آیا باردار هستید و تمایل شدیدی برای خوردن سیب زمینی دارید؟ سیب زمینی در بسیاری از خانه ها یک ماده غذایی مهم و اصلی است و در کنار سبزیجات و ادویه جات مختلف مصرف می شود. خبر خوب اینست که سیب زمینی سرشار از مواد مغذی است و برای دوران بارداری ایمن است. با اینحال هر چیزی که شما در دوران بارداری مصرف می کنید به طور مستقیم بر سلامتی شما و جنین تان تاثیر می گذارد، بنابراین شما باید مراقب کلیه مواد غذایی و نوشیدنی های مصرفی تان باشید. بهتر است در طول بارداری همه مواد ناسالم را از رژیم غذایی خود حذف کنید. حتی در مورد سیب زمینی، هرچند که برای مصرف بی ضرر هستند، اما باید در مصرف آنها نیز تعادل را رعایت کنید تا بیشترین فایده را از این ماده ببرید.
خواص مفید سیب زمینی آب پز در طول دوره حاملگی
همانطور که گفته شد شیب زمینی سرشار از مواد مغذی و مهم برای مادران باردار می باشد، مهمترین خواص این صیفی خوشمزه شامل موارد زیر می شوند:
- غنی بودن از فولات:سیب زمینی دارای مقدار فراوانی فولات می باشد. فولات موجود در این صیفی باعث کاهش ریسک مبتلا شدن جنین به مشکلات و نقایص مرتبط به لوله عصبی می شود. فولات ویتامین مهمی از گروه B می باشد که در سیب زمینی به وفور وجود دارد، فولات نقش بالایی در شکل گرفتن لوله های عصبی جنین در هفته های اولیه حاملگی ایفا می کند و باعث سلامت مغز و نخاع جنین نیز می شود، بعلاوه در تحقیق انجام شده در این مورد مشخص شده است که استفاده از مواد غذایی سرشار فولات در مراحل اولیه حاملگی باعث پیشگیری از سقط جنین می شود.
- برطرف کننده مشکلات گوارشی:استفاده از این ماده غذایی در طول دوره حاملگی برای مادرانی که مشکلات گوارشی دارند مفید می باشد. در صورتی که سیب زمینی را خوب بپزید می تواند اسید معده را کم کند. مشکل اسید معده در اکثر ماردران حامله دیده می شود که می توانند با مصرف سیب زمینی آن را بهبود دهند.
- کمک به وزن گیری سالم:مادرانی که قبل از حاملگی وزن کمی دارند یا به اصطلاح لاغر هستند و یا در طول دوره حاملگی خود به خوبی اضافه وزن نداشته اند، برای جبران کمبود وزن و یک وزن گیری سالم و بدن مشکل می توانند از سیب زمینی مصرف نمایند. سیب زمینی روشی مناسب برای وزن گیری در این دوره می باشد.
- کاهش دهنده کلسترول:همانطور که گفته شد سیب زمینی دارای فیبر می باشد، فیبر موجود در سیب زمینی محلول در آب بوده از این رو باعث کمک به کاهش کلسترول خون می شود و در دوره حاملگی از افزایش کلسترول جلوگیری می کند.
- حاوی ویتامین C:سیب زمینی ماده غذایی مفید حاوی ویتامین C می باشد. ویتامین C برای تقویت سیستم ایمنی بدن مهم بوده و آن را بهبود می دهد. بعلاوه مصرف سیب زمینی به خاطر داشتن ویتامین C در کنار سایر مواد غذایی باعث جذب بهتر آهن می شود و جذب آهن را افزایش می دهد.
- غنی بوده از پتاسیم:سیب زمینی به ویژه پوست آن دارای مقدار پتاسیم بالایی می باشد که این ماده باعث کاهش ابتلا به بیماری های قلبی، عروقی و پرفشاری خون و سکته در مادران باردار و کلیه افراد می شود.
- کاهش دهنده پف چشم :یکی از مشکلات شایع در بین خانم های باردار پف زیر چشم می باشد که می توان آن را با کمک سیب زمینی برطرف نمود. با گذاشتن یک حلقه سیب سیب زمینی زیر چشم های خود به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه می توانید خستگی و پف زیر چشمانتان را برطرف نمایید و ورم را رفع کنید.
- ویتامین A و کمک به رشد جنین:همانطور که اشاره شد سیب زمینی در کنار انواع مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم، آهن و کلسیم دارای مقدار مناسبی ویتامین A می باشد که باعث رشد و نمو بهتر جنین در رحم مادر می شود.
مضرات خوردن سیب زمینی آب پز در بارداری
در دوران بارداری، شما باید مواظب عادات غذایی خود باشید. اگرچه سیب زمینی سرشار از مواد مغذی است، مصرف بیش از حد آن اما خطرات زیادی برای سلامتی نیز به همراه دارد، که برخی از این خطرات در زیر ذکر شده است:
- سیب زمینی هایی که دارای لکه های سبز هستند، حاوی ترکیبات سمی مانند گلیکوکالوآلوئیدها، آلفا سولانین و آلفا-کاکونین هستند که می تواند موجب مسمومیت غذایی با علائمی مشابه گاستروانتریت مانند استفراغ و اسهال و سایر مشکلات مرتبط با سلامت همانند سردرد، تهوع و خستگی شود. خوردن سیب زمینی سبز می تواند منجر به ناتوانی مادرزادی مانند اسپینا بیفیدا و آنسفالی شود. همچنین مصرف بیش از حد این ترکیبات می تواند موجب بروز بیماری و یا حتی در موارد شدید مرگ شود.
- سیب زمینی به دلیل داشتن کالری بالا برای زنان بارداری که بیشتر مستعد چاقی هستند موجب اضافه وزن شود.
- سیب زمینی برای اشخاصی که مبتلا به قند هستند مضر است زیرا به علت داشتن نشاسته، قند خون را بالا می برد و این گونه اشخاص اگر بخواهند از فواید سیب زمینی استفاده کنند باید آن را تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه مصرف کنند و یا از مصرف آن خودداری کنند.رژیم غذایی غنی از سیب زمینی در دوران بارداری، به عنوان محرک دیابت بارداری در زنان باردار شناخته شده است. محققان استرالیایی دریافته اند که احتمال ابتلا به دیابت نوع یک در کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری رژیم غذایی غنی از سیب زمینی و سایر سبزیجات پر نشاسته داشته اند بالاتر است.
- خوردن بیش از حد سیب زمین آب پز در بارداری می تواند منجر به ناهنجاری جنینی نیز شود زیرا سیب زمینی حاوی مقادیر زیادی آلکالوئید است. آلکالوئیدها می توانند درون بدن به دام بیفتند.
میزان مصرف سیب زمینی آب پز در بارداری
مصرف متعادل سیب زمینی در بارداری هیچ اشکالی ندارد. منبع اصلی انرژی که توسط سیب زمینی تامین می شود، گلوکز است که در کربوهیدارت هایی مانند سیب زمینی به وفور یافت می شود. بر اساس دستورالعمل های انجمن تغذیه سوییس مصرف 4-3 واحد کربوهیدرات به صورت روزانه در بارداری توصیه می شود (اگرچه این مقدار بسته به وزن قبل از بارداری مادر، وزن فعلی و روند وزن گیری جنین تا حدودی متفاوت است). این کربوهیدرات ها شامل نان، برنج، غلات، سیب زمینی و.... است. در کل مصرف یک واحد سیب زمینی در هفته به جای 5 یا حتی 3 واحد، می تواند خطر ابتلا به دیابت بارداری را تا حدودی پایین بیاورد.
روش های مصرف سیب زمینی در بارداری
در دوره حاملگی می توان با توجه به موارد زیر سیب زمینی را مصرف نمود:
- مادرانی که سابقه ابتلا به دیابت نوع اول را در خانواده دارند باید سیب زمینی را کاملا بدون پوست میل نمایند.
- مصرف سیب زمینی آب پز بدون پنیر
- استفاده از مخلوط سیب سیب زمینی در کنار ماهی، گوشت یا سبزیجات مختلف
- سوپ سیب زمینی یا خورشت سیب زمینی
- استفاده از پوره سیب زمینی به همراه شیر یا بدون شیر با ماهی و گوشتت و یا سبزیجات
- سیب زمینی آپپز در کنار تخم مرغ
- سالاد سیب زمینی
موارد منع مصرف سیب زمینی در بارداری
- مصرف میزان بالایی از آکریل آمید باعث می شود تا نوزاد به دنیا آمده وزن کمی داشته باشد، آکریل آمید نوعی ماده شیمیایی موجود در نشاسته های فرآوری شده مانند سیب زمینی سرخ شده، نان و چیپس می باشد، در صورت کم وزن بودن جنین باید از مصرف آن خودداری کنید.
- مادرانی که دچار مشکل دیابت بارداری و یا فشار خون بالا هستند از مصرف چیپس سیب زمینی در دوره حاملگی خودداری نمایند.