در میان سبک های هنری و مدل های مختلف دکوراسیون داخلی، یک نام وجود دارد که به محض شنیدن آن تجمل و شکوه در ذهن افراد تداعی می شود: سبک ویکتوریایی یا ویکتورین. دکوراسیون ویکتوریایی که در سال های ۱۸۲۰ تا ۱۹۰۰ در انگلستان و آمریکا به شدت رواج داشت، هنوز هم در جهان طرفداران خاص خود را دارد و برخی افراد هزینه های هنگفتی را صرف دکور کردن خانه خود به سبک ویکتورین می کنند.
برخی معتقدند که این سبک از قصرها و خانه های خانواده سلطنتی و اشرافی انگلستان به میان مردم نفوذ پیدا کرده است و برخی دیگر آن را بازتابی از زیبایی شناسی جامعه و تجمل در آن دوران می دانند. در هر صورت این سبک که از انگلستان آغاز شده بود به وسیله بازرگانان به نواحی دیگر جهان برده شد و مکتب هنر ویکتوریایی را پدید آورد. سبک معماری اشرافی و دکوراسیون ویکتوریایی ویژگی های متعددی از جمله تجمل دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
تاریخچه
معماری ویکتوریایی در زمان ملکه ویکتوریا و مابین سال های 1837 تا 1901 در بریتانیا ظهور پیدا کرد. دوران معماری ویکتوریایی، تلفیقی است از مجموعه سبک های معماری احیایی که مربوط به سال های میانه و پایانی قرن نوزدهم می باشد. سبک های تلفیقی این زمان، سبک های تاریخی گلچین شده ی اروپایی را در بر می گیرند که تحت تاثیر خاورمیانه و آسیا بوده اند.
با این که فناوری نوین باعث ایجاد خلاقیت در زمان ویکتوریا شده، اما نوستالژی از خصوصیات اصلی این سبک می باشد، چرا که از آثار گذشته تاثیر گرفته است. احیای سبک کلاسیک و تجدید حیات یونان، بعد از به سلطنت رسیدن ملکه ویکتوریا ادامه پیدا کرد، ولی نبرد بین توسعه سبک های متفاوت، همچنان ادامه داشت، به عنوان مثال، سبک احیایی گوتیک در فاصله میان سال های 1855 تا 1885 قدرت خیال پردازی معماران را زیاد کرد.
از خصوصیات اصلی سبک ویکتوریایی، جزییات و تزیینات غنی می باشد. زیبایی در مقایسه با عملکرد گرایی از اهمیت بیشتری در مد، معماری و مبلمان این سبک و دوره برخوردار است. یکی از خصوصیات اصلی مبلمان ویکتوریایی، حکاکی های پیچیده با تصاویر طبیعی است، مثل نقش و نگار گل و برگ و منحنی شکل. صندلی و میزهای سبک ویکتوریایی، شکل مستقیم و خطوط منحنی در قسمت های زیرین کوسن ها، پایه ها و پشت صندلی نیز از ویژگی های دیگر هستند. در این سبک، تزیینات برجسته یا فرورفته و حاشیه های زینتی نیز زیاد به چشم می خورند.
روکش مبلمان، معمولا از متریال های مجلل و بافت داری مانند مخمل ساخته می شدند. رنگ های این سبک، اکثرا تیره، غنی و باشکوه بودند. سایه رنگ ها و نقش و نگارهای متفاوت در پیش زمینه های سفید، کاربرد زیادی داشته و روکش مبلمان، منگوله دار و دارای تزیینات بوده اند. مبلمان سبک ویکتوریایی، قفسه ها و قطعه های بزرگ با پایه های سنگین در اندازه های عظیم است.
تفاوت سبک ویکتوریایی و سبک فرانسوی
سبک ویکتوریایی برای کسانی مناسب است که به سبک های کلاسیکی و سلطنتی علاقه مندند. به خاطر همین، اگر قصد دارید از چنین سبکی در طراحی داخلی منزل تان استفاده کنید، باید به دنبال عتیقجات و لوازم لوکس نیز باشید. چرا که چنین سبکی این لوازم را نیز می طلبد.
باید بگوییم سبک ویکتوریایی و سبک دکوراسیون فرانسوی، هر دو یکی از سبک های کلاسیک هستند، اما در سبک ویکتوریایی اغراق در استفاده از وسایل کلاسیک بیشتر است و ایجاد حس غنی تری نسبت به سبک فرانسوی دارد.
کلام آخر این که در این سبک سالن خانه و پذیرایی مهم ترین بخش دکوراسیون در خانه می باشد. اگر به این سبک علاقه دارید باید هزینه زیادی را برای خرید وسایل گران قیمت و تزئینی جات خاص کنید.