به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ازدواج اجباری یکی از انواع ازدواج است که در آن یک طرف یا هر دو طرف بدون خواست و رضایت خود ازدواج می کنند. ازدواج اجباری به عنوان ازدواج مصلحتی نیز شناخته می شود که معمولا توسط خانواده و خویشاوندان ترتیب داده شده. افرادی که در صدد سر گرفتن این ازدواج اجباری هستند، معمولا از خشونت فیزیکی مستقیم و فشارهای روحی و روانی نامحسوس استفاده می کنند. امروزه سازمان ملل و گروه های حقوق بشری، ازدواج اجباری را نوعی برده داری و سو استفاده می دانند که آزادی و استقلال افراد را نقض می کند.
خشونت مبتنی بر احترام
اغلب قربانیان ازدواج اجباری معمولا گرفتار «خشونت مبتنی بر احترام» می شوند. این خشونت معمولا به منظور حفاظت از افتخارات خانواده اعمال می گردد و جوان احساس اجبار در ازدواج می کند و مدام تحت فشار است که هم در صورت قبول کردن، دچار مشکل خواهد شد و هم قبول نکردن! همیشه خشونت جسمی نیست بلکه می تواند روحی باشد و خانواده از این راه، فرزندش را راضی به ازدواج کند.
تفاوت ازدواج اجباری یا تنظیم شده
ازدواج تنظیم شده، ازدواجی است که خانواده ممکن است یک شریک زندگی برای شما پیشنهاد کنند اما دو نفر هنوز تصمیمی در مورد پذیرش ترتیبات پیش از ازدواج ندارند.
شاید شما فکر کنید که این خوب است ولی هنوز داستان تمام نشده، برخی از پدر و مادرها جوانان را مجبور به ازدواج می کنند. باور کردنی نیست که در سال ۲۰۱۴، ۱۲۶۷ مورد ازدواج اجباری در انگلیس دیده شده است. مثلا یک دختر ۱۸ ساله به دستور پدربزرگش به عقد پسر عموی خود (که هیچ وقت او را ملاقات نکرده بود) در آمد. پدر بزرگش قبل از ازدواج هر روز او را مورد ضرب و شتم قرار می داد.
ازدواج تنظیم شده، نوعی از اتحاد زناشویی است که عروس و داماد توسط افرادی غیر از خودشان، به ویژه توسط اعضای خانواده، مانند والدین انتخاب شده اند.
ازدواج های تنظیم شده از لحاظ تاریخی در بسیاری از فرهنگ ها برجسته بوده است. این ازدواج در بسیاری از مناطق، به ویژه در آسیای جنوبی، رایج می باشد اگر چه در بسیاری از نقاط دیگر جهان این عمل در طول قرن نوزدهم و بیستم کاهش چشمگیری یافته است. در واقع به این نوع سبک از ازدواج، ازدواج سنتی گفته می شود.
ازدواج تنظیم شده چندین زیر مجموعه دارد. ازدواج های اجباری، در حالی که هنوز در برخی از فرهنگ ها انجام می شود، نوعی از ازدواج تنظیم شده نیستند و توسط سازمان ملل محکوم می شوند. با این حال، بسیاری از فرهنگ ها، ترتیبات ازدواج را قبل از این که زوج راضی شوند، انجام می دهند.
عواقب ازدواج اجباری چیست؟
عواقب ازدواج اجباری چیست؟ عواقب ازدواج اجباری بسیار زیاد است، ولی یکی از مهم ترین عواقب ازدواج اجباری این است که قربانیان ازدواج اجباری، به هیچ کس اعتماد نخواهد داشت. همیشه دلیل ازدواج اجباری، والدین و خانواده نیستند، بلکه ممکن است به خاطر گذرنامه و یا برای سفر به خارج از کشور این ازدواج رخ دهد.
قربانیان ازدواج ممکن است مجبور شوند به عنوان برده خانگی زندگی کنند. این افراد نه تنها از همسرشان بلکه، توسط افراد دیگر نیز مورد آزار و اذیت قرار می گیرند.
زنان در ازدواج های اجباری نیز اغلب از خشونت، تجاوز جنسی، حاملگی اجباری و زایمان رنج می برند. کودکانی که حاصل این ازدواج شوند، به طور جدی تحت تاثیر قرار می گیرند. مثلا برای آن ها خشونت امر کاملا عادی است و خود نیز در آینده آن را انجام خواهند داد. قربانیان ازدواج اجباری، فرصت های محدودی را برای پیشرفت شخصی و تحصیلی دارند و برای انتخاب شغل، انتخاب های کمی داشته و یا هیچ حرفه ای برای خودشان ندارند. همانطور که می بینید عواقب ازدواج اجباری بسیار زیاد است.
اقدامات لازم در صورت داشتن سوء ظن به ازدواج اجباری
ازدواج اجباری، سوء استفاده و غیرقانونی است. بنابراین باید به عنوان بخشی از سیاست های محافظت از کودک و بزرگسالان مورد توجه شما قرار گیرد. اگر نگرانی در رابطه با یک کودک زیر ۱۸ سال در رابطه با ازدواج اجباری دارید، وظیفه قانونی شما این است که این اطلاعات را با مراقبت های اجتماعی یا پلیس از طریق رهبری محافظت در سازمان خود به اشتراک بگذارید.
افرادی که بیش از ۱۸ سال سن دارند باید تحت شرایط و ضوابط نگهداری بزرگسالان سازمان شما بررسی شوند و این به تناسب شرایط شما متفاوت خواهد بود.
حق داشتن حقوق محرمانه بیش از ۱۸ سال، باید مورد احترام قرار گیرد. اگر آن ها نمی خواهند اقدامات لازم را اتخاذ نمایند، شاید به این دلیل باشد که خانواده هایشان محاکمه می شوند، این چیزی است که بسیاری از قربانیان آن را در نظر می گیرند. شما نباید این مسئله را با خانواده قربانی مطرح کنید، زیرا این تنها خطر آسیب را افزایش می دهد.
یک حکم احتمالی در مورد ازدواج اجباری
مهم است که هر مورد ازدواج اجباری به طور جدی مورد توجه قرار گرفته باشد، زیرا شما فقط می توانید یک فرصت برای تغییر زندگی قربانیان ایجاد کنید. این به عنوان یک قاعده شانس، شناخته می شود.
به طور عملی، باید به جمع آوری اطلاعات در مورد شرایط شخصی پرداخته و ارجاع و یا گزارش آن ها را به واحد ازدواج اجباری (FMU) برای کمک فوری بفرستیم.
FMU منبع اصلی کمک و راهنمایی برای قربانیان ازدواج اجباری، قربانیان احتمالی و کسانی است که احتمال دارد با آن ها تماس بگیرند. اطلاعات تماس آن ها را می توانید در این جا پیدا کنید.
بر اساس کنوانسیون بین المللی حقوق کودک که ایران نیز آن را امضا کرده، تمامی افراد زیر ۱۸ سال کودک محسوب می شوند. این کنوانسیون همچنین اعلام کرده است که ازدواج کودکان ممنوع می باشد.
آمار ازدواج اجباری در ایران:
آمار دقیقی از ازدواج های اجباری در ایران وجود ندارد ولی با رجوع به برخی از آمارها می توان پی به آن برد. طبق آمارهای بیان شده در سال ۱۳۹۲ در ۹ ماه نخست، ازدواج سی و یک هزار دختر زیر ۱۵ سال ثبت شده است.
همچنین همین آمار بیان می کنند که بیش از یک سوم ازدواج های ثبت شده در این مدت زمان مربوط به دختران زیر ۱۹ سال بوده است.
ازدواج های اجباری هیچ جایگاهی در قانون مدنی ندارد و طبق قانون، هر عقدی که به اجبار از سوی خانواده ها صورت گیرد، باطل است و به رسمیت شناخته نمی شود
ازدواج اجباری در قرآن:
در قرآن هیچ گونه آیه ای در مورد ازدواج اجباری وجود ندارد ولی با استناد به دیگر موارد مانند سنت، عقل و اجماع می توان بیان کرد که ازدواج اجباری دختر در اسلام کاملا نهی شده است.
به گونه ای که اگر دختر بدون رضایت و تنها با اجبار پدر به ازدواج کسی در بیاید، عقد او باطل است و اگر فرزندی از این ازدواج به دست آید، حلال زاده نبوده و ولد شبهه است و بر پدر نیز گناه بزرگی است