ساعدنیوز
ساعدنیوز

در مورد خانه استاد شهریار چه می دانید؟

  دوشنبه، 10 بهمن 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
در مورد خانه استاد شهریار چه می دانید؟
خانه استاد شهریار، شاعر معاصر ایرانی، به موزه و یکی از جاهای دیدنی تبریز تبدیل شده است. همراه ما باشید تا بیشتر درباره این خانه موزه بدانید.

خانه استاد شهریار یا موزه استاد شهریار مربوط به دوره پهلوی دوم است و در تبریز، در محله مقصودیه شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۲۷۲۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. ساختمان این موزه، قبلاً محل زندگی محمدحسین شهریار، شاعر مشهور ایران بوده است. این خانه در سال ۱۳۶۷ و بعد از درگذشت استاد، از سوی شهرداری تبریز خریداری شده و هم اکنون زیر نظر این نهاد اداره می شود. منزل استاد شهریار، در زیربنایی بالغ بر ۲۵۰ متر و مساحت ۲۲۵ متر در ۲ طبقه ساخته شده است.

چرا بازدید از خانه استاد شهریار پیشنهاد می شود؟

استاد شهریار در سال ۱۲۸۵ در منطقه چایکنار تبریز و بازارچه میرزا نصرالله چشم به جهان گشود. حاج میرزا آقا خشکنابی پدر استاد شهریار، مردی فاضل، خوش نویس و از وکلای مبارز دادگشتری تبریز در زمان خود بود. در طی جریان های مشروطیت در تبریز که در سال ۱۳۲۸ اتفاق افتاد، پدر استاد شهریار او را برای دور ماندن از وقایع و خطر به روستای "خشکناب قمیش قورشاق" منتقل کرد و بدین ترتیب دوران کودکی استاد شهریار در دامان طبیعت این روستا سپری شد و بعدها نیز برای نوشتن "منظومه حیدربابا" الهام بخش او شد. شهریار در سال ۱۳۰۰ پس از به پایان رساندن دوره سیکل اول متوسطه راهی تهران شد تا در آن جا ادامه تحصیل دهد. او تا سال ۱۳۰۳ در مدرسه دارالفنون تحصیلاتش را ادامه داد و سپس وارد مدرسه طب شد. از این زمان زندگی پرفراز و نشیب شهریار شروع گردید. استاد شهریار ۷ماه قبل از آن که فارغ التحصیل شود، عاشق دختری شد و پس از آن که جواب منفی از معشوقش دریافت کرد، ترک تحصیل نمود و به شعر روی آورد.

ازجمله آثار بسیار ارزشمند و نامی استاد شهریار "منظومه حیدربابایه سلام" است و جزو شاهکارهای ادبیات ترکی آذربایجانی به حساب می آید. استاد شهریار در گونه های مختلف چون شعر فارسی غزل، مثنوی، قصیده، رباعی و نیمایی شعر سروده است. اما غزل از عمده شهرت استاد بود و "علی ای همای رحمت" و "آمدی جانم به قربانت" از مهم ترین و تئثیرگذارترین غرلیات وی هستند. استاد شهریار پس از یک دوره بیماری، در ۲۷م شهریور سال ۱۳۶۷ دار فانی را وداع گفت و به وصیت خودش در مقبرة الشعرای تبریز به خاک سپرده شد.
اشعار ترکی استاد شهریار همچون اشعار فارسی اش بسیار ارزشمند و پربار هستند، اما حس و حالی که در اشعار ترکی وی وجود دارند، در ترجمه به هیچ زبانی دیگری تمام و کمال انتقال نمی یابد. برای احساس عمیق تک به تک بیت هایش باید زبان ترکی را یاد گرفت تا آن مهارت و استادی را در شعرسرایی او عمیقا احساس کرد. استاد شهریار نه تنها در ایران، بلکه در تمام جهان افتخار آذری زبان ها و محبوب دل همگان بوده و خواهد ماند. از این رو اگر بلیط هواپیما به مقصد تبریز را خریداری کرده اید فراموش نکنید سری هم به خانه موزه این شاعر پرآوازه بزنید.

خانه استاد شهریار

معرفی خانه استاد شهریار

خانه استاد شهریار سومین منزلگاه استاد شهریار، شاعر معاصر ایران بوده که در سال ۱۳۴۷توسط ایشان خریداری شده و در بیست سال پایانی عمر استاد میزبان و محل تراوشات ذهنی ایشان بوده است. در سال ۱۳۶۷، پس از درگذشت استاد منزل مسکونی وی از سوی شهرداری تبریز خریداری و با توافق خانواده استاد و همکاری آن ها در اهدای وسایل وی به موزه ادبی استاد شهریار تبدیل شد. این موزه از آن دوران تا به امروز زیر نظر این نهاد اداره می شود.

پس از افتتاح موزه در سال ۱۳۷۰، در فراخوانی از مردم دعوت شد تا اسنادی را که از این شاعر گرانقدر در اختیار دارند، در اختیار موزه قرار دهند و در نتیجه این اقدام، مردم کلیه اسناد و مدارک مربوط را به موزه سپردند و حتی بسیاری از شاعران آذربایجان وسایلی با ارزش مانند کمانچه ای از کشور آذربایجان، بشقاب قدیمی شاعر زنجانی و ... را به موزه اهدا کردند.

قدمت این خانه به سال های دهه ۱۳۳۰ باز می گردد و دارای زیربنایی در حدود ۲۵۰ مترمربع و مساحتی بالغ بر ۲۴۱ و شامل دو طبقه (فوقانی و زیرزمین) با مصالح جدید است. خانه استاد شهریار در سال ۱۳۸۶ توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با شماره ۲۲۷۲۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

استاد شهریار کیست؟

استاد شهریار در سال ۱۲۸۵ در بازارچه میرزا نصرالله تبریز –واقع در منطقه چایکنار- چشم به جهان گشود. پدر وی، حاج میرزا آقا خشکنابی از وکلای مبارز دادگستری تبریز و مردی فاضل و از خوش نویسان دوره خود بود. در سال ۱۳۲۸ و در جریان حوادث مشروطیت در تبریز، پدرش وی را به روستای خشکناب –قمیش قورشاق- منتقل کرد و به این ترتیب دوره کودکی استاد در دامان طبیعت سپری شد که بعدها الهام بخش خلق منظومه «حیدربابا» شد.

در حوالی منطقه چایکنار تبریز در بازارچه میرزا نصرالله، استاد شهریار در سال 1285 به دنیا آمد. پدرش حاج میرزا آقا خوخنابی مردی نیکوکار، از خوشنویسان زمان خود و از وکلای سرسخت دادگستری تبریز بود. پدرش او را در سال 1328 در جریان مشروطیت در تبریز به روستای خوخناب (قمیش قرشق) منتقل کرد و به استاد اجازه داد تا در دل طبیعت بزرگ شود که بعدها الهام بخش شعر «حیدربابا» شد. پس از پایان سیکل اول متوسطه در تبریز در سال 1300 برای ادامه تحصیل به تهران رفت و تا سال 1303 در مدرسه دارالفنون به تحصیل پرداخت و در پی این دوره به دانشکده پزشکی رفت و فراز و نشیب های زندگی او آغاز شد.

طبق گفته ها، استاد هفت ماه قبل از فارغ التحصیلی عاشق دختری شد و پس از رد شدن، مدرسه را رها کرد و به طور جدی شروع به شعر گفتن کرد. استاد شهریار در 27 شهریور 1367 در پی یک دوره بیماری درگذشت و به وصیت خود در مقبره مکبر الشرعی تبریز به خاک سپرده شد.

منظومه «حیدر بابایه سلام» که از برترین آثار ادبیات ترکی آذربایجانی به شمار می رود، از ساخته های بی ارزش این شاعر است. او در تمام قالب های شعر فارسی از جمله غزل، قصیده، مثنوی، رباعی و نیمایی مهارت داشت، اما بیشتر به خاطر استاد بودن در شعر شهرت داشت. عمیدی جنم به قربانت و علی و همای رحمت دو غزل معروف او هستند. بیش از 500 مورد از جمله کتاب، کیف، عصا، آثار چاپی، دفتر و اسناد دست نویس از آثار استاد شهریار و نیز وسایل شخصی مانند ظروف تحریر و وسایل روزمره در مجموعه گنجانده شده است. اگر علاقه مند به خانه های تاریخی هستید، بد نیست مطالعه ای هم درباره دیگر خانه های تاریخی کشور نظیر خانه تاریخی چنذاب اردبیل و خانه غلام حسین ساری اصلانی ساری داشته باشید.

استاد شهریار

درخانه استاد شهریار از چه چیزهایی می توان بازدید کرد؟

بیش از ۵۰۰ قطعه باارزش از اشیا و وسایل استاد شهریار شامل دستخط، یادبودها، کتاب، هدیه های داخلی و خارجی، لوازم زندگی استاد، عکس ها، اسناد قدیمی، وسیله های شخصی استاد مانند لباس ها، لوازم التحریر، بستر استراحت، رختخواب، اتاق پذیرایی منزل استاد، لوح های تقدیر، تندیس های وی و ... در خانه استاد شهریار به نمایش گذاشته شده اند. همچنین، آثار خط نستعلیق و سه تار معروف استاد نیز در این خانه موزه به نمایش گذاشته شده اند.

خانه استاد در مرکز شهر قرار دارد. برای رفتن به خانه استاد شهریار می توانید به خیابان ارتش شمالی رفته و وارد محله مقصودیه شودید. در انتهای محله کوچه ای وجود دارد و در ابتدای آن سمت چپ خانه استاد شهریار قرار دارد. و یا می توانید از میدان ساعت وارد مقصودیه شوید. در آخر محله یک کوچه وجود دارد که خانه استاد در ابتدای آن قرار دارد.

از اینکه در این مطلب همراه ما بودید متشکریم...

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (506 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (203 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (68 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (51 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌