بررسی ریشه های انقلاب اسلامی ایران: از اصلاحات تا انقلاب

  چهارشنبه، 08 بهمن 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
دکتر معصوم یاراحمدی : بررسی ریشه های انقلاب اسلامی ایران: از اصلاحات تا انقلاب
بررسی ریشه های انقلاب اسلامی ایران مستلزم تأمل و تفکر دقیق در فراز و نشیب تاریخ صد سال گذشته ایران است. انقلاب اسلامی ایران در بستر تاریخ ایران رخ داده است و بررسی ریشه های آن مقطع از حوالت تاریخی این مرز و بوم بی معنی است. انقلاب اسلامی ایران حاصل تجربه های فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و سیاسی ایرانیان از انقلاب مشروطه تا سلطنت محمدرضا شاه بود.

انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 تصویرگر لحظه ای از تاریخ ایران است که ملت با تکیه بر تجربه های تاریخی غنی خود و تحت زعامت رهبری روشنگر و بینا و حکیم بر تاریکی های حکومت پهلوی مهر پایان می زند و با اتحاد و همدلی فصل جدیدی در تاریخ پر افتخار ایران زمین می گشاید. انقلاب اسلامی در ایران نشان داد که گذشته تاریخی و سنت های ملی و عقاید دینی بخشی جدایی ناپذیر از هویت یک ملت است و هر حاکمی که به این عناصر بی توجه باشد، محکوم به شکست است. مطالعه ریشه های انقلاب اسلامی ایران، ما را به سپیده دمان تلاش های ایرانیان برای حاکم شدن حکومت قانون در ایران رهنمون می شود. تجربه مشروطیت، فراز و نشیب های حکومت رضا خان و در نهایت، دیکتاتوری تاریک محمد رضا شاه پهلوی؛ درک علل و ریشه های وقوع انقلاب اسلامی در ایران مستلزم بررسی های روشنگرانه این مقاطع مهم تاریخی است. در آستانه چهل دومین دهه فجر انقلاب اسلامی، دکتر معصوم یاراحمدی متخصص در تاریخ ایران دوره اسلامی و مدرس دانشگاه طی یادداشتی اختصاصی برای ساعد نیوز ریشه های تاریخی انقلاب اسلامی ایران را مورد بررسی قرار داده است که نظر مخاطبان عزیز را به مطالعه این یادداشت جلب می کنیم:

تصویر

بیش از چهار دهه از سقوط حکومت پهلوی می گذرد. با این وجود دلایل سقوط حکومت پهلوی و وقوع انقلاب اسلامی شاید یکی از چالش برانگیزترین بحث های تاریخ معاصر ما محسوب می شود. بررسی دلایل سقوط حکومت پهلوی و وقوع انقلاب اسلامی ابعاد گسترده و پیچده ای دارد. ساده انگاری است اگر زمینه های وقوع انقلاب اسلامی را محدود به دو دهه پایانی حکومت پهلوی بدانیم. شاید بهتر باشد کمی عمیق تر و از زاویه دیگر مسئله را بررسی کنیم. جدای از عواملی که در کوتاه مدت زمینه را برای سقوط حکومت پهلوی فراهم کرد، در بلند مدت چالش ها و تعارضاتی که جامعه ایران هم در عرصه حاکمیت و هم در عرصه اجتماع از آغاز مواجهه با غرب با آن مواجه بود، باید مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس به طور مشخص دوران حکومت قاجاریه و به عبارتی قرن نوزدهم را می توان آغاز تصادم الگوهای ذهنی و رفتاری جامعۀ سنتی ایران با ارزش ها و هنجارهای فرهنگ اروپایی قلمداد کرد.

جامعه ای که هنوز بستری اجتماعی برای تغییر و تحول در آن فراهم نیامده بود، در هیاهوی تحولات بین المللی و برخوردهای سیاسی و نظامی با غرب ناخواسته وارد عرصه جدیدی از حیات خود شد. نخبگان حکومتی نیاز به اصلاحات را امری ضروری تلقی کردند و منورالفکران برای یافتن علل عقب ماندگی ایران به تکاپو افتادند. با وجود به ثمر نشستن برخی از اقدامات این اصلاح گران نخستین تلاش های تجددخواهی در ایران به ایجاد دگرگونی اساسی و بنیادین در جامعه نینجامید.

تصویر

ورود فرهنگ جدید لایۀ جدیدی بر پارادوکس های فرهنگی ایران افزود بدون اینکه راه برون رفت مناسبی را برای این پارادوکس ها و بحران های ناشی از آن نمایان سازد. تا اینکه در اوایل قرن بیستم، دگرگونی مهمی تحت عنوان «جنبش مشروطه» مفاهیم و مقولات سیاسی جدیدی در ذهن و زبان نخبگان و اندیشمندان ایجاد نمود، حوزۀ دینی را با مقتضیات دوران درگیر ساخت و تمامیت زیست جهان ایرانیان را از دوران پیشین به گذار از آن فراخواند.

در نتیجۀ تغییر الگوهای اقتصادی و فرهنگی، نوعی شقاق فرهنگی پدید آمد که «نو» را در برابر «کهنه» قرار داد. بنا به قولی با این نگرش که «نو خوب و کهنه بد است» گذشته در معرض تردید جدی واقع شد. جدای از تمامی دستاوردهای جنبش مشروطه، جامعه و حکومت ایران با تضادهای تازه ای مواجه شد. در این دوره نهادها و تفکرات برآمده از غرب در برابر نهادها و ساختارها و تفکرات برگرفته از سنت قرار گرفت. ورود اندیشه های غرب آن هم بیشتر در بعد ابزاری بدون در نظر گرفتن بسترهای اجتماعی ایران و نادیده گرفتن زیست انسان ایرانی چالش های تازه ای در مقابل جامعه ایران ایجاد کرد.

در نهایت درگیریها و نزاع های درونی مشروطه خواهان و تعارضات ایجاد شده در درون این ساختار سیاسی جدید از یک طرف و وقوع جنگ جهانی اول و آشفتگی های ناشی از جنگ از جانب دیگر اهداف نوگرایانه مشروطه را به حالت تعلیق درآورد. ماحصل همه این درگیری ها و تنش ها، ظهور رضاشاه در عرصه تاریخ ایران بود. حکومتی که خود را وارث آمال منورالفکران و بانی انسجام جدید جامعه ایران می دانست و به مانند سلف خویش به جای این که از برخورد اندیشه های تجددگرایانه با تفکرات سنتی، در جهت تحول فرهنگی متناسب با ضرورت های جامعه گام بردارد، در نهایت آن ها را در تعارض و تقابل با نیروهای سنتی قرار داد.

تصویر

به گفته جان فوران از یک سو می خواست از تمدن غرب و دستاوردهای آن بهره مند شود و از سوی دیگر سعی داشت با غرب مقابله کند. از یک طرف به تمدن ایرانی می بالید و از طرف دیگر آداب و رسوم سنتی ایران را مایۀ حقارت می دانست. در این بین، هویت اسلامی و مؤلفه های آن با وجود پیوند عمیق با جامعه ایران نادیده گرفته شد. برآیند چنین وضعیتی جامعه ای بود که در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی همچنان برای گذار از درون پوسته سنت درگیر تناقضاتی به ظاهر لاینحل شده بود. استفاده از بخش نامه های دولتی در جهت تغییر سلایق حاکم بر فرهنگ جامعه، افراط گرایی و تعجیل در اجرای فوری سیاست ها، مخصوصاً در امور فرهنگی تنش ها و تعارضات را در سطح جامعه تشدید کرد.

در اواخر این دوره اگرچه تعارض های پیشین در جامعۀ ایران رنگ باخته بود، اما تعارضات جدیدی در جامعۀ ایران نمود پیدا کرد. دوگانگی میان جمعیت روستانشین و شهری وجه بارزی پیدا کرد. هرچندکه هنوز به اندازه ای نبود که در سال های بعد شکل گرفت. در میان طبقات مختلف نیز اختلافاتی وجود داشت؛ میان علما، دیوانسالاران، تجار، زمینداران، و رهبران ایلی و سرانجام اختلاف میان دانش آموختگان غربی و تودۀ مردم نمودهای بارزی از این تعارض ها می باشند.

با گسترش مداخله دولت در بخش­های مختلف، از جمله نهادهای عرضه­کنندۀ خدمات اجتماعی نظیر آموزش و بهداشت، نظام نوین اداری گسترش یافته بود و نیروهای اجتماعی جدیدی وارد عرصه اجتماع شده بودند. محمدرضاشاه در حالی در سال 1320 به حکومت رسید که جامعه ایران به تناوب درگیر آشوب­های اجتماعی و بحران­های سیاسی و دیپلماتیک فراوانی بود.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (202 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (66 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (51 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (45 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌