ساعدنیوز
ساعدنیوز

چگونه لایحه دفاعیه تنظیم و ثبت کنیم؟

  دوشنبه، 08 اسفند 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
چگونه لایحه دفاعیه تنظیم و ثبت کنیم؟
در گذشته تنظیم و ثبت لایحه قضایی و لوایح دفاعی از طریق اوراق قضایی چاپ شده انجام می گرفت ولی امروزه نحوه ارائه این خدمت با توجه به الکترونیکی شدن فرآیند رسیدگی به دعوا در قوه قضاییه به صورت کاملا الکترونیکی انجام می شود. به همین مناسبت در ادامه قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که نحوه تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه به چه صورت است.

علاوه بر اینکه طرفین دعوا می توانند در جلسات رسیدگی توسط دادگاه حاضر شوند و به صورت شفاهی از خود دفاع کنند ، به لحاظ قانونی این حق را هم دارند که مطالب و مستندات خود را که نقش مهمی در سرنوشت رسیدگی به دعوا و صدور حکم توسط قاضی دارد ، به صورت لایحه دفاعیه یا لایحه قضایی به دادگاه ارائه نمایند.

نحوه تنظیم لایحه دفاعیه

به طور کلی لوایحی که اشخاص می توانند به دادگاه ها و مراجع قضایی ارائه نمایند ، انواع و اقسام مختلفی دارد که یکی از مهم ترین این لوایح ، لایحه دفاعیه است . لایحه دفاعیه یا لایحه قضایی ابزار قضایی مناسبی است که هر یک از طرفین دعوا اعم از خواهان و خوانده ، می توانند با استفاده از آن ، ادله اثبات دعوی ، مدارک ، مستندات ، توضیحات و هر آنچه که نقش مهمی در رسیدگی به دعوا توسط قاضی دادگاه دارد را ارائه نمایند. هر چند که تنظیم لایحه دفاعیه الزامی نمی باشد ، مستند و مستدل بودن مطالب لایحه دفاعیه قاعدتا در صدور حکم تاثیر بسزایی دارد و به همین دلیل نحوه تنظیم لایحه دفاعیه باید به گونه ای باشد که در صدور حکم توسط قاضی به نفع شخص تاثیر گذار بوده و در واقع در اقناع وجدان دادرس و علم قاضی موثر باشد ؛ البته در تنظیم دادخواست قضایی نیز همین مطالب باید مورد توجه قرار گیرد .

بر همین اساس یکی از نکات مهم در خصوص نحوه تنظیم لایحه دفاعیه این است که در عین منسجم بودن و ارائه کامل مطالب ، از بیان مطالب حاشیه ای و زاید خودداری شود . در عین حال ، لایحه دفاعیه باید به گونه ای تنظیم شود که حق مورد ادعا اثبات شده و یا از اثبات حقی که علیه شخص ادعا شده ، جلوگیری کند . به این منظور ، می توان از مشاوره لایحه نویسی نیز استفاده کرد. این موضوع باعث می شود که در تنظیم لایحه دفاعیه حتما از مشاوره های حقوقی تخصصی استفاده شود ؛ به ویژه در دعاوی کیفری که نقش قانون و ادله اثبات دعوی پر رنگ تر است ، می بایست شخصی که امر تنظیم مراحل ثبت لایحه دفاعیه را بر عهده دارد ، با قوانین و مقررات مربوطه آشنایی کاملی داشته باشد .

پوستر مسائل حقوقی

نحوه ثبت لایحه دفاعیه

در قسمت قبل توضیح داده شد که نحوه تنظیم لایحه دفاعیه به چه صورت است . با این حال سوال مهمی که در ارتباط با لایحه دفاعیه وجود دارد آن است که ثبت لایحه دفاعیه به چه صورت است و اگر اشخاص قصد داشته باشند دفاعیات خود را به صورت لایحه به دادگاه حقوقی ارائه نمایند چگونه می توانند آن را ثبت کنند و مراحل ثبت لایحه دفاعیه به چه شکل است ؟ در گذشته، مراحل و نحوه ثبت لایحه قضایی و لایحه دفاعی به این صورت بود که هر یک از طرفین دعوا و یا وکلای دادگستری که برای دعوا انتخاب شده بودند، اظهارات و مستندات خود را که در ارتباط با پرونده بود ، بر روی اوراق فیزیکی می نوشتند و به صورت حضوری آن را به دادگاه ارائه می دادند تا در پرونده به ثبت برسد. اما در حال حاضر با توجه به اینکه سامانه عدل ایران راه اندازی شده است ، بسیاری از خدمات قضایی همچون ثبت اظهارنامه قضایی به صورت غیر حضوری و به شیوه کاملا الکترونیکی انجام می شوند و دیگر نیازی به تنظیم و ثبت لایحه به صورت فیزیکی نیست ؛ بلکه طرفین دعوا و حتی وکلای پایه یک دادگستری با مراجعه به این سامانه و ثبت نام در آن ، می توانند لایحه قضایی مد نظر خود را ثبت کنند . به همین منظور :

  • در صورتی که وکلای دادگستری قصد داشته باشند به وکالت از طرفین دعوا لایحه دفاعیه ای ثبت کنند ، می بایست به سامانه خود کاربری وکلا در سامانه عدل ایران مراجعه نماید و پس از وارد کردن اطلاعات کاربری خود و ورود به سامانه ، از قسمت تنظیم لوایح قضایی اقدام به ثبت لایحه در خصوص پرونده نمایند و در صورت لزوم ، مستندات لازم را به آن ضمیمه نمایند .

  • در صورتی که هر یک از طرفین دعوا قصد داشته باشند به صورت شخصی اقدام به ثبت لایحه دفاعیه نمایند و وکیل نگرفته باشند ، می توانند به هر یک از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایند و با پرداخت هزینه مربوطه ، پس از انجام ثبت نام در سامانه ثنا ، لایحه دفاعیه خود را از طریق کارشناسان دفاتر خدمات قضایی در سامانه ثبت کنند . البته امکان ثبت لایحه دفاعیه توسط اشخاص عادی در سامانه لایحه remission.adliran.ir نیز وجود دارد که راهنمای مراحل ثبت لایحه دفاعیه به این شرح است :

  • به منظور ثبت لایحه قضایی ، می توانید مستقیما وارد سایت remission.adliran.ir شوید . همچنین می توانید مطابق تصویر زیر ، عبارت " سامانه ثبت لایحه قضایی " را در مرورگر خود جستجو نموده و وارد اولین سایت به نشانی remission.adliran.ir شوید .

پوستر ثبت لایحه دفاعیه

  • در این سامانه امکانات متعددی پیش بینی شده است ؛ اگر قبلا لایحه قضایی در سامانه ثبت کرده اید ، می توانید با در اختیار داشتن کد رهگیری لایحه قضایی ثبت شده و اطلاعات مربوط پرونده ، نسبت به بازیابی یا ویرایش لایحه اقدام نموده و دلایل و مستندات جدیدی که در اختیارتان قرار گرفته است را به آن اضافه کنید. همچنین امکان پیگیری لایحه قضایی ثبت شده و چاپ آن نیز وجود دارد . علاوه بر این امکان ثبت لایحه جدید نیز برای هر یک از طرفین دعوا وجود دارد .

پوستر ثبت لایحه دفاعیه

  • در صورتی که قصد دارید لایحه جدیدی ثبت کنید ، می توانید با کلیک کردن بر روی گزینه ثبت لایحه ، اقدام به این کار نمایید .

پوستر ثبت لایحه دفاعیه

  • در این مرحله وارد صفحه جدیدی شده اید که باید اطلاعات مربوط به پرونده اعم از شماره پرونده 16 رقمی ، ردیف فرعی پرونده و رمز شخصی 5 رقمی مربوط به پرونده را وارد کادر کرده و به مرحله بعدی بروید و باقی مراحل ثبت لایحه قضایی را نیز به ترتیب طی کنید .

پوستر ثبت لایحه دفاعیه

  • در خاتمه مراحل ثبت لایحه قضایی ، حتما کد رهگیری را برای پیگیری لایحه قضایی ثبت شده یادداشت نمایید .

نکات مربوط به تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه

با توجه به نکاتی که در قسمت های قبل در خصوص نحوه تنظیم و نحوه ثبت لایحه قضایی ذکر شد ، نکات مربوط به تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه را می توان به شرح زیر مطرح کرد :

  • تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه بر خلاف تنظیم شکواییه و دادخواست الزامی نمی باشد و طرفین دعوا می توانند به انتخاب خود از این ابزار استفاده کنند یا خیر ؛ اما اگر مدرک و سند جدیدی کشف شود که در سرنوشت دعوا تاثیر دارد ، بهتر است اقدام به تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه نمود .

  • در صورتی که دفاع شفاهی در دادگاه ارائه شده باشد ، قاضی دادگاه اظهارات طرفین دعوا را در صورتجلسه قید می کند و موقع صدور حکم دادگاه این مطالب مورد توجه قاضی قرار می گیرد ؛ با این حال اگر امکان نقص و خطا در این مورد را متصور باشیم بهتر است لایحه دفاعیه تنظیم و ثبت کنیم .

  • در صورتی که دفاعیه شفاهی در دادگاه به خوبی انجام نشده باشد ، این بار از طریق تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه و به صورت مستند و مستدل اقدام نمود

  • تنظیم و ثبت لایحه قضایی و لایحه دفاعیه توسط هر یک از طرفین دعوا اعم از خواهان و یا خوانده دعوا می تواند انجام شود ؛

  • تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه در هر یک از دعاوی حقوقی و یا دعاوی کیفری قابل انجام است و اختصاص به دعاوی حقوقی ندارد ؛

  • تنظیم لایحه دفاعیه در دعاوی کیفری در خصوص اثبات یا رد اتهام جرم ارتکابی می باشد ولی لایحه دفاعیه در پرونده های حقوقی ناظر بر ماهیت دعوا و حق مورد ادعا می باشد که باید مستندات و مدارک موجود در خصوص آن ضمیمه لایحه دفاعیه شود .

  • تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه تا زمانی که قاضی ختم رسیدگی را اعلام کند قابل انجام است ولی اگر لایحه پس از ختم دادرسی به دادگاه ارائه شود ، قاضی الزامی به توجه به لایحه دفاعیه ارائه شده نخواهد داشت .

  • تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه در صورتی که شخص در فرایند رسیدگی به دعوا حضور نداشته است ، سبب می شود که حکم دادگاه حضوری قلمداد شود و حکم غیابی صادر نشود .

  • تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه به دلیل اینکه امری کاملا تخصصی است ، بهتر است که با مشورت و دخالت فردی که از اطلاعات حقوقی و قضایی کافی در این خصوص برخوردار است انجام گیرد ؛ به ویژه وکلای دادگستری .

  • در صورتی که خود شخص اقدام به تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه می کند بهتر است که از ارائه مطالب زاید ، طولانی و غیر مرتبط با موضوع خودداری نماید و صرفا به بیان مطالبی بپردازد که نقش مهمی در صدور حکم دارد .

  • ثبت و تنظیم لایحه قضایی و لایحه دفاعیه در حال حاضر از طریق سامانه عدل ایران انجام می شود که وکلای پایه یک دادگستری ، کارشناسان حقوقی و حتی طرفین دعوا می توانند با استفاده از این سامانه به صورت الکترونیک لایحه دفاعیه تنظیم کنند .

سخن پایانی

بنابراین تنظیم لایحه دفاعیه یک امر کاملا تخصصی است ؛ به این معنا که هر چند هر یک از طرفین دعوا می توانند اقدام به ثبت لایحه دفاعیه نمایند ، بهتر است از مشاوره حقوقی و خدمات وکلای دادگستری در این خصوص استفاده شود. در حال حاضر نحوه تنظیم و ثبت لایحه دفاعیه به صورت کاملا الکترونیکی و از طریق سامانه عدل ایران انجام می شود که راهنمای تصویری مراحل ثبت لایحه در بالا ذکر شده است. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (507 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (204 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (69 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (53 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌