک نماد جدید برای شهر تهران، در اوایل دههٔ ۷۰ مطرح شد و از همان زمان شهرداری تهران تحقیقات گسترده ای برای پیدا کردن محلی مناسب برای ساخت و طراحی آن آغاز کرد. در مطالعات اولیهٔ برج میلاد، ۲۱ نقطه از تهران برای احداث برج مورد بررسی قرار گرفتند که از میان آنها ابتدا چهار نقطه و سپس در نهایت تپه های کوی نصر انتخاب و پروژهٔ طراحی و ساخت برج میلاد آغاز شد.غلامحسین کرباسچی معتقد است طرح برج میلاد در دوره شهرداری او و با توجه به سفرهای خارجی اش ارائه شده است. او می گوید: «در بازدیدهای مختلفی که از شهرهای بزرگ دنیا داشتیم، می دیدیم که ساختمان های مختلفی در این شهرها وجود دارد که هم به نوعی سمبل شهر است و هم جاذبه توریستی است برای شهر.»پیشنهاد ساخت یک برج و تالار نمادین برای شهر تهران در سال ۱۳۷۰، در زمانی که مسعود رجب پور، شهردار تهران بود، مطرح شد و در پایان سال ۱۳۷۲، محل کنونی از میان ۱۷ نقطه پیشنهادی ساخت آن برگزیده شد.
جایگاه جغرافیایی برج میلاد
برج میلاد، میان تپه ای با مساحت تقریبی ۶۲ هکتار واقع در شمال محله کوی نصر (گیشا) در منطقه ۲ شهرداری تهران قرار دارد. از نظر مختصات جغرافیایی، سازه برج در ۵۱ درجه، ۲۲ دقیقه و ۳۲ ثانیه طول شرقی و ۳۵ درجه، ۴۴ دقیقه و ۴۰ ثانیه عرض شمالی قرار گرفته است.این محل پس از بررسی و مطالعه ۲۱ نقطه و انتخاب ۱۷ نقطه مختلف از شهر تهران توسط یک گروه شامل تیم شهرسازی، تیم مطالعات تلویزیون، مخابرات، راه و ساختمان، اقتصادی، معماری، هواشناسی، تیم مطالعات ترافیک و تیم ژئوتکنیک برگزیده شده است.برج میلاد تهران از جاهای دیدنی تهران و ششمین برج مرتفع مخابراتی در جهان است. امروزه برج میلاد را با عنوان نماد شهر تهران و قطب گردشگری پایتخت می شناسند. مجموعه برج میلاد تهران بخش های مختلف اداری، تجاری و گردشگری را شامل می شود؛ اما در حال حاضر، این مجموعه به دلیل ارائه خدمات و امکانات گسترده تفریحی، بین ساکنان شهر بسیار محبوب است. گرچه استفاده از قسمت های اصلی در نقاط مرتفع برج هزینه دارد، استفاده از بخش های پایین برج و محوطه مجموعه برج میلاد برای عموم مردم رایگان ست.
معرفی برج میلاد تهران
برج میلاد تهران بلندترین سازه شهر تهران، سومین برج بلند خاورمیانه و ششمین برج مرتفع مخابراتی جهان است. امروزه مجموعه برج میلاد تهران کاربری گسترده ای در حوزه مخابرات و گردشگری دارد. در حال حاضر برج میلاد تهران را با عنوان نماد شهر تهران در جهان می شناسند.اولین بار در سال ۱۳۷۲ به دلیل مشکلات زیرساختی در شبکه مخابراتی کشور، تصمیم به پایه گذاری برج مخابراتی با امکانات پیشرفته و قابل قبول در جهت تسریع ارتباط های بی سیم گرفته شد. به این منظور، مهندسان برجسته ایرانی مطالعه و برنامه ریزی روی این پروژه را آغاز کردند و در نهایت در سال ۱۳۷۶ کلنگ برج میلاد در سالروز ولادت امام خمینی بر زمین خورد. دلیل نام گذاری برج میلاد به این نام نیز همین است؛ البته در ابتدا نام «برج یادمان» برای این سازه در نظر گرفته شده بود.در حال حاضر برج میلاد تهران در زمینه ارتباطات، کاربری گسترده ای در تسهیل ارتباط بی سیم در سطح شهر تهران، بهینه سازی و گسترش پوشش فرکانس های رادیویی وتلویزیونی و ایجاد زیر ساخت مطلوب برای تلویزیون های دیجیتال دارد. همچنین خدمات مختلف در حوزه گردشگری و هواشناسی نیز از دیگر کاربری های مجموعه برج میلاد است.
اجرای طرح عملیاتی ساخت برج میلاد بر عهده شرکت یادمان سازه و زیر نظر دکتر رضا حافظی، استاد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه شهید بهشتی بوده است. در حال حاضر مجموعه برج میلاد تنها شامل سازه برج نیست و منطقه وسیعی از محوطه اطراف برج میلاد را نیز شامل می شود که علاوه بر تاسیسات مخابراتی، مراکز تجاری، رستوران ها، خدمات پذیرایی، مرکز همایش ها، موزه ها و خدمات گردشگری و تفریحی دیگر نیز، این مجموعه را تشکیل می دهند و آن را به یکی از مهم ترین جاهای دیدنی استان تهران تبدیل کرده اند. فاز دوم مجموعه برج میلاد شامل مرکز خرید، برج هتل و برج اداری است که بهره برداری از آن در آینده پیش بینی می شود.
برج میلاد کجاست؟
مجموعه برج میلاد تهران در مساحتی در حدود ۷۵ هکتار روی تپه ای در منطقه کوی نصر تهران قرار دارد و در منطقه ۲ شهرداری تهران در شمال غرب پایتخت واقع شده است. برج میلاد از شمال به بزرگراه همت، از جنوب به بزرگراه حکیم، از شرق به بزرگراه چمران و از غرب به بزرگراه شیخ فضل الله می رسد.برای دسترسی به مجموعه برج میلاد تهران می توانید از وسایل نقلیه شخصی یا عمومی استفاده کنید. با توجه به قرار گرفتن برج میلاد در میان بزرگراه های مختلف، بسته به محل زندگی تان می توانید از یکی از مسیرهای بزرگراه همت شرق و عبور از پل کابلی اختصاصی یا خروجی اختصاصی برج میلاد در بزرگراه حکیم یا ورودی بزرگراه همت به مسیر کنار گذر مسیر اختصاصی برج میلاد از بزرگراه شیخ فضل الله نوری، اقدام کنید. بزرگراه های حکیم و همت برای ساکنان شرق و غرب و مرکز و بزرگراه شیخ فضل الله برای ساکنان شمال غربی و جنوب غربی پایتخت مناسب هستند. پایانه های تاکسیرانی غرب و شمال غرب تهران و میدان های اصلی نیز تاکسی به مقصد برج میلاد دارند. با استفاده از خطوط اتوبوسرانی در پایانه های اصلی غرب و شمال غرب به صورت مستقیم و از مسافت های دورتر شرقی و جنوبی تهران به صورت غیر مستقیم می توانید به ایستگاه برج میلاد برسید. ایستگاه مترو برج میلاد در خط هفت متروی تهران تعبیه شده و هنوز به بهره برداری نرسیده است.
شکل برج میلاد
برج میلاد از بخش های مختلفی تشکیل شده است و در حدود ۱۵۰ هزار تن وزن دارد. در ساخت این برج مخابراتی از ۱۷ هزار متر مربع شیشه استفاده کرده اند. ساختمان برج میلاد شامل قسمت های ساختمان پایین برج، بدنه اصلی برج و قسمت مدور بالای برج می شود. این سه قسمت شکل برج میلاد را به صورت کنونی آن می سازند.ساختمان پایین برج شامل یک لابی و ۶ طبقه تجاری می شود و در دو طبقه زیرین این ساختمان، بخش های مختلف تاسیسات مجموعه برج میلاد قرار گرفته اند و در طبقه همکف نیز قسمت پذیرش بازدیدکنندگان قرار دارد. مراکز خرید، رستوران ها، کافه تریا و نمایشگاه بخش های مختلف این ساختمان را تشکیل می دهند.در بدنه اصلی برج آسانسورهای پر سرعت جهت استفاده بازدیدکنندگان و تیم تاسیسات قرار گرفته اند. ۶ آسانسور در برج میلاد تعبیه شده است و در طول ارتفاع برج میلاد دوربین های کنترل ترافیک و سنسورهای تشخیص میزان آلایندگی هوا را نصب کرده اند. آسانسورها ساختمان پایین برج میلاد را به ساختمان مدور بالای برج می رسانند.ساختمان بالای برج میلاد را با نام رأس برج می شناسند که این ساختمان ۱۲ طبقه و ۱۲ هزار متر مربع مساحت دارد. دو طبقه اول مخصوص تاسیسات و پناهگاه برای موارد خطرات احتمالی از قبیل آتش سوزی است. از طبقه سوم به بعد بخش های مختلف تفریحی، رستوران ها و موزه های برج میلاد قرار گرفته اند. طبقه های هشتم و نهم این ساختمان نیز محل قرار گرفتن تجهیزات مخابراتی است و در طبقه یازدهم، بخش دیگری ازتاسیسات برج میلاد قرار گرفته است.بالاترین قسمت سازه برج میلاد، دکل ۱۲۰ متری مخابرات از جنس فولاد را نصب کرده اند. این دکل از آخرین طبقه برج میلاد شروع می شود و یک آسانسور دو نفره برای تردد تکنیسین ها در آن تعبیه شده است. انتهای دکل در ضلع قاعده آن، یک ۱۶ ضلعی به قطر ۶ متر است و تا بالا به شکل مربعی به قطر ۶۰ سانتی متر در می آید. در ساخت این دکل از ۳۵۰ تن فولاد و ۳۰ هزار قطعه فولادی مانند پیچ و مهره، استفاده شده است.
برج میلاد چند متر است؟
برج میلاد تهران با ارتفاع ۴۳۵ متر، ششمین برج بلند مخابراتی جهان به شمار می رود. جالب است بدانید رتبه پنجم به «برج مروارید خاور» در شهر شانگهای چین تعلق دارد و این برج تنها ۳۲ متر از برج میلاد بلندتر است. رتبه های اول تا چهارم برج های مخابراتی در کشورهای ژاپن، چین، کانادا و روسیه هستند که ارتفاع بلندترین آن ها ۶۳۴ متر است.برج میلاد تهران با ارتفاع ۴۳۵ متر، ششمین برج مرتفع مخابراتی در جهان استبرج میلاد نوزدهمین سازه بلند نامتکی جهان نیز هست. این برج به دلیل ارتفاع زیاد و شکل مخصوص به خود از تمام مناطق شهر تهران دیده می شود. ارتفاع بالاترین طبقه برج میلاد به ۳۱۲ متر و آخرین سقف آن به ۳۱۵ متر می رسد. باقی ارتفاع برج میلاد دکل مخابراتی آن به ارتفاع ۱۲۰ متر است. مجموع طبقات ساختمان برج میلاد در ساختمان پای برج و ساختمان بالای برج، ۱۸ طبقه است.
برج میلاد چند پله دارد؟
برج میلاد تهران ۱۶۹۳ پله دارد. در طول سال های اخیر و در مناسبت های مختلف مسابقات و رقابت های جالبی در مسیر پله های برج میلاد اجرا شده است. مسابقات پله نوردی برج میلاد طرفداران خاص خود را دارد. رکورد بالا رفتن از پله های برج میلاد در حدود ۱۱ دقیقه است. شکستن این رکورد برای ورزشکاران زیادی در حوزه دو و میدانی اهمیت دارد. طی کردن پله های برج میلاد در حالت های گوناگون مانند زدن روپایی، از خبرهای جالب توجه در سال های اخیر بوده است.
بخش های تفریحی و گردشگری برج میلاد
در مجموعه برج میلاد تهران بخش های تفریحی و گردشگری متفاوتی تعبیه کرده اند که تعدادی از آن ها در قسمت ساختمان بالای برج و بخشی دیگر در محوطه اطراف برج قرار گرفته اند. در طبقه سوم ساختمان بالای برج «سکوی دید بسته» قرار دارد و چشم اندازی زیبا از مناظر مختلف شهر را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار می دهد. وسعت این قسمت در حدود ۸۸۰ متر مربع است.دیگر جاذبه دیدنی در طبقه سوم «موزه هدایا و دست نوشته های شهرداری تهران» است که در ارتفاع ۲۶۱ متری قرار دارد. در این موزه دست نوشته های قدیمی ایران و هدیه های شهرداری شهرهای مختلف به شهرداری تهران در دوره های تاریخی متفاوت در معرض دید عموم قرار گرفته اند. از دیگر آثار به نمایش در آمده در موزه دست نوشته ها، می توان کره های جغرافیایی قدیمی را نام برد که متعلق به قرن ۱۷ تا ۲۰ میلادی هستند و از موزه اختصاصی «ژرژ پمپیدو» خریداری شده اند. در این کره های جغرافیایی قدیمی نام خلیج فارس به چشم می خورد.در طبقه چهارم ساختمان بالای برج میلاد «موزه سکه» برج میلاد قرار دارد. سکه های به نمایش در آمده در این موزه ۱۶۰ سکه مختلف از دور های تاریخی هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان هستند که توسط کلکسیونر شخصی جمع آوری و به موزه اهدا شده اند.
در محوطه اطراف برج میلاد و سایر قسمت های این مجموعه نیز امکانات رفاهی و تفریحی مختلفی تعبیه کرده اند. مجموعه «دلفیناریوم» در محوطه برج میلاد قرار دارد که البته بعد از اعتراض های گسترده فعالان محیط زیست به دلیل از بین رفتن دلفین ها و شیرهای دریایی آن، در حال حاضر فعالیت نمی کند.از دیگر امکانات تفریحی مجموعه برج میلاد می توان به لیزریوم، زمین پینت بال، پل معلق، زیپ لاین، سینما ۶ بعدی، گیم هفت بعدی، اتاق فرار انیگما و شهر مشاغل کودکان کاربازیا، اشاره کرد. در این مجموعه سالن های سینما با سیستم های پیشرفته صدا و تصویر نیز وجود دارند.
رستوران های برج میلاد
در ساختمان اصلی برج میلاد و همین طور فضای اطراف محوطه برج میلاد رستوران های متعددی وجود دارند؛ اما معروف ترین رستوران در مجموعه برج میلاد، در طبقه ششم ساخنمان رأس برج میلاد قرار داد و آن را با نام «رستوران گردان برج میلاد» می شناسند. این رستوران بزرگ ترین رستوران گردان جهان است و با ظرفیت ۴۰۰ نفر، هر یک ساعت، یک دور کامل می چرخد. رستوران گردان برج میلاد در ارتفاع ۲۷۶ متری، چشم انداز کاملی از شهر تهران به مشتریان نشان می دهد.رستوران گردان برج میلاد با ارائه متنوع ترین غذاها، از لوکس ترین رستوران های شهر تهران به شمار می رودتابلوی زیبای شاهنامه فردوسی اثر استاد گرمچی بر زیبایی های این رستوران می افزاید. رستوران گردان برج میلاد سالن دیگری نیز دارد که ثابت است. سرو غذا در این رستوران به صورت سلف سرویس است و تنوع غذا در همه وعده های غذایی بالا و شامل غذاهای سنتی ایرانی، غذاهای دریایی، غذاهای بین المللی و بشقاب مخصوص پرندگان است.یکی دیگر از رستوران های لوکس برج میلاد در طبقه دهم ساختمان بالای برج قرار دارد. این رستوران خاص را با امکانات ویژه طراحی کرده اند که تنها گنجایش ۱۰۰ نفر را دارد. «رستوران ویژه برج میلاد» با معماری بسیار زیبا از جنس چوب، برای برگزاری مراسم رسمی و مهمانان ویژه است. در گرداگرد رستوران ویژه برج میلاد فضای دید باز مخصوص مهمانان این رستوران تعبیه کرده اند.در طبقه چهارم ساختمان رأس برج، «کافه تریای ویونا» قرار گرفته است که می توان آن را بلندترین کافه تریای جهان نامید. این کافه در فضایی به وسعت ۶۸۰ متر مربع در ارتفاع ۲۶۶ متری قرار دارد. اگر بلیط بسته کامل بازدید از برج میلاد را تهیه کرده اید، ورود به کافه برای شما هزینه ای نخواهد داشت. در غیر این صورت باید هزینه ورودیه بپردازید. به خاطر داشته باشید هزینه صرف نوشیدنی و قهوه در کافه ویونا به صورت جدا محاسبه می شود.
رستوران دیگر مجموعه برج میلاد «رستوران سنتی ایوان» است که در قسمت غربی مجموعه و روی تپه های نصر قرار دارد. غذاهای سنتی این رستوران کیفیت بالایی دارند و چشم انداز رستوران ایوان از شهر تهران نیز بسیار زیبا است.رستوران «خوراکده» در طبقه چهارم ساختمان پایین برج میلاد قرار دارد. در این رستوران انواع غذاهای اصیل ایرانی مانند آبگوشت و خورشت قرمه سبزی تا غذاهای بین المللی مانند غذاهای ایتالیایی و مکزیکی ارائه می شوند. رستوران خوراکده اتاق بازی مخصوص کودکان نیز دارد و برای رفتن به این رستوران نیازی به تهیه بلیط ندارید. فست فود «فرش وی» نیز در ضلع غربی ورودی برج میلاد قرار گرفته است و انواع پیتزا و سوخاری ها را سرو می کند.
سالن کنسرت برج میلاد
سالن کنسرت برج میلاد بخشی از مرکز همایش های بین المللی برج میلاد است و خارج از سازه برج میلاد در محوطه مجموعه قرار دارد. سالن کنسرت برج میلاد را به نام تالار حافظ نام گذاری کرده اند و امکانات این سالن برای اجرای برنامه های کنسرت موسیقی بسیار مدرن و امروزی است.ظرفیت سالن کنسرت برج میلاد ۱۶۰۰ نفر و در سه بخش سالن همکف و دو بالکن طراحی شده است. سالن کنسرت برج میلاد یا همان تالار حافظ، بزرگ ترین سالن مجموعه برج میلاد تهران است و تالار اصلی این مجموعه به حساب می آید. سیستم صوتی تالار حافظ بر اساس به روزترین تکنیک های دنیا طراحی و اجرا شده اند و به همین دلیل این سالن برای اجرای کنسرت های موسیقی مناسب است.در بخش های مختلف سالن کنسرت برج میلاد ۱۱ نمایشگر نصب کرده اند. پرده نمایش بزرگ روی سن نیز امکان ارائه تصاویر ویدئو پروژکشن در حین اجرای برنامه را میسر می کند. در تالار حافظ امکانات پیشرفته ای نیز برای پخش برنامه های زنده تلویزیونی از قبیل اینترنت بی سیم در کل فضای تالار و شبکه رایانه ای مناسب وجود دارند. در سالن کنسرت برج میلاد امکان تصویربرداری حرفه ای با نورپردازی پیشرفته و جلوه های ویژه نیز وجود دارد.
مرکز همایش های برج میلاد به جز تالار حافظ، شامل تالار همایش ها، اتاق های تشریفات، استودیو نورپردازی و صداگذاری و سالن های پذیرایی می شود. تالارهای مخصوص همایش امکانات مناسب برای برگزاری سمینارها، کنفرانس ها، جشنواره ها، کارگاه های آموزشی و نمایشگاه های مختلف را دارند. ظرفیت این سالن ها متفاوت است و بسته به ابعاد رویداد مورد نظر تالار با ظرفیت مناسب مورد استفاده قرار می گیرد.تالار همایش رودکی، تالار کنفرانس ویژه، تالار همایش ۶۶ نفره، تالار کمال الملک، تالار همایش سعدی، تالار فردوسی و تالار سینمایی ۱۱۰ نفره، سالن های مختلف مرکز همایش های برج میلاد هستند. سایت نمایشگاهی مجموعه برج میلاد تهران نیز با مساحت ۱۰ هزار متر مربع، در سمت جنوب شرقی مجموعه برج میلاد، سه سوله متمرکز با امکانات کامل تاسیساتی و اداری و زیر ساخت های حرفه ای برای برگزاری نمایشگاه های بین المللی را دارا است.
صاحب برج میلاد تهران
صاحب برج میلاد شهرداری تهران است و هیچ یک از قسمت های اداری و تجاری برج میلاد به فروش نخواهند رسید و تنها امکان اجاره بخش های مختلف آن از طریق ثبت قرارداد وجود دارد. در واقع برج میلاد تهران بخشی از اموال عمومی شهر تهران است و مالکیت خصوصی بر هیچ یک از ادارات و قسمت های مختلف آن وجود ندارد.
برج میلاد در شب
اگر ساکن تهران هستید یا زمان تردد در پایتخت شب هنگام از نزدیک برج میلاد را دیده اید، حتما نورپردازی زیبای برج میلاد توجه شمارا جلب کرده است. سازه برج میلاد در طول شب نورانی است و از مسافت های دور نیز دیده می شود.