دلیل ریزش مو در دوران شیردهی و بعد از زایمان چیست؟
چرخه رشد مو شامل دو فاز می شود. فاز رشد یا آناژن و فاز استراحت یا تلوژن. تقریبا ۹۰ درصد از موها در فاز رشد و ۱۰ درصد در فاز استراحت و ریزش قرار دارند. در هر انسانی حدود ۱۰۰ تار مو در هر روز می ریزد. در زمان بارداری به علت بالا بودن میزان هورمون استروژن در بدن، موهای بیشتری در فاز رشد قرار می گیرند. این بدین معنی است که موهای کمتری در فاز استراحت بوده و دچار ریزش می شود. به همین دلیل موهایتان در زمان بارداری پرتر و زیباتر به نظر می آیند. بعد از زایمان سطح هورمون استروژن در حالت طبیعی قرار می گیرد و به همین دلیل فولیکول های بیشتری وارد فاز تلوژن یا استراحت می شوند و دلیل ریزش مو فراوانی بعد از زایمان اتفاق خواهد افتاد. این دوره کوتاه مدت بوده و پس از گذشت ۶ الی ۱۲ ماه از زایمان چرخه رشد موهای شما به حالت طبیعی خود برمی گردد.
از دست دادن موهایتان برایتان سخت و دلسرد کننده خواهد بود، اما نگران نباشید چون راه های درمانی هم وجود دارد.
چه عواملی باعث تشدید ریزش مو میشود:
1- استرس: یکی از عواملی که باعث تشدید شدن ریزش مو در دوران شیردهی میشود استرس مادران هست که همیشه نگران وضعیت نوزادان خود هستند
2- بی خوابی: برخی مادران به خاطر اینکه نوزادان ناآرام دارند مجبور هستند شب ها بیدار بمانند و در طول روز هم نمیتوانند به اندازه کافی خواب مناسبی داشته باشند که خود یکی از دلایل تشدید کننده ریزش مو در دوران شیردهی می باشد.
3- تغذیه نامناسب: یکی از علل ریزش مو در دوران شیردهی عدم تغذیه مناسب می باشد. داشتن رژیم غذایی غنی و دریافت مواد مورد نیاز برای رشد موها لازم و ضروری است.
ریزش مو در دوران شیردهی یکی از عوارض معمول زایمان و جدا شدن بدن مادر از هورمون های بارداری است. اما گاها این عارضه در برخی از مادران چنان زیاد است که باعث ناراحتی و استرس آن ها می شود ولی با انجام اقدامات خاص که در طب سنتی بر روی آنها تاکید شده است، مادران شیرده می توانند از ریزش مو در این دوران جلوگیری کرده و یا حداقل شدت آن را کم کنند.
1- آمله یا انگور فرنگی هندی
از آمله که در طب سنتی به آن آملج یا املج نیز گفته میشود، در طی سالیان دراز برای تغذیه مو استفاده شده است. آمله یک ماسک قوی است که میتوانید از آن بصورت مستقیم و در قالب آبمیوه در رژیم غذایی خود استفاده کنید. همچنین میتوانید آن را داخل روغن بجوشانید و زمانی که رنگ آن سیاه شد از روی حرارت بردارید و از این روغن برای ماساژ موی سر خود استفاده کنید.
2- روغن های دارویی
ماساژ منظم مو در شب با استفاده از روغن های دارویی مانند روغن آنریکا و روغن آمله میتواند تاثیر زیادی بر رشد مو داشته باشد. روغن رزماری برای مو بسیار مفید است، این روغن اکسیژن مورد نیاز غده های مو را که مسئول رشد مو هستند، تامین می کند.
3- نارگیل
از نارگیل میتوان به روش های مختلفی برای جلوگیری از ریزش مو استفاده کرد. استفاده از شیر نارگیل بر روی پوست سر میتواند ریزش مو را کم کند. همچنین میتوانید پوست نارگیل را بسوزانید تا خاکستر شود، این خاکستر را داخل کوزه یا ظرف شیشه ای نگهداری کنید و در هنگام ماساژ سر با روغن، مقداری از این خاکستر را به روغن اضافه کنید. استفاده منظم از این خاکستر می تواند ریزش مو را متوقف کرده و حتی موها را تیره تر، درخشانتر و ضخیم تر نماید.
4- میوه های خشک و بذر کتان
بذر کتان را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید. بذر کتان سرشار از امگا 3 و چربی است. خوردن میوه های خشک و نوشیدن آب فراوان در طول روز نیز باعث میشود تا موهای سالمی داشته باشید.
5- بهیرنگراج
در صورت امکان مقداری برگ گیاه بهیرنگراج تازه تهیه کرده و آنها را در سایه خشک کنید. سپس آن را خرد کرده و دوبار در هر روز و هر بار 2 تا 3 گرم از این پودر را به همراه عسل یا شیر میل کنید. همچنین میتوانید از برگ تازه این گیاه خمیر درست کرده و بصورت مستقیم بر روی پوست سر خود قرار دهید. اگر به برگ های تازهی این گیاه دسترسی ندارید، میتوانید از قرص و پودرهایی که در بازار وجود دارد استفاده کنید. گیاه بهیرنگراج تاثیرات فوقالعاده بر روی مو دارد.
پس از به دنیا آمدن نوزاد، مدتی طول میکشد تا روند عادی زندگی جریان یابد و در این مدت احتمالا موی شما آسیب خواهد دید. بنابراین، اولین قدم برای جلوگیری از ریزش مو تمیز نگهداشتن مو است. موهای خود را به نرمی با یک شامپوی مناسب بشویید و وقتی مو خیس است آن را نبندید. درست است که پس از به دنیا آمدن نوزاد مشغله های زیادی خواهید داشت ولی اگر نمی توانید به موهای خود زیاد رسیدگی کنید حداقل کاری که می توانید انجام دهید این است که موهای خود را باز بگذارید تا خشک شود.