به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، خودداری از رفتن به مدرسه طیفی دارد که یک سر آن گاهی مدرسه رفتن است و سر دیگر آن به زور مدرسه رفتن یا برای همیشه مدرسه نرفتن علائم اضطراب آنان به اشکال مختلف مانند سردرد، تهوع، گیجی، تب و... بروز می کند.
گاهی اعتراض این کودکان با گریه و کج خلقی هایی که به رفتار پرخاشگرانه و مخرب تبدیل می شود، همراه است و معمولا زمانی که فشار برای رفتن به مدرسه از کودک برداشته می شود، این علائم ناپدید می شود. اصطلاح «هراس از مدرسه» اصطلاحی جامع و فراگیر است. ریشه بیشتر این حالات همان ترس از ترک خانه است و اگر کودک را وادار به مدرسه رفتن کنیم، اضطراب او به هراس مبتدل می شود.
درواقع مدرسه نماینده دنیای خارج و نوعی واقعیت است که با واقعیتی که کودک در خانه تجربه کرده متفاوت است. کودکان «مدرسه هراس» مواجهه با این واقعیت را نمی توانند تحمل کنند. خودداری از رفتن به مدرسه طیفی دارد که یک سر آن گاهی مدرسه رفتن اسنت و سر دیرگ آن به زور مدرسه رفتن یا برای همیشه مدرسه نرفتن. این امتناع در میان دختران و پسران به یک اندازه رایج است و عمدتا بین سنین 5، 6، 10 و 11 سالگی ظاهر می شود.
اضطراب از جدایی یکی از علل فرار کودکان از مدرسه
از علل فرار از مدرسه در کودکان ابتدایی و دبستانی می تواند اضطراب از جدایی باشد که معمولا اگر مورد درمان قرار بگیرد در همان سنین باقی می ماند و تمام می شود وگرنه ممکن است برخی از این کودکان بوسیله ی کودکان بزرگتر آموزش فرار از مدرسه و یا چگونه از مدرسه فرار کردن را فراگیرند که طبیعتا عواقب خوبی ندارد .
حال شاید بتوان علل فرار کودکان از مدرسه را به صورت زیر دسته بندی کرد که بتواند به والدین در جهت شناخت صحیح آن کمک نمود .
دلایل شایع فرار کودک و نوجوان از مدرسه
-
ضعف تحصیلی کودک
ضعیف بودن کودک در بعضی دروس مانند ریاضی و یا غیره میتواند یکی از دلایلی باشد که کودک و نوجوان را از مدرسه گریزان کند و البته گفتن این موضوع برای کودک ساده نیست . برای متوجه شدن چنین مشکلی والدین با پیگیری صحیح روند تحصیل و نمرات فرزندشان می توانند به این قبیل مسائل پی ببرند .
-
رفتار غلط مربیان و معلمان
استفاده از القاب زشت : بد دهنی ، بدر رفتاری و بدخلقی معلمان و مربیان مدرسه می تواند منجر به نفرت کودک از محیط آموزشی گردد .
تبعیض در بین کودکان : نا عادلانه بودن در برخورد اولیای مدرسه بین کودکان و حتی عدم رعایت انصاف بین معلمین و دانش آموزان میتواند منجر به سلب اعتماد کودک از مدرسه و حتی محیط بزرگتر یعنی جامعه گردد . -
عدم ثبات عاطفی در خانواده :
فشار های عصبی و عاطفی از سمت خانواده و پدر و مادر می تواند منجر به این شود که کودک در مدرسه تمرکز کافی نداشته باشد و نتواند ارتباطی صحیح با محیط جدید برقرار کند و همیشه از آن گریزان شود . نقش والدین در علاقه مند کردن کودک و نوجوان به مدرسه و در عین حال متنفر کردن آن ها از محیط مدرسه همیشه می تواند پررنگ باشد .
-
فشارهای بیش از اندازه تحصیلی
گاهی اوقات فشار های بیش از اندازه درسی از طرف مدرسه و مربیان می تواند حتی کودکان با هوش و علاقه مند را نیز از مدرسه گریزان کند . برنامه های غلط مربیان در خواستن تکالیف از کودک که گاهی هیچ پشتوانه علمی ندارد ، فقط می تواند موجبات انزجار کودک و نوجوان از محیط مدرسه و درس و مطالعه را فراهم کند .
-
نداشتن تفریح کافی و امکانات لازم
نداشتن تفریحات سالم و امکانات لازم برای کودک و نبود اوقات فراغت مفرح باعث یکنواختی محیط مدرسه شده و این می تواند منجر به بی علاقگی کودک به مدرسه شود . گاهی واقعا فرزندانمان حق دارند که از محیط کرخت و دور از شادابی مدرسه گریزان باشند . شاید بخاطر این است که به طور کلی ساختار آموزش و پرورش هنوز مسیر خود را عوض نکرده و هر روز در جا می زند و ما همیشه باید از برخی مسائل که عمری است در آن ها دست و پا میزنیم شکایت داشته باشیم .
-
عدم پویایی در مدارس از علل فرار کودکان از مدرسه
یکی از این همین مسائل نداشتن پویایی در سطح مدارس است . ماکزیمم کاری که برخی مدارس آن هم مدارس غیر دولتی انجام می دهند گذاشتن چند کلاس آموزشی زبان انگلیسی و بعضا کلاس کامپیوتر است . که بخاطر همین آپشن های مثلا خیلی خوب نسبت به مدارس دیگر باید هزینه های هنگفتی را هم پرداخت کنید . تا الان که دو هفته از مهر و شروع مدارس میگذرد حتما فرزند خود را در مدرسه ای ثبت نام کرده اید .
در کدام یک از این مدارس به عنوان امکانات آن مدرسه به شما گفته اند که معلمان این مدرسه درس مسئولیت پذیری به کودک و نوجوان شما می آموزند یا این گونه است که در این مدرسه به کودکان شما یاد می دهیم که چگونه رفتار خوب و صحیحی در جامعه داشته باشند ، و یا مثلا صلح و زندگی مسالمت آمیز را به کودک و نوجوان شما آموزش می دهیم ، مذاکره کردن را به کودکان می آموزیم ، انگیزه های کودک و نوجوان را گوش می کنیم و با برنامه های آموزشی و تربیتی خود انگیزه در کودک و نوجوان شما ایجاد می کنیم .
-
ریشه یابی ارزش ها و برنامه ریزی
مطمعنا برای سوال فوق پاسخ می دهید هیچکدام . ما مردمی هستیم که همیشه دوست داشته ایم پیشرفت کنیم اگر برای خودمان شرایط فراهم نبوده ، می خواهیم برا اساس احترام به فرزندان برای کودکانمان ایت شرایط مهیا کنیم اما واقعیت این است که همیشه مسیر را اشتباه انتخاب می کنیم . شاید بهتر این است که با ریشه یابی ارزش ها ، هدف ها و برنامه ریزی دقیق با شناخت چیزی که می خواهیم بهتر به دست خواهیم یافت .