به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ، زدی در کودکان و فهمیدن اینکه کودک شما دزدی می کند و وسایل دیگران را بدون اجازه برمی دارد، یکی از مخرب ترین تجربیات باشد. در حالی که ممکن است بچه های بزرگتر به دلیل فشارهای همسالان دزدی کنند، بچه های کوچک تر ممکن است این کار را انجام دهند بدون اینکه حتی متوجه شوند که این کار اشتباه است.
دروغ و سرقت در کودکان سنین مدرسه رفتاری عادی اما نامناسب است. در حالی که برخی از اشکال شدید این رفتارها می تواند نشان دهنده یک مشکل روانی جدی تر باشد، اما بیشتر اوقات این یک رفتار معمول است که از به خودی خود برطرف می شود. دروغ و سرقت در پسران بیشتر از دختران است و بیشتر در کودکان 5 تا 8 سال اتفاق میفتد.
کودکان زیر 3 سال کارها را انجام می دهند زیرا آنها تفاوت بین آنچه مال من است و آنچه نیست را درک نمی کنند. آنها ممکن است مالک چیزهای خود شوند و از آنها محافظت کنند. آنها با نیت بد سرقت نمی کنند. کودکان بین 3 تا 7 سال شروع به احترام گذاشتن به چیزهایی می کنند که متعلق به دیگران است. با این حال، اگر چیز دیگری بخواهند، این گروه سنی بدون توجه به ارزش، کار خودش را انجام می دهند و آن وسیله را برمی دارند. احترام به اموال در کودک مدرسه ای همچنان ادامه دارد. تا وقتی کودک 9 ساله است، کودک باید به داشته های دیگران احترام بگذارد و درک کند که سرقت اشتباه است.
اگر کودک شما دزدی می کند، قبل از برنامه ریزی برای مقابله با این رفتار، باید انگیزه کودک را مشخص کنید که چرا دزدی می کند. بچه ها به دلایل مختلف تمایل دارند از پدر و مادر، خواهر و برادر، دوستان، اقوام خود و حتی مغازه ها وسایلی را بدزدند.
دلایل دزدی کودکان و نوجوانان
برخی از کودکان ۲ تا ۳ ساله خود را مالک همه چیز می دانند و گاهی اوقات وسایلی را که بر می دارند برای آنها صرفا جالب است .
همچنین ممکن است آنها در شرایط نامساعدی زندگی کنند و از فقر رنج ببرند و برای اینکه در وضعیتی مانند وضعیت سایرین قرار بگیرند و نیازهای اولیه خود را رفع کند، دست به دزدی می زنند که گاهی این عمل آنها با
تکرار زیاد به عادت تبدیل می شود و حتی در زمانی که هیچ نیازی ندارند دست به دزدی می زنند .
کودکان اغلب به نامهربانی و بی محبتی حساسند و زمانی که از سوی خانواده مورد بی توجهی قرار می گیرند در مقابل این کمبودها واکنش نشان می دهند . نظریه های متعددی در مورد تربیت فرزند وجود دارد که
نقش والدین و نوع رفتار آنها بخصوص ” مادر” را بسیار مهم قلمداد می کند .
گاهی تربیت کودک به گونه ای است که از مادر جدا بوده یا هیچگونه محبتی از طرف مادر به او نشده است .
محرومیت از محبت در شکل گیری اضطراب نقش موثری دارد .
همانطور که قبلا گفته شد کودکان در حال الگو برداری و آموزش هستند . آنها از والدین خود حتی در مواقعی که به شوخی این عمل را انجام می دهید آنها می آموزند و گاهی ممکن است دزدی را از دوستان ، همکلاسی های خود یاد بگیرند .
از عوامل دیگر دزدی کودکان و نوجوانان می توان گفت :
عدم کنترل رفتار کودک .
اعتیاد والدین .
انتقام گیری از کسانی که نمی توانند در برابر آنها مقابله کنند .
اثبات قدرت و شهامت خود .
محیط نامناسب و میل به خود نمایی در کودکان و نوجوانان از عوامل دیگر دزدی است .
چگونه با دزدی کودک و نوجوانمان برخورد کنیم ؟
والدین باید معنای خریدن را برای کودک توضیح دهند و به کودک بفهمانند که بابت همه چیز باید پول دهند . سعی کنید وقتی به فروشگاهی برای خرید می روید او را با خود ببرید و به او نشان دهید که بابت همه چیز پول پرداخت می کنید و در مقابل به او توضیح دهید که هدیه چیست .
برای نوجوان خود که معمولا پول توجیبی می گیرند و یا در ورزشی فعالیت دارند ارزشمندی پول را توضیح دهید .
فرزندان خود را متوجه استقلال مالی کنید و به آنها اجازه دهید تا از پول خودشان برای خود چیزی بخرند .
به آنها پس انداز کردن را بیاموزید تا یاد بگیرند برای خرید هدیه باید پول پس انداز کنند .
به فرزندان خود مفهوم مالکیت را توضیح دهید و با کودک به گونه ای برخورد کنید که تا فرق چیزی که به او تعلق دارد و چیزی که برای دیگران است را بفهمد که این کار را می توانید با بازی کردن به او بفهمانید . بطور مثال : به او بگویید در خانه بگردد و هر چیزی که به او متعلق است را نشان دهد و وسایلی که برای سایرین است بدون اجازه به آنها دست نزند .
مفهوم قرض دادن و قرض گرفتن را به کودک بیاموزید و سعی کنید بصورت عملی و عینی به او توضیح دهید .
درباره ی اعمال فرزند خود با او صحبت کنید و بطور مثال : به او بگویید اگر کسی از تو چیزی بردار چه احساسی پیدا می کنی ؟
راهکارهایی برای جلوگیری از دزدی کودکان و نوجوانان از خانه
در شرایطی که مشاهده کردید که کودک چیزی را برداشته ضمن اینکه به او می گویید که آن وسیله را به صاحبش پس دهد فرزندتان را دردفعه اول مجبور به عذر خواهی نکنید ولی توجه داشته باشید که باید به او عذر خواهی کردن را بیاموزید .
به فرزندان خود کمک کنید تا در برابر وسوسه ها مقاوت کند اگر مقاومت او را مشاهده کردید او را تشویق کنید و به او پاداش دهید .
بهتر است وقتی فرزندتان چیزی که برای او نیست را بر می دارد سریعا با او برخورد کنید و در یک موقعیت مناسب با او صحبت کنید و به بگویید که برداشتن وسایل دیگران که برای او نیست دزدی نامیده می شود .
از فرزند نوجوان خود بپرسید راه حلی برای جبران این جریان دارد و سپس به محلی که چیزی برداشته است بروید و او را با آن فرد روبه رو کنید تا از آن شخص عذرخواهی کند .
درمان دزدی کودکان و نوجوانان
برای درمان این عمل در کودکان و نوجوان در وهله ی اول باید انگیزه و علل آن را بیابید .
برخورد نامناسب و خشن کمکی به کودک نمی کند بنابراین بهتر است که با محبت و آرامش با او صحبت کنید .
به آنها کمک کنید تا هیجانات خود را از راههای دیگر تخلیه کنند .
سعی کنید بعد از اینکه علل دزدی را یافتید با او با جدیت صحبت کنید و این نکته را در نظر داشته باشید که در حین دزدی مچ او را نگیرید چراکه اعتمادش را نسبت به شما از دست خواهد داد .
سعی کنید در حد کافی و مناسب و باتوجه به نیازهایش به او پول تو جیبی بدهید .
عزت نفس او را تقویت کنید و بدون برچسب دزدی زدن رفتارهای مناسب را از طریق داستان به او بیاموزید .