قاووت ترکیب بی نظیری از ادویه ها و گیاهان دارویی است؛ گیاهانی که دست به دست هم می دهند و می شوند یک معجون درست و حسابی؛ معجونی که هم خالی اش می چسبد هم با یک لیوان شیر یا چای!نوع کرمانی اش (قاووت کرمان) خیلی معروف است و جزو سوغات کرمان محسوب می شود. کرمانی ها استاد قاووت یا قوتو درست کردن هستند؛ آن هم در طعم ها و مزه های مختلف که هوش از سرتان می برد!اگر یک دوست کرمانی داشته باشید یا هرسال به شهرهای کرمان سفر کنید، خیلی خیلی خوش به حال تان است و بی قاووت نمی مانید؛ اما اگر به این سوغات اصیل کرمانی دسترسی ندارید، باسلام کارتان را راحت کرده و می توانید از انواع دستساز آن که هنر دست خانم های کرمانی ست بهره مند شوید.
فواید قاووت در بارداری
با توجه به اینکه قاووت از دانه های روغنی و گیاهان دارویی تهیه می شود، سرشار از اسیدهای چرب ضروری مثل امگا ۳ و امگا ۶ است. غنی از آنتی اکسیدان است که از بدن در مقابل بیماری ها دفاع می کند و پر از املاح معدنی مثل آهن، کلسیم، فسفر، روی و… است. همچنین به دلیل وجود ترکیبات مغذی شامل استرول ها، ویتامین ها، مواد معدنی، اسیدهای چرب، ترکیبات فنولیک و … در بخش های مختلف گیاهان دارویی و مغزی ها و تأثیرات مفید آن ها بر عملکرد قلب و عروق بدن، به خصوص در افراد با ریسک بالای بیماری های قلبی، توجه ویژه ای به مصرف این گونه مواد غذایی معطوف شده است و در لیست غذاهای مناسب در بارداری قرارگرفته است. اما برخی خواص در مورد خوردن قاووت در بارداری پررنگ تر است که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
- رفع ضعف و بی حالی: زنان باردار در این دوران ممکن است سریعتر خسته شوند و ضعف داشته باشند. قاووت انرژی و نیروی کافی برای انجام فعالیت های روزانه را به شما می دهد.
- آرام بخش: به دلیل اینکه قاووت طبع گرمی دارد، دارای خاصیت آرام بخشی ست.
- تقویت سیستم ایمنی: به دلیل وجود انواعی از دانه های روغنی در قاووت؛ این ماده سرشار از اسیدهای چرب ضروری مانند امگا 3 و امگا 6 و انواع آنتی اکسیدان است که در بهبود سیستم ایمنی نقش موثری دارند.
- رفع کم خونی: یکی از مشکلات زنان در دوران بارداری مواجه با کم خونی ست که رشد و نموی جنین را دچار تاخیر و مشکلاتی می کند. قاووت از آنجایی که سرشار از آهن در بارداری است می تواند برای رفع کم خونی مفید باشد.
- تامین ویتامین های ضروری در بارداری: قاووت سرشار از انواع ویتامین ضروری برای دوران بارداری است. مهمترین آنها ویتامین E، B و ویتامین D در بارداری است. که هر کدام نقش مهمی در رشد و نموی جنین ایفا می کنند. ویتامین E مانع از زایمان زودرس و تولد نوزاد مرده می شود. ویتامین B برای جلوگیری از مشکلات عصبی و حرکتی و ویتامین D برای رشد و نموی استخوان در جنین لازم است.
- رفع مشکلات خواب: خوردن قاووت در بارداری به داشتن خواب عمیق و آرام کمک می کند.
- رفع کمردرد: با افزایش وزن و بزرگ شدن شکم در بارداری یکی از مشکلاتی که برای برخی از زنان باردار پیش می آید کمردرد است. خوردن قاووت در بارداری می تواند به تسکین درد کمر کمک کند.
مضرات قاووت در بارداری
در واقع یکی از ترکیبات اصلی قاووت شکر می باشد. بنابراین استفاده ازقاووت در مقادیر زیاد ممکن است سبب افزایش وزن یا دیابت بارداری گردد. بنابراین توصیه می شود حتما از قاووت های کم شکر و ترجیحا تهیه شده از شکر قهوه ای استفاده گردد. همچنین میتوانید از قاووت های رژیمی و ویژه دوران بارداری استفاده کنید. این قاووت ها حاوی درصد پایینی از شکر و در بعضی مواقع فاقد شکر می باشند. قاووت های ویژه بارداری از شیرین کننده های طبیعی نظیر خرما، انجیر و توت تهیه شده است.
مشکل دیگر قاووت، غلبه ی طبع گرمی آن است. غلبه گرمی می تواند مشکلات پوستی را به همراه داشته و باعث ظهور جوش گردد. بنابراین زنان باردار در ماه های آخر بارداری صرفا از قاووت های با طبع معتدل باید استفاده کنند. قاووت بادام و قاووت خرفه درای طبع معتدل هستند.طیف موادی که در قاووت استفاده می شوند بسیار گسترده است. بنابراین توصیه می شود خانم های باردار از قاووت هایی نظیر قاووت مخلوط، قاووت چهل گیاه، قاووت کنجدی-خشخاش استفاده ننمایند. این قاووت ها از ترکیب گیاهانی نظیر کنجد، زعفران، رازیانه و غیره تولید شده اند. به دلیل حساسیت های خاص دوران بارداری می تواند برای مادر و جنین مسئله ساز شوند.
روش و میزان مصرف قاووت در بارداری
استفاده روزانه دو یا سه قاشق غذاخوری قاووت، مناسب برای زنان باردار می باشد. می توانید دو قاشق سوپ خوری قاووت را با شیر یا آبجوش مخلوط نمایید به جای چای میل فرمایید. البته قاووت را به تنهایی و بدون افزودنی نیز میتوان استفاده نمود.جهت وزن گیری بهتر و رشد استخوانی جنین روزانه دو قاشق غذا خوری قاووت بادام را میل بفرمایید. میتوانید قاووت را به همراه یک لیوان آب در مخلوط کن خانگی به مدت ۳ دقیقه مخلوط کرده سپس میل کنید. توصیه می شود از این نوشیدنی در ماه آخر بارداری روزانه یک بار استفاده نمایید.
بهتر است در ماه های ابتدایی تا پایان ماه هفتم بارداری از قاووت های خون ساز استفاده شود. از جمله قاووت های مناسب این دوره قاووت چهار مغز، قاووت نخودی نارگیلی،قاووت پسته می باشند.در ماه های پایانی بارداری و دوران شیردهی قاووت خرفه و قاووت بادام توصیه می شود. قاووت خرفه دارای طبع خنک و خون ساز است. کلسیم موجود در بادام نیز سبب استحکام استخوانی جنین می گردد. سبب شکل گیری سالم مو و پ.ست نوزاد می گردد. وزن گیری خوب جنین را باعث می شود. همچنین نقش بسزایی در شکل گیری مناسب و عملکرد سیستم عصبی مرکزی جنین دارد.
قاووت برای پسردار شدن
تعیین جنسیت به کمک راهکارهای تغذیه ای اگرچه اتفاق جدیدی نیست اما به دلیل ارزان قیمت بودن در دسترس بودن و همچنین سادگی روش امروزه با استقبال بسیار زیادی مواجه شده است. اما قبل از اینکه به سراغ این روش ها بروید باید بدانید که تعیین جنسیت به کمک تغذیه به تنهایی درصد موفقیت زیادی نداشته و اگر همراه با سایر روش ها از جمله تنظیم PH محیط واژن و به علاوه زمان بندی فاصله میان نزدیکی و تخمک گذاری، به کار گرفته شود، می تواند شانس موفقیت شما را برای رسیدن به جنسیت دلخواه تا حد زیادی افزایش دهد.اگر به دنبال تعیین جنسیت و پسردار شدن هستید، قاووت یکی از مواردی است که باید آن را در برنامه روزانه غذایی خود بگنجانید. هم زن و هم مرد، باید قاووت را هر روز مصرف کنند.