به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، یکی از مهم ترین قطعات در جلوبندی خودرو است. نیروی تولید شده توسط موتور ماشین به جعبه دنده یا همان گیربكس و از آنجا میل گاردان این نیرو را به دیفرانسیل منتقل می نماید. در این میان دیفرانسیل وظیفه تنظیم دور چرخ ها را به عهده دارد و مابین چرخ های عقب و یا جلو ، راست و چپ و در ماشین های دو دیفرانسیل هم در جلو و هم در عقب، قرار دارد. برای این كه نیروی وارد شده به دیفرانسیل به چرخ ها منتقل شود، میله ای از درون دیفرانسیل به چرخ سمت راست و چپ وصل شده كه پلوس نامیده می شود.
دلایل خرابی پلوس خودرو
همان طورکه در بالا اشاره شد، آسیب دیدن هریک از قطعات پلوس، موجب آسیب دیدن پلوس خودروها می شود که در ادامه به برخی از مهم ترین دلایل آن اشاره می کنیم:
1. پاره شدن گردگیر پلوس
یکی از رایج ترین و مهم ترین دلایل خرابی پلوس، پارگی گردگیر پلوس است. در صورت آسیب دیدگی گردگیر، گردوغبار و ذرات معلق واردشده به محفظه پلوس، منجر به خرابی سرپلوس یا مشعلی پلوس می شود. هم چنین پارگی گردگیر پلوس، باعث پس دادن روغن موجود در قطعات می شود.
2. رانندگی با دنده اشتباه
رانندگی با دنده اشتباه و واردکردن ضربه های غیرمنطقی به کلاچ خودرو، به دیفرانسیل و پلوس فشار می آورد که حاصل آن، چیزی جز خرابی پلوس خودروها نیست.
3. ترمز های ناگهانی و استفاده نابه جا از ترمزدستی
اقدامات ناگهانی، همیشه برای خودرو آسیب زا هستند. ترمز های ناگهانی یا استفاده نابه جا از ترمزدستی، سبب فرسایش پلوس و درنتیجه، ازکارافتادگی آن می شود.
4. رهاکردن یک باره کلاچ
مانند مورد قبل، رهاکردن یک باره کلاچ نیز موجب واردآمدن ضربه های ناگهانی به خودرو می شود که نتیجه ای جز آسیب در پی ندارد.
5. بکسل کردن
بکسل کردن یا کشیدن وسیله ای با وزنی بیشتر که منجر به واردکردن فشار فیزیکی به بدنه خودرو شود، یکی دیگر از علت های خرابی پلوس است.
6. روشن کردن خودرو با هل دادن
روشن کردن خودرو با دنده در حال حرکت نیز به پلوس آسیب می زند.
7. سهل انگاری هنگام تعویض پلوس
شل یا محکم بستن پیچ های پلوس می تواند باعث آسیب دیدگی جدی پلوس خودرو شود. هرکدام از این موارد، می تواند قفل شدن فرمان حین رانندگی را در پی داشته باشد.
خطرات ناشی از خرابی پلوس خودرو
صدای تق تقی که هنگام دورزدن خودرو شنیده می شود، نشانه واضح و آشکاری از خرابی پلوس است. در صورت عدم توجه و اقدام برای تعویض پلوس، عوارض زیر را در پی خواهد داشت:
- قفل شدن فرمان و چرخ
- شکسته شدن پلوس
- آسیب دیدن جدی گیربکس در پی شکستن پلوس
- ازبین رفتن تعادل چرخ ها و درنتیجه مختل شدن حرکت خودرو یا از دست رفتن کنترل خودرو
چطور متوجه شویم پلوس خودرو آسیب دیده است؟
همان طور که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم، واضح ترین نشانه پلوس آسیب دیده، صدای ضربه ای است که هنگام دورزدن از چرخ ها به گوش می رسد. صدا از هر طرف باشد، پلوس همان سمت آسیب دیده است اما اگر با چرخاندن فرمان به هر دو سمت، صدای تق تق شنیده می شود، پلوس هر دو طرف آسیب دیده است و نیاز به تعویض دارد.
هم چنین اگر موقع فشردن پدال گاز صدای تقه شنیده شود، نشانه دیگری از خرابی پلوس است. از دیگر نشانه های خرابی پلوس، می توان به لرزش دسته دنده یا اتاق خودرو در سرعت های بالا اشاره کرد که می تواند ناشی از خرابی پلوس باشد.
کلام آخر
با توجه به آن چه درباره اهمیت پلوس و وظیفه مهم آن در سیستم انتقال قدرت گفته شد، از نقش مهم و حیاتی این قطعه درسیستم تعلیق خودرو مطلع شدید. از این پس، نسبت به صدایی که هنگام دورزدن از چرخ های خودرو شنیده می شود، حساس تر باشید. فراموش نکنید که بی توجهی به خرابی پلوس و تعویض به موقع قطعه معیوب، منجر به آسیب سایر قطعات نظیر اجزای جلوبندی، گیربکس یا حتی موتور خودرو می شود.
ناگفته نماند که بازدید گردگیر پلوس هنگام سرویس دوره ای خودرو یکی از موارد مهم درکاهش خطرات ناشی از خرابی پلوس به شمار می رود.