ترک پا یکی از مشکلات رایج در بین افراد مختلف فارغ از جنسیت و سن است. اگر مراقبت های لازم برای درمان ترک پا انجام نشود، با بالا رفتن سن وضعیت آن وخیم تر می شود. البته با توجه به آنچه گزارش شده است، ترک پا در خانم ها بیشتر وجود دارد. وجود ترک پا برای بسیاری از افراد چندان موضوع جدی نیست و به همین دلیل برای درمان آن تلاش زیادی هم نمی کنند. درست است که در میزان کم و تنها پوست پوست شدن، ترک پا زیبایی پاهایتان را تحت تأثیر قرار می دهد، ولی در صورتی که شدت آن زیاد باشد و در سال ها برای درمان قطعی ترک پا اقدامی نشده باشد، آن زمان است که راه رفتن با پاهای برهنه آزاردهنده خواهد بود و موجب درد هم می شوند.
علل شایع ترک پاشنه پا
فشار جسمی:
محیط داخل یک کفش می تواند خیلی داغ شود - گاهی اوقات تا 120 درجه فارنهایت می رسد.تغییرات گرما و رطوبت باعث کاهش آب پوست می شود و در نهایت منجر به ضخیم شدن لایه بالایی پوست می شود.
تمیز کننده های پوست:
صابون می تواند روغن های حفاظتی را از پوست جدا کرده یا باقیمانده های آزار دهنده ای را که به داشتن پوست خشک کمک می کنند، ترک کند.
مشکلات پزشکی:
دیابت، کم کاری تیروئید و سو تغذیه چند مشکل رایج هستند که می توانند باعث ایجاد پوست خشک شوند. کمبود ویتامین A یا اسیدهای چرب ضروری دیگر مثل اسید آلفا - لینولییک (ALA) و اسید گاما - لینولییک (GLA) نیز می تواند علت اصلی باشد.بیماری هایی نظیر بیماری های گواررشی یا بیماری سلیاک ممکن است منجر به کمبود ویتامین و اسیدهای چرب ضروری شوند.
پیری:
تغییرات هورمونی و متابولیکی در طول زمان باعث کاهش بازده سلول های پوست می شوند که منجر به ضخیم شدن بیرونی ترین لایه پوست می شود.هم چنین، همان طور که سن ما بالا می رود، بخش چربی محافظ روی پا کمتر می شود.
آب و هوای سرد:
پوست خشک اغلب در ماه های زمستان، بیشتر به خاطر گرمایش داخلی و رطوبت کم، بیشتر می شود. به اندازه کافی آب نخوردن، مرطوب نکردن پاها، حمام بسیار داغ، زیاد در حمام داغ بودن، اسکراب پاهای خشک، مبتلا بودن به دیابت از علل دیگر هستند.
چطور می توانیم از ترک پاشنه ی پا جلوگیری کنیم؟
برای مراقبت از پا پوشش و کفش مناسبی را انتخاب کنید. اگر مستعد بیماری های ترک پاشنه ی پا هستید، با انتخاب کفش های مناسب (که دقیقاً اندازه ی پایتان باشد) ریسک این قبیل مشکلات را به حداقل برسانید. باید از پاشنه ی پایتان محافظت کنید. بنابراین، کفش هایی را انتخاب کنید که پاشنه هایشان محکم و پهن است و لایه ی مخصوصی برای و راحتی پاشنه ی پا دارند.
- شب ها، از کرم رفع ترک پا استفاده کنید، سپس جوراب بپوشید تا رطوبت پاهایتان حفظ شود.
- اگر دیابت دارید یا در شرایطی هستید که سبب خشکی پوست شما می شود، هر روز پای خود را بررسی کنید.
- برای راحتی پاشنه ی پای خود، از پدهای طبی مخصوص استفاده کنید. این پدها رطوبت پایتان را حفظ می کنند. علاوه بر این، به توزیع وزن شما روی پاشنه و کف پا کمک می کنند.
- از جوراب های مناسب، با کیفیت و طبی استفاده کنید.
- از پاشنه پوش سیلیکونی استفاده کنید تا پاشنه ی پایتان مرطوب بماند و کفی کفشتان تغییر شکل ندهد.
- آب بنوشید تا رطوبت بدنتان حفظ شود.
- بهتر است برای نرمی پوست پاشنه ی پا و پیشگیری و درمان ترک پا ، هفته ای چند بار در حمام از سنگ پا استفاده کنید. در صورتی که به دیابت یا نوروپاتی (اختلال اعصاب محیطی) مبتلاید، پینه ها را خوددرمانی نکنید، زیرا ممکن است ناخواسته به زخم، خونریزی و عفونت دچار شوید.
مواردی که بهتر است از آنها دوری کنید:
- بهتراست صندل و دمپایی انگشتی نپوشید، زیرا خطر ابتلا به خشکی پوست را افزایش می دهند.
- از پوشیدن کفش های پشت باز که اغلب محافظتی برای پاشنه ی پا ندارند، بپرهیزید.
- کفش های پاشنه بلند نازک یا کفش هایی که پاشنه ی پا در آن آزاد است و به این طرف و آن طرف می رود، به هیچ وجه مناسب نیستند.
- کفش تنگ نپوشید.
- برای مدت طولانی در یک وضعیت نایستید.
- هنگام نشستن برای مدت زمان طولانی یک پا را روی دیگری نیندازید.