گوجه فرنگی از نظر علمی با نام Solanum lycopersicum شناخته می شود. این میوه پر فایده و خوشمزه از آمریکای مرکزی و جنوبی سرچشمه گرفته است. گوجه فرنگی انواع مختلفی دارد که در اقلیم های معتدل مناطق مختلف جهان پرورش می یابد. گوجه فرنگی برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند یا می خواهند فشار خون خود را حفظ کنند، بسیار مفید است. این ماده غذایی پرمصرف و محبوب در سراسر دنیا برای تهیه انواع غذاها و خوراک ها مورد استفاده قرار می گیرد، از جمله پیش غذاهایی نظیر سوپ و آش گوجه فرنگی که به خصوص در بین ایرانیان از محبوبیت ویژه ای برخوردار هستند.
گوجه فرنگی همچنین به تقویت بینایی و کنترل دیابت کمک می کند. مهم تر از همه، این ماده غذایی در حفظ سلامتی زنان باردار نیز موثر است. آزتک ها اولین افرادی بودند که از گوجه فرنگی برای پخت و پز استفاده می کردند. با گذشت قرن ها، کشت و مصرف این محصول در آسیا گسترش یافت و امروزه چین و هند برترین تولید کنندگان گوجه فرنگی در جهان هستند. در ادامه این مقاله طرز تهیه سوپ و آش گوجه فرنگی را برایتان در نظر گرفتیم که علاوه بر خوش خوراک بودن و طعم بی نظیرشان، بسیار پرخاصیت و سرشار از ویتامین هستند و می توانند به عنوان یک پیش غذای لذیذ و اشتها آور مورد مصرف قرار بگیرند.
آش گوجه فرنگی یک از آش های خوشمزه ایرانی است که اصالت آن به شهر تبریز باز می گردد. آش گوجه فرنگی در تبریز به نام آبغورا آشی یا بامادور آشی معروف است. آش گوجه فرنگی به شیوه های مختلفی پخته می شود و در هر شهری یک نام متفاوت دارد. مواد اصلی تشکیل دهنده آش گوجه فرنگی؛ گوجه فرنگی، برنج و آبغوره است. که به آن انواع حبوبات مختلف اضافه می شود. آش گوجه فرنگی به آش آبغوره بسیار شبیه است، اما تفاوت آن ها در این است که در آش گوجه فرنگی از میزان گوجه بیشتری استفاده می شود.
مواد لازم برای آش گوجه فرنگی و برنج
- سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز و اسفناج) خرد شده 1 کیلو
- گوجه فرنگی میکس شده 1 لیتر
- لوبیا چیتی 1 پیمانه
- نعناع خشک 100 گرم
- آبغوره 1 پیمانه
- زردچوبه 1 قاشق غذاخوری
- فلفل 1 قاشق مرباخوری
- برنج (ترجیحا نیم دانه) 2 پیمانه
- پیاز داغ 1 پیمانه
- نمک به میزان دلخواه
طرز تهیه آش گوجه فرنگی
مرحله اول:
ابتدا حبوبات را همراه با آب در قابلمه مناسب بریزید و روی شعله قرار دهید تا کاملا بپزد. سپس برنج نیم دانه را به آن اضافه کنید تا کاملا بپزد.
مرحله دوم:
گوجه فرنگی را پوست بگیرید و له کنید. برای پوست کندن گوجه به راحتی میتوانید از روشی که قبلا گفتیم استفاده کنید. گوجه پوست کنده را هم میتوانید رنده کنید و هم میتوانید در غذاساز یا مخلوط کن پوره کنید. حال پوره گوجه فرنگی را به مواد اضافه کنید. بعد از چند دقیقه روی سطح آش شما کف می کند که طبیعی است.
مرحله سوم:
بعد از پخت کامل مواد، سبزی آش را به آن اضافه کنید. سبزی جزء آخرین موادی است که به آش اضافه می کنید تا عطر خود را از دست ندهد. همچنین سبزی نسبت به مواد دیگر زود می پزد لذا نیازی نیست آن را از ابتدا به آش اضافه کنید تا بپزد.
مرحله چهارم:
بگذارید تا کاملا آش جا بیافتد. پیاز داغ را از قبل آماده کنید. بهتر است پیاز را نیز زود اضافه نکنید تا عطر خود را در اثر پختن زیاد از دست ندهد. پیاز داغ و زردچوبه را تفت دهید و داخل آش بریزید. نعناع خشک را در آش ریخته و در آخر آبغوره و نمک و فلفل را اضافه کنید.این آش هرچه تندتر باشد، خوشمزه تر می شود. بنابراین اگر دوست دارید می توانید از فلفل به میزان دلخواه استفاده کنید. پس از کشیدن آش نعنا داغ فراوان روی آن بریزید.
نکاتی در تهیه آش گوجه فرنگی
- همانطور که گفته شد در مناطق مختلف از حبوبات مختلف در آش گوجه فرنگی استفاده می کنند. شما می توانید علاوه بر حبوبات گفته شده، عدس، لپه، گندم و… را به آش اضافه کنید.
- در دستور تهیه اصلی آش گوجه فرنگی گوشت وجود ندارد، اما در صورت تمایل می توانید از گوشت چرخ کرده قلقلی شده در آش استفاده کنید.
- در صورتی که آب گوشت را در اختیار نداشتید می توانید از عصاره مرغ یا گوشت استفاده کنید.
- اگر آش گوجه فرنگی شما با اضافه کردن گوجه فرنگی بازم بی رنگ بود، می توانید از 1 قاشق غذا خوری رب در آش استفاده کنید.