سود در بورس در درجه اول بستگی به دانش و مهارت و میزان سرمایه شما دارد. اگر مهارت و تجربه لازم را نداشته باشید حتی اگر میلیاردها تومان سرمایه نیز وارد بورس کنید ضرر خواهید کرد. پس از آن اولین گام پیش از سرمایه گذاری در بازار بورس انتخاب سهامی مناسب است. بررسی دقیق وضعیت سهام شرکت هایی که به واسطه گزارش های تحلیلی و تبلیغات رسانه ای به خرید آن ها علاقمند شده اید از اهمیت بسیاری برخوردار است. با انجام این کار و انتخاب سهامی مناسب در واقع قسمت دشوار سرمایه گذاری در بورس را پشت سر گذاشته و می توانید به کسب سودی سرشار در آینده امیدوار باشید. هر وقت می خواهید سهمی را انتخاب کنید، اول ببینید درون آن صنعت، بقیه سهم ها چه وضعیتی دارند، اگر مورد اقبال نبودند از آن سهم نیز صرف نظر کنید.
به دو صورت در بورس می توانید سرمایه گذاری کنید اولین صورت آن است که سرمایه خود را به شرکت های سرمایه گذار در بورس بسپارید و با تتعیین قرادادی ماهانه از آنان سود دریافت نمائید کار این شرکت ها بدین صورت است که سرمایه ی شما را در سبد های سهامی وارد بازار بورس می کنند و با استفاده از تحلیل کارشناسان خبره خود به معامله گری با سرمایه های جمع اوری شده می پردازند و سپس با کسر حق کارمزد خود سودی بابت سرمایه شما به شما ارائه می دهند.
دسته دوم سرمایه گذاری در بورس به صورت مستقیم می باشد که خود شما با دریافت کد بورسی از سامانه سجام به صورت مستقیم وارد خرید و فروش سهام شرکت می شوید و به کسب سود از سرمایه ی خود می پردازید. در این روش سرمایه گذاری لازم می دانم به خوانندگان محترم نکاتی را ذکر کنم قبل از ورد به بورس در رابطه با آموزش تحلیل بنیادی و تکنیکال به مطالعه بپردازید. این دو تکنیک به شما کمک می کنند تا شناخت بهتری از شرکت های حاضر در بورس و ارزش اقتصادی و سود دهی آنان به دست آورید.در این متن نگاهی کوتاه به تحلیل بنیادی و تکنیکال می اندازیم
تحلیل بنیادی : تحلیلی است مبتنی بر حساب های رسمی شرکت های بورسی که شما باید با مباحث حسابداری آشنایی متوسطی داشته باشید تا بتوانید از ارقام مربوطه و همچنین میزان سود و یا زیان شرکت مورد نظرتان را بررسی کنید ودر صورت سود ده بودن سهام ان را خریداری کنید. بهتر است بدانید در بورس دو نوع می توان سود کرد نوع اول شرکت هایی هستند که بازدهی خوبی دارند و شما با خرید سهام ان ها به طور ثابت از تقسیم سود شرکت در بین سهامداران خود به صورت سالانه یا ماهانه که در قرارداد شرکت ذکر می شود شما سود خواهید کرد.
نوع دوم سود کردن در بورس مربوط به افزایش قیمت سهام ها می باشد که ممکن است شرکتی با اینکه بازدهی خوبی ندارد ولی بعلت اینکه شما سهام آن را در قیمت پایین خریدهاید و پس از گذشت مدتی با افزایش قیمت سهام شرکت با فروختن سهام شرکت مذبور می توانید سود کسب کنید. در تحلیل بنیادی که بیشتر بر کسب سود از نوع اول متمرکز است ولی تحلیل تکنیکال بیشتر بر کسب سود از طریق دوم متمرکز می باشد، در حال حاضر بیشتر شرکت ها از هر دونوع تحلیل ولی بیشتز از تحلیل تکنیکال استفاده می نمایند.
تحلیل تکنیکال شما را با اندیکاتور های آشنا می کند که به وسیله آن ها می توانید زمان مناسب خرید و فروش سهام را کشف کنید.
برای سرمایه گذاری در بورس به نکات زیر توجه داشته باشید
روند بازار را تشخیص دهید
یکی از نکات مهمی که یک سرمایه گذار باید انجام دهد وضعیت کلی بازار صعودی یا نزولی است سپس تصمیماتش را بر اساس آن تعیین کند. برای تشخیص روند بازار، پیشنهاد می کنیم تحلیل تکنیکال را فرا بگیرید.با مبالغ کم شروع کنید
همانطور که در راهنمای اولیه بورس نیز نوشته ایم، بهتر است با کم شروع کنید. بورس همیشه فرصت های زیادی برای سودآوری در اختیار قرار می دهد برای شکار همه آنها عجله نکنید.پول قرض نگیرید
هرگز با پولی که متعلق به شما نیست سهام نخرید. شما تنها باید با پول خودتان سهام خریداری کنید پولی که در آینده نزدیک مورد نیازتان نیست و تصور نکنید که قسمت عمده آن را در بازار از دست خواهید داد.
در کف بخرید و در سقف بفروشید
به نظر ساده است؟ بله، اما ساده نیست برا ی اینکه اگر شخص از اکثریت بازار تبعیت کرده باشد، پول زیادی را در بازار از دست نخواهد داد. همیشه رازی را در نظر بگیرید که می تواند موفقیت شما را در بازار سرمایه تضمین کند. هر ۶ ماه یا در هر سال قیمت سهام حدود ۳۰ درصد پایین می آید، یعنی زمان خرید است و برعکس اشخاصی هستند که بر اساس اخبار و شایعات قیمت سهام را بالا می برند که آن، زمان فروش است.
خبار مهم را پیگیری کنید
اخبار پیرامون اوضاع سیاسی، اقتصادی، صنایع و شرکت ها را پیگیری کنید تا از تغییراتی که باعث بوجود آمدن شرایط جدید می شوند مطلع شویدبه تک معیار اکتفا نکنید
بسیاری از سرمایه گذاران تنها بر مبنای خاص (مثل نسبت P/E) خرید و فروش می کنند بهتر است جوانب دیگر سهم را نیز مد نظر داشته باشید.قبل از هر سرمایه گذاری به نمودار آن دقت کنید
در برخی از موارد با نگاهی به نمودار قیمتی یک سهم یا صنعت یا کل بازار (شاخص) خیلی چیزها دستگیر می شود به آنها توجه داشته باشید.به نقد شوندگی سهام دقت کنید
سهام نقد شونده در مواقع خروج از سهم یا بازار، شما را در برابر ریسک های درون سهمی بیمه می کند.آرامش فکری یکی از ارکان موفقیت در بورس است. سودآوری یک سال گذشته شرکت را مدنظر بگیرید، شرکتی خوب است که طرح های توسعه داشته باشد پورتفوی گسترده استفاده ای ندارد و فقط وقتتان را می گیرد و مدیریتش مشکل است اگر بعد از رشد قابل ملاحظه قیمت یک سهم دیدید با هزار دلیل می خواهند بر رشد مجدد سهم مهر تایید بزنند باید از آن سهم خارج شد.
سهامی که در بازار امروز پیشرو هستند شاید در آینده ذلیل بازار باشند، پس سعی کنید پیشروان آینده بازار را کشف کنید. خرید در روند نزولی سهم خطرناک است، زیرا نمی توان کف سهم را به راحتی شناسایی کرد. دنبال صنعت قوی بروید، سهم ضعیف در صنعت قوی بهتر از سهم قوی در صنعت ضعیف است.عملکرد سهامداران عمده می تواند یک شاخص تصمیم گیری باشد.
وقتی سهمی چند برابر حجم مبنا در منفی جمع شد، به احتمال زیاد برگشت سهم حتمی است.با دید کوتاه مدت سهمی را نخرید حتی اگر می خواهید آن را در کوتاه مدت بفروشید. وقتی به یک سهم از نظر بنیادی اعتقاد دارید نباید با چند درصد منفی خوردن بترسید و از سهم خارج شوید.همیشه وقتی در ضرر باشید بهترین انتخاب جایگزین کردن سهم با یک سهم بهتر است، حتی ضررهای بسیار وحشتناک هم با این تکنیک جبران خواهد شد.
طی معاملات تصمیم خود را عوض نکنید. متاسفانه بعضی از کارگزاران به سلیقه خود نظر مشتری را تغییر می دهند، اگر خودتان به خرید و فروشتان ایمان دارید به نظر کارگزاران اهمیت ندهید.اگر به سهمی از نظر بنیادی کاملا اعتقاد دارید در رقابت بر سر یک ریال دو ریال چانه نزنید. خیلی وقت ها به خاطر همین مسئله، از خرید یک سهم خوب جا می مانید.رفتن در صف خرید یا فروشی بیشتر از ۲ برابر حجم مبنا، نشانه خرید یا فروش بدون تحلیل است.
بازار مثبت زمان فروش سهم و بازار منفی زمان خرید سهم است. حتی اگر سهمی داشته باشید که ۲۰۰ درصد هم سود بدهد باز دنبال سهم جدید بگردید، چون همیشه باید یک سهم خوب زیر نظر داشته باشید.پنج ماه ابتدای سال هنگام پول درآوردن و هفت ماه بعدی زمان دفاع کردن از آن پول است.
وقتی در بازار منفی روی سود هستید حتی اگر به سهمتان اعتقاد هم دارید بفروشید و سودش را شناسایی کنید سپس در قیمت های پایین تر دوباره وارد شوید.بهتر است از نوسان گرفتن از سهمی که موج صعودی بلندمدتش را تازه تمام کرده و وارد فاز نزولی شده صرفنظر کنید. یکی از مواقعی که خروج به موقع از سهام زیان ده اهمیت دارد زمانی است که بازار پس از طی یک دوره نزولی، دارد مثبت می شود.
چند درصد اول و چند درصد آخر سود هر سهم را بگذارید بقیه ببرند، یعنی سعی نکنید در کفِ کف بخرید و در نوک قله بفروشید.به باید داشته باشید بازار همیشه از اخبار جلوتر است.صبح زود بیدار شوید و بازار را زیر نظر داشته باشید.از خرید اعتباری تا جایی که می توانید بپرهیزید.همیشه قبل از تصمیم به خرید جهت و جو بازار را شناسایی کنید.
اما نحوه سود کردن در بورس چگونه است؟
شرکت ها مشغول کار کردن هستند و احتمالا چیزی تولید می کنند و یا خدماتی ارائه می دهند که به سودآوری منجر می شود ما اگر سهام یک شرکت را به اندازه ای بخریم مثلا یک درصد از سهام یک شرکت را بخریم این شرکت طی یک سال یک مبلغی سود می سازد، هزینه پرسنل را می دهد، شاید هزینه و اجاره ی جایی که داشته باشد را می دهد، هزینه استهلاک، هزینه خدمات را می پردازد و هزینه های دیگر…
از طرف دیگر هم درآمدی دارد و یا یک فروش و تولیدی دارد که در واقع یک سودی از کل شرکت بدست می آورد. فرض کنید در یک سال ارزش کل یک شرکتی یک میلیارد تومان باشد ما صاحب یک درصد از سهام اون شرکت هستیم یعنی ۱۰میلیون تومان این شرکت بعد از سود و زیانی که در این یک سال داشت ۳۰۰ میلیون تومان سود ایجاد کرد حال از این ۳۰۰ میلیون یک درصد آن به ما می رسد یعنی ۳ میلیون تومان باید سود به ما داده شود یعنی ۳ میلیون تومان از سود این شرکت برای ما می باشد
که شرکت موظف است هر سال در یک تاریخی که مجمع برگزار می شود سود سهام من را به من پرداخت کند البته شرکت می تواند عدد کمتری از این سود را به من پرداخت کند چون با ما بقی آن پول می تواند شرکت را گسترش بدهد و فعالیت های خودش را زیاد کند و سود شرکت را در سال بعد بیشتر کند پس گاهی اوقات ما سهامدار ها رضایت می دهیم که یک مقداری از آن سودی که ساخته شده است را به صورت نقدی به ما بدهند و یک مقداری هم از آن در این شرکت باقی بماند و آن شرکت بتواند با آن پول خط تولید جدیدی و یا کارهای جدیدی ایجاد کند و البته سودی که آن شرکت به ما پرداخت نکرده اثرش روی سهم گذاشته می شود
یعنی قیمت سهم یک مقداری بالاتر رفته و بازار قیمت سهم را با عددهای بالاتری معامله کرده و ارزش پول من در واقع حفظ خواهد شد بخشی از آن در سود نقدی می آید و بخشی از آن هم به قیمت سهام من می رود پس اولین قسمتی که ما می توانیم از یک سهام سود ببریم به این شکل هست که می توانیم این سهام را نگه داریم و یک سال بگذرد و به تاریخ آن مجمع برسد اگر آن سهم سودی تولید کرده بود من هم سود خواهم برد در غیر این صورت سودی از آن نمی بریم.یک روش دیگر هم این است که
ما می بینیم یک شرکت کارهای خوبی انجام می دهد و قرار است کارهای جدیدی افتتاح کند و یا یک خدمات جدیدی ارائه دهد و اگر این خدمات جدید را ارائه دهد ما پیش بینی می کنیم که سود سالانه این سهم بیشتر خواهد شد من این سهام را خریداری می کنم بقیه تحلیلگرهای بازار هم همین تحلیل ها را انجام می دهند
ما این اطلاعات را از صورت های مالی شرکت ها بدست می آوریم بقیه تحلیلگرهای بازار هم این تحلیل ها را انجام می دهند و تقاضا برای خرید این سهم زیاد می شود و قیمت آن کم کم بالاتر می رود من می توانم وقتی قیمت سهم را پایین تر خریدم قیمت این سهم را بالاتر بفروشم و از این طریق یک سودی ببرم به این نوع سود گرفتن می گویند capital gain.