به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بارداری در بدنتان چنان تغییراتی ایجاد می کند که قبلا تجربه اش نکرده بودید. برخی تغییرات می تواند برای جنین خطرآفرین باشد و برخی دیگر برای مدتی نگرانی ایجاد می کند. یکی از مسائل نگران کننده درد دنده در حاملگی است که در سه ماهه سوم اتفاق می افتد. بااینکه این درد عوارض جانبی ندارد، اما ممکن است سبب آزردگی و نگرانی شما شود. ولی جای نگرانی نیست. در این مقاله درباره درد دنده در بارداری و دلیل درد دنده ها در بارداری و نحوه درمان آن حرف می زنیم.
حس دنده درد در بارداری مانند این است که دنده ها جابه جا یا از هم جدا شده است. با اینکه اصلا چنین اتفاقی نیفتاده است اما وقتی به آن ناحیه دست می زنید دردناک است و هنگام نشستن، قوز کردن یا خم شدن به جلو احساس درد می کنید. همچنین هنگام سرفه، تنفس عمیق، خنده یا عطسه نیز درد خواهید داشت. درد در زمان های مختلفی می تواند رخ بدهد و شدت آن هم از قابل تحمل تا غیرقابل تحمل مختلف است. معمولا دنده دردناک ضرری برای مادر یا جنین ندارد. درد و ناراحتی پس از بدنیا آمدن نوزاد خودبه خود از بین می رود.
چه زمانی دنده ها درد می گیرند؟
اکثر زنان در هفته ی ۲۶ بارداری، این درد را تجربه می کنند، برخی هم ممکن است آن را در اوایل بارداری تجربه کنند.
علائم
علائم درد دنده در دوران بارداری عبارتند از:
- درد در زیر سینه: این درد به طور مستقیم از زیر سینه، سمتی که کودک قرار دارد شروع می شود. این درد در هنگام نشستن، شدت می یابد.
- تنگی نفس: ممکن است تنگی نفس را تجربه کنید که می تواند ناشی از بزرگ شدن رحم باشد که بر قفسه سینه و دیافراگم فشار وارد می کند. و تنفس عادی برایتان سخت تر می شود.
- درد شانه: ممکن است از درد شانه ها رنج ببرید. همچنین اثر جانبی فشار بر روی دیافراگم است، چرا که شانه ها توسط چندین عصب به دیافراگم متصل هستند.
- سوء هاضمه: قبل از آن که بدنتان شروع به تراکم کند فضای محدودی در آن وجود دارد. از آن جایی که رحم همانند اعضای شکمی مانند معده و روده شروع به گسترش می کند، ممکن است سوء هاضمه را تجربه کنید.
چه چیزی باعث درد دنده در زنان باردار می شود؟
درد دنده، با افزایش اندازه بدن به وجود می آید. در این جا دلایل متداول دیگر درد دنده در دوران بارداری ذکر شده است:
- رشد رحم:
رشد رحم، شایع ترین دلیل درد در ناحیه دنده است. با بزرگ تر شدن کودک، عضلات روی دنده ها مجبور به فاصله گرفتن می شوند و به دنده ها فشار وارد می شود. این ممکن است باعث ناراحتی خفیفی در ناحیه دنده ها شود. در زنانی با مفصل ران کوچکتر یا آنانی که جنین بزرگتری دارند، درد دنده حتی با خطر شکستگی مواجه می شوند. - حالت قرار گیری کودک:
با پایان یافتن سه ماهه دوم، سر جنین به سمت پایین می چرخد؛ بنابراین سرش به سمت کانال واژن قرار می گیرد و پاهایش به سمت دنده های مادر. این بر دنده ها فشار وارد می کند. حرکات بازو و پا، خصوصا لگد ها می توانند باعث درد در دنده ها شوند. چنین درد دنده ای را فقط در زیر سینه، به سمتی که کودک است، احساس خواهید کرد. - سوزش سر دل:
در دوران بارداری، هورمون ریلاکسین آزاد می شود تا مادر را برای زایمان آماده کند. این باعث درد در اطراف لگن و زیر دنده ها می شود. -
افزایش اندازه سینه:
- بزرگ شدن سینه ها باعث درد، خستگی شانه ها و کمر درد می شود. همچنین بر عضلات دنده فشار می آورند.
- تغییرات هورمونی:
هورمون پروژسترون- که برای انقباضات رحم ضروری است- می تواند ماهیچه ها و رباط های دنده را نرم کند و آن ها را مستعد درد سازد. افزایش سطح استروژن می تواند احتمال تشکیل سنگ کیسه صفرا را افزایش دهد که گاهی اوقات می تواند به اندازه کافی بزرگ شود تا باعث درد شود. - استرس:
استرس می تواند باعث درد در تمام بدن شود. زنان باردار از نگرانی و اضطراب رنج می برند که آنان را مستعد درد دنده می کند.
تشخیص
پزشکتان معاینه بدنی می کند و از شما درباره ی علائمتان، زمان درد کشیدن و غیره سوال می پرسد. فشار خونتان را هم بررسی می کند.
بسته به مرحله ای که در آن هستید، ممکن است معاینه جنین توصیه شود.
چه چیزی می تواند درد را تشدید کند؟
نشستن طولانی مدت بر پشت میز یا در ماشین می تواند باعث درد در قفسه سینه تان شود. پزشکان توصیه می کنند هر ۴۵ دقیقه یکبار حرکت کنید و حرکات کششی انجام دهید و در محل کار از توپ تمرینی استفاده کنید.
اقدامات پیشگیرانه
اگر چه نمی توان از درد کشیدن جلوگیری کرد، اما مواردی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا مانع از غیر قابل تحمل شدن آن شوید.
- ورزش کردن
اکتیو ماندن با ورزش یوگا می تواند از درد جلوگیری کند. حفظ وزن ایده آل با توجه به شاخص توده بدنی تان، به یک بارداری راحت تر کمک می کند. - داشتن رژیم غذایی سالم
سنگ های کیسه صفرا با افزایش سطح استروژن بدتر می شوند اما در واقع ناشی از رژیم غذایی نامتعادلی هستند. برای کاهش خطرات، میزان مصرف چربی خود را کاهش دهید. - مراجعه به پزشک کایروپراکتور (متخصص ماساژ و جا به جا کردن ستون فقرات)
کایروپراکتور، دانش خاصی درباره ی سیستم اسکلتی دارد. مراجعه منظم به یک کایروپراکتور، از داشتن استرس بی مورد بر استخوان ها در دوران بارداری جلوگیری می کند.
درمان هایی برای درد دنده در دوران بارداری
در این جا چندین راه وجود دارد که می تواند باعث تسکین یافتن درد دنده شود:
- تنظیم مدل قرارگیری بدن
در مراحل آخر بارداری، افتادگی ستون فقرات، درد دنده ها را بدتر می کند. هنگان نشستن و راه رفتن، بدن خود را راست و به سمت عقب نگه دارید تا از فشار عضلانی در قفسه سینه جلوگیری کنید. خوابیدن بر سمتی که درد دارد می تواند باعث تسکین موقتی شود. - استفاده از توپ های تمرینی
روی توپ تمرینی حساب کنید. به توپ تکیه دهید و چند حرکت را انجام دهید. این باعث کشش عضلات دنده تان می شود و درد را تسکین می دهد. اطمینان حاصل کنید که این کار را صحیح انجام می دهید. - قرار دادن کیسه آب گرم یا سرد
قرار دادن کیسه آب گرم یا سرد بر قسمت های دردناک شکمی تان، باعث راحتی تان می شود. این به تدریج، گرفتگی عضلات را باز می کند. حمام گرم هم کمک خواهد کرد. -
تقویت بدن
- هیچ چیز به اندازه تقویت بدنتان در دوران بارداری اهمیت ندارد. چندین محصول تقویتی وجود دارد که بدنتان را تقویت می کند و فرزندتان را ایمن نگه می دارد. به عنوان مثال سینه بند های شیردهی، بالش های مربوط به زایمان و محصولات مراقبت از کمر به شما این امکان را می دهند تا در ایستادن، وضعیت درستی داشته باشید. از کمربند بارداری هم می توانید استفاده کنید.
- پوشیدن لباس های گشاد
از پوشیدن لباس های تنگ که سینه هایتان را فشرده می کند خودداری کنید. لباس های گشاد به شما این امکان را می دهند تا راحت تر نفس بکشید و از درد جلوگیری می کند. - ماساژ دادن
ماساژ دادن بدنتان راهی ساده و مؤثر برای تسکین یافتن است. می توانید تکنیک های ماساژ ساده ای را به صورت آنلاین پیدا کنید یا یک ماساژور حرفه ای استخدام کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
در بیشتر موارد، درد دنده نتیجه تغییرات بدن در دوران بارداری است. با این حال، درد های غیر قابل تحمل ممکن است دلایل اساسی داشته باشند که عبارتند از:
- پره اکلامپسی (اختلالات فشار خون بالا در بارداری)
شرایطی است که در دوران بارداری اتفاق می افتد. علائم آن درد شدید شکم، پروتئین اضافی در ادرار و فشار خون بالا است. - سندرم HELP (هلپ)
علائم سندرم هلپ، شامل درد شدید دنده، تهوع، استفراغ، سرگیجه و سر درد می شود. اگر این علائم را تجربه کردید، نیاز است که سریعاً به پزشک مراجعه کنید. - سندرم بادکیاری(Budd–Chiari syndrome )
این یک وضعیت نادر است که منجر به رشد لخته های خون در سیاهرگ های منتهی به کبد می شود که به کبد آسیب می زند. اگر چه بسیار نادر است، اما بارداری تمایل زیادی به تشدید کردن این شرایط دارد. - سرطان کبد
شواهدی وجود دارد مبنی بر آن که بارداری می تواند باعث افزایش رشد کبد برای زنانی شود که سرطان کبد دارند یا در معرض خطر بالای سرطان کبد هستند. توموری که به همین دلیل ایجاد می شود، ممکن است کبد را به سمت بالا ببرد و باعث درد شود. درد شدید در سمت راست زیر قفسه سینه ممکن است نیاز باشد حتما توسط پزشک بررسی شود.
در حدود هفته ۳۶ بارداری، فرزندتان به زیر استخوان جناغ سینه، به حفره لگنی می رود تا برای زایمان آماده شود. این شما را از درد آزار دهنده دنده، آسوده می کند، اما تا زمانی که آن اتفاق بیافتد، اطمینان حاصل کنید تا در مورد این مشکل تحقیق کنید و تا می توانید درباره ی آن یاد بگیرید تا بتوانید خود را برای خطرات آماده کنید.
امکان آن وجود دارد که بتوان از درد دنده رهایی یافت. مرتباً به پزشک متخصص زنانتان مراجعه کنید و آن ها را از هر گونه تحولات ناخوشایند آگاه کنید. به یاد داشته باشید، یک مادر سالم به معنای یک کودک سالم است.