به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، یربکس که معادل فارسی آن جعبه دنده است یکی از مهم ترین قطعات خودرو به شمار می رود. به طوری که جایگاه آن را از نظر ارزش و مهم بودن می توان با موتور خودرو مقایسه کرد.
نحوه کار گیربکس اتوماتیک به این صورت است که از موتور خودرو نیرو دریافت می کند و آن نیرو را به صورت افزایش قدرت (دنده یک) و یا افزایش سرعت (دنده پنج) به دیفرانیل و چرخ ها انتقال می دهد. ظاهر اغلب گیربکس های اتوماتیک تقریبا مشابه است.
عوامل تخریب گیربکس اتوماتیک
ساختار پیچیده و حساس این نوع جعبه دنده ها باعث شده است که این وسیله آسیب پذیر بوده و پس از مدت کوتاهی اگر به آن بی توجهی شده و رسیدگی لازم در مورد آن صورت نگیرد دچار صدمات سنگین و جبران ناپذیری شود.
بعضی از این عوامل عبارتند از:
استفاده از روغن گیربکس نامناسب:
روغن های گیربکس انواع متفاوتی دارند؛ که با توجه به ویژگی های جعبه دنده یا گیربکس هر خودرو و میزان قدرت آنها تولید شده اند. ابتدا با مطالعه ی دفترچه راهنمای خودرو می توانید از روغن مناسب برای گیربکس اتوماتیک اتومبیل خود اطلاعات لازم را حاصل کنید. یا به یک تعمیرگاه مجاز برای تعویض روغن جعبه دنده ی اتومبیل خود مراجعه نمایید.
چون در صورت استفاده از روغن نامناسب یا بدون استاندارد، این روغن ها کارایی و عملکرد لازم را در گیربکس خودرو نخواهند داشت و طبعاً در ساختار حرکتی گیربکس و دنده ها خلل وارد خواهند کرد. پس در اولین فرصت از نوع روغن مرغوبی که برای اتومبیل شما مناسب است مطلع شوید و روغن گیربکس را بررسی و در صورت لزوم تعویض کنید.
صحیح استفاده نکردن از حالت N:
در جعبه دنده یا گیربکس اتوماتیک وقتی که شما توقف می کنید، گیربکس در دنده یک قرار می گیرد. اگر بخواهید در یک ترافیک روان و معمولی پس از هر توقف خودرو را خلاص کنید و مجدداً در حالت(Drive) قرار دهید، باعث فعالیت مداوم بعضی از قطعات مانند، سوپاپ ها، درگیر شدن مجموعه ی کلاچ و…. خواهید شد.
آسیب واقعی وقتی متوجه گیربکس می شود که در یک مدت زمان کوتاه چندین بار دنده را روی حالتN قرار دهید و سپس از این حالت خارج نمایید. پس قرار دادن دنده در حالت خلاص یا همان N، در توقف های کمتر از ۲ دقیقه کاملا اشتباه است و در دراز مدت از عمر مفید قطعات گیربکس دنده اتوماتیک خواهد کاست.
بنابراین در توقف های کوتاه بهتر است دنده را در حالت D بگذارید.
استفاده ی نادرست از حالتیP:
حتما رانندگانی را دیده اید که هنگام پارک کردن خودرو خود، بدون توقف کامل و یا بدون اینکه ترمز دستی را بکشند، بلافاصله دنده را در حالت p یا همان پارک قرار می دهند. می دانید که در این حالت تمام وزن خودرو بر روی گیربکس قرار می گیرد؟
این حالت می تواند باعث آسیب های فراوانی به گیربکس و یا گیر کردن دنده شود. به خصوص هنگامی که خودرو در یک سراشیبی قرار بگیرد.
در اتومبیل های دنده اتومات پس از توقف کامل دنده را در حالت n قرار دهید و سپس اقدام به کشیدن ترمز دستی نمایید.
پس از توقف کوتاه، مدتی که در وضعیت خلاص یا همانN قرار گرفتید، حالت دنده را در موقعیتP قرار دهید و با خیال راحت به پارک اتومبیل خود بپردازید.
حالتP در دنده برای اطمینان از حرکت نکردن اتومبیل، بعد از این که توقف کرده اید طراحی شده است.
لانچ کردن و آسیب به دنده و گیربکس اتوماتیک:
شاید بپرسید لانچ کردن چیست؟
فشردن پدال گاز در حالت خلاص و قرار دادن دنده در حالت D برای دست یافتن به توان حداکثر تولیدی در حرکت اولیه ی موتور را (لانچ) می نامند؛ که استفاده از این حرکت در بین جوانان متداول تر است.
این کار می تواند به خودروهای دنده اتومات خسارات فراوانی را وارد کند.
چون اصطکاک میان قطعات داخلی موتور و همچنین گیربکس را افزایش می دهد. برخی از کمپانی های سازنده ی خودرو با ایجاد سیستم (لانچ کنترل) در محصولات خود این امکان را فراهم کرده اند تا در مقایسه با خودروهای فاقد این سیستم، این خودروها عملکرد بسیار کارآمدتر و سریعتری را در آغاز حرکت داشته باشند.
این در حالی است که هیچ فشار مضاعفی به گیربکس اتوماتیک و موتور وارد نشده بلکه بیشترین مقدار گشتاور را به چرخ های خودرو منتقل می کنند.