تحقیقات نشان داده زنان بیش از هر زمان دیگری در مورد وضع حمل خود نگران هستند. افزایش اضطراب در زنان به حدی است که بیشتر تمایل به عمل سزارین دارند.سالانه بیش از 150 میلیون زن در دنیا باردار می شوند که برای اکثر این زنان، حاملگی و زایمان، واقعه خوشایندی نیست و اضطراب فراوانی را به همراه دارد.
تاثیر رایحه مریم گلی بر زایمان
محققین برای کاهش این اضطراب به روشی طبیعی، رایحه مریم گلی را توصیه کرده اند. حاملگی یک بحران موقعیتی است و در مواردی که به خوبی مدیریت نشود تبدیل به یک بحران طولانی مدت می شود که استرس زیادی بر مادر و اطرافیان وی وارد می آورد. پژوهش ها نشان می دهند حدود 70 درصد مادران به دلیل ترس از درد زایمان متقاضی زایمان سزارین می شوند.
معمولا در حین زایمان، ترس و اضطراب شدید مادر از درد، باعث انقباض عضلات می شود. انقباض شدید عضلانی منجر به نرسیدن اکسیژن کافی به عضلات ازجمله عضلات رحمی شده و باعث ایجاد تداخل با انقباضات رحمی و اختلال در روند مطلوب زایمان می شود. این موارد باعث کاهش فعالیت انقباض رحم و درنتیجه افزایش مدت زایمان و افزایش احتمال زایمان با کمک وسایل و همچنین زایمان سزارین می شود.
معمولا در حین زایمان، ترس و اضطراب شدید مادر از درد، باعث انقباض عضلات می شود. انقباض شدید عضلانی منجر به نرسیدن اکسیژن کافی به عضلات ازجمله عضلات رحمی شده و باعث ایجاد تداخل با انقباضات رحمی و اختلال در روند مطلوب زایمان می شود.
برای کاهش اضطراب زایمان روش های مختلفی وجود دارد که به دو دسته کلی روش های دارویی و غیر دارویی تقسیم می شوند. روش های دارویی با عوارضی مثل تهوع و استفراغ، دیسترس تنفسی، حساسیت و خون ریزی معده و روده، اختلال روانی و اعتیاد همراه هستند. ولی روش های غیر دارویی یا درمان مکمل ساده و ارزان بوده و عوارض جانبی و خطرات کمتری دارند.
رایحه درمانی یکی از روش های درمانی مکمل یا جایگزین است که گمان می رود در تسکین درد، کاهش نگرانی و اضطراب ، بی خوابی، افسردگی ، خستگی و آسم مؤثر باشد.
نحوه استفاده از مریم گلی در زایمان
روغن مریم گلی می تواند به از بین بردن درد کمک کند و در نتیجه در زایمان سهولت ایجاد می کند.با این حال استفاده از آن در هرزمان دیگر در دوران بارداری می تواند سبب انقباضات رحمی گردد.در رابطه با استفاده از این روغن در دوران بارداری می توانید با متخصصین در این زمینه مشورت نمایید.
مرحله اول استفاده از مریم گلی در زایمان
مقدار کمی از روغن مریم گلی را در یک کاسه بریزید و توپ های پنبه یا پد را در آن بغلتانید. پنبه را در نزدیکی بالش خود یا تخت خواب قرار دهید.( در حقیقت مکانی که از نظر پزشک بی خطر است.) این کار می تواند نزدیک به زمان زایمان انجام گیرد زیرا استنشاق مریم گلی به انقباضات رحمی منجر می شود که سبب تسهیل در امر زایمان می گردد.
مرحله دوم استفاده از مریم گلی در زایمان
ترکیب روغن گلی با یکی از روغن های خالص نظیر روغن بادام می تواند گزینه مناسبی باشد. مقدار کمی از آن را ۱۲ ساعت قبل بر روی پوست بازوی خود تست کنید تا اطمینان حاصل شود که واکنش آلرژیک نسبت به آن نخواهید داشت. از انگشتان خود برای ماساژ روغن بر روی پوست شکم استفاده کنید این امر به تسهیل و کاهش درد زایمان کمک خواهد کرد.
مرحله سوم استفاده از مریم گلی در زایمان
چند قطره از عصاره مریم گلی را در دستگاه بخور ، دستگاه بخار ساز یا آروماتراپی ریخته و اجازه دهید تا عطر و بوی آن در اتاقی که زایمان می کنید پخش شود ، با تشدید انقباضات و کاهش درد تولد نوزاد سریعتر و آسانتر انجام خواهد گرفت. ترکیب روغن مریم گلی با روغنهایی نظیر اسطوخودوس نیز در کاهش درد و اضطراب ناشی از زایمانتاثیر دارد.
مرحله چهارم استفاده از مریم گلی در زایمان
چند قطره از روغن مریم گلی را به کرم مرطوب کننده یا لوسیون خود اضافه کنید و مدت کوتاهی قبل از زایمان برای کاهش درد و افزایش انقباضات رحمی در سطح پوست خود ماساژ دهید تا تولد نوزاد براحتی انجام گیرد.
عوارض استفاده از مریم گلی در بارداری
روغن مریم گلی نباید در طول دوران بارداری استفاده شود زیرا می تواند منجر به انقباضات رحمی و خونریزی شود که این امر سقط جنین را در پی خواهد داشت. روغن مریم گلی را با گیاه مریم گلی که به مراتب سمی تر است و نباید استفاده شود اشتباه نگیرید. قبل از استفاده از روغن های گیاهی حتما با پزشک متخصص خود صحبت کنید. اگر مریم گلی، به میزان کم و در شرایط عادی مصرف شود، احتمالا هیچ عارضه ای ندارد. اما مصرف طولانی مدت و یا بیش از حد آن، نه تنها مفید نیست، بلکه عوارض جدی و خطرناکی را به دنبال دارد که از جمله آن ها می توان به این موارد اشاره کرد:
- بی قراری و تحریک پذیری،
- حالت تهوع و استفراغ،
- ضربان قلب سریع،
- لرزش بدن،
- تشنج،
- آثار سمی بر روی تمام بدن و به ویژه مغز به دلیل وجود ماده توژون (توجون)،
- سرگیجه،
- آسیب به کلیه و کبد،
- تحرکیات پوستی در استفاده موضعی،
- مشکلات گوارشی،
- ایجاد تداخل با داروهای ضد تشنج و کم کردن اثر آن ها،
- ایجاد تداخل با داروهای دیابت و زیاد کردن اثر آن ها،
- ایجاد تداخل با داروهای آرامبخش و در نتیجه بروز خواب آلودگی بیش از حد و کاهش هوشیاری،
- بروز واکنش های آلرژیک،
- و بدتر کردن شرایط حساس به هورمون زنانه استروژن مانند سرطان پستان، سرطان رحم، سرطان تخمدان، فیبروکیستیک پستان ها، آندومتریوز یا فیبروم رحمی و ...،
این عوارض برای تمامی مصرف کنندگان، اعم از باردار و غیرباردار قابل انتظار هستند. البته در صورت استفاده از مریم گلی در بارداری، ما منتظر عوارض جدی تری همچون سقط جنین و زایمان زودرس و عواقب ناشی از آن نیز هستیم. بنابراین با در نظر گرفتن این عوارض و همچنین با توجه به اینکه اطلاعات ما از تاثیرات این گیاه بر روی سلامتی مادر و جنین درون رحم او چندان کامل نیست، بنابراین به صورت جدی از مصرف مریم گلی در بارداری خودداری کنید.
خواص مریم گلی در شیردهی
در رابطه با خواص منحصر به فرد مریم گلی در شیردهی، مطالعه معتبر و قابل استنادی در دست نیست، زیرا به دلیل زیر سوال بودن ایمنی این گیاه برای مادران شیرده، اخلاقی نیست که چنین مطالعاتی انجام شوند.
آیا مصرف مریم گلی در شیردهی بی خطر است؟
شاید به دلیل خواص بی شمار و منفعت های مریم گلی، به خوردن آن وسوسه شده باشید، اما باید بدانید که استفاده از مریم گلی در شیردهی، به طور قطع ممنوع است، زیرا باعث کاهش تولید شیر و حتی خشک شدن سینه ها می شود.در واقع در گذشته های دور نیز مردم به صورت تجربی، برای کم کردن و توقف جریان شیر در زنانی که به هر دلیل قرار نبود شیردهی داشته باشند (مرگ نوزاد، تمایل به استفاده از شیر خشک، نیاز به مصرف داروهای پر عارضه توسط مادر و ...)، از مریم گلی به عنوان روشی موثر و کم خطر کمک می گرفتند.
عوارض مریم گلی در شیردهی
مریم گلی، گیاهی به نسبت ایمن و بی خطر است، اما درست مانند هر گیاه دارویی دیگری، اگر بیش از حد از آن استفاده کنید، باید منتظر عواقب و عوارض جانبی جدی باشید که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حساسیت،
- تحریکات پوستی به ویژه در صورت استفاده بیش از 7 روز مداوم،
- حالت تهوع،
- قی کردن و استفراغ کردن،
- رعشه و لرزش بدن و یا حتی تشنج،
- آسیب به ارگان های مختلف بدن به ویژه مغز و کبد،
- آسیب به سیستم عصبی،
- ایجاد اختلال در سطح قند خون در حین جراحی ها،
- پایین آوردن بیش از حد سطح قند خون،
- ایجاد تداخل با داروهایی مانند فنوباربیتال، پریمیدون، والپروئیک اسید، گاباپنتین، کاربامازپین و فنی توئین، گلیبوراید، انسولین، گلی بن کلامید، متفورمین، کلونازپام، لورازپام، زولپیدم و ...
- بالا یا پایین آوردن بیش از حد فشار خون،
بدیهی است که این عوارض ممکن است برای هر فرد، از جمله مادران شیرده ایجاد شود و بنابراین باید از زیاده روی در مصرف مریم گلی و یا استفاده طولانی مدت از آن پرهیز کنید. در مورد عوارض مصرف مریم گلی در شیردهی نیز شناخته شده ترین عارضه، کم کردن ترشح غدد شیری و کاهش و توقف جریان شیر بوده و در مورد سایر عوارض احتمالی، متاسفانه داده های کافی وجود ندارند. به همین دلیل نیز، اگر قصد دارید تا از سینه های خود به دلبندتان شیر بدهید، هرگز در دوران شیردهی، از دمنوش و یا سایر فرآورده های مریم گلی استفاده نکنید.