به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بارداری ریسک ابتلا به سوزش سر معده یا ریفلاکس اسیدی را افزایش می دهد. در طول سه ماهه اول بارداری، عضلات و ماهیچه های مری غذا را به آرامی به سمت معده هدایت می کند و زمان بیشتری طول می کشد تا معده شما خالی شود. این امر به بدن شما زمان بیشتری در جذب مواد مغذی برای جنین می دهد اما می تواند باعث سوزش معده شود. در طول سه ماهه سوم بارداری، رشد جنین می تواند وضعیت معده را از حالت طبیعی خارج کند که این امر نیز می تواند منجر به سوزش معده گردد. در شرایط غیر حاملگی، سوزش سر معده به راحتی و با موفقیت درمان می شود زیرا انواع مختلفی از داروها وجود دارد که در کاهش سوزش معده موثر هستند. مشکل این است که بسیاری از داروها را نمی توان در دوران بارداری استفاده کرد. این ضعف پس از زایمان حل می شود. در این پست برخی از درمان های خانگی طبیعی برای مقابله با اسیدیته و سوزش معده را ذکر خواهیم کرد.
علل سوزش معده در بارداری
در طی هضم طبیعی، مواد غذایی از مری (مجرای بین دهان و معده) از طریق یک دریچه عضلانی که اسفنکتر مری (LES) نامیده می شود، به سمت معده می رود. LES بخشی از دریچه بین مری و معده است. این دریچه باز میشود تا غذا از طریق آن عبور کند و سپس بسته می شود تا از بازگشت اسید معده به سمت بالا جلوگیری کند. وقتی فرد سوزش معده یا ریفلاکس اسیدی دارد، LES به اندازهای ضعیف یا شل است که به اسید معده امکان بالارفتن به مری را می دهد. این امر میتواند باعث درد و سوزش در ناحیه قفسه سینه شود. در دوران بارداری، اختلالات هورمونی میتواند به ماهیچه های مری از جمله LES اجازه دهد که بیشتر باز شود. نتیجه این است که اسیدهای بیشتری به مری بازمیگردد، به ویژه هنگامی که فرد دراز کشیده باشد یا پس از خوردن یک وعده غذایی سنگین. علاوه بر این، همانطور که جنین در طول سه ماهه دوم و سوم رشد میکند و رحم مادر برای این رشد بزرگتر میشود، معده تحت فشار بیشتری قرار میگیرد. این امر نیز میتواند باعث شود که مواد غذایی و اسید معده به داخل مری بازگردد. همچنین مواد غذایی ممکن است در طی دوران بارداری باعث سوزش معده شود. تمام غذاهایی که در افراد غیرباردار باعث سوزش معده در بارداری میشود، میتواند در طی بارداری هم باعث سوزش در معده گردد، از جمله: شکلات، نعناع، نوشیدنیهای کافئیندار (مانند قهوه، چای و نوشابه) و غذاهای چرب.
درمانسوزش معده در بارداری
۱) دانه های روغنی رازیانه
دانه های روغنی خواص بسیاری در حفظ سلامت گوارش دارند و در بهبود اختلالات معده مانند اسیدیته و سوزش سر معده ، مفید هستند. شما می توانید یک قاشق غذاخوری از دانه های رازیانه را بعد از غذا بجوید و یا دانه های رازیانه را با یک فنجان آب جوش برای ۵ تا ۱۰ دقیقه دم داده و به صورت چای رازیانه مصرف کنید تا نشانه های اسیدیته را از بین ببرید.
۲) ریحان
ریحان یک گیاه موثر در مقابله با ریفلاکس اسید معده است. این به این دلیل است که ریحان خواص گرمی و آرامش بخش دارد که در مقابله با اسید معده مفید هستند. شما می توانید چند برگ ریحان را در یک لیوان آب برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بجوشانید و دو تا سه بار در روز برای از بین بردن ریفلاکس اسیدی معده و سوزش سر دل و معده بنوشید. به طور مشابه، شما می توانید پس از وعده های غذایی، برگهای تازه آن را بجوید.
۳) باترمیلک
باتر میلک پودر یک نوشیدنی لبنی جالب در از بین بردن علائم ریفلاکس اسید است که به صورت آماده یافت می شود و البته در ایران نادر و گران است. اسید لاکتیک موجود در باترمیلک به تثبیت اسید معده کمک کرده و در واقع به عنوان یک آنتی اسید عمل می کند. برای بهتر شدن عملکرد آن شما می توانید نمک، پودر فلفل سیاه و پودر زیره را به باترمیلک خود اضافه کنید.
۴) دارچین
دارچین یک ادویه معطر است که به خنثی کردن اسید معده کمک می کند و یک آنتی اسید طبیعی محسوب می شود. دارچین به خوبی در بهبود هضم کار می کند و همچنین در جذب مواد مغذی مختلف نقشی حیاتی دارد. به منظور حفظ سلامتی دستگاه گوارش خود، میتوانید چای دارچین را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
۵) جگری (Jaggery)
این مورد نیز که نوعی شکر طبیعی است، معمولاً در ایران نیست و در بسیاری از خانواده های هندی برای قرن ها به شکل دسر مصرف می شده است. جگری منیزیم آزاد می کند که برای سلامت روده مفید است و همچنین باعث کاهش اسیدیته شده و سیستم گوارش را قلیایی می کند.
۶) دانه های زیره
دانه زیره برای سیستم گوارش شما مفید است. این دانه نه تنها به تسکین درد معده و هضم غذا کمک می کند، بلکه در خنثی سازی اسید معده نیز موثر است. شما می توانید به اندازه یک قاشق چایخوری دانه های زیره را در یک لیوان آب ریخته و این عصاره را برای مبارزه با علائم رفلاکس اسید بعد از هر وعده بنوشید.
۷) ادویه میخک
میخک به عنوان داروی گیاهی مورد استفاده قرار می گیرد. این ادویه معطر دارای ویژگی های ضد نفخ بوده که برای سلامت دستگاه گوارش موثر است. این ادویه در مواجهه با رفلاکس اسید نیز مفید بوده و همچنین برای مبارزه با تنفس بد نیز کارآیی دارد.
۸) آب نارگیل
نارگیل یک میوه گرمسیری ایده آل برای کمک به بیماری های معده است. این تاثیر به این سبب است که مصرف آب نارگیل سطح PH معده را به سمت قلیایی می برد. نارگیل به عنوان یک منبع غنی از فیبر نیز در کمک به هضم غذا موثر است و بنابراین هر نوع تشکیل اسید را تحت کنترل نگه می دارد. مصرف آب نارگیل همچنین به تشکیل غشای مخاطی اطراف معده کمک می کند که معده را از اثرات مضر اسید زیاد معده محافظت می نماید.
۹) موز
موز یکی از بهترین و راحت ترین درمانهای خانگی برای مقابله با ریفلاکس اسید است. موز نه تنها در جلوگیری از تشکیل اسید در معده مفید است، بلکه مصرف منظم این میوه به سلامت گوارش و جلوگیری از ترش کردن معده نیز کمک می کند.
۱۰) زنجبیل
این گیاه دارای مواد مغذی مختلف بوده و برای مبارزه با اسیدیته معده ایده آل است. زنجبیل حاوی خواص ضد التهابی است که برای تثبیت اسید معده و حفظ سلامتی گوارش نیز مفید می باشد. شما می توانید زنجبیل را به صورت خام مصرف کرده و یا آن را به غذا اضافه کنید. همچنین، شما می توانید زنجبیل را در یک فنجان آب جوشانده و بعد از وعده های غذایی برای کاهش سوزش معده به صورت دم شده مصرف نمایید.
شما می توانید با خیال راحت هر یک از این درمان های خانگی را برای درمان اسیدیته یا ریفلاکس اسید معده مورد آزمایش قرار دهید. این داروها نه تنها موثر هستند، بلکه بیشتر موارد ذکر شده برای اکثر خانواده ها قابل دسترس هستند.