خیلی اوقات در زندگی هایمان وقتی می نشینیم و کمی به کارهای گذشته مان فکر می کنیم، در دلمان یک ناراحتی و احساس پشیمانی به وجود می آید و می گوییم: ای کاش این کار را نکرده بودم ... اگر با فلانی مشورت می کردم هم خوب بود و ..
حسرت گذشته چیست؟
حسرت گذشته یکی از روش های تفکر انتقادی نسبت به مسائل و احساسات هست که فرد در آن سعی می کند خود را برای اتفاقاتی که در گذشته روی داده است سرزنش کند. البته باید بگوییم که حسرت گذشته می تواند عامل مفیدی برای تغییر رفتار در آینده باشد اما اگر این موضوع به شکل منفی آن در ذهن شما دائما تکرار شود احتمالا در حال حاضر خود را فردی می بینید که دائما خودش را سرزنش می کند و استرس زیادی را برای آن تحمل می کنید که به مشکلات و بیماری های که سلامت جسمی و روحی می تواند منجر شود. حسرت گذشته می تواند برای کارهایی که انجام داده اید و یا انجام نداده اید باشد. برای مثال، شما شاید از رفتار خود در گذشته پشیمان شده اید و یا حسرت آن را بخورید که چرا فلان موقعیت شغلی را نپذیرفتید.
تشخیص احساساتی که باعث ایجاد حسرت گذشته می شوند!
این موضوع که چه تجربیات و احساستی باعث بوجود آمدن حس حسرت گذشته شده اند برای هر فردی متفاوت هست، اما می توانیم بگوییم که احساسات به طور کلی دسته بندی مشخصی دارند: غم، از دست دادن دوستان و عزیزان، پشیمانی، عصبانیت، سرزش و اضطراب.سعی کنید احساسات خود را به درستی تشخیص دهید، آیا از غم جدایی معشوقه خود دچار حسرت گذشته شده اید و یا با سرزنش خود به دلیل اخراج از محیط کاری این احساسات در شما بوجود آمده است؟ شاید برای این کار تمام روز را به فکر کردن درباره گذشته خود سپری کنید و با خود فکر کنید که چه کارهایی می توانسته اید انجام دهید تا شرایط در حال حاضر می توانست تغییر کند.
نحوه مقابله با احساس پشیمانی و حسرت گذشته
.همه ما آدم ها فکر می کنیم که اگر یک سری از کارهایی را در گذشته انجام می دادیم یا برعکس، زندگی حالمان چه تفاوتی می کرد اما می دانیم که چنین حسرت خوردنی بی فایده و پوچ است. مهم و ارزشمند این است که یاد بگیریم چگونه ادامه ی مسیر زندگی را به گونه ای برویم که پشیمانی برایمان نداشته باشد.اگر چنین شرایطی برایتان رخ داده، نگران نباشید، در ادامه مسیر زندگی هر ازگاهی نگاهی بازنگرانه به زندگی مان داشته باشیم تا اطمینان یابیم که مسیر زندگی را درست طی می کنیم. در این قسمت قصد داریم به شما آموزش دهیم که چگونه با پشیمانی خود مقابله کنید.
به فرصت های از دست رفته ، به عنوان یک شروع جدید نگاه کنید
وقتی که از فرصت های از دست رفته نترسیم، قطعاً حال مان بهتر خواهد بود زیرا می دانیم هر فرصتی که از دست برود، نشان دهنده شروعی جدید است. پس ؛ حسرت و پشیمانی برایمان بی معنا می شود. مطمئناً افرادی که به جاهای خوبی رسیده اند، چیزهایی را هم از دست داده اند و از همان مسیر توانستند راه به جاهای جدید باز کنند.
تعاریف خودتان را داشته باشید و به خود افتخار کنید
سعی نکنید تعاریف کلیشه ای که جهان و محیط اطراف برای شما ایجاد کرده است را بپذیرید. به باور های خود اعتقاد داشته باشید و از این بابت به خودتان افتخار کنید. اشتباه کردن در زندگی اصلاً نباید عاملی برای سرزنش و سرکوب باشد. پس سعی کنید این برچسب ها را از روی خودتان بردارید و به آن ها بی توجه باشید.
مقدار کمی از پشیمانی اشکالی ندارد
البته که حس پشیمانی، حسی دردناک است اما گاهی اوقات مقدار کمی از آن طبیعی است و باعث می شود انگیزه بیشتری برای ادامه راه وجود داشته باشد، زیرا می خواهید بهتر از قبل ظاهر شوید. پس مقدار بسیار کم آن مشکلی ندارد و جای نگرانی نخواهد داشت.
حقیقت پشیمانی را بپذیرید
اشتباهات واقعی هستند. اشتباهات رخ می دهند و ما نمی توانیم دوباره از اول آن ها را اصلاح کنیم. نمی توانیم به گذشته برگردیم و روشمان را تغییر دهیم، پس تلاش برای نپذیرفتن اشتباه و مسئولیت آن، کاری است که حسرت و پشیمانی را افزایش می دهد، پس واقعیت را بپذیرید و قبول کنید که اشتباه کرده اید تا بهتر با آن کنار بیایید.
خودتان را ببخشید
اول از همه باید با خودتان صلح و آشتی داشته باشید. از سرزنش کردن خود دست بردارید، خودتان را ببخشید و بیش از حد به گذشته فکر نکنید. کاری را انجام دهید که دوباره حس خوبی را در شما افزایش می دهد. بخشش خود به معنای نادیده گرفتن مسئله و مشکل نیست، بلکه به شما اجازه می دهد تا برای بهبود کارتان چاره ای بیاندیشید.
اصلاح کنید
اگر کاری که انجام داده اید احساس و قلبتان را زخمی کرده است، بدون بهانه عذرخواهی کنید و قلب تان را از کینه پاک کنید. به دنبال راه هایی برای اصلاح کارتان باشید و جبران کردن را فراموش نکنید. این یک از روش های خوب برای بهبود روحیه تان است.
گذشته را فراموش کنید
اجازه دهید که گذشته در همان گذشته باقی بماند و مدام در مورد شکست ها و اشتباهات خود صحبت نکنید. هر چقدر بیشتر در مورد آن ها صحبت کنید، مشکلات بیشتر در نظر شما بزرگ جلوه می کنند. پس سعی کنید هر چیزی که ذهنتان را خراب می کند، فراموش کنید و به دنبال تصمیمات بهتر باشید که بتواند تلخی گذشته را از بین ببرد.
کاری متضاد پشیمانی خود انجام دهید
ما نمی توانیم گذشته را تغییر دهیم اما کاری که انجام می دهیم، روی زندگیمان اثرگذار است و آن را کنترل می کند. پشیمانی دردناک است، بنابراین باید کاری را انجام دهیم که حسی متضاد با آن پشیمانی را در ما ایجاد کند. کاری را به انجام برسانید که حس تحسین را در شما افزایش دهد و باعث شود که دوباره به خودتان و توانایی هایتان ایمان پیدا کنید.
از اشتباهات به عنوان ابزاری برای یادگیری استفاده کنید
سعی کنید اشتباهاتتان را ابزاری برای یادگیری قرار دهید و بدانید که درکجا چه خطایی را به چه دلیل مرتکب شده اید. حال به این فکر کنید که چگونه می توانید از راهی بهتر، آن کار را انجام دهید و دیگر اشتباه نکنید. اشتباهات بهترین ابزار برای یادگیری هستند.
از این فرصت ها برای تغییرات بهتر استفاده کنید
اکثر اشتباهات بزرگ، باعث ایجاد تغییراتی در زندگی می شوند . شاید این تغییرات در وهله اول شما را شوکه کنند اما می توانید کم کم با آن کنار بیایید. این تغییرات را بهبود ببخشید و سعی کنید ظرفیت سازش پذیری خود را افزایش دهید. شاید نتوانید اصل آن اتفاقات را تغییر دهید اما قطعاً می توانید ظرفیت خود را برای تحمل، بالا ببرید.
توانایی تمرکز روی چیزهایی که تحت کنترل شما هستند را تقویت کنید
شاید دچار اشتباهی شده باشید که بعضی از این اشتباهات تا حد زیادی تحت کنترل خود شما هستند. پس می توانید تمرکز خود را روی آن ها بالا ببرید اما زمانی که اتفاقاتی مثل خیانت برای شما رخ می دهد، قطعاً به دلیل این که کنترلی روی آن ها ندارید، نباید تمرکز خود را به آن اختصاص دهید. پس سعی کنید تمرکز خود را روی چیزهایی تقویت کنید که قابل کنترل تان است.
از ناپایداری ها نترسید
همه چیز در زندگی ناپایدار است اما این ناپایداری ها نباید شما را بترساند. بلکه باید باعث شود تا شکرگزار چیز های خوب در زندگی باشید. هیچ ضمانتی برای زندگی هیچ کس وجود ندارد. هیچ چیزی از زندگی و فردای آدم بعید نیست این را آویزه گوش خئد کنید.
روابط خود را ارزیابی کنید
به لحظات زندگی به عنوان لحظات اعجاب انگیز و زیبا نگاه کنید. شما آسیب پذیر هستید اما در کنار آن می توانید خوش شانسی زیادی را تجربه کنید. باید بدانید که همه در زندگی محدود هستند اما در کنار آن روابط خود را با دوستان ، همسر و اعضای خانواده نیز تقویت کنید و روابط ناسالم را از زندگی حذف کنید تا بیشتر از این دچار حسرت و پشیمانی نشوید.
مسئولیت پذیری خود را افزایش دهید
مسئولیت پذیری باعث می شود که شما از اشتباه کردن نترسید و به خودتان پشیمانی و حسرت راه ندهید، زیرا زمانی که مسئولیت خود را به طور کامل انجام دهید، کم تر از همیشه حس پشیمانی به شما غلبه خواهد کرد. یادمان باشد مسئولیت کارهای خودمان را به عهده بگیریم.
افکار خود را به چالش بکشید
موفقیت، نتیجه قدم های کوچکی است که در جهت درست برداشته می شود. همین قدم ها گاهی اوقات به اشتباه برداشته می شوند اما در نهایت به دلیل چالشی که در زندگی شما ایجاد می کنند، ذهن و جسمتان را تقویت می کنند. پس سعی کنید همیشه به دنبال به چالش کشیدن افکارتان باشید و زندگی راحت و یکنواخت را انتخاب نکنید.