غار کلماکره؛ گنج‌خیزترین غار ایران +عکس های دیدنی

  پنجشنبه، 17 اسفند 1402 ID  کد خبر 378729
غار کلماکره؛ گنج‌خیزترین غار ایران +عکس های دیدنی
ساعد نیوز: غار کلماکره یکی از جا‌های دیدنی استان لرستان در پلدختر و یکی از پر رمز و رازترین غار‌های تاریخی و طبیعی ایران است.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعد نیوز به نقل از فرارو، کشور ایران مملو از تپه‌های باستانی و سایت‌های تاریخی است که قدمتی به‌اندازه عمر بشر دارند. غار کلماکره یکی از جا‌های دیدنی استان لرستان در پلدختر و یکی از پر رمز و رازترین غار‌های تاریخی و طبیعی ایران است. در مورد این غار که مدفن ششمین گنجینه بزرگ جهان بوده است، داستان‌های بسیار جالبی وجود دارد. در ادامه به ماجرای کشف غار، قدمت و آثار باستانی آن خواهیم پرداخت.

غار کلماکره کجاست؟

آدرس: استان لرستان، شهرستان پلدختر، روستای طاق ملک حسین

غار کلماکره از جاذبه‌های گردشگری پلدختر است و در نزدیکی روستایی به نام طاق ملک حسین، در شرق یکی از آخرین دره‌های صخره‌ای کوه آهکی ملّه قرار دارد. به‌علت اینکه پیشانی غار حدود 1٫5 متر پایین‌تر از دهانه آن است، غار برای مدت‌های طولانی از نظر‌ها پنهان بود. درباره محل این غار اختلاف نظر‌هایی وجود دارد؛ چراکه اهالی پلدختر آن را در حوزه شهر خود می‌دانند و از سوی دیگر مردم رومشکان نیز آن را از متعلقات به خود به‌شمار می‌آورند؛ اما در تقسیم‌بندی‌های رسمی، این غار در حوزه شهرستان پلدختر ثبت شده است.

غار کلماکره در 22 مرداد سال 1384 با شماره 13119 در ردیف آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

مسیر دسترسی به غار کلماکره

برای رسیدن به غار کلماکره باید بخشی از مسیر را با ماشین و بخشی را پیاده طی کنید. از مسیر پلدختر و از جاده‌ای که در حاشیه شمالی رودخانه کشکان واقع شده است، حدود 12 کیلومتر را به‌سمت روستای دره‌باغ بروید و بقیه مسیر کوهستانی را تا دهانه غار پیاده‌روی کنید. دهانه غار به‌سمت غرب است. برای رسیدن به غار کلماکره باید با طناب از دره‌ای که حدود 100 متر عمق دارد، فرودی 10 متری انجام دهید.

تاریخچه غار کلماکره

داستان غار کلماکره از ابتدا تا انتها پر از رمز و راز است و روایت‌های مختلفی درباره آن وجود دارد. قدمت این غار به حدود 2،700 سال پیش بازمی‌گردد و برخی معتقدند که این مکان، مدفن ثروت پادشاهان ساسانی بوده و یکی از مهم‌ترین خزائن حکومت‌های ایران باستان مثل هخامنشیان و ساسانیان در این غار نگه‌داری می‌شده است. عده‌ای دیگر این غار را مربوط به دوران نوعیلامیان و ماقبل هخامنشیان می‌دانند و می‌گویند که این گنجینه، میراث یا هدایای پادشاهان متعدد است.

در هر صورت، یکی از روایت‌ها درباره گنجینه غار کلماکره این است که پس از تصرف بابل و بین‌النهرین توسط کوروش کبیر، تمام خزائن معابد بابل از شوش به این غار منتقل شدند. روایت دیگری نیز می‌گوید که این گنجینه در زمان حمله اسکندر به ایران به کوه‌های پلدختر منتقل شد و چهار نگهبان برای محافظت از آن انتخاب شدند. این چهار نگهبان به مرگ طبیعی از دنیا رفتند و هرکدام نفر قبل از خود را دفن کرده است. در زمان کشف غار در سال‌های گذشته، بقایای اسکلت‌های این نگهبانان پیدا شد. یکی از باستان‌شناسانی که مدتی را در غار کلماکره به اکتشاف گذرانده است، عقیده دارد که محوطه خاکی اول غار، گورستانی محسوب می‌شود که 12 تدفین در آن انجام شده است.

در سال‌های اخیر، پژوهشگری ایرانی به نام «رسول بشاش» با انجام مطالعاتی روی کتیبه‌های اشیای مربوط به غار، موفق به کشف نام یک خانواده سلطنتی مربوط به یک سرزمین ناشناخته شد. گویا آثار باارزش موجود در غار به سرزمین ساماتی (ساماتوره) تعلق دارد که بنیان‌گذار آن پادشاهی به نام «آمیریش»، فرزند «دابالا» است. این سلسله محلی دارای ثروتی بسیار زیاد بود و در دوره عیلامی نو، بر سرزمین کوچکی در جنوب لرستان فرمانروایی می‌کرد. هنگام زوال حکومت عیلام و قدرت گرفتن تدریجی امپراتوری هخامنشی، بخشی از گنجینه سلطنتی این سلسله در غار کلماکره نگهداری می‌شده است؛ با این وجود، عده‌ای از باستان‌شناسان معتقدند که این گنجینه به پادشاهی خاصی تعلق ندارد. برخی دیگر هم بر این باورند که ظروف نقره‌ای کشف‌شده، احتمالا از غنائمی است که کاسیان (ساکنان اصلی لرستان) از یغماگران و سپاهیان آنتی‌گون (از سرداران اسکندر مقدونی) پس گرفته‌اند.

وجه تسمیه غار کلماکره

کلماکره (Kalmakareh) از سه کلمه «کل»، «ما» و «کره» تشکیل شده است. «کل» در گویش لری نوعی حیوان حلال‌گوشت کوهی با شاخ‌های کمانی رو به بالا یا همان نرینه بز کوهی است. «ما» یا «مان» به‌معنای مأوا و مکان استقرار و «کره» نیز نوعی درخت مشابه انجیر با میوه‌های نامرغوب و غیرخوراکی است که در بدو ورودی غار قرار داشت. این درخت تا سال 74 بر دهانه غار ودیده می‌شد؛ اما بعد از آن توسط حفاران غیرمجاز برای تهیه آتش قطع شد و در حال حاضر وجود ندارد. پس به‌طور کلی، کلماکره به‌معنای مأوای کل و درخت انجیر است که در واقع مشخصات غار را ارائه می‌دهد.

کشف غار کلماکره

درباره چگونگی کشف غار کلماکره حرف و حدیث‌های بسیاری وجود دارد. در سال 1368، شکارچی یا چوپانی محلی به‌نام «عزیز کلماکره‌ای» در تعقیب بزی کوهی این غار را کشف می‌کند. وی مشاهده می‌کند که بز کوهی چندبار داخل این غار می‌رود و از آن خارج می‌شود. در اولین بازدید از غار، این مرد سکه‌ای قدیمی پیدا می‌کند و پس از نشان دادن این سکه به یک فروشنده عتیقه به ارزش غار پی می‌برد. وی دفعات بعد مجهزتر وارد غار شده و اشیای بیشتری پیدا می‌کند که کم‌کم آن‌ها را به فروش می‌رساند. چند سال بعد سازمان میراث فرهنگی از وجود این غار مطلع می‌شود و گروهی را برای حفاظت از غار کلماکره و گنجینه باقی‌مانده آن به محل می‌فرستد؛ اما دیگر چیز چندانی برای محافظت باقی نمانده بود؛ چراکه افراد محلی، قاچاقچیان، حفاران، دلال‌ها، مال‌خرها، دزد‌ها وجاعلان آثار هنری، اشیای موجود در این غار را که شامل سکه و تعدادی مجسمه نقره‌ای از اشکال حیوانات و جام‌های نقره‌ای مربوط به دوران هخامنشیان و حکومت ماد‌ها است، به یغما برده‌اند.

در فیلم مستندی که به‌تازگی درباره غار کلماکره ساخته شده است، «عزیز کلماکره‌ای» داستان دیگری را می‌گوید. او نه شکارچی است و نه چوپان؛ بلکه راننده ماشین سنگینی از اهالی روستا‌های اطراف است. وی می‌گوید از سال 1350 توسط عمویش با غار آشنا شده و بالاخره در سال 1357 دلش را به دریا می‌زند و بر ترس خود غلبه می‌کند و به غار می‌رود. وی پس از اینکه بار اول سکه‌ای را در ورودی غار پیدا می‌کند و آن را به یک فرد صاحب‌نظر نشان می‌دهد، مجهزتر به غار می‌رود.

وی با تفنگش به سقف غار شلیک می‌کند و انبوهی از سکه‌های طلا و نقره بر سرش می‌ریزد. او که می‌داند به‌تن‌هایی نمی‌تواند همه غار را بگردد، پس از مدت‌ها بررسی تصمیم می‌گیرد پسرعمه‌اش را هم در راز خود شریک کند. آن‌ها در کنار ستون‌ها و سرستون‌ها و طاقچه‌ها اشیایی پیدا می‌کنند و معتقدند که حدود هشت یا نه انبار دیگر هم از عتیقه وجود داشته که آن‌ها به‌علت دستگیری، موفق به دستیابی به آن نشدند. دستگیری آنان به افشای محل غار می‌انجامد و تا سال 1368، غار کلماکره به‌طور کامل از اشیای باستانی تخلیه می‌شود. طبق گزارش‌ها در این مدت، روزانه 50 تا 70 نفر در حال تاراج غار مشاهده می‌شدند.

معماری غار کلماکره

زمین‌شناسان غار کلماکره را بیشتر مکان طبیعی می‌دانند تا تاریخی. این غار پر از پدیده‌های زیبای طبیعی و ستون‌های شگفت‌انگیز است. غار از چهار تالار نسبتا بزرگ تشکیل شده که هرکدام دارای ستون‌های رسوبی و آویز‌های شکوهمندی هستند که ارتفاع برخی از آن‌ها تا 15 متر می‌رسد. استالاکتیت‌ها و استالاگمیت‌های طلایی، حوضچه‌های پرآب، دهلیز‌ها و حفره‌ها، آبچال‌های طبیعی درون غار، ستون‌های رسوبی و سقف‌آویز‌های زیبا، از جذابیت‌های این غار هستند.

مساحت کلی فضای شناخته شده غار، 4،300 متر و طول فضا‌های متصل به هم و شناخت شده مسیر فعلی آن، حدود 670 متر است. قسمت ورودی غار دارای فضایی به طول تقریبی 20 متر و به عرض حدود هشت متر است. غار از سطح زمین 550 متر ارتفاع دارد.

تالار اول محل نگهبانی محافظان بوده است که در آن اتاقکی هم برای نگهبانی به ارتفاع 80 سانتی‌متر و وسعت دو متر مربع تعبیه شده بود. این اتاقک از جنس قلوه‌سنگ و ملاط گل رس و کاه بود که اکنون تخریب شده است. در این تالار استالاگمیت‌هایی نیز وجود دارند که نتیجه دخالت انسان هستند و حتی از آن‌ها نیز به‌علت تخریب، اثر چندانی باقی نمانده است. در تالار دوم خمره‌های بزرگ و کوچکی وجود داشته که به‌طرز خاصی روی ستون‌های آهکی نازک قرار گرفته بودند و احتمالا محل نگهداری مایحتاج روزانه محسوب می‌شدند. جالب است که درباره تالار سوم و چهارم که محل اصلی نگهداری گنجینه غار بوده است، اطلاعات چندانی در گزارش‌های باستان‌شناسی وجود ندارد.

گنجینه غار کلماکره

اغلب اشیای یافت‌شده از غار کلماکره شامل پیکره‌ها، بشقاب‌ها و تکوک‌های نفیس هم‌اکنون، در خارج از کشور و موزه‌هایی، چون لوور، موزه بریتانیا و موزه متروپولیتن نیویورک نگهداری می‌شوند. در ایران نیز این اشیا در موزه ایران باستان تهران و موزه قلعه فلک‌الافلاک در خرم‌آباد قرار دارند.

از اشیای یافت‌شده نفیس این غار می‌توان به کاسه‌های ماهی بادامی بسیار معروف و انواع تکوک‌ها اشاره کرد. معروف‌ترین شیء پیدا شده در غار کلماکره که به آن سلطان کلماکره می‌گویند، جام شیردال است که در سال 1392 از سوی دولت آمریکا به ایران بازگردانده شد.

اولین اشیایی که توسط کمیته انقلاب اسلامی پلدختر کشف شد، عبارت بودند از یک نقاب طلا، 6 گوش نقره‌ای حیوانات، ران یک بز کوهی بالدار به‌اندازه طبیعی، دو عدد میله فلزی منحنی داس‌مانند، سه قطعه شمش نقره ذوب شده و تعدادی از قطعات جدا شده حیوانات.

دسته‌ای از اشیای یافت‌شده در غار کلماکره نقاب‌ها هستند که مربوط به نیمه نخست هزاره پیش از میلادند. این نقاب‌های طلایی که هم‌اکنون در موزه ایران باستان نگه‌داری می‌شوند، خبر از وجود نوعی مراسم آیینی باستانی شبیه بالماسکه در ایران می‌دهند. غیر از ظرف‌ها، جام‌ها و تکوک‌ها، بیشترین اشیای نقره‌ای منسوب به غار کلماکره پیکره‌های توخالی جانوران طبیعی، اساطیری یا افسانه‌ای هستند که از آن‌ها برای افشاندن مایعات مقدس در مراسم آیینی استفاده می‌شده است. تنگ‌های نقره‌ای با برجستگی‌های بسیار زیبا، ریتون و سکه‌های طلا و نقره از دیگر اشیا هستند.

هم‌اکنون 114 عدد از این آثار تاریخی در موزه فلک‌الافلاک خرم‌آباد نگه‌داری می‌شود. 100 شیء نیز در موزه ایران باستان، دو شیء در استان ایلام و دو شیء در موزه تبریز قرار دارند. در خارج از کشور نیز 30 قطعه در موزه لوور پاریس، 30 قطعه در موزه متروپولیتن نیویورک، 2 قطعه در موزه میهو کیوتو و... وجود دارند. مدیرکل سازمان میراث فرهنگی لرستان مدعی است که 2،300 اثر از غار کلماکره در سطح جهان پراکنده است. گفته می‌شود به‌طور کلی 5،000 شی در این غار یافت شده که تنها 10 درصد آن‌ها در ایران باقی مانده‌اند. همچنین یک تاجر عتیقه که سال‌ها است با باستان‌شناسی ایران درگیر است، کتابی را با عنوان «گنجینه کوه‌ها و هنر ماده» در لندن منتشر کرده و به معرفی برخی اشیای یافت شده در این غار پرداخته است.

بهترین زمان بازدید از غار کلماکره

بهترین زمان بازدید از غار کلماکره فصل بهار و تابستان است؛ گرچه فصل بهار ممکن است با سرمای هوا، باران‌های فصلی و خطر سیل همراه باشد. فصل پاییز و زمستان برای بازدید از غار کلماکره چندان مناسب نیست؛ با این‌حال کوهنوردان و غارپیمایان حرفه‌ای، فرصت بازدید از این منطقه را با تجهیزات کامل از دست نمی‌دهند.

نکات بازدید از غار کلماکره

بازدید از غار کلماکره نیازمند آمادگی جسمانی بالا و همراه داشتن تجهیزات کافی غارنوردی است.

از آنجا که برای ورود به غار باید فرودی 10 متری انجام دهید، سفر افراد غیرحرفه‌ای یا همراه بردن کودکان به این غار توصیه نمی‌شود.

تا عمق 10 متری غار نور طبیعی وجود دارد؛ اما پس از آن حتما باید چراغ قوه یا هدلایت همراه داشته باشید؛ چراکه غار در تاریکی محض فرو می‌رود.

حفاری غیرمجاز در منطقه غار کلماکره، پیگرد‌های شدید قضایی به‌همراه خواهد داشت.

تا چند کیلومتری غار کلماکره هیچ‌گونه امکانات رفاهی و فروشگاهی وجود ندارد.

پوشش شبکه تلفن همراه در حوالی غار کلماکره مطلوب نیست. بازدید از غار کلماکره رایگان است.

جا‌های دیدنی اطراف غار کلماکره

تنگه هلت

آدرس: استان لرستان، شهرستان پلدختر، 90 کیلومتری آزادراه زال به‌سمت اندیمشک

تنگه هلت که در اثر فرسایش آب طی سال‌های طولانی پدید آمده است، چهار کیلومتر طول دارد و مقصد بسیاری از تور‌های گردشگری و طبیعت‌گردی محسوب می‌شود. این تنگه که در حدفاصل شهرستان پل‌دختر و اندیمشک واقع شده است، چشمه‌ها و آب‌های جاری را در بر گرفته است و تفریحات آبی بسیاری را به علاقه‌مندان تقدیم می‌کند.

دره خزینه

آدرس: استان لرستان، شهرستان پلدختر، بزرگراه خرم آباد- اندیمشک، روستای دره خزینه

دره خزینه که به گرند کانیون ایران شهرت دارد، میزبان بلندترین پل معلق ایران و خاورمیانه است که چشم‌انداز ویژه‌ای از مراتع سرسبز و دشت‌های وسیع را در کنار ژرفای دره‌ای تماشایی، در اختیار گردشگران قرار می‌دهد. دره خزینه طی میلیون‌ها سال به‌وجود آمده است و رود سیمره از میان آن عبور می‌کند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (485 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (189 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (45 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) بهنوش بختیاری؛ به همسرم میگم تو اصلا به من نگو دوستت دارم فقط بگو واریز کردم برات، تمااام🤣 (38 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
ویدئو| نگاهی به آمار و ارقام میلیاردی ریخت‌وپاش‌های سلطنتی جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی؛ خزانه‌ای که به بهانه‌ی عیش و نوش تاراج شد
بازی فکری؛ اگه هوشت بیداد میکنه و چشای عقاب رو داری زیر 4 ثانیه «دزد رژ لب» رو پیدا کن
داداش من تتو کار سلطانم ؛ شلوار شش جیبتو عشق است/ چرا بلاگرهای شرارت در اینستاگرام طرفدار دارند!
ویدئو| یادگیری زبان انگلیسی با انیمیشن سیندرلا و تایم ناهار | همراه با زیرنویس فارسی چسبیده
(ویدئو) تولد پهلوان نامدار ایران، «رستم»؛ آغازی بر افسانه‌ای جاویدان در شاهنامه فردوسی که سرنوشت تاریخ ایران را تغییر داد و حماسه‌ای بی‌پایان آفرید
ویدیو/ مهران مدیری به شیلا خداداد: همیشه به هوشمند چی میگفتی که درس بخونه؟
زنان موفق تاریخ ایران/ بیوگرافی و زندگینامۀ «رویا بهشتی زواره»، ریاضی‌دان برجسته ایرانی دوست صمیمی مریم میرزاخانی
عجیب‌ترین و شدیدترین حمله خیابانی به بیرانوند در حواشی داغ امروز جمعه 2 آذر 1403
فال شمع روزانه امروز جمعه 2 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز جمعه 2 آذر ماه 1403
تصمیم کبرای حسن یزدانی برای اوکی کردن بلیط لس آنجلس
کنعانی زادگان: به دنبال این هستند تا لذتی از پیروزی‌ها نبریم
مایلی‌کهن: زبانم مو درآورد؛ اول به مردم خودمان برسیم بعد کشور‌های دیگر!
فال انبیاء روزانه جمعه 2 آذر 1403
بهترین روش های گرم کردن ماشین در فصل سرما و مراقبت از آن
منتخب روز   
استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو