ساعدنیوز
ساعدنیوز

در مورد کاخ سعادت باکو (کاخ خوشبختی باکو) چه می دانید؟

  دوشنبه، 14 فروردین 1402   زمان مطالعه 5 دقیقه
در مورد کاخ سعادت باکو (کاخ خوشبختی باکو) چه می دانید؟
کاخ سعادت که امروزه به «کاخ ثبت ازدواج» نیز موسوم است، قبلاً «قصر مختاروف» نام داشت. این یک کاخ تاریخی با سبک معماری نئوگوتیک در مرکز باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان قرار گرفته‌است، که تاریخ ساخت آن به قرن بیستم میلادی بازمی‌گردد.

کاخ خوشبختی که با نام قصر ثبت ازدواج نیز شناخته می‌شود، یکی از بناهای تاریخی باکو به شمار می‌رود که با معماری نئوگوتیک در اوایل قرن بیست میلادی ساخته شده است. کاخ با دستور و هزینه تاجر آذربایجانی نفت، مرتضی مختاروف در بزرگداشت همسرش، توسط جوزف پلاشکو طراحی و بنا شد. این زوج تا آوریل 1920 و هنگام اشغال باکو توسط نیروهای بلشویک در کاخ خوشبختی سکونت داشتند.

این کاخ توسط یک میلیونر و فردی منتفذ در صنعت نفتی به نام مختاروف به عنوان هدیه برای همسر دومش ساخته شد. همسر وی در طول سفر به ایتالیا از یکی از کاخ های گوتیک این کشور استقبال کرد و شوهرش نیز تصمیم گرفت کاخی مشابه را برای وی بسازد. ساخت این کاخ توسط برادارن قاسموف صورت گرفت.

مختاروف در خانواده ای فقیر متولد شد و با وجود نداشتن تحصیلات آکادمیک به یک مهندس متخصص و خودآموخته و یکی از معروف ترین کارشناسان نفت در زمینه حفاری تبدیل گشت. وی در یک سفر تجاری به ولادی قفقاز عاشق دختر یکی از نجیب زاده ها شد و به وی پیشنهاد ازدواج داد. اما مختاروف به دلیل نداشتن خانواده ای اشرافی پاسخ منفی شنید. وی برای جلب رضایت پدر دختر مورد علاقه اش اقدامات زیادی انجام داد تا سرانجام توانست با ساخت دو مسجد نظر وی را تغییر دهد. بعد از ازدواج همسرش در عرصه آموزش و پرورش و فعالیت های انسان دوستانه نقشی بسیار پر رنگ را داشت و به عنوان عنصری قوی و قدرتمند در صحنه احتماعی باکو فعالیت می کرد. عمارت جدید مختاروف که امروزه از آن به عنوان کاخ خوشبختی یاد می شود در آن زمان محل برگزاری اولین انجمن زنان مسلمان برای جمع آوری کمک های بشر دوستانه بود.

قبل از ورود بلشویک ها مختاروف به عنوان یک صنعتگر منتفذ در باکو همواره طرفداران بلشویک ها را سرزنش می کرد، او شخصا استالین را تهدید کرده بود که در صورت نزدیک شدنش به کارخانه های مختاروف با شلاق و تازیانه پاسخش را می دهد. با ورود ارتش سرخ در سال 1920 به باکو کاخ خوشبختی دچار تغییراتی شد و مختاروف که هنوز نظرات خود را علیه آنها ابراز می کرد گفت تا وقنی زنده باشم اجازه نمی دهم هیچ اجنبی وارد این خانه شود. اما با وجود این اظهارات دو بلشویک سوار بر اسب وارد کاخ شدند. مختاروف در ابتدا با شلیک و تیراندازی به سمت آنها سعی در دفاع از خانه و خانواده اش را داشت. اما پس از اینکه نا امید شد تفنگش را به سمت خود گرفت و خودش را کشت. اما همسرش موفق شد از درب پشتی فرار کند.

 کاخ خوشبختی باکو

عمارت مختاروف یا کاخ خوشبختی باکو

عمارت مختاروف که امروزه بعنوان کاخ خوشبختی شناخته می شود در آن زمان محل برگزاری اولین انجمن زنان مسلمان برای جمع آوری کمک های بشر دوستانه بود. ساخت این کاخ توسط برادارن قاسموف صورت گرفت. مختاروف در خانواده ای فقیر متولد شد و با وجود نداشتن تحصیلات آکادمیک به یک مهندس متخصص و خودآموخته و یکی از معروف ترین کارشناسان نفت در زمینه حفاری تبدیل گشت.

وی در یک سفر تجاری به ولادی قفقاز عاشق دختر یکی از نجیب زاده ها شد و به وی پیشنهاد ازدواج داد. اما مختاروف به دلیل نداشتن خانواده ای اشرافی پاسخ منفی شنید. وی برای جلب رضایت پدر دختر مورد علاقه اش اقدامات زیادی انجام داد تا سرانجام توانست با ساخت دو مسجد نظر وی را تغییر دهد. بعد از ازدواج همسرش در عرصه آموزش و پرورش و فعالیت های انسان دوستانه نقشی بسیار پر رنگ را داشت و به عنوان عنصری قوی و قدرتمند در صحنه احتماعی باکو فعالیت می کرد.

 نئوگوتیک کاخ سعادت باکو

معماری نئوگوتیک کاخ سعادت باکو

هنر گوتیک در دوران قرون وسطی در اروپای غربی و مرکزی رواج پیدا کرده و از قرن 12 تا اواخر قرن 16 میلادی ادامه داشته است. در سبک گوتیک بیشتر بر روی ارتفاع و نورپردازی تمرکز می‌شود و در ساخت کلیساهایی با این سبک از سنگ‌های سنگین‌وزن، برج‌های بلند استفاده شده است. طاق نوک‌ تیز، پشت‌ بند معلق (شمشیری) و قوس جناغی (دنده‌دار) از ویژگی‌های رایج سبک گوتیک به شمار می‌روند.
سبک نئوگوتیک نیز تحت تأثیر معماری قرون وسطی بوده است و در آن کمتر به تقارن توجه می‌شده است. برای دکور ساختمان‌های عمومی و کلیساها از قاب‌ بندی‌ های عمودی، مناره ها کمک می‌گرفتند. در معماری نئوگوتیک چندان درگیر امکانات ساختاری نمی شوند و تمرکزشان بیشتر بر روی حسی است که به مخاطبان داده می شود. استفاده از پشت ‌بندهای معلق در نئوگوتیک برای تقسیم کردن وزن ساختمان طراحی می شده است. طاق‌ های نوک ‌تیز نیز از ویژگی‌های دیگر این سبک محسوب می شود که هم برای تحمل وزن ساختمان و هم برای دکور از آن استفاده می کردند. پنجره‌ های کشیده و بزرگ‌ تر برای ساختمان تعبیه می کردند تا نور کافی را به فضای داخلی برسانند.

کاخ خوشبختی باکو

تاریخچه کاخ خوشبختی باکو

عمارت جدید مختاروف که امروزه از آن به عنوان کاخ خوشبختی باکو یاد می شود در آن زمان محل برگزاری اولین انجمن زنان مسلمان برای جمع آوری کمک های بشر دوستانه بود. او شخصا استالین را تهدید کرده بود که در صورت نزدیک شدنش به کارخانه های مختاروف با شلاق و تازیانه پاسخش را می دهد.

با ورود ارتش سرخ در سال 1920 به باکو کاخ خوشبختی دچار تغییراتی شد و مختاروف که هنوز نظرات خود را علیه آنها ابراز می کرد گفت تا وقنی زنده باشم اجازه نمی دهم هیچ اجنبی وارد این خانه شود. اما با وجود این اظهارات دو بلشویک سوار بر اسب وارد کاخ شدند. مختاروف در ابتدا با شلیک و تیراندازی به سمت آنها سعی در دفاع از خانه و خانواده اش را داشت. اما پس از اینکه نا امید شد تفنگش را به سمت خود گرفت و خودش را کشت.

اهمیت کاخ سعادت در شهر باکو

کاخ سعادت مرکز اصلی دولت جمهوری آذربایجان است که در قسمت کوهستانی شهر باکو و مشرف به کل شهر و خلیج باکو قرار گرفته است، هم به عنوان یک مرکز رسمی دولتی و هم به عنوان محل سازمان های غیردولتی و محلی است که در این محل انواع مختلفی از رویدادها و مراسمات رسمی برگزار می شود؛ از جمله مراسماتی که تاکنون در این کاخ برگزار شده اند به قراردادهای مهم نفت و گاز و جشن عروسی لیلا علی اف، دختر الهام حیدر اوغلو ، همایشهای بین المللی و دولتی اشاره کرد. این کاخ که در سال 1980 برای بازدید عمومی افتتاح شد، بعدها نیز در سال 1998 مورد بازسازی قرار گرفته است.

نحوه دسترسی به کاخ سعادت باکو

این ساختمان در مرکز باکو، در تقاطع خیابان‌های مرتضی مختاروف و احمد جواد، در خیابان مرتضی مختاروف، پلاک 6 واقع شده است. به دلیل اینکه در مرکز شهر باکو قرار گرفته است دسترسی به این کاخ بسیار آسان است؛ اتوبوس، مترو و تاکسی های شهری همگی شما را از هر نقطه از شهر به این آدرس می رسانند.

خلاصه

کاخ سعادت واقع در شهر تاریخی و زیبای باکو پایتخت جمهوری آذربایجان است که در هر گوشه از شهر آثار معماری به سبک‌های مختلف غربی، اسلامی و مدرن به چشم می خورد. باکو از لحاظ تاریخ و فرهنگ، مقصد گردشگری ایده آلی است. یکی از ناب ترین بناهای تاریخی شهر باکو، کاخ سعادت است که در ترکی آذربایجانی Saadat Saray گفته می شود و امروزه به کاخ ثبت ازدواج شهرت دارد.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: برای صبحانه مهمان داشتیم و پنیری در خانه نداشتیم مجبور شدم از دوستان یک مقدار پنیر بخواهم+ویدیو (666 نظر) (فیلم) استاد تحصیلکرده در آمریکا: اگر در مورد حجاب سخت گیری نشود، ایران تبدیل به سوریه می‌شود! (252 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: کارِ من شرعی و قانونی و عُرفیه، من کشورمو ترک نمی‌کنم، کار من فرهنگ‌سازیه/ با مازیار خانوم گفتن لج من درنمیاد! (160 نظر) شادی مختاری: بارها مخالف کمک به سوریه بودم، مگه ما خودمون کم مشکل و دردسر داریم؟! (103 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی:حتما به وقتش قصد ازدواج دارم، با اینکه 56 سالمه ولی هورمون‌هام اندازه پسر 15 سالست/ بیشتر از جمع‌های زنونه دوست دارم تو جمع‌های مردونه باشم (58 نظر) دست رد علی دایی به سینه سیاستمداران؛ از عکس نگرفتن با استاندار و نرفتن به ضیافت شام تا سفر با هزینه شخصی و نرفتن به هتل تدارک دیده شده (48 نظر) مریم امیرجلالی خطاب به مازیار لرستانی: برای ادب و شخصیت تو خیلی ها ارزش قائلند خودتو درگیر حرف های احمقانه نکن+عکس (46 نظر) تعریف تمجید ساعد سهیلی از چهره همسرش: فتبارک الله احسن الخالقین/ بزرگ و پر برکت است خدایى که بهترین خلق‌کنندگان است+عکس (39 نظر) نعیمه نظام دوست تاریخ عقد و عروسی اش را مشخص کرد/ گلوریا هاردی: من خیلی دوست داشتم نعیمه یکشنبه عروسی بگیره (37 نظر) عاملی از موافقان فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی: دو پسرم در خارج هستند، همسر یکی از آن‌ها ایرانی نیست! (34 نظر) (عکس) بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از برگزیدگان پژوهش و فناوری استان آذربایجان شرقی در دانشگاه تبریز (33 نظر) ارسلان قاسمی: من عاشق ترلان نیستم و هم اکنون شخص دیگری در زندگی من هست خوشم نمی آید اسمم را کنار ترلان پروانه بیاورید+فیلم (32 نظر) الهه منصوریان: یکبار عاشق شدم ولی آن فرد حاضر به ازدواج با من نشد ؛ بعد یه مدت همو دیدیم الان از خداشه با من ازدواج کنه ولی دیگه وقتش نیست ؛ حداقل منو واسه مسابقه ممنوع الخروج نکنه! (30 نظر) (عکس) نگاهی به باکسِ گل فوق لاکچری و منحصربه‌فرد شب یلدای بهرام رادان و همسرش مینا مختاری/ باکسِ گل با مینا خانوم هم‌قدوقوارست/ چه کرده بهرام خان (30 نظر) (فیلم) گزارش خبرنگار بی بی سی از داخل حرم حضرت زینب (س) (30 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
کلاس درس تمام دانشگاه‌ها تا پایان ترم مجازی شد/ آزمون‌ها حضوری برگزار می‌شود
دروغ‌هایی که درباره سوریه بافتند!
رونمایی از سند ازدواج و عقدنامه رسمی بازیگران و هنرمندان مشهور ایرانی/ شقایق دهقان، مهراب قاسم خانی، نیکو خرمند+عکس
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی شرکت در جشن‌هایی با رقص جداگانه زنان و مردان
فال قهوه با نشان روز جمعه 30 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز جمعه 30 آذر 1403
خبر تعطیلی مدارس و دانشگاه ها شنبه 1 دی و یکشنبه 2 دی، روز مادر
داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ام؛ قصه عاشق و دلاک (قسمت پایانی)
کارمندان دولت بخوانند: جدول افزایش حقوق 1404
فال ابجد روزانه جمعه 30 آذر 1403
پیام امیدبخش یلدایی وزیر امور خارجه از مصر: شب سیاه و طولانی، خواهد گذشت
این تیم برزیلی از ایرانی‌ها دل خوش ندارد!
آیت الله مکارم: حجاب با فشار و سخت‌گیری قابل حل نیست
فال انبیاء روزانه جمعه 30 آذر 1403
جولانی شبه‌نظامیان مورد حمایت آمریکا را تهدید کرد
منتخب روز   
(ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / نبرد وحشتناک و نفس‌گیر 20 کفتاری که شیر، سلطان جنگل رو تنهایی گیر آوردن و محاصرش کردن! (ویدئو) آوای جادویی سینا سرلک، روح تازه‌ای به سریال «شهرزاد ترکیه‌ای» بخشید/ سینا سرلک خواننده سریال شهرزاد شد خطای دید در ویدئویی از پزشکیان که به عنوان بی احترامی به هدیه عنوان شد+ویدیو ویژه‌ روز مادر/ عاشقانه‌های هنرمندان ایرانی با مادرانشان+ شعر معروف و خاطره‌انگیز استاد شهریار برای مادربزرگش/ از احسان علیخانی و بازیگران جوکر2 تا همایون شجریان و سحر دولتشاهی اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 4- آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا/ ترانه‌ی "آمدی" با صدای استاد بنان+ ماجرای واقعی سروده شدن این شعر زیبا کشف موجودات عجیب‌الخلقه ناز و دوست‌داشتنی در کوهستان‌های اقیانوس کانادا+ تصاویر مجموعه غزلیات حافظ و سایر شعرهای یلدایی دلنشین مخصوص شب یلدا برای ساخت یک شب فراموش نشدنی + ویدئو عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور مهراوه شریفی‌نیا و مهدی پاکدل؛ کیمیا و پیمانِ سریال «کیمیا» بعد از 9 سال در 43 و 44 سالگی (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست به احسان علیخانی: یه مرد باید درست‌و حسابی بره خواستگاری و بره سر خونه زندگیش🤣/ خودشو سرگرم برنامه های الکی مثل جوکر نکنه اشک‌های پزشکیان و اشعار استاد شهریار؛ حکایتی از عشق از دست رفته+ویدیو نوستالژی روز/ به بهانه روز مادر، شعرخوانی دلنشین و بی نظیر استاد شهریار از قطعه مشهور «خان‌ننه»/ به همراه زیرنویس فارسی/خان ننه ، هایاندا قالدین بئله باشیوا دولانیم نئجه من سنی ایتیردیم (ویدئو)خلاقیت بی‌نظیر و خارق‌العاده هوش مصنوعی در شب یلداحماسه آفرید/ از حافظ و سعدی تا خشایارشا و کوروش کبیر با لباس پلوخوری سر سفره یلدا/ آخ تو شب یلدای منی