به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، همان طور که بارداری بر خوراک یک خانم باردار تاثیرگذار است بر خواب وی نیز متاثر است. معمولا تاثیر بارداری بر خواب تاثیر در جهت ناخوشایند بوده و منجر به اختلالات خواب، بی خوابی، آپنه و سندرم پای بی قرار خواهد شد. نزدیک به 94 درصد خانم های باردار، اختلالات خواب را تجربه می کنند.
خواب تاثیر به سزایی بر سلامت روحی و جسمی ما می گذارد. بی خوابی، کم خوابی و خواب بی کیفیت بر سلامت تولید مثل زن و مرد تاثیر می گذارد. استرس و بی خوابی تاثیر منفی بر باروری خواهد داشت. بنابراین با توجه به این که خواب نقش اساسی در خلق و خو، کیفیت زندگی و سلامتی دارد، بهره بردن از خواب با کیفیت منجر به بارداری سالم تری خواهد شد.
تاثیر بارداری بر خواب
تاثیر فیزیکی بارداری نظیر گرفتگی عضلات، تهوع و ناراحتی عمومی در هنگام نگهداری و حمل فرزند به مدت طولانی می تواند اختلالات خواب را تشدید کند. اغلب خانم های باردار دچار کمردرد، سوزش سر دل و اضطراب می شوند که این عوامل به تنهایی منجر به بی خوابی خواهند شد. ضمن این که درمان این اختلالات خواب در خانم های باردار پیچیده تر از افراد دیگر است چرا که استفاده از داروهای خواب آور در دوران بارداری بسیار خطرناک می باشد.
یک خواب کافی و با کیفیت، برای مادر و جنین او بسیار ضروری است. مادرانی که اختلال خواب در بارداری را تجربه می کنند، اضطراب و نگرانی بیشتری را تجربه می کنند. هم چنین خستگی و خواب آلودگی در طول روز از عوارض دیگر اختلال خواب در بارداری است. خواب مناسب نقش بسیار مهمی در هوش، یادگیری و قدرت تصمیم گیری مادر باردار ایفا می کند.
هم چنین اختلال خواب در بارداری مزمن باعث مشکلات سیستم اسمنی در جنین می شود. پژوهش ها نشان می دهد که خواب ناکافی و مشکلات خواب مادر را مستعد دیابت بارداری و فرزند تازه به دنیا آمده را مستعد دیابت نوع یک مادرزادی می کند.
در این مقاله می خواهیم به بررسی عواملی که موجب اختلال خواب در بارداری می شوند بپردازیم و روش های کاربردی برای جلوگیری از این اتفاق را بررسی کنیم:
راهکارهایی برای خواب بهتر
راهکارهای زیادی برای خواب تجربه خواب بهتر در دوران بارداری وجود دارد. اکثر توصیه هایی که برای مادران باردار می شود شامل اصلاح عادات خواب شبانه و رعایت بهداشت خواب است. اختلال خواب در بارداری معمولا نیازی به درمان ندارد. مگر مواردی مثل آپنه یا رفلکس معده که می تواند مشکلات جدی ایجاد کند. در ادامه به چند توصیه مهم که می تواند خواب بهتری برای مادر باردار فراهم کند اشاره می کنیم:
1- وضعیت مناسبی برای خواب انتخاب کنید.
یکی از راه های جلوگیری از اختلال خواب در بارداری انتخاب شیوه مناسب هنگام خواب است. خوابیدن به پهلوی چپ در حالی که پاها کمی به داخل جمع شده است بهترین حالتی است که مادر می تواند بخوابد. در این حالت جنین در وضعیت بهتری قرار دارد و فشاری به او وارد نمی شود.
هم چنین خوابیدن به پهلوی چپ باعث می شود خون رسانی به قلب، کلیه و جداره رحم بهتر انجام شود. این خون رسانی بهتر، موجب می شود اکسیژن و مواد غذایی به شکل مناسب تری در اختیار جنین قرار گیرد.
2- محیط خوبی در نظر بگیرید.
شرایط محیط خواب عامل بسیار مهمی است. محیط نامناسب و حالت آن باعث اختلال خواب در بارداری می شود. محیط خواب باید ساکت، آرام، تاریک و خنک باشد. مادر باردار باید بداند که تخت خواب او بهتر است فقط به خوابیدن اختصاص داشته باشد و سایر کارهای روزانه اش مانند غذا خوردن یا نشستن و مطالعه کردن نباید در تخت خواب انجام شود زیرا مشکلات خواب برای او ایجاد می کند.
3- قبل از خواب خودتان را ریلکس کنید.
دوش گرفتن قبل از خواب و یا مطالعه قبل از خواب می تواند بسیار کمک کننده باشد. بعضی از افراد ممکن است عادت هایی مثل فیلم دیدن یا تلویزیون تماشا کردن داشته باشند. سعی کنید فعالیت مناسبی که باعث آرام شدن ذهن تان می شود را پیدا کنید و قبل از این که به رخت خواب بروید آن را اجرا کنید.
گاهی اتفاق می افتد که تعدادی از مادران برای خواب فعالیت هایی انجام می دهند که نتیجه عکس می دهد. تماشای برنامه های هیجان انگیز و یا فیلم های ترسناک نه تنها به شما کمک نمی کند بلکه خواب شما را بیشتر از گذشته مختل می کند. به همین دلیل به نظر می رید مطالعه یک کتاب آرامش بخش راهکار بهتری برای ریلکس کردن است.
4- تغذیه تان را اصلاح کنید.
مصرف قهوه، سیگار و یا چای می تواند باعث بی خوابی در مادر باردار شود. هم چنین مصرف غذاهای تند و یا وعده های غذایی سنگین خوابیدن را برای مادر سخت می کند. برای مشاوره می توانید از مشاور تغذیه کمک بگیرید. اصلاح رژیم غذایی یکی از مهم ترین اصولی است که هر مادر باید در نظر بگیرد.
5- افکارتان را یادداشت کنید.
یادداشت کردن مواردی که به آن ها فکر می کنید باعث می شود ذهن تان آرام بگیرد. یک قلم و کاغذ ساده بردارید و در مورد اتفاقات روزمره، اطرافیان تان یا هر موضوع دیگری که ذهن تان را به خودش مشغول کرده است بنویسید. این کار تمرکز و آزامش تان را بالاتر می برد و به شما کمک می کند که خوب بهتری را تجربه کنید.