تارَح یا تارَخ (عبری: תָּרַח به معنی دوره گرد) پسر ناحور، پدر ابراهیم و از شخصیت های عهد عتیق است. او دو زن به نام های نجیا و نونا و سه پسر به نام های هاران، ناحور ، ابراهیم داشت ، و لوط پسر هاران است. بر اساس روایات یهودی ، او بت پرست بودو پسرش ابراهیم را برای مجازات به نمرود سپرد. اما پس از آن که ابراهیم از آتش به سلامت بیرون آمد، توبه کرد و ابراهیم به او وعده بهشت داد. در قرآن، نام پدر ابراهیم، آزر آمده است. برخی مفسرین قرآن، تارخ را با آزر برابر دانسته اند.در حالی که برخی اظهار داشته اند که آزر عموی ابراهیم بوده و سرپرستی وی را بر عهده گرفته بوده است. نام تارخ در شجره نامه محمد پیامبر اسلام، به عنوان پدر ابراهیم ذکر شده است. علی شریعتی اعتقاد داشت که روایات مربوط به تارخ بی اعتبار است و نام اصلی پدر ابراهیم آزر است.
معنی تارخ
1- (در عبري) (= تارح) به معنی تنبل؛ 2- (اَعلام) نام پدر حضرت ابراهيم(ع)
معنی تارخ در فرهنگ فارسی
با رای مضموم آذر بت تراش باشد بزبان پهلوی نام آذر بت تراش است بعضی گویند بفتح است و نام پدر ابراهیم علیه السلام است .
معنی تارخ در دانشنامه اسلامی
تارُخ، (تارَخ، تارِخ) نام پدر ابراهیم(ع) است که برخی نام او را آزر می دانند. درباره تارخ، میان کتاب مقدس و قرآن و همچنین میان اهل سنت و شیعه اختلافاتی وجود دارد. شیعیان آزر را که در قرآن از او یاد شده به دلیل مشرک بودنش، پدر ابراهیم نمی دانند؛ زیرا در قرآن، آمده که ابراهیم برای والدین خود طلب مغفرت کرده و طلب مغفرت برای مشرکان، مخالف آموزه های دین توحیدی است.
بنابر نقل کتاب مقدس، تارخ یا تارح، نام پدر حضرت ابراهیم بوده است. این کتاب، تارح را بت پرست، معرفی می کند.
نام تارخ در قرآن کریم ذکر نشده است. بلکه قرآن آزر را «أب» ابراهیم معرفی می کند: «وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِیمُ لأَبِیهِ آزَرَ أَتَتَّخِذُ أَصْنَامًا آلِهَةً إِنِّی أَرَاک وَقَوْمَک فِی ضَلاَلٍ مُّبِینٍ» این آیه مورد اختلاف بوده و نظرات مختلفی در مورد آن وجود دارد.