معمولا اکثر کودکان به خصوص در سنین 5 تا 6 سالگی بسیار روی لوازم و وسایل خود حساس اند و نسبت به آن ها احساس مالکیت شدیدی می کنند. در واقع داشتن کودکان دست و دلباز برای بسیاری از خانواده ها به آرزو تبدیل شده است. ما در این مقاله تلاش داریم تا به شما راه حل هایی را ارائه دهیم تا به کمک آن ها بتوانید کودکانی دست و دلباز و بخشنده تربیت نمایید.
تربیت فرزند دست و دلباز
روش های فراوانی وجود دارد که شما به وسیله آن ها می توانید فرزندانی بخشنده و دست و دلباز تربیت نمایید. در ادامه شما را با چند نمونه آشنا خواهیم کرد.
خودتان داوطلب شوید
اگر می خواهید کودکی سخاوتمند تربیت کنید، باید برایش الگو باشید. به انتخاب خود داوطلب سازمانی برای کمک به دیگران شوید، هنگامی که کودک شما را می بیند که داوطلبانه به دیگران کمک می کنید، ممکن است او نیز بترغیب می شد، این کار را انجام دهد. برای داشتن فرزند دست و دلباز فرزندان خود را به محض اینکه به اندازه کافی بزرگ شدند، درگیر کار داوطلبانه کنید.کودکان بالای 8 سال اغلب می توانند در مکان های خاصی مانند بوفه های غذا یا پناهگاه حیوانات در کنار والدین داوطلب شوند. کارهای داوطلبانه را حداقل سه ماه انجام دهید تا کودک متوجه اهمیت سخاوت شود.
کودک را با سخاوت پرورش دهید
برای اینکه کودک سخاوتمند داشته باشید، باید او به روشهای مختلف الگو ببیند. خودتان سخاوت را تمرین کنید و کارهایی مثل اهدای غذا، هدیه دادن لباس های قدیمی و وسایل کودک به افراد بی سرپرست یا کمک های مالی به یک موسسه خیریه انجام دهید و کودک را با خود همراه کنید، اینگونه فرزندتان عمل سخاوت را بیشتر درک می کند.
آن ها را مجبور به بخشش نکنید
معمولا یکی از کار های اشتباهی که والدین در قبال کودکان خود انجام می دهند این است که آن ها را به انجام برخی کار ها از جمله بخشیدن و یا تقسیم کردن وسایل شان به افراد دیگر مجبور می کنند. در واقع این کار بسیار اشتباه است چرا که بیشتر کودکان نسب به وسایل خود حساسیت و احساس مالکیت فراوانی دارند.در نتیجه اگر والدین او را مجبور به بخشیدن وسایل خود به دیگران کنند و یا این که بدون اجازه فرزندشان وسایلش را به فرد دیگری بدهند, کودکشان هم از دست والدینش و هم از دست آن فرد بسیار عصبانی و دلخور خواهد شد همچنین این کار در او حس لجبازی را به وجود خواهد آورد. بنابراین توصیه می شود که به هیچ وجه از این روش استفاده نکنید.
او را با زمان آشنا کنید
یکی از کار های مفیدی که می تواند به کودک شما کمک کند تا دست و دلباز بار بیاید این است که برای انجام کارهای او زمان خاصی را تعیین نمایید. به عنوان مثال اگر او در حال بازی کردن با وسایل شما است به او بگویید که فقط به مدت نیم ساعت می تواند با آن وسیله بازی کند و بعد از اتمام نیم ساعت باید وسیله تان را به شما باز گرداند.
بسیاری از کودکان گمان می کنند که اگر وسایل شان را به دوست شان بدهند آن وسیله برای همیشه مال آن ها خواهد بود. در صورتی که با یاد دادن زمان بندی به او می تواند متوجه شود که اگر چیزی را به کسی بدهد برایش زمان تعیین کرده و بعد وسیله اش را از او بگیرد. در این صورت او خواهد فهمید که وسایلش همیشه مال خودش است و فقط برای چند لحظه آن را به کسی خواهد داد.
برای کودک داستان افراد سخاوتمند را بگویید
داستان افراد سخاوتند را برای کودکان خود بخوانید و به آنها بگویید که سخاوت آنها زندگی دیگران را چقدر تغییر داده و آنها را خوشحال نموده است. وقتی اخبار را مشاهده کردید که شخصی مبلغ زیادی را به نیازمندان اهدا می کند یا چقدر یک خیریه از دریافت کمک مالی خوشحال است به آنها بگویید. همه جنبه های سخاوت و نتیجه را با کودکتان در میان بگذارید.
از آنها سوال بپرسید
کودک را با سخنان خود در مورد سخاوت درگیر کنید و از آنها بپرسید که دوست دارند کاری در این راستا انجام دهند یا بخشی از آن باشند. از علاقه کودک خود آگاه شوید تا اگر راه خاصی وجود دارد به جامعه یا دنیای اطراف خود کمک کند. اگر ایده ای دارند، گوش کنید و آن را انجام دهید.شنیده شدن و کمک به کودکتان برای انجام کار خیرخواهانه برایشان بسیار خاص خواهد بود. والدین بدانند که نباید به زور برای خیرخواهی فرزندشان اقدام کنند اینگونه به جای خیرخواهی نتیجه معکوس می گیرند.
کودک را به همدلی تشویق کنید
همدلی و سخاوت بسیار با هم مرتبط هستند. از کودک خود بپرسید که اگر اتفاق خاصی برایشان بیفتد، چه حسی دارند. لازم نیست که پاسخ ها عمیق باشند اما بپرسید اگردر زمان تعطیل نتوانند بازی کنند یا اگرآنچه را که برای تولدشان انتظار داشتند را دریافت نکنند چه احساسی پیدا می کنند. این سوال ها آنها را به فکر وا می دارد. سپس به او بگویید حتما دوست تو که اسباب بازی ندارد و نمی تواند تولد بگیرد نیز همین احساس را دارد، آیا می خواهی به او کمک کنیم. اینگونه کودک را به همدلی و سخاوت تشویق می کنید.
دوستان یا خانواده را خوشحال کنید
با هدیه دادن به دیگران، کیک پختن یا حتی ساخت کارتهای دست ساز می توان بچه ها را ترغیب کرد که نسبت به احساسات دیگران مثبت عمل و به آنها توجه کنند.
با دیگران رقابت کنید
از طریق رقابت دوستانه می توانید به فرزندان خود بیاموزید تا در کمک به دیگران پیش قدم شوند و به خواهر و برادر و دوستانشان در رسیدن به اهدافشان کمک کنند.
موسسه خیریه انتخاب کنید
بچه ها می توانند با انتخاب خیریه ای به آنها کمک مالی کنند. اگر هر یک از اعضای خانواده علتی را برای حمایت انتخاب کنند، گفتگویی درباره آنچه که هر فرد برای آن ارزش قائل است آغاز می شود. حمایت از یک موسسه خیریه باعث احساس غرور در کودکان می شود و حتی ممکن است سنت جدیدی را در آنها ایجاد کند.
سخن پایانی
شاید بسیاری از افراد گمان کنند که یک کودک لازم نیست تا کار هایی همچون سخاوتمندی را بیاموزد چرا که کسی از او توقع ندارد فردی بخشنده و مهربان باشد. اما این موضوع کاملا اشتباه است. چون برای این که فرزند شما در آینده فردی مفید و موفق باشد باید بتوانید از همین دوران کودکی او را به خوبی تربیت کرده و به آن ها اصول و رفتار های ارزشمند را آموزش دهید تا در بزرگ سالی به این رفتار های خوب عادت کنند.