بامیه از دسته صیفی جات است که در بهبود عملکرد مغز و قلب مؤثر است و همچنین یک آنتی اکسیدان قوی با کالری پایین است؛ بنابراین توصیه می شود در برنامه غذایی روزانه قرار بگیرد. اما از آن جایی که یک صیفی فصلی بوده و در هر فصلی یافت نمی شود، باید از طریق روش هایی مانند فریز کردن بامیه و یا خشک کردن بامیه آن را برای فصل هایی که این صیفی در بازار نیست نگهداری کنیم.خشک کردن بامیه هم روشی بسیار آسان است و هم دیگر نیاز به اشغال فضای فریزر نیست و به خوبی طعم آن حفظ می شود که در این مقاله آن را به شما آموزش می دهیم.
دستور تهیه بامیه خشک
- برای تهیه پودر بامیه خشک ابتدا باید برای تهیه این ادویه بامیه های سبز و ترجیحا بدون کرک تهیه کنیم. برای اینکه کیفیت بایمه خشک بالا باشد، باید بامیه های لک دار و زرد رنگ را جدا کنیم. در ادامه بامیه ها را به خوبی می شوییم.
- در این مرحله گلبرگ های بالای بامیه ها را جدا می کنیم، سپس بامیه ها را به نخ می کشیم و بین هر دو بامیه کمی فاصله می گذاریم تا سریع تر خشک شوند. حالا بامیه ها را در یک جای مناسب مثل آشپزخانه دور از نور مستقیم خورشید قرار می دهیم.
- پس از گذشت یک هفته تا دو هفته بامیه ها به طور کامل خشک می شوند و می توانیم آنها را پودر کنیم. پس از اینکه حس کردیم بامیه ها به طور کامل خشک شده اند، یکی از انها را از نخ خارج می کنیم و تست می کنیم تا مطمئن شویم داخل بامیه ها نیز خشک شده است.
- در این مرحله بامیه ها را داخل آسیاب می ریزیم و به طور کامل پودر می کنیم. از این ادویه می توانیم در انواع سوپ ها، خورش ها و .. استفاده کنیم. این ادویه علاوه بر اینکه خیلی برای سلامتی بدن مفید است برای لعاب دادن به غذاها نیز بسیار کاربردی است.
- در صورتی که غذایی مثل سوپ یا خورش یا انواع غذاهای آبکی درست کرده اید و تمایل دارید غذا لعاب دار شود، می توانید ۱ قاشق چایخوری از پودر بامیه به غذا اضافه کنید. این پودر لعاب خوبی به غذا می دهد و نکته مهم تر اینکه روی طعم غذا تاثیری ندارد.
نحوه خشک کردن بامیه در منزل
خشک کردن بامیه به دلیل مایع لزج داخل آن، به کندی صورت می گیرد و نیاز به مهارت دارد. مراحل خشک کردن بامیه به شرح زیر است:
۱- بامیه تازه و مناسب تهیه کنید. بهترین نوع بامیه، بامیه هایی با رنگ سبز روشن، مایل به سفید و بدون کُرک است. بامیه های زرد، خراب و لک زده را از بقیه جدا کنید.
۲- بامیه ها را با آب سرد بشویید. اگرچه دمای آب تاثیر زیادی در خشک کردن بامیه ندارد، لیکن استفاده از آب سرد باعث می شود که تازگی میوه بیشتر حفظ شود.
۳- ساقه های کلفت و سخت بامیه را از قسمت بالای آن جداکنید به طوری که دانه های بامیه پیدا نشود و اگر ساقه نرم و لطیف است، اجازه دهید باقی بماند. دقت کنید ساقه را خیلی کم بچینید تا بافت آن از بین نرود و گرنه بامیه شکل و بافت خود را از دست داده و لزج می شود.
۴- بامیه ها را روی پارچه خشک کن تمیزی بریزید و اجازه دهید تا در هوای آزاد آب ناشی از شست و شوی آن خشک شود.
۵- با استفاده از یک سوزن و نخ بلند تمیز، بامیه ها را یکی یکی به نخ بکشید. سوزن را به آرامی از سر بامیه فرو کرده و از طرف دیگر خارج کنید و تا جایی که طول نخ شما می رسد، بامیه ها را نخ کنید.
۶- بین هر بامیه با بامیه دیگر کمی فاصله بیندازید تا جریان هوا به خوبی جابه جا شود.
۷- بامیه های به نخ کشیده را در محیطی سایه، خشک، خنک و به دور از تابش مستقیم خورشید به مدت چند روز از دیوار آویزان کنید.
۸- اگرچه آویزان کردن بامیه در آفتاب باعث زودتر خشک شدن آن می شود، اما نور خورشید باعث از بین رفتن بخش زیادی از ویتامین های موجود در بامیه مانند ویتامین آ، ویتامین های گروه ب و ویتامین ث می شود و از خواص بامیه شما کاسته خواهد شد. بنابراین بهتر است بامیه ها را در سایه خشک کنید.
۹- می توانید ریسه بامیه ها را در همان محیط آشپزخانه آویزان کنید یا در محلی که دور از گرد و غبار و آلودگی باشد.
۱۰- زمانی که از خشک شدن بامیه اطمینان حاصل کردید می توانید آن ها را جمع آوری کنید. مطمئن شوید که وسط بامیه نیز خشک شده باشد.
نکات کلیدی در خشک کردن بامیه
- در زمان انتخاب بامیه برای خشک کردن به اندازه آن ها توجه داشته باشید، زیرا هرچقدر ریزتر باشند هم مزه بهتری دارند و هم بهتر خشک می شوند.
- در صورتی که ساقه های بامیه خیلی زمخت و بلند بودند، برای پاک کردن راحت تر آن ها می توانید یک برش کوچک در جای مورد نظر بدهید و بعد با دست آن را از بامیه جدا کنید.
- اگر بامیه ها را پودر نکرده و درسته بسته بندی کردید، بهتر است قبل از پخت چندساعتی آن را در آب بخیسانید تا دوباره مانند بامیه تازه شود و همان مزه را به خورشت شما بدهد.