به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بیشتر والدین به این مساله واقف هستند که دعوا مقابل چشمان فرزندان کار نادرست و ناشایستی می باشد اما در اکثر مواقع والدین به این مساله توجهی نمی کنند و جلوی فرزندان خود با یکدیگر جر و بحث می کنند. در زندگی زناشویی عوامل بسیاری وجود دارند که باعث بروز اختلاف میان زوجین می شود.
خیلی از زوجین تصور می کنند که دعوا هر از گاه باعـث می شود اختـلافات از بین رفته و رابطه به خوبی پیش رود. اما به چه قیمتی؟ به قیمت بچه ها؟ این دعواها و جار و جنجال ها بر رشد ما چه تاثیری دارد؟
اکثر بچه ها متوجه ناسازگاری ها و تعارضات پدر و مادر می شوند و اگر بطور مداوم شاهد زد و خورد آنها باشند، نشانه هایی از پریشانی و ناراحتی های فیزیکی و احساسی از خود بروز می دهند.
برخی تحقیقات نشان می دهد: بچه ها حتی از شش ماهگی نسبت به استرس، صداهایی که در اطراف خود می شنوند و برخوردها و منازعات پرخاشگرایانه واکنش می دهند.
نظر مشاوران روانشناسی در مورد تاثیر دعوای والدین بر کودک
مشاوران و روانشناسان کودک بیان می کنند که مشکلات بین والدین در حال حاضر همیشگی است ولی اگر والدین تلاش کنند که برای این مشکلات خود راه حلی ارائه کنند و با یکدیگر خوب و مثبت برخورد کنند . معمولا کودکانی که والدینشان بسیار دعوا می کنند از نظر هیجانی کمتر احساس امنیت می کنند و مشکلات روانی متعددی دارند .
اغلب این کودکان آشفته ، مهاجمی ، پرخاشگر ، مضطرب یا رنجور و نگران هستند .
اغلب روانشناسان اظهار می کنند که ؛ مشکلات روانی – رفتاری و افسردگی در کودکانی پدیدار می شود که احساس امنیت ندارند . زمانی که کودک احساس امنیت را نداشته باشد از نظر هیجانی دچار آشفتگی و اضطراب می شود . گاهی نیز ممکن است اعتماد بنفس کودک از بین برود یا میل به خودکشی در کودک شکل گیرد . همچنین مشاجره والدین ، عملکرد تحصیلی کودک را دچار مشکل خواهد کرد .
کمبود احساس امنیت در کودکان هنگام مشاجره والدین
ناگفته نماند که بطور مشخصی در شرایطی که والدین ، ناراحت یا عصبانی هستند این احساسات را به کودکان نیز انتفال می دهند . همه ی کودکان در سنین پایین نیاز مفرط به احساس امنیت دارند که والدین باید این نیاز را در کودکان تامین کنند .
در شرایطی که کودک نظارگر دعوای بین والدین خود هست احساس امنی ندارد و بدنبال پناهگاهی برای امنیت خود هستند . هنگامی که دعوای والدین بخشی از زندگی پدر و مادر باشد ، معمولا کودکان همیشه منتظر بروز بحث و دعوا خواهند بود و این مسئله آنها را در موقعیتی بسیار دشوار قرار می دهد و کودک مجبور می شود که نقش آدم بزرگ را بازی کند در حالیکه از نظر شناختی و فیزیکی به آن حد نرسیده است .
تاثیر دعوای والدین :
دعواهای متعدد در بین والدین موجب می شود قادر به کنترل فرزندان خود نباشند . اغلب کودکان نمی توانند درک کنند که ممکن است والدین با یکدیگر دعوا کنند ولی همچنان یکدیگر را دوست داشته باشند .
گاهی دعوا کردن این کودکان حساسیت و اضطراب را به همراه خواهد داشت و تاثیر بسزایی در اعتماد بنفس و عزت نفس کودک دارد .
کودکانی که الگوهای احساسی منفی از زمان کودکی در آنها به وجود آید ، اصلاح وتغییر آنها بسیار دشوار می شود و در زندگی آینده آنها مشکل ساز خواهد شد .
معمولا کودکان از رفتار والدین خود الگو برداری می کنند و زمانی که دعواهای بین والدین بسیار رخ دهد ؛ کودکان این رفتارها را تقلید می کنند و در بازی با دوستانشان از خود بروز می دهند .
برای کاهش اثرات نامطلوب دعوای والدین بر فرزندان چه کنیم ؟
سعی کنید مشکلات خود را در خلوت و درنبود فرزند خود حل کنید و هرگز نگذارید که کودک از دعواهای شما مطلع شود .
به کودکان اطلاع دهید که بزرگترها نیز دعوا می کنند . درست مانند آنها که با دوستان خود دعوا می کند و این معنای جدا شدن نیست .
به کودک خود بگویید حتی اگر با صدای بلند با یکدیگر صحبت می کنید ولی همچنان یکدیگر را دوست دارید .
به آنها اجازه دهید ؛ سوال کنند تا بتوانند بر نگرانی و ترس خود غلبه کنند .
سعی کنید بعد از دعوا برای فرزند خود وقت بگذارید و دعوا را برای او توضیح دهید .
در نظر داشته باشید که افرادی که آسیب های روحی – روانی زیادی می بینند معمولا در کودکی همواره شاهد دعوای پدر و مادر بودند .