خارش در حاملگی مشکلی است که حداکثر یک چهارم زنان باردار به آن دچار می شوند. بعضی خانمها خارش را در سراسر بدن خود تجربه می کنند و برخی دیگر در بعضی قسمت های بدن مثل دست، پا، شکم یا سینه احساس خارش می کنند. خبر خوب این است که این شرایط پوستی به کودک شما آسیب نمی زند و پس از زایمان از بین می رود ولی در برخی موارد جدی باید به پزشک مراجعه شود. ما برای از بین بردن نگرانی شما در این باره در متن زیر به توضیح دلایل و راه های درمان خارش پا در بارداری می پردازیم.
علت های احتمالی خارش پا در بارداری
در دوران بارداری مشکلات زیادی ممکن است برای مادر به وجود آید از جمله خارش پا که سبب مزاحمت برای مادر می شود. به همین سبب لازم است تا چاره ای برای این مشکل اندیشیده شود. این اختلالات ممکن است به سبب تغییر در متابولیسم بدن باشد.در ادامه علل خارش پا در بارداری را بررسی میکنیم.
خارش پا در بارداری به علت تغییرات هورمونی
در بارداری ترشح هورمون استروژن افزایش می یابد که این امر باعث تحریک پوست شما می شود. برای آنکه جنین به بهترین شکل رشد کند، عملکرد سیستم ایمنی بدن شما تغییر می کند یعنی به طور موقت برخی عملکردها را افزایش و برخی دیگر را کاهش می دهد. تغییرات هورمونی و تغییر عملکرد سیستم ایمنی باعث ایجاد بیماری های پوستی خاص حاملگی می شود که ممکن است باعث خارش پا شود.ممکن است متوجه موارد زیر شده باشید :
- خارشک، پاپول های کوچک و رنگ پریده ای که دارای خارش زیاد میباشد
- کهیر خارش دار و بثورات مانند
- لکه های قرمز خارش دار و پوسته پوسته شونده
نگران نباشید هیچ خطری برای جنین و مادر ندارد. خارش در بارداری امری عادی است.
خارش پا در بارداری به علت حساسیت عصبی
در دوران بارداری در اثر تغییرات هورمونی حساسیت زنان باردار بیشتر می شود و احساسات آنها قوی تر و شدیدتر. بنابراین چیزهای به ظاهر عادی مثل تعریق، پوشیدن لباس تنگ و کفش نامناسب، چاقی یا خوابیدن در رختخواب باعث عصبانیت آنها و متعاقب آن خارش پا در آن ها می شود.
خارش پا در بارداری به علت کشیدگی پوست
با رشد جنین بدن مادر دچار تغییرات زیلدی خواهد شد که یکی از آنها کشیده شدن پوست شکم، ران، باسن و پستان ها است. کم و زیاد کشیده شدن پوست در بارداری بستگی به ژنتیک شما، تغییرات هورمونی و میزان اضافه وزن در بارداری دارد. این استریا یا کشیدگی های پوست عاملی برای خارش است. اگر چه بعید است این خطوط و کشیدگی روی پاها ایجاد شود اما اضافه وزن بیش از حد در بارداری رباط پاها را تحت فشار قرار می دهد و باعث این حساسیت و خارش در پاها میشود.
خارش پا در بارداری به علت پسوریازیس
بیماری پوستی پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که از علائم آن وجود پلاک های پوسته دار قرمز در پوست می باشد. پسوریازیس در خانم های باردار به دو صورت ظهور می یابد: اگر خانمها قبل از بارداری به آن مبتلا شده باشند ممکن است با بارداری علائم آن کاهش یافته و بهبود یابد اما برخی دیگر در دوران بارداری به آن مبتلا شده و پلاک های دردناک و خارش دار را تجربه می کنند که ممکن است روی پاهای آنها باشد.
خارش پا در بارداری به علت کلستاز
کلستاز یک مشکل کبدی است که در بارداری شایع نیست اما اگر قرار باشه اتفاق بیافته در سه ماهه سوم بارداری رخ میدهد و باعث خارش شدید در سراسر بدن مخصوصا در پاها میشود. به طور معمول کبد به ارسال صفرا را به دستگاه گوارش می فرستد و صفرا در هضم و جذب مواد غذایی و چربی ها کمک میکند. تغییرات هورمونی و گوارشی هم چنین مسایل ژنتیکی می تواند باعث کم کاری کبد شود و بنابراین اسیدهای صفراوی در بدن تجمع می یابد و باعث ایجاد خارش شدید مخصوصا در دستها و پاها می شود. کلستاز می تواند برای جنین خطرناک باشد و باعث افزایش خطر زایمان زودرس، ناراحتی های جنین و حتی مرده زایی شود.
چگونه خارش پا در بارداری را تسکین دهیم؟
موارد خارش پا در دوران بارداری که ناشی از کلستاز نیستند معمولاً به درمان های خانگی و همچنین دارو های بدون نسخه پاسخ می دهند. خشکی پا می تواند باعث خارش شود. بنابراین مرطوب کننده ها می توانند مفید باشند. حتی می توانید از مرطوب کننده هایی با ترکیبات ضد خارش مانند لوسیون کالامین یا لوسیون هایی با دیفن هیدرامین (ماده فعال بنادریل) استفاده کنید. احتمالاً دارویی به نام اورسودوکسی کولیک اسید برای درمان کلستاز تجویز می شود.