به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اغلب دانش آموزان خوب از بدو تولد یادگیرنده های خوبی نبوده اند، بلکه به مرور زمان و با شکل گیری شخصیت خود به موفقیت رسیده اند. بله شخصیت فردی، همان چیزی است که نقش اصلی را در تمایل کودک به یادگیری و وضعیت کلی تحصیلی او ایفا می کند. بیش تر کودکان در بعضی از زمینه ها یادگیری خوبی دارند، اما تشویق کودکان به درس خواندن توسط والدین می تواند به آن ها کمک کند تا در کل به یادگیرنده های خوبی تبدیل شوند. یادگیری بخش مهمی از فرایند آموزش است که فقط در درس خواندن به کار نمی آید و نقش مهمی در آیندۀ کودک نیز دارد.
مهم تر از همه، هر دانش آموزی که استعداد پایه را داشته باشد و درست تشویق شود، می تواند خوب یاد بگیرد. تشویق کودکان به درس خواندن و یادگیری مسئلۀ مهمی است که باید بادقت انجام شود.
تشویق به درس خواندن | علل بی علاقگی نوجوانان نسبت به درس خواندن
برای اینکه بتوانید فرزند خود را به درس و مدرسه علاقه مند کنید، ابتدا باید علت بی علاقگی و بی انگیزگی به درس را در فرزندتان شناسایی کنید. در واقع نداشتن درک درست از نوجوان باعث می شود که نتوانید او را به مسیر درست هدایت کنید و از طرف دیگر خودش تبدیل به عاملی می شود که فرزندتان را بیش از هر چیزی از هدف خود دور کند.
بی علاقگی نوجوانان به درس خواندن می تواند دلایل بسیار مختلفی داشته باشد، اما گاه درس نخواندن فرزندتان ناشی از ویژگی های مخصوص به این دوران و تجربه بحران های مخصوص سن نوجوانی است:
1. بحران نوجوانی
بحران اصلی دوران نوجوانی، بحران هویت است. طی این بحران فرد تلاش می کند به این سوال اساسی پاسخ دهد که "من کیستم؟" در واقع فرزند شما می خواهد شخصیت مستقلی برای خود بیافریند و خودش را به عنوان فردی با ویژگی های منحصر به فرد به دیگران معرفی کند.
کنترل کردن های پیایی، امر ونهی های مداوم، توصیه ها و نصیحت های خانواده این پیام را به نوجوان شما منتقل می کند که بر سر راه استقلال او قرار گرفته اید و در حقیقت نمی توانید برای حل بحران هویتش به او کمک کنید.
در واکنش به همین مسائل، کودکی که تا دیروز نیازمند تایید و توجه شما بود، امروز برای رسیدن به استقلال شخصی خود شروع به نافرمانی می کند و حرف هایتان را حتی در زمینه درس و آینده پذیرا نیست. باید بدانید که نوجوانان دراین دوره برای کسب تایید و توجه کمتر سراغ والدین می روند به جای آن در تلاش اند تا گروه های دوستی جدیدی تشکیل داده و با رعایت ارزش های مربوط به هر کدام از این گروه ها از طرف اعضای گروه پذیرفته شوند.
2. برخی ویژگی خاص مربوط به دوران نوجوانی
یکی از ویژگی های مخصوص دوره نوجوانی ناتوانی در آینده نگری است. شاید فکر کنید این مشکل فقط مربوط به فرزند شماست و از این موضوع بسیار عصبانی باشید که چرا او به آینده خود اهمیتی نمی دهد و وقتش را به جای درس خواندن با کارهای بی ارزش تلف می کند. اما باید بدانید این یکی از ویژگی های کاملا شایع در این دوره از زندگی فرزندتان است و برخورد با آن مهارت های تربیتی مخصوص به خود را از جانب شما می طلبد.
نوجوان شما در این دوره کمتر به نقطه نظرهای دیگران اهمیت می دهد و بیشتر جهان را با نگاه خود می بیند. او دائما از خودش قهرمان سازی کرده و به همین دلیل فکر می کند مشکلاتی که شما از آن ها صحبت می کنید هرگز برای او اتفاق نخواهد افتاد! در نتیجه تشویق به درس خواندن او کار چندان راحتی نیست.
همچنین نوجوانان نسبت به تصویر خود به دیگران، بسیار اهمیت می دهند. تحقیر و سرزنش از سوی معلمان و کادر آموزشی باعث می شود که نوجوان نتواند تصویر دلخواهش را به دیگران ارائه دهد و در نتیجه اعتماد به نفس او به شدت کاهش می یابد. به همین خاطر برای بازیابی اعتماد به نفس از دست رفته سعی می کند در محیط هایی قرار بگیرد که احتمال دریافت تایید و تحسین بیشتری دارد (مانند گروه دوستان) و از محیط هایی مانند مدرسه که به تصویر ایده آل ذهنی او آسیب می زند، دوری می کند.
چگونه نوجوانم را به درس علاقه مند کنم؟
برای علاقه مند کردن نوجوان به درس خواندن راه ها زیادی وجود دارد که برخی از آن ها به شرح زیر هستند:
1. به دنبال پاسخ های سریع و کوتاه مدت از طرف فرزند خود نباشید
نوجوان را وادار نکنید در همان لحظه تكالیف خود را با بی دقتی و عجولانه انجام دهد. به جای این کار به او فرصت دهید پس از استراحتی كوتاه، با دقت و علاقه بیشتر به انجام كارها یا تكالیف مدرسه خود بپردازد.
2. تشویق به درس خواندن | نیازهای فرزندتان را در نظر بگیرید
گرفتن معلم خصوصی و انجام هزینه های زیاد تضمین کننده پیشرفت فرزندتان نیست. قبل از انجام هرکاری نیازهای فرزندتان را در نظر بگیرید، اگر او تلاش های زیادی انجام می دهد اما موفق نمی شود معلم خصوصی و کتاب های کمک درسی می توانند گزینه های خوبی باشند. اما اگر فرزند شما علاقه ای به درس نشان نمی دهد، باید با او ارتباط موثری برقرار کرده و علت بی علاقگی اش را جویا شوید.
3. بیشتر گوش شنوا باشید
فرزند نوجوان شما در این دوره دست به کاوش و کشف استعدادهایش می زند تا هویت اصلی خود را بیابد. به همین دلیل ممکن است گرایشات غیر درسی در این دوره برای او اهمیت بیشتری پیدا کند. توجه داشته باشید که نهایتا این موفقیت فرزند شماست که اهمیت دارد و تحصیل تنها یکی از راه های رسیدن به این امر است. مراقب باشید که برای علاقه مند کردن او به درس سایر استعدادهایش را کور نکنید! فرزند شما در این دوره به والدینی نیاز دارد که انتخاب های او را ببینند، برای وجود مستقلش و همه استعدادهای درسی و غیر درسیش اهمیت قائل باشند.
4. با انتظارات بالای خود موفقیت های او را نادیده نگیرید
به جای تمرکز بر شکست های فرزندتان نقاط قوت او را ببینید. سعی کنید انتظاراتی در سطح متوسط از فرزندتان داشته باشید. اگر انتظارات شما همیشه در حد بسیار بالایی باشد، فرزندتان در هر حال احساس شکست و عدم موفقیت خواهد داشت، چرا که هیچ وقت نمی تواند انتظارات شما را برآورده کند.
5. تشویق به درس خواندن | همه نوجوانان شبیه به هم نیستند
همه نوجوانان در دوره نوجوانی مشکلات یکسانی را تجربه نمی کنند. مثلا اگر فرزند شما در آینده نگری دچار مشکل شده، او را با سایر افراد مقایسه نکنید. به جای سرزنش و تحقیر نوجوان خود، او را درک کرده و سعی کنید آگاهی او را در مورد این مرحله از زندگیش بالا ببرید.
تنها والدین نیستند که نیازمند کسب مهارت های متناسب با سن و مشکلات مخصوص فرزندشانند بلکه هر کسی باید در هر دوره ای از زندگی به سطح متناسبی از مهارت های رفتاری دست پیدا کند تا در مسیر رشد خود از پس بحران های پیش رو بر بیاید و بهترین مسیر را برای زندگی خود انتخاب کند. در نتیجه اگر فرزندتان در کسب این مهارت ها دچار مشکل شد به جای سرزنش و بحث از یک فرد آگاه کمک بگیرید.
تشویق کودکان به درس خواندن
کودکان راحت تر از نوجوانان به درس خواندن تشویق می شوند و والدین می توانند با انجام کارهایی ساده آنان را به درس خواندن علاقه مند کنند. این کارها عبارتند از:
1. ایجاد فضایی برای مطالعه
بهتر است برای علاقه مند کردن کودک یک فضای مخصوص برای مطالعه کردن آماده کنید. فضایی که برای کودک جالب و لذت بخش باشد و از بودن در آن مکان خسته نشود. همچنین می توانید زمانی را اختصاص دهید تا تمام اعضای خانواده به مطالعه بپردازند. به این صورت کودک هم با دیدن این جو به مطالعه کردن علاقه مند می شود.
2. تشویق به درس خواندن | حق انتخاب
کودکان هم مانند سایر افراد کنترل شدن بیش از حد را دوست ندارند و در این صورت دست به نافرمانی می زنند. به همین دلیل اجازه دهید که کودک حق انتخاب داشته باشد. مثلا به او بگویید که می توانی زمان درس خواندنت را مشخص کنی و یا در انجام تکالیفی همچون موضوع انشا و فعالیت های فوق برنامه حق انتخاب و آزادی داشته باشد.
3. برقراری رابطه صمیمانه
با کودک خود رابطه صمیمانه ای داشته باشید تا کودک نگرانی ها و مشکلات خود را به راحتی با شما در میان بگذارد. اگر کودک در زمینه درس خواندن از والدین خود احساس ترس داشته باشد، علاقه اش به مطالعه از بین می رود.
4. شناسایی روش یادگیری
روش یادگیری فرزندتان را بشناسید و از آن برای تشویق به درس خواندن او استفاده کنید. هیچ روش درست و غلطی در درس خواندن وجود ندارد اما تفاوت در این روش ها باعث می شود که کودکان به درس علاقه مند شده و یا برعکس نسبت به آن بی علاقه شوند. مثلا روش یادگیری یک کودک دیداری است و هرچه معلم و والدین با روش شنیداری تلاش می کنند، نتیجه ای نمی دهد. در این شرایط تنها لازم است روش درس خواندن را تغییر دهید تا عملکرد کودک نیز بهتر شود.
5. درس خواندن همراه با بازی
تحقیقات نشان داده که کودکان در حین بازی کردن بیشتر از دوره های درسی آموزش می بینند و علاقه زیادی هم به بازی کردن نشان می دهند. در این شرایط احساس رقابت کودک برانگیخته شده و تلاش خود را چند برابر می کند.
6. تشویق به درس خواندن | استفاده از محرک های خارجی
کودکان در سن پایین ماهیت درس خواندن و اهمیت آن را به خوبی درک نمی کنند پس لازم است که با یک محرک بیرونی او را به درس خواندن تشویق کنید. تشویق های لذت بخشی همچون تماشای تلویزیون و رفتن به پارک را به طور مداوم انجام دهید تا نتیجه بخش باشد. البته این مشوق ها نباید جنبه رشوه داشته باشند.
7. کمک گرفتن از متخصص
برخی مواقع کودک با وجود تمام راهکارهای گفته شده نیز همچنان علاقه ای به درس خواندن نشان نمی دهد. در این شرایط ضروری است که از کمک یک روانشناس بهره مند شوید تا علل درس نخواندن کودک را ریشه یابی کند. ممکن است کودک مشکل جدی همچون اختلال یادگیری داشته باشد. با تشخیص و مداخله زودهنگام روانشناس می توانید این مساله را برطرف کنید.
ا بچه ها نتوانند به آنها دسترسی پیدا کنند.