ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

 عمارت دهدشتی کجاست؟

  یکشنبه، 09 بهمن 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
 عمارت دهدشتی کجاست؟
عمارت دهدشتی بوشهر از دیدنی های جنوب ایران است و از خانه‌های قاجاری بسیار جذاب کشورمان به شمار می‌رود. با دیدن عکس های عمارت دهدشتی بوشهر می‌توان به زیبایی‌های این بنای تاریخی پی برد و همین که از ویژگی‌هایش بدانید بازدید از آن برای‌تان جذاب‌تر هم می‌شود.

عمارت دهدشتی (بوشهر)، واقع در بخش مرکزی شهرستان بندر بوشهر یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است. «عمارت دهدشتی بوشهر» در خیابان انقلاب و در ضلع شمال غربی مسجد امام و پشت بانک مسکن شعبه مرکزی قرار دارد، این بنا در بافت قدیم در محله کوتی شهر بوشهر واقع می باشد. این بنا در دورهٔ قاجاریه توسط حاج غلامحسین دهدشتی شاهرخ که تاجر روغن بوده احداث گردیده و به «عمارت دهدشتی» مشهور شده است. اسناد تجاری زیادی در این خانه پیدا شده که هم اکنون طبقه بندی شده و در سازمان میراث فرهنگی نگهداری می شوند. بعضی از اسناد به خط برجسته سیاق است و قدمت برخی از تمبرهای اسناد به ۲۰۰ سال پیش می رسد. این تمبرها مربوط به کشورهای بریتانیا، هندوستان، آلمان و نیز تمبرهای عصر قاجاریه است. این ساختمان به لحاظ معماری از اهمیت فوق العاده خاصی برخوردار بوده و چهار طبقه دارد. اکثر ساختمان های بافت قدیم بوشهر دو طبقه و تعداد انگشت شماری سه طبقه بوده اند. عمده مصالح تشکیل دهنده آن را گچ، سنگ های مرجانی، آهک، چوب ساج و (صندل) چندل تشکیل می دهند. پوشش سقف از چوب صندل است. سقف اتاق پذیرایی نقاشی رنگ و روغن شده که برگرفته از نقاشی اروپایی می باشد. تزیینات و گچبری بسیار زیبایی در داخل اتاق ها و سیستم در و پنجره ها به کار گرفته شده است که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می نماید. هم چنین گره چینی هلال ها، درها، کنده کاری روی اتاق ها و پنجره های دیواری از عوامل تزیین است. شیشه های رنگی باعث تلطیف نور و زیبایی بیشتر ساختمان شده اند. ساختمان دارای چند ارسی زیبا با گره چینی و شیشه های رنگی است. عمارت دهدشتی کاربری تجاری و مسکونی داسته و اکنون نیز ممکن است به صورت موزه فرهنگ مورد استفاده قرار گیرد. این بنا از سال ۱۳۷۷ توسط میراث فرهنگی بوشهر مرمت شده است. از جمله اقدامات مرمتی انجام شده در این بنا می توان به شمع گذاری قسمت های در حال تخریب‚ تعمیر پشت بام و بازسازی و مرمت قسمت های فروریخته اشاره کرد.

تاریخچه عمارت دهدشتی بوشهر

زمان قاجار برای تاریخ ایران تلخی های متعدد داشت؛ اما آثار و درس های گرانبهایی از آن دوران به جا مانده است. عمارت دهدشتی در زمان قاجار ساخته شد حاج غلام حسین دهدشتی فردی بود که دستور ساخت این عمارت را داد. به همین علت است که نام عمارت دهدشتی است. جناب دهدشتی تاجر روغن بود و به همین علت این بنا با نام عمارت روغنی هم شناخته می شود. در اتاق های بنای دهدشتی اسناد بسیاری یافت شد. این اسناد تجاری بودند و هم اکنون در موزه میراث فرهنگی نگهداری می شوند. در این اسناد نکات گرانبهایی وجود دارد.

بعضی اسناد به خط برجسته سیاق نوشته شده اند و ارزش هنری و تاریخی دارند. تمبر بعضی اسناد مربوط به 200 سال پیش است. این تمبرها متعلق به بریتانیا، آلمان، هندوستان و دوران قاجار است. در گذشته ساختمان این عمارت کاربری تجاری و مسکونی داشته است. در سال 1377 بود که سازمان میراث فرهنگی ساختمان عمارت را مرمت کرد و عنوان موزه را به آن اضافه کرد. از آن روز بود که این عمارت به موزه تاریخ پزشکی عمارت دهدشتی تبدیل شد.

معماری عمارت دهدشتی

عمارت دهدشتی به لحاظ معماری از اهمیت فوق العاده خاصی برخوردار است و دلیل آن به تعداد طبقات آن برمی گردد. اکثر ساختمان های بافت قدیم بوشهر دو طبقه داشته اند و تعداد انگشت شماری سه طبقه بوده اند؛ در حالی که عمارت دهدشتی چهار طبقه دارد. عمده مصالح بنا را گچ، سنگ های مرجانی، آهک، چوب ساج و (صندل) چندل تشکیل می دهند. پوشش سقف از چوب صندل است.

عمارت دهدشتی به عنوان یکی از بناهای تاریخی بوشهر، از ویژگی های معماری سنتی بوشهر برخوردار است؛ از جمله آن که پس از باز شدن در ورودی خانه، دیواری برای جلوگیری از دید مستقیم و جداسازی اندرونی با بیرونی ساخته شده است یا پرده ای ضخیم یا گلیمی، کار این دیوار را انجام می داد. سکوی کنار در ورودی از دیگر خصوصیات معماری بناهای این منطقه است که همچون سایر عناصر با کارکردی خاص تعریف و ساخته شده است. این سکو با این هدف مورد استفاده قرار می گرفت که مهمانان می توانستند هنگام انتظار برای گشودن در، روی آن بنشینند و رفع خستگی کنند.

عمارت دهدشتی اتاق های متعددی دارد. یکی از اتاق های آن شاه نشین است که در آن پنجره های رنگی زیبا را در کنار سقف آینه کاری شده آن می توان دید. سقف اتاق پذیرایی نیز با رنگ روغن و الهام از نقاشی اروپایی کار شده است. تزیینات و گچ بری بسیار زیبایی در داخل اتاق ها به کار برده اند که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند؛ از تزیینات هلالی ها گرفته تا کنده کاری روی پنجره های دیواری و شیشه هایی رنگی.

در مرکز حیاط، در طبقه همکف حوضی قرار دارد که زیر آن آب انبار ساختمان بوده است و در آن آب آشامیدنی نگهداری می کردند. سمت چپ حوض، حفره ای دیده می شود که در آن کوزه ای سفالی برای خنک نگه داشتن آب وجود دارد.

عمارت دهدشتی

موزه تاریخ پزشکی خلیج فارس

موزه تاریخ پزشکی خلیج فارس در عمارت دهدشتی برپا شده است. این موزه به سیر تحول پایه های پزشكی از دوران باستان ایران تا دوران معاصر می پردازد. این دوره های تاریخی شامل دوره باستان، تمدن اسلامی، صفویه و قاجاریه و دوران معاصر (پهلوی و انقلاب اسلامی) می شود. قطعات گنجینه متشکل از اشیا، اسناد، کتب و عکس و تصاویر هستند. برخی از موارد در ادامه آورده شده اند:

اشیا

  • لوح های عیلامی كشف شده در زیگورات كی ری ریشا (مربوط به آیین های مذهبی پزشكی)
  • مجسمه های ساخته شده از گل پخته با ظاهر حیوانات برای رسم شفاطلبی
  • ظروف نگهداری دارو و تركیبات دارویی در زمان های مختلف با کاربرد در سواحل و بنادر خلیج فارس
  • وسایل و ادوات و تجهیزات جراحی در زمان های مختلف
  • وسایل پزشكی مورد استفاده در شناورهای تجاری و نظامی در آبراه خلیج فارس
  • وسایل مربوط به معاینات فیزیكی
  • داروهای سنتی ساده و تركیبی
  • انواع گوناگون متون دعا به منظور شفا (نوشته شده توسط دعانویسان سنتی و جادوگران طب سنتی در منطقه)
  • نمایش داروهای طب مدرن غربی از دوران قاجاریه و اوایل دوران پهلوی

اسناد

  • اسناد تاسیس بیمارستان های منطقه خلیج فارس
  • مكاتبات پزشكان و اطبا مشغول به كار در بنادر و جزایر
  • اسناد مربوط به قرنطینه ها در سواحل جنوب ایران

كتب

  • كتب و نسخ خطی طبی دارالفنون (مورد استفاده اطبا مدرن بنادر خلیج فارس در دوران قاجاریه)
  • كتب طبی نوشته شده توسط اطبا طب سنتی و مدرن در بنادر خلیج فارس

عكس و تصاویر

  • عكس های موضوعی مربوط به دوران قاجار و اوایل پهلوی
  • تصاویر نقاشی مربوط به سیستم طب و طبابت در تمدن اسلامی
  • تصاویر و عكس های منحصربه فرد از اطبا و شیوه طبابت در دوران قاجار
  • عكس و نقشه بیمارستان های سواحل جنوبی ایران از دوران های گوناگون

نکات بازدید از عمارت دهدشتی

  • ساعات بازدید از عمارت دهدشتی و موزه تاریخ پزشکی خلیج فارس از ساعت ۸ تا ۱۳ و ۱۶ تا ۲۱ است.
  • روزهای تعطیل این مجموعه بسته است.
  • بازدید از عمارت دهدشتی و موزه تاریخ پزشکی خلیج فارس رایگان است و نیازمند پرداخت هزینه نیستید.
  • پیش از بازدید، بهتر است درباره خانه و موزه اطلاعات داشته باشید. همچنین پیشنهاد می کنیم هنگام بازدید از راهنمای موزه کمک بگیرید.
  • آثار تاریخی میراث بشریت هستند. در پاس داشت آن ها بکوشیم.

عمارت دهدشتی بوشهر

عمارت دهدشتی بوشهر کجاست؟

موزه تاریخ پزشکی خلیج فارس در بخش مرکزی شهر بوشهر واقع شده است. این موزه در محله تاریخی بوشهر قرار دارد. این محله با نام کوتی شناخته می شود. این موزه یکی از مشهورترین جاهای دیدنی بوشهر است. کمتر کسی پیدا می شود که به بوشهر سفر کند و به بازدید از موزه پزشکی و عمارت تاریخی آن نرود. موزه آدرس سرراستی دارد و تقریباً به مراکز مهم مانند مراکز خرید بوشهر و هتل های بوشهر نزدیک است.

مسیر دسترسی عمارت دهدشتی بوشهر

به بوشهر که رسیدید به خیابان انقلاب بروید. در این خیابان طویل به دنبال مسجد امام باشید. در ضلع شمال غربی این مسجد چشمتان را برای یافتن بانک مسکن بگردانید. عمارت دهدشتی درست پشت این بانک قرار دارد.

هرآنچه که از گذشتمان برای ما باقی مانده است در واقع مهر آن ها برای ماست؛ مهری که نشان دهنده ریشه محکم علم ما است. این مهر می تواند ساختمانی عظیم باشد یا وسایلی ظریف؛ پس لطفاً با تمام توانتان از این ریشه ها مراقبت کنید. ساعد نیوز قدردان همراهی شما است. ما با تمام وقت چشم انتظار نظرات و امتیازات شما به دست نوشته هایمان هستیم؛ پس بدون تردید آن ها را با ما به اشتراک بگذارید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
آیا دعوت‌نشدن علی دایی از پیش طراحی شده بود؟ / کریم باقری به علی دایی پشت نکرد؛ عدم حضور به نشانه اعتراض (2 نظر) تصاویر غم‌انگیز از بغض و اشک جمیله علم‌الهدی برای همسرش سیدابراهیم رئیسی (1 نظر) حمله تند مایلی‌کهن به دایی: از انتقاد به پول‌پرستی تا کنایه به شخصیت و رفتار (1 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) پوستر جدید سایت رهبری چشم‌ها را به خود جلب کرد؛ ادا کردن حق مطلب با این لقب برای سردار سلیمانی +عکس (1 نظر) (ویدئو) بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف کجاست؟ (1 نظر) قاب تاریخ روز؛ 11 دی/ از احساسی‌ترین عکسی که موجب خودکشی عکاسش شد تا تصویری از فرح و جیمی کارتر بازو به بازوی هم (1 نظر) دختر صدام حسین در رویای بازگشت به عرصه قدرت در عراق؟! (1 نظر) (عکس) سید مجید حسینی فعال سیاسی نزدیک به قالیباف در شورای عالی رفاه به ریاست پزشکیان (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر) پشت پرده رویداد تلخ دیپلماتیک در لبنان: آن چمدان ها چرا باز شد؟ (1 نظر)
تیتر امروز   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ خیر و نعمت بیش از حد در راه است
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ هدف در چند قدمی شماست، آرام بگیرید!
فال ابجد روزانه سه شنبه 18 دی 1403 / مژده فرصتی در راه است از دست نده
فال روزانه امروز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ بهمن ماهی ها خیلی مراقب باشند!
فال انبیاء روزانه سه شنبه 18 دی 1403 / اسفند ماهی ها توجه با این کار به تو منفعت میرسد
سقوط آسانسور در تبریز حادثه تلخی را برای مرد 50 ساله تبریزی رقم زد
غلامی: خادمی عتبات و عالیات افتخار بزرگی است
احمد الشرع پشت ایران درآمد؟
فال حافظ با تفسیر امروز سه شنبه 18 دی 1403+فیلم / اگر در شک و تردید هستید این کار را کنید
بیش از سه تن  مواد مخدر در آذربایجان شرقی کشف شد/امنیت کشور را مدیون 4000 شهید و 14 جانباز فراجا هستیم
علیرضا بیرانوند صحیح و سالم درکنار خانواده/ نمی دانم منبع این اخبار کجاست و...
رهایی 9 هم استانی آذربایجان شرقی از چنگال مرگ خاموش
واژگونی مرگبار پراید در شندآباد
اهدای حکم سفیر صلح به حجت الاسلام سید حسین علوی + تصاویر
راه حل جنجالی یک چهره مشهور حوزوی برای حل مشکل تورم: به جای پول از طلا و نقره استفاده کنیم!
منتخب روز   
خلاقیت خاص و باورنکردنی هنرمند ایرانی در محله‌های قدیمی شیراز غوغا به پا کرد خر واقعی شرک مرد؛ پایان یک عصر برای دانکی محبوب و خاطرات شرک+ عکس با کودکی که از جمع فراریه چه میکنین؟ به زور مجبورش میکنین که با بقیه ارتباط برقرار کنه؟ معماری خیره‌کننده تبریز و آذربایجان؛ آناهیتا درگاهی شیفته این بنای باشکوه و بی‌نظیر شد+ عکس انتقاد تند و تیز ویدا جوان از منتقدین و رسانه‌های رشوه‌گیر و بی‌وجدان/ چاه بر سر راهتون می‌کنید! (ویدئو) محمدرضا شریفی‌نیا و آیفون 16 جنجالی؛ ماجرای جایزه عجیب چیست؟ تصویرسازی میهمانی مجلل شاه هخامنشی براساس کتیبه ها و حکاکی ها/ چه غذاهایی! عجب چیدمانی! (ویدئو) کامنت احساسی نعیمه نظام‌دوست برای جدیدترین موزیک ویدئوی جذاب عمو پورنگ+ عکس (ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد ترسناک شیر و اسب آبی/ هرگز تسلیم نشو! امروز 17 دی؛ صحنه عاشقانه ای از بارش برف سنگین در شمشک تهران / خیلی وقت بود منتظر همچین برفی بودیم؛ خدایا شکرت😍+ ویدئو (ویدئو) مستند حیات وحش/ مادر جان داری رخت میشوری یا بچه تربیت میکنی؟/ دلم کباب شد براش😔 عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‌نواز شیده معاونی مجری محبوب دهه شصتی‌ها بعد از 31 سال در 52 سالگی
آخرین ویدیو ها