برخی از بانوان در دوران حاملگی دچار افسردگی می شوند و این عارضه باعث بروز مشکلات رفتاری زیادی در آن ها خواهد شد کسانی که از این عارضه رنج میبرند نیاز به مرقبت همسر و اطرافیان دارند نباید تنها باشند و باید از غم و غصه و افکار منفی دوری کنند تا روی جنینشان تاثیرات منفی نگذارند زنان باردار بسیار حساس و آسیب پذیر هستند.در دوران بارداری، بعضی از خانم ها احساس می کنند از عهده انجام مسئولیت های روزانه خودشان بر نمی آیند. گاهی فکر آسیب زدن به خود به سراغ بعضی از خانم های باردار می آید. مممکن است بعضی از خانم ها در این دوره حس کنند چیزی برایشان سرگرم کننده و لذت بخش نیست و خیلی از زنان در دوران بارداری احساس تنهایی می کنند . در ادامه علل این حس و روش های مقابله با این حس در بارداری بررسی می شود.
احساس تنهایی یعنی چه؟
تنهایی یک حالت عاطفی خودخواسته است. شکلی از منزوی بودن از دیگران که اغلب به معنای انتخاب آگاهانه برای گوشه گیری و انزواطلبی برداشت می شود. تنهایی خودخواسته را نباید با ترس از تنهایی یکی دانست. تنهایی چیزی فراتر از احساس تمایل به شرکت یا تمایل به انجام کاری با شخص دیگر است. به طوری که داشتن هر گونه ارتباط معنادار انسانی دشوار یا حتی غیرممکن باشد. اما در شکل بیمارگونه آن یعنی ترس از تنهایی، فرد تنها اغلب از درون احساس پــوچی یا توخالی بودن می کنند.
تنها بودن و تنها ماندن و حتی ترس از تنهایی، بسیاری از افراد را ناامن، مضطرب و افسرده می کند. منظور از "تنها بودن" برای افراد مختلف معنای متفاوتی دارد. ارزیابی آنچه ترس شما را تشکیل می دهد و میزان این ترس که رفتار شما را کنترل می کند بسیار مهم است. به عنوان مثال، مهم است که توجه داشته باشید که آیا ترس شما دارای عناصر اجتماعی است. آیا ترس مربوط به نگرانی های مربوط به خشونت شخصی خانوادگی است. آیا تمرکز بر شخص یا نوع خاصی از افراد است و نه نیاز به داشتن یک انسان در نزدیکی. هرکدام از اینها مشخصات خود را برای تشخیص خواهد داشت.
چه عواملی باعث احساس تنهایی در دوران بارداری می شود؟
تغییرات هورمونی می تواند باعث کاهش سطح قابل توجهی از انرژی شود، بر کیفیت خواب تاثیر بگذارد و طیفی از نوسانات احساسی را به همراه داشته باشد. این نوسانات احساسی باعث حساسیت بیشتر شما نسبت به استرس و اضطراب می شود که در این شرایط همیشه احساس خستگی خواهید داشت و داشتن احساس راحتی برای می تواند برایتان چالش برانگیز باشد.تغییر شدید در سبک زندگی می تواند خود واقعی شما را به چالش بکشد. مرخصی زایمان و عدم توانایی حضور در جمع های دوستانه می تواند باعث انزوا شود .زنانی که بارداری اول را تجربه می کنند، در این دوران بسیار حساس تر هستند.
دوستان و خانواده ممکن است به دلیل استراحت کردن تان، فاصله خود را از شما حفظ کنند، بدون این که بدانند این فاصله می تواند بر سلامت روان تان تاثیر بگذارد. بسیار مهم است که این احساسات را عادی کرده و از سیستم حمایتی خود بهره ببرید، اگر زود با این احساسات مقابله نکنید، ممکن است شدت یابند.
افسردگی پیش از زایمان عامل اصلی است
گاهی اوقات این احساس تنهایی شما ناشی از عدم تعامل دراجتماع نیست بلکه نشانه افسردگی پیش از زایمان است . تشخیص علائم افسردگی قبل از تولد آسان نیست زیرا شبیه بسیاری از علائم معمول بارداری می باشد.شناختن علائم هنوز هم مهم است زیرا افسردگی پیش از زایمان می تواند به یک بیماری جدی تبدیل شود که ممکن است رشد کودک را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
علائم رایج افسردگی پیش از زایمان
- صرف نظر کردن از جمع دوستان و خانواده
- احساس خستگی و درماندگی
- گریه مکرر
- اضطراب
- بی خوابی
- دلبستگی کم به جنین
چنانچه احساس تنهایی شما در دوران بارداری مربوط به یکی از علائم فوق است یا به همراه آن ها رخ می دهد، به پزشک مراجعه کنید.
راه های مبارزه با تنهایی در دوران بارداری
داشتن احساسات متفاوت در دوران بارداری کاملا طبیعی است. بدن تان دچار تغییرات شدیدی می شود و شما را وارد فصل جدیدی از زندگی می کند که ممکن است تمایل به برقراری ارتباط با نزدیکان، دوستان و حتی همسر خود را نداشته باشید.دلایل زیادی برای احساس انزوا و تنهایی در دوران بارداری وجود دارد. این می تواند ناشی از تغییرات هورمونی در بدن یا تغییر در سبک زندگی شما شود اما در نهایت مهم نیست چه چیزی را پشت سر می گذارید، به یاد داشته باشید که دوران بارداری به پایان می رسد و شما سزاوار حمایت و دوست داشته شدن هستید. در ادامه راه های مبارزه با تنهایی در دوران بارداری آورده شده است.
با عزیزان خود ملاقات کنید
اگر در سه ماه سوم بارداری هستید یا بارداری سختی را تجربه می کنید، رفت و آمد شما معمولا محدود می شود. بهترین راه حل این است که عزیزان تان را به راحتی در منزل خود ملاقات کنید.آن ها نمی توانند ذهن شما را بخوانند بنابراین تصور می کنند که به استراحت نیاز دارید و خود را برای به دنیا آمدن کودک آماده می کنید. منتظر نمانید تا با شما تماس بگیرند. شما پیش قدم شده و به آن ها بگویید که مشتاق دیدارشان هستید و به منزل خود دعوت شان کنید.
زمانی را برای بودن با همسرتان برنامه ریزی کنید
آمادگی برای به دنیا آمدن کودک مسلما آسان نیست. بسیاری از زنان باردار وقتی در مرخصی زایمان به سر می برند احساس تنهایی می کنند در حالی که همسرشان تمام وقت مشغول کار است. زمانی را برای گذراندن با همسرتان برنامه ریزی کنید، نکته مهم گذراندن وقت تان با او برای قدردانی از زحماتش و نشان دادن صمیمیت بین تان است.
خود را مشغول یادگیری چیزهای جدید کنید
روزهایی که در انتظار به دنیا آمدن کودک خود هستید می توانند بسیار طولانی به نظر برسند به همین دلیل ممکن است زمان مناسبی برای یادگیری و کسب تجارب جدید مانند یادگیری زبان جدید، شرکت در کلاس های تناسب اندام یا هر کلاسی که بدان علاقه دارید، باشد.شروع یک سرگرمی جدید باعث کاهش استرس شما می شود و می تواند به کاهش درد جسمی و بهبود سلامت روانی تان کمک کند. شرکت در این کلاس ها همچنین امکان ملاقات و آشنایی با افراد دیگر را برایتان فراهم می کند.
با مادران باردار اطراف خود یا سایر خانم های باردار ملاقات کنید
یکی از مزایای عصر اینترنت در سبک زندگی، توانایی یافتن و برقراری ارتباط با دیگران و گسترش روابط اجتماعی تان می باشد. بعضی اوقات ملاقات با خانم های بارداری که می شناسید می تواند موثر باشد.به لطف عصر دیجیتالی که در آن زندگی می کنیم شما می توانید از طریق گروه های انلاین یا وبسایت های مرتبط با بارداری با آن ها صحبت کنید و از تجربه آن ها راجع به آنچه تجربه می کنید مطلع شوید، همه این ها به منظور راحتی شما در خانه می باشد.
مردان برای کاهش احساس تنهایی زنان در بارداری چه کارهایی می توانند انجام دهند؟
همراهی آقایان با هسمرشان و مدت زمانی که برای بودن در کنار همسر اختصاص می دهند، همراه با تغذیه مناسب می تواند از بهترین راه های کاهش افسردگی و حس تنهایی بارداری باشد. مسافرت ها (حتی کوتاه مدت) در بهبود خلق فرد افسرده، سودمند است. همین طور صحبت کردن در مورد دغدغه های زن در رابطه با خودش و نوزادش، باعث کاهش استرس و افسردگی در این دوران خواهدبود. بعضی وقت ها لازم است که مرد به همسرش اطمینان بدهد که بعد از به دنیا آمدن نوزاد در رابطه با تقسیم وظایف و مراقبت از او و فرزند، همکاری خواهدکرد.
چه کارهایی باید انجام شود تا حس تنهایی و افسردگی بعد از زایمان ادامه پیدا نکند؟
در دوران بارداری، افزایش سریع سطح ترشح هورمون ها در بدن، در اصطلاح سیم های مغز را بر هم می زند و افسردگی اتفاق می افتد. کاهش سطح تشرح همین هورمون ها بعد از زایمان نیز می تواند باعث بروز افسردگی شود. اگر افسردگی زنی در دوران بارداری درمان نشد، احتمال ادامه یا حتی شدت گرفتن میزان افسردگی در دوران بعد از زایمان وجود خواهدداشت.