به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، آمار ها نشان می دهد حدود 90 درصد تصادف هایی که صورت می گیرد، با خصوصیات اخلاقی و رفتاری راننده ها ارتباط مستقیم دارد. به عبارت دیگر، افکار و اخلاقی که راننده ها در زندگی دارند، روی رانندگی آنها تاثیر می گذارد و همین ویژگی هایی رفتاری عامل بسیار مهم و تعیین کننده ای برای وقوع تصادف است. آمارها بیانگر این است که جدا از آسیب های جانی و مالی که به خاطر تصادف¬ها به راننده ها و خودروهای آنها وارد می شود، دست کم 1500 نفر در سال به خاطر درگیری های ناشی از خشونت در رانندگی آسیب می بینند.
موضوع اصلی این است که رانندگان در برخی مواقع، به جای اینکه در زمینه راندن و هدایت خودرویی تلاش کنند که پشت فرمان آن نشسته اند، به دنبال کارهای دیگری هستند که بخشی از این کارها خشونت محسوب می شود.
در دسته بندی این پدیده، موارد زیر عنوان شده است:
- بوق زدن های پی درپی و بی دلیل
- ترمزکردن ناگهانی، بی دلیل و بی علامت
- تغییر جهت ناگهانی خودرو بدون استفاده از راهنما یا رعایت حق تقدم
- تلاش برای ترساندن و منحرف کردن دیگر خودروها
- چراغ یا بوق زدن به منظور اعتراض یا آزار دیگر راننده ها
- حرکات مارپیچی خطرناک و متوالی
- حرکت با سرعت بسیار آرام جلوی خودروهای دیگر
- سبقت گرفتن از سمت راست با سرعت زیاد
- سبقت گرفتن با فاصله اندک
- فریادزدن، استفاده از کلمات توهین آمیز و تهدید راننده های دیگر
- مسابقه دادن با دیگر خودروها با هدف خودنمایی
ریشه های روانی خشونت در رانندگی
پس از اشاره به برخی از مهم ترین نشانه های خشونت جاده ای، حال زمان آن فرا رسیده است تا با برخی از ریشه های روانی چنین رفتارهای ناهنجاری آشنا شوید. بر اساس تحقیقات به عمل آمده، خلقیات رانندگان نقش مهمی در شکل گیری رانندگی غیرمسئولانه آن ها دارد. عواملی که اغلب از آن ها، به اسم ریشه های روانی یا شخصی نیز یاد می شود. این علائم می توان با نشانه های زیر بروز کند:
- ابتلا به بیماری های حاد روانی
- احساس برتری به دلیل برخورداری از خودروی گران قیمت
- احساس تبعیض نسبت به رانندگان پیر، بسیار جوان یا خانم ها
- احساس ناکامی در زندگی
- ارضای عقده خودکم بینی
- استفاده از مواد مخدر یا الکل که مغز را تحت تأثیر قرار می دهد
- اضطراب های ناشی از مشکلات روانی
- انتقام جویی از رانندگان خودروهای گران قیمت
- ترس (فوبیا) از مسائل واقعی یا غیرواقعی
- خواب آلودگی به خاطر خستگی یا استفاده از داروهای مختلف
- خودشیفتگی یا عقده خودبزرگ بینی
- درد شدید در اندام های مختلف بدن
با این حال، زمینه های بروز این دلایل نیز قابل بررسی است. صاحب نظران بر این باور هستند که علاوه بر دلایل روانی و شخصی، سیگنال های محیطی نیز می توانند عاملی برای آغاز یک خشونت در زمان رانندگی باشند. عوامل محیطی زمینه ساز خشم جاده ای، اغلب در دسته بندی های زیر تعریف می شوند:
- آلودگی های شدید صوتی یا محیطی
- ترافیک سنگین یا طولانی و آزاردهنده
- وضعیت آب وهوا به خصوص هوای گرم و شرجی
چگونه خشم خود را هنگام رانندگی کنترل کنیم؟
روانشناسان راه حل های ساده ای را برای جلوگیری از بروز خشونت هنگام رانندگی ارائه می کنند. اغلب این تکنیک ها علی رغم سادگی، ریشه ای عمیق در تحریک چاشنی خشونت دارند. در ادامه، با مهم ترین مهارت های جلوگیری یا کنترل این پدیده تلخ آشنا خواهید شد:
1. برای خودتان زمان بخرید
هر زمان احساس کردید شرایط به گونه ای پیش می رود که ممکن است وارد یک تنش روانی شوید، کمی از آن فضا دوری کنید. سعی کنید سر خودتان را با چیزی گرم کنید. اجازه بدهید آستانه عصبانیت تان بالاتر برود تا از این طریق، تصمیمات عجولانه به مرحله اجرا نرسد.
2. پشت فرمان آرام بنشینید
بسیاری از رانندگان شیفته نوع خاصی از گرفتن فرمان هستند؛ فرمی که خود نشان دهنده نوعی مبارزه طلبی است. آرام باشید و با راحت ترین حالت ممکن روی صندلی قرار بگیرید. عضلات تان را منقبض نکنید؛ بگذارید بدن در حالت عادی خود باشد. وقتی سفت و سخت پشت فرمان بنشینید، یعنی پیش زمینه تنش روانی را آماده کرده اید!
3. از آپشن های خودرو استفاده کنید
درصورتی که عموماً فرد ناآرام یا احتمالاً پرخاش گری هستید، سعی کنید قبل از برخورد با سیگنال های تنش زا، به لطف آپشن های خودرو از آن ها دوری کنید. به عنوان مثال، از کروزکنترل برای پیمایش اتوبان و مسیرهای طولانی استفاده کنید. اگر خودروی شما مجهز به گرم کن، سردکن یا ماساژور صندلی است، حتماً آن را روشن کنید. درصورتی که شرایط فراهم است، سانروف را باز کنید تا از هوای تازه نیز استفاده کرده باشید.
4. تکنیک های یوگا را به کار ببندید
خودروی خود را به یک جلسه ساده یوگا تبدیل کنید. صاف بنشینید و چند نفس عمیق بکشید. بعد از هر بار تنفس، چند ثانیه هوا را درون ریه ها نگه دارید. این کار را به تناوب انجام دهید تا سیستم عصبی شما بازیابی شود. پنجه های دست را باز و بسته کنید و سر انگشت اشاره را با انگشت شست فشار دهید.
5. به قانون احترام بگذارید
مطمئن باشید همه چیز از یک بی قانونی شروع می شود که تقصیر شما یا راننده ای دیگر باشد. به هر حال، سعی کنید خودتان شروع کننده تنش نباشید. احترام به قانون، برای بسیاری از افراد، نشانه رفتار رانندگان آماتور و مبتدی است. از این طرز فکر دوری کنید و مطابق با علائم راهنمایی و رانندگی رفتار کنید.
6. خودروی خود را تمیز نگه دارید
روانشناسان نسبت به تاثیر تمیزی خودرو بر سلامت روان اصرار فراوانی دارند. خودروی آراسته به ویژه با شیشه های بدون لک، علاوه بر این که شخصیت قدرت مند شما را نمایش می دهد، رانندگی را با آرامش خاطر بیشتری همراه می کند.
7. از مهلکه فرار کنید
تحت هر شرایطی، اگر درگیر یک خشم جاده ای شدید، سریعاً از موقعیت دوری کنید. این می تواند با یک کنارکشیدن و ایستادن ساده در حاشیه خیابان هم انجام شود. بگذارید خودرویی که شما را عصبی کرده است، دورتر شود. اگر هم شما خودتان وارد فاز ناآرامی شده باشید، این اقدام شما را آرام تر می کند.
8. سلامت بینایی خود را بررسی کنید
موارد بسیاری وجود دارند که رانندگان به دلیل مشکلات در بینایی، دچار خشم شده اند. این مشکل حتی می تواند بدون اطلاع نیز باشد. ندیدن یا دیردیدن خودروها یا علائم راهنمایی و رانندگی، آغازگر یک تنش بزرگ است.
9. خواب خوبی داشته باشید
کم خوابی نه فقط در رانندگی، بلکه در سبک زندگی و کار نیز تاثیر دارد. وقتی مغز شما استراحت کافی نداشته باشد، بی اندازه مستعد یک رفتار پرخطر و پرخاش گرانه خواهد بود.
10. گرسنگی نکشید
افراد متعددی وجود دارند که هنگام گرسنگی، عصبانی می شوند. کاهش قند خون به دلیل ضعف و گرسنگی می تواند سیستم عصبی را به سمت یک تصمیم ناهنجار و عجولانه بکشاند.