کاخ خوشبختی که با نام قصر ثبت ازدواج نیز شناخته میشود، یکی از بناهای تاریخی باکو به شمار میرود که با معماری نئوگوتیک در اوایل قرن بیست میلادی ساخته شده است. کاخ با دستور و هزینه تاجر آذربایجانی نفت، مرتضی مختاروف در بزرگداشت همسرش، توسط جوزف پلاشکو طراحی و بنا شد. این زوج تا آوریل 1920 و هنگام اشغال باکو توسط نیروهای بلشویک در کاخ خوشبختی سکونت داشتند.
این کاخ توسط یک میلیونر و فردی منتفذ در صنعت نفتی به نام مختاروف به عنوان هدیه برای همسر دومش ساخته شد. همسر وی در طول سفر به ایتالیا از یکی از کاخ های گوتیک این کشور استقبال کرد و شوهرش نیز تصمیم گرفت کاخی مشابه را برای وی بسازد. ساخت این کاخ توسط برادارن قاسموف صورت گرفت.
مختاروف در خانواده ای فقیر متولد شد و با وجود نداشتن تحصیلات آکادمیک به یک مهندس متخصص و خودآموخته و یکی از معروف ترین کارشناسان نفت در زمینه حفاری تبدیل گشت. وی در یک سفر تجاری به ولادی قفقاز عاشق دختر یکی از نجیب زاده ها شد و به وی پیشنهاد ازدواج داد. اما مختاروف به دلیل نداشتن خانواده ای اشرافی پاسخ منفی شنید. وی برای جلب رضایت پدر دختر مورد علاقه اش اقدامات زیادی انجام داد تا سرانجام توانست با ساخت دو مسجد نظر وی را تغییر دهد. بعد از ازدواج همسرش در عرصه آموزش و پرورش و فعالیت های انسان دوستانه نقشی بسیار پر رنگ را داشت و به عنوان عنصری قوی و قدرتمند در صحنه احتماعی باکو فعالیت می کرد. عمارت جدید مختاروف که امروزه از آن به عنوان کاخ خوشبختی یاد می شود در آن زمان محل برگزاری اولین انجمن زنان مسلمان برای جمع آوری کمک های بشر دوستانه بود.
قبل از ورود بلشویک ها مختاروف به عنوان یک صنعتگر منتفذ در باکو همواره طرفداران بلشویک ها را سرزنش می کرد، او شخصا استالین را تهدید کرده بود که در صورت نزدیک شدنش به کارخانه های مختاروف با شلاق و تازیانه پاسخش را می دهد. با ورود ارتش سرخ در سال 1920 به باکو کاخ خوشبختی دچار تغییراتی شد و مختاروف که هنوز نظرات خود را علیه آنها ابراز می کرد گفت تا وقنی زنده باشم اجازه نمی دهم هیچ اجنبی وارد این خانه شود. اما با وجود این اظهارات دو بلشویک سوار بر اسب وارد کاخ شدند. مختاروف در ابتدا با شلیک و تیراندازی به سمت آنها سعی در دفاع از خانه و خانواده اش را داشت. اما پس از اینکه نا امید شد تفنگش را به سمت خود گرفت و خودش را کشت. اما همسرش موفق شد از درب پشتی فرار کند.
عمارت مختاروف که امروزه بعنوان کاخ خوشبختی شناخته می شود در آن زمان محل برگزاری اولین انجمن زنان مسلمان برای جمع آوری کمک های بشر دوستانه بود. ساخت این کاخ توسط برادارن قاسموف صورت گرفت. مختاروف در خانواده ای فقیر متولد شد و با وجود نداشتن تحصیلات آکادمیک به یک مهندس متخصص و خودآموخته و یکی از معروف ترین کارشناسان نفت در زمینه حفاری تبدیل گشت.
وی در یک سفر تجاری به ولادی قفقاز عاشق دختر یکی از نجیب زاده ها شد و به وی پیشنهاد ازدواج داد. اما مختاروف به دلیل نداشتن خانواده ای اشرافی پاسخ منفی شنید. وی برای جلب رضایت پدر دختر مورد علاقه اش اقدامات زیادی انجام داد تا سرانجام توانست با ساخت دو مسجد نظر وی را تغییر دهد. بعد از ازدواج همسرش در عرصه آموزش و پرورش و فعالیت های انسان دوستانه نقشی بسیار پر رنگ را داشت و به عنوان عنصری قوی و قدرتمند در صحنه احتماعی باکو فعالیت می کرد.
هنر گوتیک در دوران قرون وسطی در اروپای غربی و مرکزی رواج پیدا کرده و از قرن 12 تا اواخر قرن 16 میلادی ادامه داشته است. در سبک گوتیک بیشتر بر روی ارتفاع و نورپردازی تمرکز میشود و در ساخت کلیساهایی با این سبک از سنگهای سنگینوزن، برجهای بلند استفاده شده است. طاق نوک تیز، پشت بند معلق (شمشیری) و قوس جناغی (دندهدار) از ویژگیهای رایج سبک گوتیک به شمار میروند.
سبک نئوگوتیک نیز تحت تأثیر معماری قرون وسطی بوده است و در آن کمتر به تقارن توجه میشده است. برای دکور ساختمانهای عمومی و کلیساها از قاب بندی های عمودی، مناره ها کمک میگرفتند. در معماری نئوگوتیک چندان درگیر امکانات ساختاری نمی شوند و تمرکزشان بیشتر بر روی حسی است که به مخاطبان داده می شود. استفاده از پشت بندهای معلق در نئوگوتیک برای تقسیم کردن وزن ساختمان طراحی می شده است. طاق های نوک تیز نیز از ویژگیهای دیگر این سبک محسوب می شود که هم برای تحمل وزن ساختمان و هم برای دکور از آن استفاده می کردند. پنجره های کشیده و بزرگ تر برای ساختمان تعبیه می کردند تا نور کافی را به فضای داخلی برسانند.
عمارت جدید مختاروف که امروزه از آن به عنوان کاخ خوشبختی باکو یاد می شود در آن زمان محل برگزاری اولین انجمن زنان مسلمان برای جمع آوری کمک های بشر دوستانه بود. او شخصا استالین را تهدید کرده بود که در صورت نزدیک شدنش به کارخانه های مختاروف با شلاق و تازیانه پاسخش را می دهد.
با ورود ارتش سرخ در سال 1920 به باکو کاخ خوشبختی دچار تغییراتی شد و مختاروف که هنوز نظرات خود را علیه آنها ابراز می کرد گفت تا وقنی زنده باشم اجازه نمی دهم هیچ اجنبی وارد این خانه شود. اما با وجود این اظهارات دو بلشویک سوار بر اسب وارد کاخ شدند. مختاروف در ابتدا با شلیک و تیراندازی به سمت آنها سعی در دفاع از خانه و خانواده اش را داشت. اما پس از اینکه نا امید شد تفنگش را به سمت خود گرفت و خودش را کشت.
کاخ سعادت مرکز اصلی دولت جمهوری آذربایجان است که در قسمت کوهستانی شهر باکو و مشرف به کل شهر و خلیج باکو قرار گرفته است، هم به عنوان یک مرکز رسمی دولتی و هم به عنوان محل سازمان های غیردولتی و محلی است که در این محل انواع مختلفی از رویدادها و مراسمات رسمی برگزار می شود؛ از جمله مراسماتی که تاکنون در این کاخ برگزار شده اند به قراردادهای مهم نفت و گاز و جشن عروسی لیلا علی اف، دختر الهام حیدر اوغلو ، همایشهای بین المللی و دولتی اشاره کرد. این کاخ که در سال 1980 برای بازدید عمومی افتتاح شد، بعدها نیز در سال 1998 مورد بازسازی قرار گرفته است.
این ساختمان در مرکز باکو، در تقاطع خیابانهای مرتضی مختاروف و احمد جواد، در خیابان مرتضی مختاروف، پلاک 6 واقع شده است. به دلیل اینکه در مرکز شهر باکو قرار گرفته است دسترسی به این کاخ بسیار آسان است؛ اتوبوس، مترو و تاکسی های شهری همگی شما را از هر نقطه از شهر به این آدرس می رسانند.
کاخ سعادت واقع در شهر تاریخی و زیبای باکو پایتخت جمهوری آذربایجان است که در هر گوشه از شهر آثار معماری به سبکهای مختلف غربی، اسلامی و مدرن به چشم می خورد. باکو از لحاظ تاریخ و فرهنگ، مقصد گردشگری ایده آلی است. یکی از ناب ترین بناهای تاریخی شهر باکو، کاخ سعادت است که در ترکی آذربایجانی Saadat Saray گفته می شود و امروزه به کاخ ثبت ازدواج شهرت دارد.