به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،اسپرم در مردان طی روندی با عنوان اسپرماتوژنز یا فرآیند تولید اسپرم ساخته می شود. سلول های اسپرمی که روند رشد خود را تکمیل کرده باشند وارد مایع منی شده و با هر انزال از بدن مردان خارج می شوند و در حالت کلی در کیسه های بیضه ذخیره سازی می گردند. فرآیند اسپرماتوژنز در پسران از سنین 13 سالگی آغاز می شود و در تمام طول عمر انجام شده ولی باید به این نکته توجه نمود که با افزایش سن از میزان آن کاسته می شود. هر اسپرم از 23 کروموزوم تشکیل یافته و در طی مرحله لقاح با تخمک 23 کروموزوم ترکیب می گردد و سلول تخم و در نهایت جنین را تشکیل می دهند. این مسئله خود حاکی از آن است که کودک نیمی از صفات خود را از پدر و نیم دیگر را از مادر خود به ارث می برد.
فرآیند تولید اسپرم
پایه بنیادی باروری مردان، سلول اسپرم است. سلول های اسپرم عمدتا بسته های متشکل از مواد ژنتیکی (DNA) و به شکل پروانه ای هستند. سلول اسپرم بالغ نقطه پایان چرخه حیات اسپرم است. تقریبا زمان بندی تولید سلول تک اسپرم 2.5 ماه است.
اسپرم در ابتدا در لوله های کوچک میکروسکوپی درون بیضه به نام لوله های اسپرمی شکل می گیرد. بیضه ها در مردان دو چیز را تولید می کنند که شامل، اسپرم و تستوسترون و یا (هورمون جنسی مردانه) است. از این رو، جمعیت سلولی داخل بیضه از سه نوع سلول اساسی تشکیل شده است:
- سلول های بنیادی ، سلول های تولید اسپرم
- سلول هایی که در مرحله اولیه، باعث رشد و توسعه اسپرم نابالغ می شوند.
- سلول های تولید کننده تستوسترون
فرمان اولیه تولید تستوسترون و اسپرم در بیضه ها در واقع از مغز و به ویژه غده هیپوفیز، صادر می شود. هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینیزه (LH) به ترتیب از هیپوفیز به خون آزاد می شود و باعث رشد اسپرم و تستوسترون می شود. تستوسترون بلافاصله به خون منتقل شده و عملکرد خود را آغاز می کند.
هنگامی که سلول های اسپرم ساخته می شوند، فرایند بلوغ آن ها آغاز می شود که به طور متوسط 72 روز طول می کشد. این موضوع نقش مهمی در قدرت باروری مردان دارد. با شناخت این که بلوغ اسپرم حدود 72 روز به طول می انجامد، مردان می توانند برای بهبود و کیفیت اسپرم، سبک مناسبی از زندگی را انتخاب کرده و شانس بیشتری در باروری داشته باشند.
فرایند بلوغ اسپرم همچنان ادامه دارد، آن ها از طریق لوله ها به بیضه ها رسیده و سپس اسپرم ها، از طریق کشاله ران در داخل لگن، به اسکروتوم و در نهایت به غده پروستات می رسند. غده پروستات در طول ارگاسم و انزال مایع منی را تولید می کند.
ذخیره سازی اسپرم
در مردان جوان این اسپرم ها می توانند به مدت یک ماه در بیضه ها ذخیره شوند و همچنان باروری خود را حفظ کنند اما با شروع فرآیند انزال های پی در پی این مدت زمان به بیش از چند روز نمی انجامد.
اجزای اسپرم
باوری که وجود دارد حاکی از این مسئله است که بخش اعظم تشکیل دهنده مایع منی اسپرم می باشد اما برخلاف تصور عموم تنها یک درصد آن را اسپرم تشکیل می دهد و مابقی برخی از املاح و مواد مورد نیاز برای حیات اسپرم ها می باشد مانند آب، آنزیم ها، پروتئین ها، فسفات و بی کربنات و املاح روی. از آن جایی که اسپرم ها برای فعالیت خود به آنزیم ها نیاز دارند، بنابراین کمی افزایش دما می تواند فعالیت اسپرم را تشدید نموده ولی مقدار شدید افزایش دما باعث کاهش طول عمر آن ها گردیده و این مدت زمان را به حدود 1 تا 2 روز در دستگاه تناسلی زن می رساند.
افزایش تعداد اسپرم
معمولا برای افزایش اسپرم می توان از چند راهکار طبیعی استفاده نمود و در صورتی که کاهش مقدار اسپرم شدید باشد معمولا تجویز دارویی توسط پزشک صورت خواهد گرفت. برخی از این تغییرات عبارتند از:
• عدم مصرف سیگار
• داشتن خواب کافی
• کاهش استرس
• مصرف آنتی اکسیدان های طبیعی مانند زردچوبه، شکلات تلخ، سیر، ماهی
• مصرف مکمل های حاوی کلسیم و ویتامین D
• استفاده از سبزیجات با برگ های به رنگ سبز مانند اسفناج و کلم بروکلی