به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، غش به معنی بیهوشی، مدهوشی و بی حواسی است و حالتى است که قسمت اعظم نیروى حساس و حرکت دهنده حس از کار مىافتد.
کسانى که بیشتر از دیگران در معرض غش قرار می گیرند و کمتر در مقابل آن شکیبایى دارند، افراد پیر و کودکان هستند.
علت غش کودکان
همه علت های غش به ضعف و تپش قلب مربوط است و اگر تپش قلب افزایش یابد حالت غش ایجاد می شود.
گاهی علت از سوء مزاج است که احتمال غش را زیاد می کند. اگر مزاج گرم باشد نیرو را تضعیف و روح را از بدن جدا کرده و باعث غش می شود. اگر مزاج سرد باشد بدن سست و خمود و ضعیف می شود و فرد غش می کند.
گاهی علت آن «غلبه خون» یا «خلط های» دیگر است که چون مسالک روح را می بندد و حرارت بدن را بالا می برد، پس قلب ضعیف می شود و غش اتفاق می افتد.
گاهی علت این بیماری سوزش شدیدی است که قلب یا معده را اذیت می کند، پس همانند تب های شدید وبایی، قلب به سختی می افتد (کار خون رسانی و ضربان زدن قلب سخت می شود) که این امر به خاطر ضعف قوای حیوانی ناشی از «استفراغ شدید خلط» است.
غش در افراد پیر و کودکان و افرادی که در دوره نقاهت هستند به دلیل ضعف نیرو و مستعد بودن آنها برای مبتلا شدن به این بیماری بیشتر است.
غشی که به خودی خود ظاهر می شود با حس درک می شود، ولی این علامت نشانه اولیه است تا اینکه توانایی بدنی فرد کم می شود و او آمادگی ضعف قلب پیدا می کند و دچار تشویش شده و گاهی چشمش سیاهی می رود. یا اینکه دچار توهم شده و سردش می شود.
اگر غش پیامد یک بیماری باشد شدت آن بیشتر است و اگر ناشی از تب دائمی باشد به بیشترین حد می رسد. همچنین هنگامی که در بیماری های دردناکی نظیر قولنج و ایلاوس درد شدت می گیرد و یا هنگامی که سوزش شدید در دهانه معده ایجاد می شود غش صورت می گیرد.
همه این موارد به وجود نمی آید مگر اینکه بیمار از شدت بیماری لاغر و ضعیف باشد.
اما غش در فرد نیرومندی که برای اولین بار به آن دچار می شود بیشتر به دلیل غلبه شدید یکی از «خلط ها» یا ریختن «اخلاط» در معده اوست.
به طور کلی همه نشانه های غش با نشانه هایی که به تپش قلب دلالت می کند تناسب دارد و چنانچه نشانه های تپش قلب افزایش یابد غش ایجاد می شود.
علت غش در کودکانی که به آن گرفتار مىشوند، این است که بخارهاى سرد به سمت سر آنها بالا می رود و دوباره پایین مىآید. در نتیجه باعث گرفتگى تنفس و غش کردن آنها مىشود و در این هنگام بدن کودک بیمار سرد مىشود.
غش و سرگیجه می تواند علت و عوامل زیادی داشته باشد. یکی از علت های آن کاهش جریان خون است. کاهش ناگهانی جریان خون به سر باعث می شود فرد احساس سرگیجه یا ضعف کند. مواردی که جریان خون را از سر دور می کنند، عبارتند از:
- تغییرات سریع وضعیت بدن (مانند به سرعت ایستادن)
- غذا نخوردن طولانی مدت
- ایستادن بدون حرکت به مدت طولانی
- دوش آب داغ (چون خون را از سر می کشد تا پوست را خنک کند)
- تب یا بیماری
- کم خونی (گلبول قرمز خون در بدن کافی نیست)
- کم آبی (آب کافی در بدن نیست)
- آریتمی (یک ضربان قلب غیرمعمول سریع، آهسته یا غیر طبیعی) یا نقایص دیگر قلبی
علائم سرگیجه یا غش چیست؟
سرگیجه نوعی احساس سنگینی در ناحیه سر است و غش کردن از دست دادن موقتی هوشیاری است. هر دو می توانند سردرد خفیف، احساس تهوع و استفراغ یا احساس گنگی و سردرگمی ایجاد کنند که البته برای کودکانی که دچار ضعف عضلانی کوچک یا خفیف هستند، طبیعی است.
با این حال، این ها از تشنج متفاوت هستند، زیرا بسیار مختصر بوده و در گروه های مختلف عضلانی طبقه بندی می شوند. در بیشتر موارد، فرزند شما هوشیاری خود را در زمانی کوتاه به دست می آورد و نباید بیش از چند دقیقه شکایت داشته باشد. اما اگر کودک دچار علائم پایدار و طولانی شده است، حتماً باید پزشک را ببینید.
چگونه سرگیجه و غش تشخیص داده می شوند؟
ارائه دهندگان خدمات بهداشتی، فرزند شما را معاینه خواهند کرد و از علائم و نشانه های آن و سلامت کلی او می پرسند. احتمال دارد که از فرزندتان درباره احساس سنگینی سر و یا چرخش و سرگیجه اش سوال شود و اینکه آیا سایر اعضای خانواده سابقه ای از احساس سرگیجه یا غش داشته اند یا خیر. آنها همچنین می توانند آزمایش هایی را برای تشخیص و پیشگیری از بروز علل خاصی از سرگیجه یا غش انجام دهند. چنین آزمایشهایی ممکن است انجام شوند:
- فشار خون
- ضربان قلب
- ریتم قلب (از طریق ECG یا اکوکاردیوگرام)
- خون (برای بررسی کم خونی یا سایر شرایط)
سرگیجه و غش چگونه درمان می شوند؟
اگر علت اصلی سرگیجه یافت شود، پزشک کودکتان در مورد روش درمان آن نیز با شما صحبت خواهد کرد. شما هم می توانید با از بین بردن علائم، خودتان نیز به کودک خود کمک کنید.
اگر فرزند شما دچار سرگیجگی می شود:
- کودک خود را بنشانید و یا از او بخواهید دراز بکشد. در حال نشسته، سر فرزندتان را بین زانوهایش قرار دهید. این کار کمک می کند تا جریان خون را به سر برساند.
اگر فرزندتان حالتهای غش داشته باشد:
- او را روی یک سطح صاف قرار دهید.
- با استفاده از یک بالش یا جسم دیگر، پاهای او را بالاتر از سطح قلبش ببرید.
- پس از اینکه کودک شما از خواب بیدار شد، به او یک نوشیدنی مانند آب پرتقال، به جهت افزایش آب بدن و قند خونش بدهید.
- اگر علائم فرزندتان با این اقدامات ساده ناپدید نشده است، با ارائه دهنده خدمات بهداشتی کودک خود تماس بگیرید. گاهی اوقات کودکان باید با تزریق وریدی درمان شوند.
چگونه جلوی غش و سرگیجه را بگیریم؟
از آنجا که از دست دادن آب بدن می تواند منجر به سرگیجه یا احساس غش شود، ممکن است به شما توصیه شود که مقدار آب نوشیدنی کودک خود را افزایش دهید. همچنین ممکن است گفته شود که میزان مصرف نمک فرزندتان را برای یک بازه معینی از زمان، افزایش دهید. نمک به بدن کمک می کند تا آب را نگه دارد.
برای این منظور گاهی ممکن است چیزهایی مانند یک بسته چیپس یا چوب شور تجویز شوند. همچنین ممکن است برای کمک به حفظ میزان نمک و مایع کودک، نوشیدنی های ورزشی ایزوتونیک (نه نوشیدنی انرژی زا) پیشنهاد شود. به ندرت، کودکان مبتلا، با دارو درمان می شوند و آن در شرایطی است که علائم بیش از حد مکرر یا ناراحت کننده باشند.
اگر فرزند شما بیش از چند بار غش کرده باشد، ممکن است لازم باشد یک متخصص قلب آن را ویزیت کند. فقط یک دکتر است که می تواند مشکلات قلبی را درمان کند. متخصص قلب می تواند آزمایش هایی برای کمک به تصمیم گیری در مورد اینکه آیا وجود مشکلی در قلب باعث غش می شود یا خیر را انجام دهد. در غیر این صورت، اکثر کودکان که یک بار و به ندرت احساس سرگیجه یا ضعف می کنند، هیچ مشکلی در دراز مدت ندارند.
چه زمان با دکتر کودک خود تماس بگیریم؟
اگر فرزند شما هر کدام از علائم زیر را داشت، بلافاصله با دکتر کودک خود تماس بگیرید :
- کم خونی در حین ورزش و فعالیت
- غش کردنی که بیش از ۳۰ ثانیه طول می کشد
- تکرار غش یا سرگیجه
- سرگیجه یا غش توام با درد قفسه سینه
- ضربان قلب نامنظم یا تند
- درد تکراری بازوها، پاها یا عضلات صورت که ممکن است به شکل تشنج نیز باشد
- سابقه خانوادگی مرگ با ایست ناگهانی قلب
نتیجه
کودکان به دلایل مختلف دچار غش و سرگیجه می شوند. دلایل زیادی برای این مسئله وجود دارد که بیشتر آن ها اتفاق خیلی نگران کننده ای نیستند. تنها باید بدانید دلیل آن چیست و سریعا اقدام به برطرف کردن مشکل کنید تا مشکلات بیشتر نشود.