به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از زوج باز،در پروسه طلاق عاطفی روابطی آنچنان سرد و ضعیف بر زندگی مشترک حاکم می شود که در آن خانواده همیشه نشانه های بی مهری و کمبود محبت بیداد می کند و زن و مردی که در کنار هم زندگی می کنند از لحاظ روحی و جسمی از هم فاصله زیادی دارند و هرگز یک دل و یک صدا نیستند و فقط در قالب دو نفر هم صحبتی هستند که به هم عادت کرده اند.
با اینکه آمار مستقیم و رسمی درمورد وجود این حالت در بین خانواده ها وجود ندارد اما تخمین زده می شود که آمار طلاق عاطفی به مراتب از طلاق قانونی بالاتر است.
تعریف طلاق عاطفی
در طلاق عاطفی زن و شوهر به طور قانونی از هم جدا نمی شوند اما چون احساسی نسبت به یکدیگر ندارند و مانند سابق از همدیگر آرامش نمی گیرند پس فقط در قالب یک هم خانه با هم زندگی می کنند. پس طلاق عاطفی زمانی اتفاق می افتدکه دیگر نشانه ای از عطوفت، مهربانی، صفا و صمیمت در بین زن و شوهر دیده نمی شود و گویی آنها همدیگر را فقط می بینند اما صدای هم را نمی شنوند و همچنین خواسته های مطلوبی که قبلا با کمال آرامش بین آنها پاسخ داده می شد بعد از طلاق عاطفی با دعوا و خشم حل می شود.
علایمی که از وجود طلاق عاطفی خبر می دهند
۱- افزایش دعوا در زندگی
اگر می بنید زندگی شما این روز ها دچار سردی شده است که دیگر خبری از آرامش در آن نیست و شما و شریک زندگیتان به دنبال راهی هستید که ناراحتی های خود را از طریق دعوا و سرزنش تخلیه کنید در حالی که در روز های اول زندگی همواره حاضر بودید به همدیگر وفاداری کنید و همیشه همراه و همدل بودید پس زندگیتان در سرازیری طلاق عاطفی قرار گرفته است.
۲- وجود انزوا و گوشه گیری در هر یک از زوجین
اگر در اوایل ازدواج یا در روز های اول زندگی مشترکتان لحظه ای بدون هم بودن برایتان سخت بود و برای وصال دوباره لحظه شماری می کردید و هم اکنون در شرایطی قرار دارید که بودن یا نبودن شریک زندگیتان برایتان اهمیتی ندارد باید گفت که طلاق عاطفی بر زندگیتان سایه افکنده است پس اگر می بینید تنهایی و گوشه گیری را به همنشینی با همسرتان ترجیح می دهید یا اصلا دوست دارید کسی دیگر را به جای او بیاورید و خود را به کارهایی دیگر مشغول می کنید پس زندگی شما در خطر طلاق عاطفی قرار گرفته است و ممکن است شما را دچار انتخاب هایی نادرست کند.
۳- وجود رابطه های نامناسب
وقتی ناملایمات به زندگی زوجین روی می آورد و با توجه به رابطه ضعیف بین آنها دیگر جایی برای تخلیه کردن ناراحتی های روحی- روانی وجود ندارد و همچنین اثری از مهر و محبت سابق که هر دو طرف به هم داشتند و قلبشان مالامال از آن بود وجود ندارد بنابراین در این مواقع طرفین به دنبال فردی هستند که جای این همه خلاء را برایشان پر کند و از این رو دست به انتخاب نا مناسبی می زنند یعنی شخص دیگری را از جنس مخالف برمی گزینند و وقایع و راز های زندگی خود را برای او بازگو می کنند و ممکن است به روابط غیر اخلاقی با وی دست بزنند و در نهایت به پیشرفت طلاق عاطفی خود کمک می کنند.
۴- احساس کم رنگ شدن رابطه
بعضی اوقات زوجین از نیاز های عاطفی همدیگر آگاه نیستند و از همدیگر غافل می مانند و به همین جهت بدون اینکه خودشان نیز مطلع باشند فقط احساس می کنند چیزی در ناخودآگاه آنان گم شده است. آنها حس می کنند که رابطه یشان کمرنگ شده است و صمیمت آن از بین رفته است بنابراین آنها نیازهای مختلفی مانند درک شدن، شنیده شدن، قدردانی و ارزشمندی را در خود حس می کنند و چون از طریق شریکشان برآورده نمی شود پس پای طلاق عاطفی به رابطه مشترکشان باز می شود.
۵- پیدایش افکار منفی
یکی از نشانه های طلاق عاطفی در زندگی مشترک هجوم افکار منفی است که ذهن هر دو نفر را مسموم می کند به طوریکه زندگی آنها اصلا با دورانی مانن اوایل ازدواج یا دوران های عادی قابل مقایسه نیست مثلا آنها با خود فکر می کنند که دوره مجردی به مراتب دوره بهتری بود و فکر می کنند که آن زمان واقعا شاد تر بودند و یا سایر افکار منفی که مدام فکر و ذهن آنها را درگیر می کند و باعث می شود از وضعیتشان ناراضی باشند و فکر کنند دیگر در زندگی آنها روز های خوب رخت بربسته اند و آنها دائم دچار تردید و پاسخ های منفی برای سوالاتشان می شوند.
۶- نداشتن حرف برای همدیگر
معمولا در اوایل ازدواج دو نفر هر چقدر برای هم وقت بگذارند و به حرف های یکدیگر گوش بدهند باز هم از این لحظات عاشقانه خسته نمی شوند اما زمانی که مهر و محبت بین دو نفر از بین برود طبیعی است که آنها مثل سابق از شنیدن سخنان یکدیگر لذت نمی برند و حتی حرفی برای همدیگر ندارند و لذتی از کنار هم بودن نمی برند که این علایم به وضوح از طلاق عاطفی خبر می دهد.
راهکار هایی که به درمان یا پیشگیری از طلاق عاطفی کمک می کند
۱- شروع کردن تغییر از خودتان
معمولا در جوامع امروزی ما وقتی مشکلی پیش می آید اکثرا هر دو نفر سعی می کنند به دنبال علت رفتار در دیگری باشند بنابراین اگر شما نیز به این طریق فکر می کنید و هم اکنون هم با مشکلی به نام طلاق عاطفی درگیر شده اید و می خواهید خودتان برای بازسازی زندگیتان دست به کار شوید باید در مرحله اول از خود گذشتگی داشته باشید و به این مسئله فکر کنید که واقعا سهم شما از این بی محبتی، بی مهری و عدم عاطفه که در زندگیتان بوجود آمده است چقدر است.
اگر کمی منصف باشید و از خودتان شروع کنید باید با خود بنشینید و منصفانه فکر کنید چون شاید علت رفتار بی عاطفه همسرتان به دلایلی مانند مشکلات کاری و بیرون از محیط خانه باشد که زیر بار آنها فشار ریادی را تحمل می کند و آثار آن به زندگی و رابطه شما نیز آسیب وارد کرده است و اصلا ربطی به شما ندارد پس در این مواقع خودتان می توانید با از خود گذشتگی و ایجاد تغییر در روابط گذشته اجازه ندهید که خانواده و رابطه یتان از بین برود.
۲- تلاش برای شناخت ویژگی های همدیگر
یکی از کار هایی که می تواند از بروز طلاق عاطفی جلوگیری کند این است که سعی کنید همواره برای شناخت ویژگی، روحیه و خصوصیات همسرتان تلاش کنید و در راستای علاقه مندی های او و آنچه که او را خوشحال نگه می دارد اقدام کنید چون اگر این کار را انجام ندهید نوعی سوء برداشت از رفتار ها و کار های شما پیش می آید که به مرور زمینه ساز افسردگی، درگیری های روحی و در نهایت طلاق عاطفی می شود.
۳- هماهنگی در امور و مسائل جنسی
مسائل و مشکلات مربوط به ارتباط جنسی همواره می تواند شیرین ترین رابطه ها و زندگی های مشترک را با ناکامی روبرو کند بنابراین این چنین عواملی را مانند سردمزاجی، زودانزالی و غیره با همکاری و هماهنگی هم درمان و پیگیری کنید و با شناخت بیشتر این مسائل اجازه ندهید که مشکلات مربوط به این زمینه لذت همبستری و شایستگی را از شما بگیرد و زندگی شما را دچار طلاق عاطفی کند.
۴- گوش دادن فعال به گفته ها و خواسته های همسر
روانشناسان معتقدند یکی از روش هایی که با آن می توان از بروز طلاق عاطفی جلوگیری کرد و یا آن را درمان کرد در واقع مهارت گوش دادن است و در این زمینه اغلب زنان از همسرشان گله مندند. بنابراین پیشنهاد می شود برای اینکه صمیمت را بین خود و همسرتان افزایش دهید و به تبعات آن دچار طلاق عاطفی نشوید همواره به وسیله گوش دادن ارتباطتان را قوی و موثر نگه دارید و از خواسته ها و نیازهای او بدین طریق آگاهی یابید.
۵- یادگیری مهارت های همسر داری
مهارت های رفتاری و همسر داری که به کار بردن آن برای موفقیت در زندگی مشترک لازم هستند حتما باید به موقع یادگرفته شوند و سعی کنید برای درمان و پیشگیری از طلاق عاطفی از آنها بهره بگیرید. شما باید حتما مهارت هایی مانند کنترل خشم را یاد بگیرید تا بتوانید در مواقع عصبانیت بهترین تصمیم را بگیرید و همچنین یادگیری مهارت هایی دیگر مانن درمان شکایت و بدگمانی، پیشگیری از مجادله و بحث، همانند پنداری و غیره به شما کمک می کند که اختلافات بین خود و همسرتان را حل کنید و از طلاق عاطفی دور بمانید.
۶- پرهیز از تحقیر و توهین به همدیگر
در ارتباط با همسر خود چه به صورت کلامی و چه غیر کلامی سعی کنید همدیگر را تحقیر نکنید مثلا سوابق منفی گذشته را به همدیگر یادآور نشوید. در این زمینه همچنین باید به هویت همسرتان احترام بگذارید و اگر احتمالا اشتباهی هم از طرف وی روی داد با تحقیر و سرزنش او را از خود دور نکنید و به او بر چسب نزنید و درعوض این کار ها سعی کنید برای جلوگیری از طلاق عاطفی و از بین رفتن این پدیده (طلاق عاطفی) خشم و عصبانیت خود را به خوبی کنترل کنید و از مواردی مانند تهدید کردن یک دیگر خودداری کنید و با توجه به شناختی که از همسرتان دارید کار هایی که می تواند او را دلگرم کند را برایش انجام دهید.