به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، زنان باردار و شیرده توجه داشته باشند که برای مصرف دارو در هنگام بارداری یا شیردهی، همیشه با پزشک یا متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت شود. تجویز پزشک باید به صورت فردی انجام شود و ممکن است میزان مصرف و نوع دارو برای هر فردی متفاوت باشد. اکثر متخصصان تغذیه نوزاد با شیر مادر را حداقل تا 6 ماه توصیه می کنند. با این وجود، بسیاری از مادران باید در طول شیردهی از داروهای خاصی استفاده کنند. شاید در برخی موارد سوال پیش بیاید که داروهای مجاز در دوران شیردهی کدام هستند.
اگرچه مصرف بسیاری از داروها هنگام شیر دادن باعث بروز عوارض نمی شود، اما اکثر آنها تا حدی وارد شیر می شوند و حتی ممکن است میزان شیر را تحت تأثیر قرار دهند. برای اطمینان خاطر، قبل از مصرف هر نوع نسخه یا داروی بدون نسخه، مکمل های گیاهی یا رژیم غذایی یا ویتامین با پزشک مشورت شود. حتی چای های گیاهی ممکن است حاوی افدره یا سایر مواد مضر باشند. برچسب “طبیعی” روی این محصولات تایید کننده بی خطر بودن آن ها نیست.
مصرف چه داروهایی در دوران شیردهی ممنوع است؟
در حالیکه بسیاری از داروها به شیر وارد میشوند، مقدار آنها آنقدر ناچیز است که برای نوزاد خطری ندارد.
در اکثر موارد، مزایای دارو درمانی برای سلامتی مادران و مزایای شیرمادر برای سلامت نوزادان بر خطرات در معرض دارو قرارگرفتن غلبه میکند. با این حال چند استثناء مهم وجود دارد.
دربرخی دسته های دارویی، مثل ضد افسردگی ها و مسکن ها، از بین چندین گزینه، جایگزین های ایمن تری یافت می شوند.
به یاد داشته باشید که تاثیر دقیق بسیاری از داروها بر نوزادان تغذیه شده با شیر مادر هنوز کاملا شناخته شده نیست.
بنابراین اگر شما عادت دارید از داروهای بدون نسخه برای ناراحتی های جزئی استفاده کنید، بهتر است درباره نیاز خود به این داروها در دوران شیردهی تجدید نظر کنید.
جای تعجب نیست که داروهای غیرمجاز مانند آمفتامین ها، کوکائین، هروئین و ماریجوانا در صدر فهرست موادی قرار می گیرند که در دوران شیردهی نباید مصرف شوند.
متادون و بوپرنورفین که برای درمان اعتیاد مورد استفاده قرار می گیرند، معمولا بی ضرر هستند و انتخاب بسیار بهتری برای زنانی هستند که با اعتیاد دست و پنجه نرم می کنند.
زنانی که در دوران بارداری سیگار را ترک کرده اند، باید ترک سیگار را ادامه دهند- برای سلامتی خود و نوزادشان– اما کسانی که قادر به ترک سیگار نیستند نیز به دلیل اثرات مثبت بالقوه شیرمادر در برابر بیماری های تنفسی در نوزادان باید به شیردهی ادامه دهند.
نکته مهم- مکمل ویتامین D برای نوزادان
در جوامع پزشکی همیشه این بحث وجود دارد که آیا نوزادان تغذیه شده با شیر مادر ویتامین، مواد معدنی و سایر مواد مغذی را به طور کامل از شیرمادر به دست می آورند.
در اکثر موارد، اگر مادر یک رژیم غذایی خوب داشته باشد، شیر او هیچ کمبودی از مواد مورد نیاز نوزادش نخواهد داشت.
ویتامین D یک استثناء است. برخلاف سایر ویتامین ها که در مواد غذایی یافت می شوند ویتامین D در منابع غذایی بسیار کمی یافت می شود، و مقدار آن در شیر انسان نیز بسیار کم است.
اما بسیاری از نوزادان زمان زیادی را در معرض تابش مستقیم نور خورشید نمی گذرانند، و نباید هم بدون محافظت و ضدآفتاب کافی این کار را بکنند.
آکادمی پزشکان اطفال آمریکا، اخیرا بیانیه ای را منتشرکرد که توصیه می کند تمام کودکان از بدو تولد تا نوجوانی روزانه ۲۰۰ واحد بین المللی(IU) ویتامین D دریافت کنند.
برای نوزادانی که شیرمادر می خورند قطره ویتامین D بهترین روش دریافت مکمل است.
نوزادانی که شیرخشک می خورند می توانند این مقدار را از طریق خوردن حداقل ۵۰۰ میلی لیتر (۱۷ اونس) شیرخشک در روز، در صورتی که با ویتامین D غنی شده باشد، دریافت کنند.
از زمانی که تغذیه تکمیلی شروع می شود و مصرف شیر خشک از این مقدار کمتر می شود، آنها نیز باید مکمل دریافت کنند.
خطرات مکمل های گیاهی
دقیقا مانند دوران بارداری، مادران شیرده نیز نباید از هیچگونه درمان جایگزین یا گیاهی که اثرات مضر بالقوه آن روی کودک شیرخوار به دقت ارزیابی نشده استفاده کنند.
گرچه مکمل های گیاهی نظیرSaint-John-wort ،gingko biloba, kava kava, Echinaceaو سنبل الطیب اغلب” طبیعی” تلقی می شوند اما این به هیچ وجه به معنی بی خطر بودن آنها نیست.
گذشته ازاین سیانید، شوکران و پیچک سمی نیز که در طبیعت یافت می شوند برای انسان سمی هستند. و آنچه برای شما بی خطر است ممکن است برای یک نوزاد در حال رشد بی خطر نباشد.
بسیاری از این درمان های گیاهی از فرهنگ هایی وام گرفته شده و سال هاست که از آن ها به عنوان دارو استفاده می شود.
در هر صورت این مواد برگرفته شده از زمینه های فرهنگی خود به همین سادگی توسط کارخانه های سازنده بدون داشتن هیچ تخصصی درباره استفاده مناسب از آنها به ویتامین ها، نوشیدنی ها، و میان و عده ها افزوده شده اند.
FDA فهرست داروهای گیاهی که اثرات جانبی خطرناک آنان شناسایی شده است را در یک وب سایت نگهداری می کند (csfan.fda.gov/~dms/ds-warn.html). اما به خاطر داشته باشید این ها فقط مواردی هستند که ما از آنها اطلاع داریم، تنها نبودن نام دارویی در این فهرست به معنی بی خطر بودن آن نیست.
پزشک شما نیز می تواند یک منبع اطلاعاتی برای شما باشد، اما برخی پزشکان ممکن است از عوارض داروهای گیاهی مطلع نباشند.
در سایه تمام ناشناخته ها، استفاده نکردن زنان باردار یا شیرده از تمام داروهای گیاهی عقیده خوبی است. از هرگونه چای، مکمل، یا میان وعده گیاهی که وعده درمان یا تغییر روحیه می دهد پرهیز کنید.
هنگامی که می خواهید یک مولتی ویتامین انتخاب کنید به اصول تکیه کنید– از ویتامین هایی که ادعای رهایی از استرس، تمرکز، یا پیشگیری از ضعف حافظه دارند اجتناب کنید. برچسب ها را بررسی کنید:
بسیاری از سازندگان فهرست اجزای گیاهی را مانند سایر ترکیبات مغذی روی برچسب ذکر می کنند، اما در صورتی که هیچ توصیه ای از مقادیر توصیه شده روزانه از FDA برای آن موجود نبود، ممکن است بی خطر نباشد.