نکات قابل توجه خرید دستگاه ماینر؛ امروزه با توجه به درآمد زا بودن صنعت بلاک چین ، آشنایی آزاد با دنیای ارزهای دیجیتال و بیت کوین به سرعت در حال افزایش است. و با افزایش دانش بلاکچین در اکثر مردم، کسب درآمد بیشتر در این عرصه جستجو می شود. یکی از راههای کسب درآمد از ارزهای دیجیتال و بیت کوین استخراج ارزهای دیجیتال می باشد که خود شامل مراحل مختلفی است. آموزش در حوزه استخراج ارزهای دیجیتال از اولین و مهمترین مراحلی است تا اطلاعات کافی کسب شود. انتخاب نوع ارز دیجیتال جهت استخراج یکی دیگر از مراحل مهم ماینینگ می باشد. یکی دیگر از دغدغه های استخراج تهیه و انتخاب دستگاه های سخت افزاری استخراج ارز های دیجیتال، یا همان دستگاه های ماینر می باشد.
چگونه می توان یک دستگاه ماینر خوب انتخاب کرد؟ به چه نکاتی جهت انتخاب و خرید دستگاه ماینر می بایست توجه کنید تا سودآوری بیشتری داشته باشد؟ دستگاه های ماینر خوب چه مشخصاتی دارد؟ کلاً کدام دستگاه استخراج کیفیت بهتری دارد؟ قبل از خرید به چه نکاتی باید توجه کنید که دستگاه باکیفیت تری بخرید؟
ماینینگ در یک شبکه بلاک چین ، به معنی فرآیند تایید تراکنش ها در آن شبکه است. به افراد یا سخت افزاری که این فرآیند را انجام می دهد ماینر می گویند. در ازای انجام این فرآیند به میانرها پاداش خوبی داده می شود. به همین دلیل ماینینگ یک روش کسب درآمد اینترنتی شناخته می شود. قبل از ورود به این بازار جدید حتما با مفاهیم اولیه و نکات مهم درباره ماینینگ آشنا شوید.
ماینینگ چیست؟ و ماینر کیست؟
ماینینگ یا mining یک کلمه انگلیسی به معنی معدن کاوی است. تا قبل از سال 2009 ، این کلمه فقط برای معدن کاوی سنگ ها و فلزات به کار می رفت. پس از تولد بیت کوین و شبکه بلاک چین، کلمه ماینینگ کاربرد جدیدی پیدا کرد. مفهوم ماینینگ به غیر متمرکز بودن شبکه بلاک جین بر می گردد. غیر متمرکز بودن یعنی هیچ شخص یا سازمانی بر انجام درست عملیات در بلاک چین نظارت ندارد. برای اینکه همه چیز درست و بدون خراب کاری هکرها انجام شود یک سری پروتکل تعریف می شود. نظارت بر این پروتکل ها بر عهده کاربران شبکه است. در واقع در شبکه بلاک چین همه کاربران ناظر بر درستی انجام تراکنش ها هستند. به عبارت دیگر زمانی یک تراکنش با موفقیت انجام می شود که اکثریت کاربران، آن تراکنش را طبق پروتکل های موجود بلامانع بدانند. بررسی مطابقت این تراکنش ها با پروتکل های تعریف شده را ماینینگ می گویند

چرا ماینینگ درآمد زا است؟
همان طور که گفته شد ، برای تایید تراکنش ها نیاز به یک فرآیند محاسباتی و پردازش آن است. هزینه این پردازش به عنوان کامزد از کاربران کسر می شود. کارمزد به دست آمده به عنوان پاداش در اختیار کسانی قرار می گیرد که بتوانند بخشی از این پردازش را با سخت افزارهای خود انجام دهند. البته هر چه کاربران شبکه بلاک چین بزرگ تر شود شبکه نیز گسترده تر و حجیم تر می گردد. ( طبق پژوهش های دانشگاه کمبریج در حال حاضر بین 3 تا 6 میلیون کاربر بیت کوین وجود دارد.) با گسترش شبکه فرآیند تایید تراکنش ها پیچیده تر شده و نیاز به پردازنده های قوی می باشد. در اصطلاح سختی شبکه بیشتر شده و احتمال درآمد زایی آن کمتر می شود (Halving).
نکات مهم در انتخاب و خرید ماینر
به خاطر مشکلاتی که در ایران برای صنعت استخراج یا ماینینگ وجود دارد، قیمت ماینر یا دستگاه های استخراج هم بالا رفته است. با وجود اینکه استخراج ارز دیجیتال در ایران قانونی است و با گرفتن مجوز از وزارت صنعت و معدن امکان پذیر است، اما چندان بازار امن و باثباتی ندارد. عده ای از ناآگاهی مردم سوءاستفاده می کنند و دزدی و کلاهبرداری هم کم نیست. از طرفی هر فروشنده ای قیمت خودش را دارد و اختلاف زیادی بین قیمت ها دیده می شود. بنابراین حتماً به قیمت، نوع و بسته بندی دستگاه های استخراج توجه کنید و ترجیحاً ماینر را به صورت حضوری بخرید.
به طور کلی هر چه کارآیی و بازدهی ماینر بیشتر باشد، زمان بازگشت سرمایه سریع تر است و هزینه دستگاه ماینر زودتر برمی گردد. در این صورت، طبیعتاً تقاضا برای خرید آن ماینر بیشتر می شود و قیمت آن هم بالاتر می رود. اما در این میان عوامل دیگری هم هستند که بر قیمت و تقاضا برای خرید ماینر تأثیرگذارند. از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
میزان مصرف برق ماینر
میزان مصرف برق دستگاه استخراج شما، تأثیر مستقیمی بر سودآوری استخراج، بازگشت سرمایه و قیمت ماینر دارد. اگر تعرفه برق بالا باشد، طبیعتاً ماینرهای کم مصرف قیمت بیشتری پیدا می کنند.
اگر می خواهید بدانید که مصرف برق ماینر شما زیاد است یا نه، باید آن را با قدرت آن ماینر بسنجید. به عنوان مثال، ماینری با قدرت ۵۰ تراهش بر ثانیه که ۲,۱۰۰ وات برق مصرف می کند، نسبت به توان و قدرتی که دارد، پرمصرف محسوب نمی شود.
هش ریت (Hash Rate) دستگاه ماینر
به قدرت محاسبه و حل محاسبات ریاضی برای کشف و ایجاد بلاک جدید توسط ماینرها، هش ریت یا نرخ هش گفته می شود. هر چه قدرت هش بیشتر باشد، احتمال تکمیل زنجیره بلاکچین و دریافت پاداش بلاک بیشتر می شود. بالا بودن میزان هش ریت در هنگام استخراج، فرصت یافتن بلاک بعدی و دریافت پاداش را افزایش می دهد.
هش ریت دستگاه های استخراجی که در حال حاضر بیشترین استفاده را در ایران دارند، بین ۱۴ تا ۱۱۰ تراهش بر ثانیه (TH/S) است.
به طور خلاصه، هرچه هش ریت ماینر شما بیشتر باشد، توان محاسباتی آن دستگاه بیشتر است و مقدار بیشتری ارز دیجیتال استخراج می کند. این نکته را حتماً باید در هنگام خرید ماینر مد نظر قرار دهید.
با وارد کردن اطلاعات ماینر خود در ماشین حساب مایننیگ رمزارز نیوز، می توانید از سودآوری استخراج خود اطمینان حاصل کنید.

درباره دستگاه مورد نظر خود به خوبی تحقیق کنید
در زمان انتخاب دستگاه استخراج، در مورد مدل مورد نظرتان به خوبی تحقیق کنید. مهمترین مواردی که باید درباره ی یک دستگاه ماینینگ بدانید عبارت اند از:
- هش ریت
- مصرف برق
- تعداد هش برد
- تعداد چیپ روی هر هش برد
- کولینگ (تعداد و قدرت فن ها)
- وزن
- ابعاد
- دمای مناسب محیط برای کار
برند ماینر
شرکتی که ماینر خاصی را روانه بازار کرده، تأثیر زیادی بر قیمت آن ماینر دارد. حتماً این نکته را می دانید که اجناسی که توسط شرکت یا برند معروفی تولید می شوند، قیمتشان بالاتر است. از لباس و مواد خوراکی بگیرید تا محصولات الکترونیکی، همه با برندشان شناخته می شوند.
شرکت بیت مین (Bitmain) تولیدکننده ماینرهای انت ماینر (Antminer) و شرکت میکرو بی تی (MicroBT)، تولیدکننده ماینرهای واتس ماینر (Whatsminer) از جمله مشهورترین شرکت هایی هستند که به تولید ماینر می پردازند. قیمت ماینرهای این دو شرکت از دیگر شرکت ها بیشتر است.
برندها و مدل های دستگاه های استخراج
دستگاه های استخراج مثل گوشی های موبایل، در طرح ها و مدل های مختلف عرضه می شوند. مانند برندهای گوشی، برندهای تولیدکننده دستگاه استخراج هم از نظر اعتبار و محبوبیت متفاوت هستند. در حال حاضر پنج تولیدکننده برتر برای خرید دستگاه ماینر به ترتیب عبارتند از:
- بیت مین (Bitmain) – تولیدکننده دستگاه های انت ماینر (Antminer)
- کنان (Cannan) – تولیدکننده دستگاه های آوالون (Avalon)
- اینوسیلیکون (Innosilicon) – تولیدکننده دستگاه های ترمیناتور (Terminator)
- میکرو بی تی (MicroBT) – تولیدکننده دستگاه های واتس ماینر (Whatsminer)
- ای بنگ (Ebang) – تولیدکننده دستگاه های ای بیت (Ebit)
درباره ماینر اورکلاک شده احتیاط کنید
برخی از استخراج کنندگان با استفاده از فریم ور غیررسمی، ماینر خود را به اصطلاح «اورکلاک» می کنند. یعنی با شکستن محدودیت هایی که توسط شرکت روی ماینر اعمال شده است، قدرت آن را تا حد زیادی افزایش می دهند. این کار بسیار پر ریسک است چون مصرف برق و دمای دستگاه را افزایش می دهد و می تواند باعث سوختن پاور یا آسیب به خود دستگاه شود. بنابراین سعی کنید ماینر اورکلاک شده نخرید یا در صورت خرید، جوانب احتیاط را بسنجید.
دستگاه را از نظر فیزیکی و ظاهری بررسی کنید
حتما دستگاه استخراج را از نظر فیزیکی به خوبی بررسی کنید. بدنه، پاور، چراغ ها، فن ها، پورت ها، کانکتورها و تمام موارد ظاهری دستگاه را به خوبی چک کنید. دستگاهی که از نظر فیزیکی ضربه خورده باشد، عمر بسیار کمتری خواهد داشت. همچنین می توانید برای اطمینان بیشتر، دستگاه استخراج را محکم در دست هایتان بگیرید و چند بار تکان دهید تا از عدم جدا شدن قطعات داخل آن اطمینان حاصل کنید. فراموش نکنید که دستگاه های ماینر ممکن است از داخل کارخانه یا در زمان ارسال دچار آسیب فیزیکی شوند، بنابراین قبل از راه اندازی، خوب ظاهر آن را بررسی کنید.
خرید حضوری و آماده تحویل بهتر است
پس از انتخاب فروشنده مناسب (فرد حقیقی یا وب سایت)، اگر این امکان برایتان محیا بود، سعی کنید تحویل به صورت حضوری باشد تا اینکه سفارش ثبت کنید. در این صورت ریسک کلاهبرداری به شدت کاهش پیدا می کند. همیشه بهترین و کم ریسک ترین راهکار برای خرید، مراجعه حضوری بوده و از لحاظ بازدهی و برگشت سریعتر سرمایه، بهترین انتخاب، دستگاه های آماده تحویل است نه پیش فروش.
احتمال خرابی دستگاه و امکان تعمیر آن را در نظر بگیرید
دستگاه های ماینر مانند هر دستگاه دیگری می توانند خراب شوند که نیاز به تعمیرات دارند. اصلی ترین قطعه در یک ماینر «هش برد» است. حتما قبل از خرید دستگاه این موضوع را در نظر داشته باشید که کدام ماینر موجودی قطعات و تعمیرکار بیشتری در ایران دارد. در زمان نگارش این مطلب، دستگاه های انت ماینر و واتس ماینر بیشترین قطعات و تعمیرکار را در داخل کشور به خود اختصاص می دهند.
به مدل و هش ریت دستگاه دقت کنید
گاهی اوقات برای یک مدل خاص، چندین دستگاه استخراج با هش ریت های مختلف عرضه می شود. مثلا برای دستگاه «Innosilicon T۳» سه مدل مختلف با قدرت های مختلف (۳۹، ۵۰ و ۵۴ تراهشی) در بازار وجود دارد. بعضی فروشندگان سودجو از ناآگاهی خریداران سوء استفاده می کنند و دستگاه های ضعیف تر را که قیمت کمتری دارند با قیمت مدل قدرتمندتر به فروش می رسانند. بنابراین حتما از قدرت هش مورد نظرتان اطمینان حاصل کنید.
قدرت هش و مدل یک دستگاه استخراج معمولا با برچسب بر روی آن حک شده است. همچنین می توانید شماره سریال درج شده روی دستگاه را با شماره سریال درج شده روی کارتن دستگاه تطابق دهید.
روش تشخیص دستگاه ماینر نو از کارکرده
همیشه سعی کنید به صورت حضوری خرید کنید. فروشنده مناسب را پیدا کنید و ماینر را از نزدیک ببینید و قبل از دادن پول، آن را بررسی کنید. همچنین سعی کنید دستگاه های آماده تحویل را بخرید نه پیش فروش. با رعایت این نکته ها، احتمال کلاهبرداری کم می شود.
به بسته بندی ماینر توجه کنید!
اگر دستگاه ماینر نو باشد، چسب و کارتن آن اورجینال است و قاعدتاً نباید باز شده باشد. از طریق وارد کردن شماره سریال دستگاه ماینر در سایت سازنده آن، می توانید اصالت ماینر، مدت گارانتی و روز تولید آن را متوجه شوید.
ماینر هایی همچون انت ماینر که توسط شرکت بیت مین تولید می شوند، درون کیسه های ضد استاتیکی قرار دارند که اگر آنها را باز کنید، کاملاً مشخص می شود. روی این کیسه ها معمولاً چسب هایی زده می شود که فقط یک بار می توانید آنها را باز کنید و چسباندن دوباره آنها خیلی مشکل است.
تا جایی که ممکن است، ماینر دست دوم نخرید!
هر چیزی را اگر بخواهید به صورت کارکرده یا دست دوم بخرید، باید احتمال نقص یا خرابی را در آن بدهید؛ به خصوص اگر سیستم های الکترونیکی باشند. به این نکته باید توجه داشته باشید که معمولاً ماینرها به صورت ۲۴ ساعته روشن هستند و مسلماً وقتی زمان استفاده از دستگاه بالاتر باشد، طول عمر مفید آن هم کمتر می شود.
حتماً از فروشنده ماینر دست دوم، دو روز مهلت تست ماینر را بگیرید؛ چون ممکن است ماینر خراب باشد یا دیگر کارکرد واقعی خود را نداشته باشد.
ظاهر دستگاه ماینر را به خوبی بررسی کنید!
بدنه ماینر، فن ها، چراغ ها، پاور دستگاه، کانکتورها، پورت ها و تمام چیزهایی که در دستگاه دیده می شود را کاملاً بررسی کنید.
بهترین کاری که می توانید بکنید این است که ماینر را در دست تان بگیرید و چند بار محکم تکان دهید تا مطمئن شوید که قطعات داخل آن از بدنه جدا نشده اند؛ چون ممکن است دستگاه در همان داخل کارخانه یا زمان ارسال، آسیب دیده باشد.
بررسی سوکت های برق ماینر
اصلی ترین تفاوت میان ماینرهای کار کرده و نو، سوکت های شش پین برق هشبرد است که به دلیل جریان زیاد بعد از یک مدت کوتاه کار کردن، زرد رنگ می شوند و فرقشان با نو کاملا مشهود است.
با تمام این وجود، باز هم راه قطعی برای تشخیص وجود ندارد و بهتر است دستگاه نو از فروشنده های معتبر خریداری شود.
بررسی خش و غبار روی فن و قطعات ماینر
اگر دیدید خط و خش زیادی روی بدنه دستگاه وجود دارد، یعنی احتمال دست دوم بودن ماینر بالا است. این نکته را هم فراموش نکنید که به مرور زمان روی فن و قطعات دستگاه دست دوم، ردی از گرد و غبار و کثیفی می نشیند و رنگ سفید قطعات را پس از مدتی به رنگ زرد تبدیل می کند.
برای پیدا کردن قیمت میانگین ماینر دست دوم حتماً در سایت های مختلف خرید ماینر جست وجو کنید.
نکته: حتی اگر به تمام این موارد توجه داشته باشید، باز هم نمی توانید به صورت قطعی دستگاه دست دوم سالم را تشخیص دهید. بنابراین بهترین کار این است که از فروشندگان معتبر، ماینر نو بخرید.
روش تست دستگاه استخراج پس از خرید
پس از خرید ماینر، حتماً باید آن را تست کنید. ابتدا ماینر را روشن و راه اندازی کنید و تا ۴۸ ساعت به یک استخر استخراج متصل شوید. سعی کنید در تمام این مدت ماینر را زیر نظر داشته باشید و نحوه کار آن را بررسی کنید.
هر ماینری چند هش برد دارد (سه تا چهار عدد) و هر هش بردی تعدادی چیپ (Chip). قسمت Status در ماینر شما، بهترین منبع برای اطلاع از وضعیت دستگاه است. برای بررسی وضعیت ماینر باید این قسمت را چک کنید.
در قسمت Status پنل مدیریت ماینر، باید اطلاعات زیر را بررسی کنید:
- هش ریت دستگاه
- فرکانس (Frequency)
- سرعت فن (FanSpeed) که برحسب دور بر دقیقه است. (معمولاً روی ۵,۰۰۰ الی ۶,۰۰۰ قرار دارد.)
- مدت زمان کار ماینر از زمان روشن شدن (Elapsed)
- دما (Temperature)
- هش برد
- چیپ ها
- وضعیت عادی و سالم (عدد ۰ و Alive)
- وضعیت غیرعادی (نشان x و Dead)
ماینرهای نسل جدید چند حالت مختلف دارند؛ مثل: کم مصرف، عادی، توربو و … . از این رو برای تست درست ماینر خود، آن را در همه حالت های مختلف آزمایش کنید.
جمع بندی
اگر چه شاید ماینینگ و نحوه راه اندازی یک دستگاه ماینر ساده به نظر بیاید، اما چالش های زیادی در فعالیت ماینینگ وجود دارد و همانطور که بارها اشاره شده است، انجام استخراج ارزهای دیجیتال به معنای خوابیدن و پول درآوردن نیست.
بهتر است دستگاه ماینری انتخاب کنید که برند معتبرتری داشته باشد و امتحان خودش را پس داده باشد. قدرتمند بودن ماینر به معنای بهتر بودن آن نیست و تمرکز اصلی باید روی سودآوری، صعنتی بودن و طول عمر دستگاه باشد.
قبل از خرید حتما اطلاعات خود را تکمیل کنید، پاسخ سوالات خود را بیابید و از اعتبار فروشنده ماینر مطمئن شوید. در هنگام خرید ماینر تمام بررسی های لازم را انجام دهید و ترجیحا مهلت تست بگیرید. خرید و تحویل حضوری قطعا بهتر از سفارش از راه دور است.