«فیلتر هوا» از تجهیزات لازم و ضروری در خودرو است. «فیلتر هوا» به موجب داشتن خاصیت جذب ذرات موجود در هوا، مانع ورود گرد و غبار و ذرات آلوده موجود در هوا به داخل موتور اتومبیل می شود. در حالت طبیعی موتور اتومبیل در قبال هر گالن سوخت از هزار گالن هوا استفاده می کند. در این صورت برای سوخت صحیح خودرو باید از «فیلتر هوا» استفاده کنیم.
چرا باید از فیلتر هوا استفاده کنیم؟
ذرات معلق و آلاینده موجود در هوا در اثر عدم فیلتراسیون ، وارد موتور خودرو شده ، سایش و فرسایش اجزای مهم و کاربردی موتور همانند : سوپاپ ها ، یاتاقان ها ، رینگ های پیستون و بدنه داخلی سیلندر را به همراه دارند.
فیلتر هوای خودرو، چگونه عمل می کند ؟
در کاغذ مصرفی مدیای فیلتر ( سطح فیلتراسیون ) الیافی به کار رفته است ، دارای منافذی که ذرات ریز از آن ها عبور می کنند . این ذرات به مرور زمان بروی فلومتر[۱] انباشته شده و موجب اختلال در عملکرد این سنسور گردیده ، ترکیب نا مناسب سوخت و هوا را به همراه دارد که منجر به افزایش مصرف سوخت و آلایندگی شدید هوا و محیط زیست و کاهش قدرت موتور خودرو می گردد.
انواع فیلتر هوا از نظر نوع جنس
فیلتر هوا با استفاده از کاغذ یا فیلتر سلولوزی
گرچه این نوع فیلترهای هوا از نظر شکل متفاوت هستند اما بیشتر آنها دارای لبه ی لاستیکی یا پلاستیکی بوده که درون آن از کاغذی مناسب و تاخورده استفاده شده است، مانند آکاردئون. این فیلتر به یک صافی با تخلخل ریز مجهز است و توانایی جذب بالایی دارد و می تواند ۸۰ تا ۹۰ درصد ذرات خارجی را به خود جذب کند. این فیلتر های کاغذی در خودروهای شخصی مورد استفاده قرار میگیرند که نصب آنها راحت است و ارزان قیمت نیز می باشند.
فیلتر هوای پنبه ای
بله! از انواع فیلتر هوا می توان به فیلتر هوای پنبه ای اشاره کرد. فیلترهایی که از پارچه های پنبه ای با منفذهای بسیار ریزدرست شده که قابلیت استفاده مجدد را داراست و می توان آنها را چندین بار شست و دوباره از آن استفاده کرد.
فیلتر هوای اسفنجی
فیلتر هوای اسفنجی برای کار در محیط هایی است که میزان گرد و غبار در آنها بالاست و بیشتر در ماشین آلات مربوط به کارخانه ها، کامیون های برون جاده ای و وسائلی از این قبیل استفاده می شود. قدرت فیلتر هوای اسفنجی برای جدا کردن ذرات گرد و غبار از فیلترهای کاغذی بیشتر است.
فیلتر هوا روغنی
این نوع از فیلتر ها در اتومبیل های قدیمی کاربرد داشته و قبل از توسعه و ساخت فیلترهای کاغذی، مورد استفاده در خودروها بوده است. طراحی فیلتر هوای روغنی که یکی از انواع فیلتر هوا به شمار می رود به این گونه بوده است که جریان هوا، ذرات مزاحم گرد و غبار و یا حشرات ریز را به درون وان پر از روغن یا محیطی آغشته به روغن مانند یک اسفنج روغنی هدایت می کرد تا ذرات در آن رسوب کرده و جذب شوند.
فیلتر هوای کتان
فیلترهای کتان نسبت به نوع سلولزی و اسفنجی از عمر بیشتر برخوردار هستند و می توانید در صورت نیاز آنها را بشویید. این نوع فیلتر قیمت از دو نوع دیگر گران تر بوده و از ۶ لایه پارچه روغنی تولید شده است. در واقع می توان گفت که بهترین نوع فیلتر، فیلتر هوای کتان است.
عمر مفید انواع فیلترهوا
تمام انواع فیلتر هوا عمر محدودی دارند.
معمولا استاندارد تعویض فیلتر هوا بین ۳ تا ۵ هزار کیلومتر می باشد.
اما باید این را در نظر گرفت که کارکرد فیلترهوا در جاهای مختلف و با آب و هوای متفاوت باعث می شود که این میزان استاندارد کم یا زیاد شود.
حتی مرغوب بودن و نبودن فیلتر و انتخاب فیلتر استاندارد در زمان تعویض آن بسیار دخالت دارد.
ظرفیت انواع فیلتر هوا
به مقدار گرد و غباری که یک فیلتر می تواند پس از پالایش هوا در خود نگه دارد، ظرفیت فیلتر می گویند که با پر شدن ظرفیت فیلتر زمان تعویض آن نیز فرا می رسد و همانطور که گفتیم این مقدار حدوداً به پنج هزار کیلومتر برای فیلتر های کاغذی می رسد.
اما با مشاهده نشانه هایی هم می شود به موقع تعویض انواع فیلتر هوا پی برد.
این نشانه ها عبارتند از:
- روشن شدن چراغ سرویس موتور
- مشکل احتراق در موتور
- افزایش چشمگیر مصرف سوخت اتومبیل
- نرم و روان کار نکردن موتور خودرو
- اشکال در روشن شدن یا دیر روشن شدن موتور
- ریپ زدن موتور
- لرزش مداوم موتور
- افزایش ایجاد رسوب بر روی شمع موتور خودرو
- افزایش گازهای خروجی از اگزوز
- کاهش عمومی توان موتور