ساعدنیوز
ساعدنیوز

کنترل بیماری کبد چرب در دوران بارداری

  یکشنبه، 31 شهریور 1398   زمان مطالعه 9 دقیقه
کنترل بیماری کبد چرب در دوران بارداری
بیماری کبد چرب حالتی پیش‌رونده دارد و در صورتی که درمان نشود، به دلیل همین مزمن بودن آسیب‌های بیشتری حتی در حد مرگ در برخی بیماران را ممکن است رقم بزند؛ بویژه آن‌که هنوز داروی خاص و مطمئنی ساخته نشده که بتوان درمان قطعی این بیماری را در فرد مبتلا نوید داد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت،کبد در واقع کار پالایش و سم زدایی را به عهده دارد، اما اگر این میزان چربی از مقداری معین و سالم بگذرد، بیماری کبد چرب بروز می کند و باعث ایجاد اختلالاتی در فعالیت آن می شود.

کبد چرب چیست
بیماری کبد چرب در ابتدا علامت واضحی ندارد و علت اصلی آن هم چندان شناخته شده نیست، اما براساس یافته های کنونی مشخص شده است که وقتی واکوئول های چربی در سلول های کبد جمع می شود، آن را ملتهب می کند و سیستم ایمنی بدن همین التهاب را نشانه بروز بیماری ارزیابی می کند و با صدور علائمی به فرد پیام می دهد که مشکلی در این قسمت از بدنش پیش آمده است.در بسیاری از موارد سیستم ایمنی می تواند با همین علائم ارتش خود را فرابخواند و به جنگ بسیاری از مشکلات درون بدن برود و سرانجام نیز بر مشکل فائق آید، اما در برخی موارد، بخصوص اگر سیستم ایمنی فرد ضعیف باشد، این علائم هشداری است برای شخص تا به فکر درمان باشد. با این حال، در مورد این بیماری همچنان که گفته شد، علائم چندان واضح نیست.وقتی از چربی در کبد سخن می گوییم، باید بدانیم که منظور افزایش آن از حد طبیعی است که این میزان چربی اضافی حدودا بیش از 5 درصد وزن تشخیص داده می شود. از این رو، همین جمله نشان می دهد که یکی از عوامل ایجاد کبد چرب، اضافه وزن است که به دلیل ذخیره و تجمع چربی اضافی و در نتیجه عقب ماندن کبد از مراحل سوخت وساز است. مشخص شده که در مواردی نیز گرسنگی کشیدن طولانی مدت و سوءتغذیه هم در ابتلا به این بیماری نقش داشته است.

عددها و رقم ها
طبق برخی آمار، این بیماری در میان مردان جوان نسبت به زنان جوان شایع تر است، اما با اضافه شدن سن و سال، در زنان بیشتر بروز می کند؛ بخصوص اگر این زنان پا به سن یائسگی گذاشته باشند.گرچه کودکان هم ممکن است به آن مبتلا شوند، اما در میان آنها به طور معمول چربی کبد پس از 10 سالگی مشاهده شده است؛ هرچند که در کودکان احتمال ابتلا بیشتر به دلیل نقص ها یا اختلالاتی است که به طور مادرزادی دچار آن بوده اند و اثر آن بر کبد با افزایش چربی خودنمایی کرده است. براساس این آمار، نزدیک به سه چهارم بیمارانی که به این بیماری دچار می شوند، اضافه وزن دارند و بخشی از آنها مستعد یا دارای بیماری هایی چون سوءتغذیه، دیابت و چربی خون هستند.

سبک زندگی و رژیم غذایی دردسرساز
متخصصان می گویند رژیم غذایی غیرسالم، بدغذایی، زیاده روی در خوردن غذاهای آماده و فرآوری شده و بخصوص فست فودهایی که مواد تشکیل دهنده آنها را سس، سوسیس و کالباس، مواد پیتزایی و مانند اینها تشکیل می دهد، اضطراب، کلسترول بالا، افزایش تری گلیسیرید در خون، مصرف برخی داروها مثل کورتون، کنترل سرطان یا داروهای هورمونی، نداشتن فعالیت کافی یا ورزش منظم، برخی جراحی ها مثل عمل جراحی روی روده و معده (برای کوچک کردن آن) و مانند اینها از جمله عواملی است که بر پیدایش یا شدت گرفتن بیماری کبد چرب اثرات قابل توجه می گذارد و هر قدر سن افزایش یابد، احتمال ابتلا به آن در اشخاصی که این عوامل، در سبک زندگی آنها مشاهده می شود، قوت بیشتری خواهد گرفت.

انواع بیماری
بیماری کبد چرب چند نوع است. در بسیاری از کشورهای جهان به دلیل مصرف الکل رخ می دهد که در این صورت با وارد آوردن آسیب هایی به آن امکان شکستن مولکول های چربی را گرفته، فرد را به مرور زمان دچار سیروز کبدی می کند.در کسانی که الکل استفاده نمی کنند، نوع دیگری از آن مشاهده می شود که به کبد چرب غیرالکلی معروف است و به دلیل اختلال کار کبد یا تجمع چربی ناشی از اضافه وزن در بافت آن رخ می دهد و فرد را دچار التهاب و سیروز، زخم و نارسایی کبدی می کند. مادران باردار هم ممکن است نوع دیگر این بیماری را مبتلا شوند که به کبد چرب بارداری معروف است. در این نوع از بیماری که از جمله موارد نادر محسوب می شود، کلیه ها هم دچار اختلالاتی می شود و احتمال خونریزی و به خطر افتادن جان مادر و جنین افزایش می یابد.البته احتمال ابتلا به آن معمولا پس از سه ماهگی است که به دلیل تشابهات با برخی مراحل بارداری مثل حالت تهوع، استفراغ و زردی چهره ممکن است دیر تشخیص داده شود و به همین دلیل توصیه شده پس از سه ماهگی حتما مادران باردار از نظر سلامت کبد و کلیه برای انجام آزمایش اقدام کنند.

بررسی علائم مشکوک
همان طور که اشاره شد، این بیماری علامت چندان واضحی ندارد، اما با اطلاع از اشکالاتی در سبک زندگی مثل فعالیت و ورزش نکردن یا سبک غذایی مثل تحمل گرسنگی یا داشتن اضافه وزن و... اگر مواردی چون احساس خستگی مفرط یا مزمن، بالا بودن میزان چربی یا قند خون، زردی چهره و پوست، احساس کسالتی که مزمن شده باشد، درد گهگاه در منطقه ای از قسمت بالایی شکم که در سمت راست آن مشاهده شود، بهتر است برای انجام آزمایش های مربوط به آن اقدام شود.بررسی ها برای تشخیص پس از مشاهده چنین علائمی با تجویز پزشک برای انجام آزمایش همراه است.علاوه بر آزمایش هایی چون میزان قند خون، کلسترول، مقدار برخی آنزیم های کبدی و... سونوگرافی و سیتی اسکن می تواند میزان و مقدار انباشتگی چربی در کبد را نشان دهد.


یک بیماری مزمن پررو!
بیماری کبد چرب حالتی پیش رونده دارد و در صورتی که درمان نشود، به دلیل همین مزمن بودن آسیب های بیشتری حتی در حد مرگ در برخی بیماران را ممکن است رقم بزند؛ بویژه آن که هنوز داروی خاص و مطمئنی ساخته نشده که بتوان درمان قطعی این بیماری را در فرد مبتلا نوید داد.در برخی مواقع، پزشکان دارویی به نام متفورمین را به منظور درمان تجویز می کنند که بهره های درمانی و اثرات قطعی آن همچنان نامعلوم است. با این حال، اصلاح تغذیه و سبک زندگی فرد می تواند تا حدود زیادی جلوی پیشرفت بیماری را گرفته، با کند شدن روند آن میزان التهابات و آسیب ها را تا حدود زیادی بکاهد.

چند اقدام اساسی
در واقع اقدامات پزشکی و درمانی در این زمینه بر کنترل و مهار تمرکز دارد. به همین منظور لازم است فرد مبتلا اگر اضافه وزن دارد، برنامه اصولی و درستی برای کاهش وزن خود در پیش گیرد، اگر الکل مصرف می کند آن را کنار بگذارد، از غذاهایی که احتمال ابتلا به کبد چرب را تقویت می کند پرهیز کند، روغن های ناسالم را با انواع سالم تر و کم خطرتر (روغن های غیراشباع مثل روغن زیتون یا روغن ماهی) جایگزین کند و... تجویزهای پس از معاینه پزشکی را تا مدت مورد نظر پزشک ادامه دهد.البته باید توجه داشت که اقدامات کاهش وزن باید به گونه ای باشد که وزن فرد به طور ناگهانی سقوط نکند؛ زیرا علاوه بر اثرات ناگوار بر زیبایی و بخصوص امکان ریزش مو و پیری زودرس پوست، احتمال تشدید اختلالات به واسطه همین کاهش سریع وزن افزایش می یابد.یکی دیگر از اقدامات مفید، رویکرد به انجام فعالیت های مرتب روزانه بخصوص ورزش است. ورزش باعث تقویت متابولیسم و در نتیجه کاهش چربی عمومی در بدن از طریق سوخت و ساز می شود و اثرات آن بر کاهش چربی کبد مشخص شده است. استفاده از میوه ها و بویژه وارد کردن مواد غذایی خاصی همچون سبزیجات در برنامه روزانه تغذیه نیز سبب کاهش سرعت پیشروی بیماری و در صورتی که فرد مبتلا به این بیماری نیست، باعث دور ماندن از شکل گیری آن خواهد شد و اقدامی عالی برای پیشگیری دانسته می شود.

بخور و نخورهایی برای تقویت کبد
کبد، عضوی از بدن است که خدمات زیادی به سلامت بدن می کند، اما بیشترین خدمت آن، پاکسازی بدن و دفع سموم است. کبد سالم می تواند نقش بسیاری در سلامت کلی و عمومی بگذارد و برعکس، اگر دچار اختلال شود، اختلالی در روند گوارش ایجاد کند یا نتواند سموم را جذب و دفع کند یا بیماری هایی چون کبد چرب را نصیب بدنی کند که در آن واقع است.یکی از راه هایی که بتوان از چنین عواقبی در امان ماند کمک به سلامت آن با خوردن مواد غذایی، معدنی و گیاهی است.کاسنی از جمله گیاهانی به شمار می رود که از دیرباز مورد توصیه طبیبان سنتی بوده است.

ریشه این گیاه می تواند علاوه بر مزایای زیاد درمانی دیگرش، به عنوان تقویت کننده ای مناسب برای کبد استفاده شود. در همین دسته بندی، از گون هم می توان برای افزایش قدرت کبد در روند سوخت وساز بهره گرفت. ریشه های این گیاه همانند کاسنی علاوه بر داشتن خواص متعدد می تواند مورد استفاده اشخاص برای بالا بردن توان کبد باشد.تهیه دمنوشی از گل مریم هم اثرات خوبی بر تقویت کارایی کبد بر جا می گذارد.به کسانی که دچار اضطراب هستند، توصیه می شود زغال اخته مصرف کنند که استرس را کاهش می دهد و استرس باعث ایجاد اشکالات متعدد و متفاوت روانی و جسمی می شود و بر کبد نیز اثر می گذارد. به همین دلیل با مصرف زغال اخته می توان یک تیر را بر دو هدف نشاند.از میان خوردنی های غذایی، می توان مکمل روغن ماهی را نام برد که قدرت زیادی در شکستن چربی ها بخصوص در ناحیه کبد دارد و به تقویت کار کلیه ها، معده و خونرسانی بهتر کمک شایانی می کند.اگر می خواهید خود را از بیماری ها و نارسایی های کبدی، بخصوص نارسایی هایی چون اختلال کبد چرب دور بمانید، مصرف آبمیوه ها پیشنهاد سالمی برای این منظور است.

آب سیب، هویج، لیموترش، حتی سبزیجاتی چون اسفناج و جعفری، برخی کلم ها مثل بروکلی، قمری و بروکسل می تواند این نیت شما را برآورده کند و مواد معدنی آنها به کمک پاکسازی بهتر بدن ازسموم بیاید. در راس تمام خوراکی ها که تقریبا همگان بر اثرات و مزایا و فواید گوناگون آن در زمینه های بسیار متفاوت واقف هستند، عسل قرار دارد. خوردن مقداری کنترل شده و متعادل از عسل به طور منظم یک فایده دیگر هم دارد که آن دور شدن از احتمال ابتلا به بیماری های کبدی و از همه مهم تر سیروز کبدی است.زنجبیل، دارچین، سرکه، سیر، پیاز، نان سبوس دار، آرتیشو یا کنگر فرنگی، قاصدک ترش، رزماری، کاکائوی تلخ، سیب، تمشک، پرتقال، گریپ فروت، طالبی، گلابی، کشمش، آلو و مانند اینها نیز اثرات مفیدی بر تقویت کبد دارد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (511 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (244 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (206 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (71 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (56 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
از بازار چه خبر؟ | بهترین گوشی موبایل تا 15 میلیون تومان در بازار آذر ماه 1403
10 روش برای کاهش هزینه‌های خانواده در شرایط فعلی اقتصادی
نظر رهبر انقلاب نسبت به قانونی که استفاده از ظریف را در دولت مانع می‌شود، چیست؟
می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود
نخستین پیروزی تاریخ زنان پرسپولیس/مسیر سخت دختران قرمزپوش برای رسیدن به لیگ برتر
گلوریا هاردی: مشهد مرا یاد فرانسه می اندازد چون لهجه مشهدی ها عین فرانسوی ها است /فرانسوی ها هم تخت جمشید را خیلی دوست دارند
هر ایرانی در 13 سال اخیر 20 درصد فقیرتر شده است!
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: بخش 2 – ستایش خرد / متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
نیمکت‌نشینی بیرانوند به قیمت از دست دادن یک جام!/ عملکرد تراکتور در 10 فصل قبلی جام حذفی چگونه بود؟
بمب اتم چرا متولد شد و چه استفاده ای دارد؟
ماجرای کتک خوردن دانشجویان ایرانی در روسیه + فیلم / فقط کوفتگی در حاشیه چشم دارند!
ویدیو/ پیشنهاد وزیر بهداشت به دانشجویان در دومین دورۀ «پیشگامان رهایی»
وزیر علوم: من غیر سیاسی‌ترین انتصابات را دارم
ویدیو/ علاقۀ فیلسوفِ بزرگ، ژان ژاک روسو به زین‌الدین زیدان/ از لهجۀ شیرازی زبان فرانسوی آقوی همساده تا تاکید به سفر به خاطر امباپه
ویدیو/ فرزاد حسنی: 1 ماه طول میکشه تا دکتری نجوم بگیری اما...
منتخب روز   
می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود ارزان‌ترین و گران ‌ترین استان‌های ایران برای زندگی کدامند؟+عکس دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند