به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،یکی از مهمترین فاکتورها در هنگام خرید خودرو، شتاب اولیه خودرو می باشد که نشان دهنده تیزی و چالاکی خودرو است. علاوه بر شتاب اولیه که معمولا با عبارت “صفر تا صد” خودرو شناخته می شود، خودرو باید در حین حرکت نیز از شتاب خوبی برخوردار باشد. به این معنی که هرگاه راننده پای خویش را روی پدال گاز فشار داد، خودرو با شتاب محسوسی، افزایش سرعت داشته باشد. اما گاها بنا به دلایل فنی و یا کارکرد زیاد خودرو، این شتاب کاهش یافته و اصطلاحا، خودرو تنبل می شود که در این صورت دیگر آن شتاب اولیه خود را نداشته و به سختی حرکت می کند. در ادامه با ما همراه باشید تا دلایل احتمالی کاهش شتاب خودرو را بررسی کرده و راه های رفع این مشکلات را برای بازگشت خودرو به شتاب اولیه بازگو کنیم.
دلایل کم شدن شتاب خودرو
بعضی دیگر از دلایل کم شدن شتاب خودرو عبارتند از:
خرابی استپر موتور خودرو:
همانطور که می دانید مهمترین وظیفه ی استپر موتور تنظیم کردن هوای ورودی به موتور و تنظیم هوای مصرفی در سیلندر است. پس اگر خرابی در استپر صورت گیرد و یا اینکه به مرور زمان فرسوده شود، عملکرد اولیه ی خود را از دست خواهد داد و بروز ظاهری آن هم، کم شدن شتاب خودرو و قدرت در آن خواهد بود.
خرابی در رینگ و پیستون ها:
اگر رینگ و پیستون فرسوده شده باشند سبب می گردد که محفظه ی احتراق خودرو کثیف شود و چون یکی از وظایف آنها حفظ تراکم در بالای پیستون است، پس عمل احتراق به خوبی صورت نمی پذیرد. در این صورت عامل اصلی شتاب گیری و افزایش سرعت خودرو از بین رفته و با کم شدن شتاب در خودرو مواجه خواهید شد.
خرابی سوپاپ ها:
اگر سوپاپ ها دچار خرابی و مشکل شوند، در صورت وجود خوردگی و ذرات اضافه بر روی سوپاپ ها باعث می شود که درزبندی مناسبی بین مجاری ورودی و خروجی و فضای داخلی سیلندر وجود نداشته باشد و سوپاپ ها دچار مشکل و خرابی شوند.
پس در مرحله ی تراکم و هوا رسانی به موتور اختلال ایجاد شده و موتور به شدت تحت تاثیر عملکرد بد آن ها قرار خواهد گرفت و در نهایت سبب کم شدن شتاب خودرو خواهد شد.
نامناسب بودن تنظیم در تسمه تایم:
در صورتی که تسمه تایمینگ آسیب ببیند و خراب شود، بر حرکت سوپاپ ها و بالا و پایین رفتن آنها تاثیر می گذارد و مانع از احتراق خوب و مناسب در موتور خواهد بود که این عیب هم می تواند بر کاهش شتاب خودرو بسیار موثر باشد.
خرابی و اشکال در سنسور اکسیژن:
سنسور اکسیژن نقش مهمی در تنظیم میزان اکسیژن لازم و مصرف سوخت خودرو دارد. پس اگر به هر دلیلی دچار مشکل و خرابی شود، چون تنظیم هر دو، هم اکسیژن و هم سوخت برهم خواهد خورد، در شتاب خودرو هم اختلال به وجود خواهد آمد.
ناک زدن یا ضربه زدن موتور:
در مطالب قبل گفتیم، وقتی مخلوط سوخت و هوای وارد شده به داخل سیلندر، زودتر از جرقه ی شمع مشتعل شده و آتش بگیرد، می گوییم ناک اتفاق افتاده است؛ که عامل آن می تواند ذرات ته نشین شده بر روی پیستون و یا دیواره ی سیلندر باشد؛ یا اینکه دمای پیستون یا دیواره ی سیلندر آنقدر افزایش یابد که حرارت ناشی از آن مخلوط سوخت و هوا را منفجر کند.
باید بگوییم که در این شرایط تنظیم موتور و زمان بندی در آن به هم ریخته و دچار اختلال می گردد؛ که این موضوع خود، باعث کم شدن شتاب در خودرو خواهد شد.
شل شدن سیم گاز:
یکی از دلایلی که شاید خیلی پیش پا افتاده به نظر آید، شل بودن سیم گاز است و چون این قسمت یک قطعه ی مکانیکی است، امکان شل شدن آن وجود دارد. اتفاقی که می افتد این است که همراه با شل شدن سیم گاز دریچه ی هوا به طور کامل باز نمی شود.
برای همین توازن و تناسب سوخت و هوا بر هم خورده و قدرت لازم برای انفجار به وجود نیامده و وقتی قدرت انفجار کاهش یابد باعث کاهش شتاب در خودرو نیز خواهد شد.
خرابی و فرسودگی در انژکتور و سیستم پاشش سوخت خودرو:
مسلما هر قطعه و وسیله ای بخصوص در خودرو عمر مفیدی دارد که انژکتور هم از این قاعده مستثنا نیست. پس از گذشت زمان انژکتور هم مانند روزهای اولیه ی خود عمل نخواهد کرد و دیگر نخواهد توانست سوخت کافی و مناسبی را به سیلندر برساند. در این صورت باعث عملکرد نادرست موتور و ناهماهنگی بین سوخت و هوا شده و دیگر قدرت و شتاب خودرو همانند قبل نخواهد بود.
حتی در صورتی که سوزن های انژکتور کثیف باشند، دیگر توانایی پاشش سوخت را با شدت و قدرت قبلی نخواهد داشت و در عمل احتراق در خودرو با مشکلاتی مثل ریپ زدن خودرو و یا کاهش شتاب خودرو روبرو خواهیم شد.
کثیف شدن و مسدود بودن کاتالیست:
در مسیر خروج دود از اتومبیل قطعه ای به نام کاتالیست قرار دارد تا مانع از ورود گازهای سمی به محیط و اطراف گردد. پس اگر این قطعه خراب یا مسدود شود، مانع از خروج گازهای به وجود آمده خواهد شد و در واقع باید گفت تنفس خودرو مختل شده و از بین خواهد رفت.
برای اینکه موتور عملکرد خوب و صحیحی داشته باشد باید این گازها به طور کامل تخلیه شوند و همانطور که گفتیم وظیفه این کار بر عهده کاتالیست است.
پس در صورت خرابی و عملکرد ناصحیح این قطعه و به هر دلیلی که مسیر خروجی هوا یا همان اگزوز مسدود شده یا دچار مشکل شود، راندمان موتور کاهش پیدا کرده و باعث کاهش شتاب در خودرو خواهد شد.
برای رفع این مشکل باید مسیر لوله ی اگزوز و کاتالیست را از نظر کثیفی، زنگ زدگی، شکستگی و…. بررسی کنید.
خرابی و یا کثیفی فیلتر هوا:
یکی از شرایط درست عمل کردن موتور خودرو و شتاب گرفتن آن عملکرد و کارکرد مناسب درقسمت تنفسی خودرو می باشد. اگر فیلتر هوا که در واقع قسمت تنفس خودرو محسوب می شود و وظیفه اش پاک کردن هوای ورودی از ذرات گرد و غبار است، خراب و یا مجاری آن مسدود شود، به طبع مسیر ورود هوا هم مسدود شده و در نتیجه موتور به درستی کار نخواهد کرد و قدرت و شتاب همیشگی را نخواهد داشت.
چرا که میزان هوای ورودی به موتور کاهش یافته و موتور به راحتی نمی تواند برای ایجاد عمل احتراق اکسیژن را با سوخت ترکیب کند.