آیا می توان گفت که در دوران بارداری اصلا نباید غذاهای تند و پرادویه را مصرف کرد؟! اما نمی توان آن ها را به طور کلی از رژیم غذایی روزانه حذف کرد. به سادگی به این خاطر که بیشترمان آن ها را دوست داریم و نمی توانیم غذا را بدون فلفل و ادویه تصور کنیم. معمولا بیشتر بانوان باردار به نوع خاصی از طعم ها از جمله، شیرینی، ترشی، شوری و یا حتی تندی گرایش ویژه ای دارند. اما گاها برای آنها درمورد مصرف بیش از اندازه غذاهای تند و تاثیری که بر روی جنین دارد، نگرانی هایی ایجاد می شود.گرچه مطالعات انجام شده در مورد تاثیر مصرف فلفل ها ازجمله فلفل سیاه، قرمز و سفید در دوران بارداری کم است، اما بیشتر نتایج حاصل از آنها نشان می دهد که بانوان باردار باید از مصرف بیش از حد این مواد اجتناب کنند. فلفل دلمه ها رنگ های متفاوتی دارند و در حقیقت می توان گفت که هرکدام از آنها خواص مخصوص به خود را دارند.
مصرف فلفل در بارداری
فلفل خواص زیادی دارد، انواع فلفل ها سرشار از آنتی اکسیدان بوده که خاصیت ضد سرطانی دارند؛ مقدار آنتی اکسیدان، در نوع تند آن بیشتر از فلفل شیرین وجود دارد. ممکن است برخی از افراد به فلفل تند حساسیت داشته باشند، بنابراین توصیه می شود که از انواع فلفل های شیرین و دلمه ای در رنگ های متنوع استفاده نمایند. خواص فلفل در بارداری مورد توجه و توصیه پزشکان تغذیه است و خانم های باردار می توانند برای سلامت خود و جنین مصرف متعادل فلفل را در برنامه غذایی خود قرار دهند. تانما در این مطلب بر خواص فلفل در بارداری، تأثیر مصرف آن بر مادر باردار، جنین و زایمان اشاره می کند؛در این بخش قصد داریم به معرفی برخی از فواید و مضرات خوردن انواع فلفل در دوران حاملگی بپردازیم.
مزایای خوردن فلفل در دوران بارداری
به غیر از طعم تند، برخی فواید سلامتی نیز در فلفل وجود دارد که با خواندن ادامه اين مقاله، آن ها را خواهیم شناخت. تعدادي از این مزایا عبارتند از:
- کمک به هضم مواد غذایی :به دلیل این که با آغاز دوران بارداری در بدن زنان، عملکرد دستگاه گوارش اين افراد دچار مشکل می شود، بنابراين مي توان ادعا كرد كه مصرف فلفل در دوران بارداری می تواند نقش مهمی در بهبود عملکرد دستگاه گوارش داشته و به از بین بردن مسائل مختلف مانند نفخ، تولید گاز در روده ها و گرفتگی عضلات زنان باردار کمک زیادی بكند
- جلوگیری از بروز بیماری سرطان :هنگامی که زنی حامله می شود، بدن او دچار تغییرات بسیاری می گردد. اين تغييرات هم به نوبه خود ممکن است منجر به بروز آسیب های اکسیداتیو در بدن آن ها شده و باعث مبتلا شدن زنان باردار و جنين داخل رحم اين افراد به بیماری سرطان شود. فراموش نکنید كه فلفل دارای کاروتنوئید می باشد، که نوعی آنتی اکسیدان است. این ماده می تواند از هر گونه آسیب به DNA بدن زنان حامله جلوگیری کرده و اين افراد را از ابتلا به بیماری سرطان محافظت کند.
- مبارزه با بروز آکنه :همانطور که می دانید بسیاری از زنان حامله تا پایان دوران بارداری خود با مشکل آکنه و دیگر مشکلات پوستی مواجه می شوند. اما فلفل حاوی موادی است که مصرف آن ها در این دوران حساس می تواند باعث تقویت پوست مادران باردارشده و از آن ها در مقابل بیماری های مختلف پوستی محافظت کند.
- درمان سرفه و سرماخوردگی :یادتان باشد كه مبتلا شدن زنان باردار به بیماری سرماخوردگی می تواند یک مزاحم واقعی براي خود اين افراد و جنين داخل رحمشان به شمار آيد. خوشبختانه، مصرف فلفل در دوران بارداری زنان در این مورد هم بسیار کمک کننده است. البته، هیچ مدرک علمی درباره این ادعا وجود ندارد، اما از دوران قدیم و در فرهنگ های مختلف جهان، از فلفل برای درمان بیماری سرماخوردگی و سرفه زنان برادار استفاده مي شده است.
- داروی طبیعی ضدافسردگی :به دلیل این که زنان در دوران بارداری خود، دچار اضطراب و افسردگی می شوند، بنابراين مي توان ادعا كرد كه قرار دادن برخی مواد غذایی از جمله فلفل در رژیم غذایی اين افراد یک راه بسیار خوب برای مبارزه با این مشکل خواهد بود.
- مفيد براي زنان باردار و جنين:همانطور که می دانید بدن زنان در دوران بارداری به فولات و یا اسید فولیک زیادی نیاز دارد، تا بتواند از بروز مشکل نقص در لوله های عصبی جنین داخل رحم خود در هنگام تولد جلوگیری کند. به همین خاطر، مي توان ادعا كرد كه قرار دادن انواع فلفل در برنامه غذایی این افراد که حاوی مقدار زیادی فولات هستند، ایده بسیار خوبی خواهد بود.
- افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن:با شروع دوران حاملگی در بدن هر زني، قدرت سیستم ایمنی او به شدت کاهش می یابد. از آن جايي كه فلفل حاوی ویتامین C بالایی است، مصرف آن در این دوران حساس می تواند قدرت سیستم ایمنی بدن زنان باردار و جنين داخل رحم اين افراد را افزایش داده و از بروز بیماری های شایع مانند سرماخوردگی و سرفه در طي دوران حاملگی جلوگیری کند.
- حفظ تعادل فشار خون:همانطور که می دانید فشار خون بالا یک تهدید بزرگ برای سلامت زنان در دوران بارداری محسوب می شود. مصرف پتاسیم در این دوره از زندگی به زنان باردار کمک می کند تا فشار خون خود را کنترل کنند. پس، مي توان ادعا كرد مصرف فلفل هم که سرشار از پتاسیم است، می تواند فشار خون را در بدن زنان باردار کنترل کرده و از بروز بیماری پره اکلامپسی در بدن اين افراد جلوگیری کند..
عوارض خوردن غذا های تند و فلفل در بارداری
بسیاری از مادران باردار در طی دوران حاملگی خود هوس خوردن غذاهای تند را دارند، بنابراین به خوردن فلفل و غذاهای تند روی می آورند، در صورتی که استفاده از مواد غذایی تند حاوی فلفل می تواند برای مادر و جنین بسیار خطرناک و مشکل آفرین باشد. از این رو در ادامه به بررسی عوارض مصرف انواع فلفل در دوران حاملگی پرداخته ایم که می تواند مفید باشد.
تغییرات هورمونی
از جمله عوارض خوردن غذا های پر ادویه و تند در دوران حاملگی؛ تغییرات هورمونی می باشد که که می تواند ماهیچه های شکم را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین در دوران بارداری این عضلات که موادغذایی را از لوله معده به سمت شکم انتقال می دهد و ماهیچه هایی که به هضم غذا کمک می کنند، ضعیف خواهند شد.
رفلاکس اسید
در اثر رفلاکس اسید به هنگام انتقال غذا از معده به روده، احاس سوزش خواهید کرد. حال در هنگام بارداری؛ ترشح هورمون پروژسترون موجب شل شدن عضلات و رگ های بدن می شود. همچنین هورمون با شل کردن دریچه مستقر در مری، اسید بیشتری را در معده به وجود خواهد آورد و اسید تولید شده به داخل روده می رود، بنابراین خوردن غذا های تند در دوران بارداری رفلاکس اسید را افزایش دهد و در ماه های آخر بارداری و با بزرگتر شدن جنین و شکم مادر، اسید بیشتر تحت فشار قرار می گیرد و موجب سوزش معده خواهد شد.
تهوع صبحگاهی
این مشکل در ماه های اول بارداری بسیار شایع است و تغیرات هورمونی موجب تهوع یا حتی دل درد خواهد شد، حال مصرف برخی طعم های خاص این مشکل را تشدید کرده و نیز خوردن غذا های پر ادویه و تند می تواند تهوع صبحگاهی را افزایش دهد.بنابراین در صورتی که به مصرف غذا های مکزیکی و تایلندی علاقمند هستید و در عین حال دچار تهوع صبحگاهی می باشید، باید حتما مصرف این غذا ها را کمتر کرده یا متوقف کنید.
سوزش معده
سوزش معده از جمله مشکلات گوارشی است که در دوران بارداری بیشتر از مواقع عادی اتفاق می افتد، حال مصرف غذا های پر ادویه و تند می تواند سوزش معده و نیز بازگشت اسید را به خصوص در ماه های آخر حاملگی تشدید نماید.حال در صورت خوردن غذا های پُرادویه به منظور کاهش و یا جلوگیری از سوزش معده می توانید یک لیوان شیر نوش جان کنید، قدیمی ها معتقد بودن خوردن غذا های پر ادویه در بارداری می تواند منجر به زایمان زودرس شود و یا اینکه اعتقاد داشتند مصرف غذا های پر ادویه و تند موجب سقط جنین یا حتی معلولیت مادرزادی جنین خواهد شد.در پایان تاکید می کنیم که خانم های باردار به منظور داشتن دوران حاملگی سالم و نیز حفظ سلامت خود و جنین، لازم است که در رابطه با رژیم غذایی خود، حتما با یک پزشک و یا متخصص زنان و زایمان مشورت نمایند.