به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، دغدغه بیشتر والدین ها از کودکی تا نوجوانی فرزندان شان این است که چه اقداماتی باعث می شود تا فرزندان باهوش تری داشته باشیم. ما در این مقاله سعی کردیم با ارائه شواهد های علمی، راهکارهای عملی و همچنین توصیه مشورت با مشاورین مجرب برای افزایش هوش کودکان را مورد بررسی قرار داده تا والدین بتوانند با استفاده از افزایش هوش کودکان با مشاوره روانشناسی گامی بلند در جهت آینده موفق و پیشرفت کودکان خود بردارند.
عواملی که در رشد هوش و یا حتی ضعف آن موثر است ، متعدد بوده که به بررسی چند نمونه می پردازیم :
به طور کای تغذیه ی مناسب در همه ی موارد رشد کودک ، عامل موثری است . می توانید با کمی تحقیق در مورد مواد تغذیه مناسب برای رشد هوش کودک ، با تامین کردن او از این راه باعث تقویت هوش کودکتان شوید .
۲ – خواب کافی کودک :
میزان خواب کافی و مناسب برای کودک به همان اندازه که تغذیه در رشد هوش او موثر است ، میتواند تاثیر گذار باشد . میزان خواب کافی برای کودک حداقل ده ساعت است .
۳ – بازی های ذهنی و فکری :
بازی کردن با کودک در حالت طبیعی در بالابردن هوش اجتماعی او موثر و مفید است . حال می توانید با در نظر گرفتن سن کودک و مناسب با آن ، بازی فکری برای او ترتیب دهید که مهارت های هوش او را بالا ببرید . در این راه باید مراقب باشید که باعث اعتیاد کودک به بازی های کامپیوتری و از این قبیل نشوید .
۴ – اختصاص دادن وقتی برای مطالعه کردن :
سعی کنید متناسب با سن کودک ، وقتی از روز را برای مطالعه کردن کتاب ، همراه با کودک ، اختصاص دهید . مطالعه کردن را از همان سن ورود به مهدکودک و یا حتی کمتر از آن برای کودک شروع کنید . مطالعه کردن و خواندن کتاب برای کودک فایده های زیادی دارد از جمله : ضمن اینکه دایره لغات کودک بیشتر می شود ، رابطه ی صمیمانه ای بین والدین و کودک به وجود می آید . قصه گفتن برای کودک و کتاب خواندن برای او از جمله خاطراتی است که هیچ وقت از ذهن کودک پاک نمی شود .
۵ – نواختن موسیقی و آموزش آن به کودک :
آموزش های موسیقی اثر بسیار خوبی در تقویت هوش کودکان دارد . حتی بازی کردن با ابزار موسیقی می تواند ، امتیاز IQ کودک را به طرز قابل توجهی بالا ببرد .
از عوامل دیگری که باعث افزایش هوش کودکان می شود ، نوع ارتباط والدین با کودکان است . مثلا تعریف کردن جایگاه کودک در خانواده و دخالت های او در مباحثی که در خانه به وجود می آید و می تواند برای او مناسب باشد و هم چنین ایجاد انگیزه در کودکان ، آموزش مهارت های اجتماعی در کودک که شامل موارد زیادی همچون :
آموزش مهارت های اجتماعی
رعایت نوبت در صحبت کردن ، آموزش مهارت نه گفتن به کودک ، آموزش احترام گذاشتن به کودک و … می باشد . همینطور هماهنگ بودن والدین در تربیت فرزندان و اعمال برنامه های فرزندپروری باعث می شود که بتوانید کودک نابغه و باهوشی داشته باشید . همانطور که در قبل گفتیم با وقت گذاشتن استعداد کودکان خود را کشف کرده و آن را در مسیر مشخص و درست قرار دهید .
گاهی برخی والدین از دردسرهای باهوش بودن کودک خود شکایت می کنند . بعضی کودکان بزرگتر از خود رفتار می کنند که اتفاقا در مقابل دیگران مورد تحسین و تشویق قرار می گیرند . آیا می پرسید که این کودکان نسبت به کودکان دیگر باهوش ترند ؟
پاسخ این است که لزوما این طور نیست . گاها والدین با رعایت نکردن بعضی موارد و چارچوب ها باعث می شوند که کودک صحبت ها و مسائلی را یاد بگیرد که او را از حوزه ی کودکی جدا کرده و همچون بزرگسالان می کند . که این جریان در بیشتر موارد خیلی هم سودمند نیست و بعضا باعث بلوغ زودرس کودک می شود .
کودک باید کودکی کند و در حد نیاز برای تکامل خود مطالبی را فرا گیرد . معاشرت های والدین و طرز صحبت کردن آن ها با دیگران ، در حضور کودکان ، حائز اهمیت است . گاهی کودک کلماتی را به کار می برد که مطمئنا جایگاه ادای آن کلمات را نمی داند و مسلما این صورت خوشایندی نخواهد داشت . بنابراین نمیتوانیم بگوییم که الزاما این کودکان باهوشند .
نقش والدین در تقویت هوش کودکان
نقش والدین در تربیت فرزندان شایسته در اینجا نمایانگر می شود بدین ترتیب که والدینی که می بینند کودکشان این توانایی را دارد که مانند آن ها صحبت کند و یا مسائل دیگر ؛ باید بتوانند که این قابلیت و توانایی را در مسیر مشخص برای کودک رهبری کنند ، تا کودک بتواند در حوزه هایی که برای او سودمند و ثمر بخش است اطلاعات خود را افزایش دهد . در واقع والدین با این جهت دهی ضمن اینکه درس ادب و نزاکت را به کودک خود می آموزند در نهایت کودک موفق و باهوش نیز خواهند داشت .