ساعدنیوز
ساعدنیوز

همه چیز درباره بیماری دیابت در کودکان

  دوشنبه، 15 دی 1399   زمان مطالعه 10 دقیقه
همه چیز درباره بیماری دیابت در کودکان
چک کردن قند کودکان و نوجوانان چهار بار در روز ضروری است. کودکان فعالیت بیشتری دارند و ممکن است در غذا خوردن خیلی محتاط نباشند از این رو برای پیشگیری از افزایش یا کاهش قند بهتر است قند مدام چک شود.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، دیابت یک بیماری مزمن است که باعث می شود سطوح ناسالمی از قند در خون تجمع کند. دیابت نوع یک در میان کودکان شایع تر است و احتمال بروز دیابت نوع دو در میان بزرگسالان، به ویژه پس از ۴۰ سالگی بیشتر خواهد بود. در این مطلب می توانید با همه چیز در مورد دیابت کودکان آشنا شوید.

وقتی کودکتان شیر می خورد، شیره های گوارشی او بیشتر شیر را به یک قند ساده به نام گلوکز که منبع اصلی سوخت بدنش است، تجزیه می کند. گلوکز وارد جریان خون او می شود و در آنجا هورمونی به نام انسولین به سلول های بدن کمک می کند که گلوکز را برای رشد خود و تأمین انرژی مصرف کنند. انسولین توسط لوزالمعده یا همان پانکراس که غدۀ بزرگی در پشت معده است تولید می شود. در یک بدن سالم، لوزالمعده به طور خودکار مقدار انسولین لازم را برای جابه جایی گلوکز از خون به سلول ها تولید می کند.

در دیابت نوع یک، لوزالمعده انسولین تولید نمی کند. در دیابت نوع دو، لوزالمعده انسولین را تولید می کند اما سلول های بدن قادر به جذب آن نیستند. در هر دو مورد، گلوکز در خون تجمع می کند، سرریز و وارد ادرار می شود و از بدن دفع خواهد شد و این به معنای آن است که گلوکز برای تأمین انرژی بدن مورد استفاده قرار نمی گیرد.

با نظارت دقیق بر سطح گلوکز بدن و درمان مناسب می توان دیابت را کنترل کرد. اما اگر بیماری در طول سال های زیادی به طور متناسب مدیریت نشود، می تواند به کوری، بیماری کلیه، بیماری قلب، آسیب به عصب ها، عفونت لثه و پوست، پوکی استخوان، قطع عضو اندام حرکتی و حتی مرگ منجر شود.

چرا بعضی از کودکان دیابت می گیرند؟

کودک تان مدام دستشویی می رود و تشنه می شود؟ نمی دانید باید علائم را جدی گرفت یا صبر کرد تا خودش خوب شود. ته دل تان هم از مراجعه به پزشک و پیگیری بیماری اش می ترسید و دل تان می خواهد به شما بگویند هیچ خطری سلامتش را تهدید نمی کند. برچسب دیابتی خوردن کودک و تزریق های مداوم برای خیلی از والدین مانند کابوس است. به همین دلیل سراغ دکتر رجب، رئیس انجمن دیابت ایران رفتیم تا بگوید چگونه باید با این بیماری کنار بیاییم و درمان مناسب برای فرزندمان را انتخاب کنیم.

دیابت نوع یک همان دیابتی است که در گذشته به نام دیابت کودکان شناخته می شد. این دیابت به رغم اسمش ممکن است فرد ۸۰ساله را هم مبتلا کند، به همین دلیل دیگر دیابت کودکی نامگذاری نمی شود، اما شیوع بیشتر این نوع دیابت همچنان در سنین زیر ۳۰ سال، کودکان ۶ تا ۷ ساله و نوجوانانی که در مرحله بلوغ قرار دارند، است.

انسولین های طبیعی کجا می روند؟

دیابت نوع یک بیشتر بین نوجوانان و کودکان شایع است؛ البته امروزه این مرزبندی سنی برای دیابت تغییر کرده و به علت شیوه نادرست تغذیه و زندگی ماشینی بسیاری از کودکان و نوجوانان به دیابت نوع دو هم مبتلا می شوند.

دیابت نوع یک که بیشتر جنبه ژنتیکی دارد با محیط نامناسب در کودکان به وجود می آید به این صورت که سلول های بتا لوزالمعده که مسئول تولید انسولین هستند یا نمی توانند انسولین تولید کنند یا آنقدر این تولید کم است که بدن را با کمبود این هورمون مواجه می کنند. درواقع سلول های دفاعی بدن سلول های خودی را مورد حمله قرار می دهند و سلول مولد انسولین را نابود می کنند که در این بین پزشکان با تزریق انسولین مورد نیاز، بدن را در حالت مناسب خود نگه می دارند.

چرا دیابت سراغ کودکان می رود؟

دیابت نوع دو به علت تغذیه نامناسب، چاقی، فعالیت کم، استرس وکم خوابی، مصرف دخانیات، چربی بالا و خلاصه هرآنچه برای زندگی سالم مضر است و در زندگی مکانیکی نهادینه شده است به وجود می آید، اما در دیابت نوع دو نمی توان بسیاری از علائم بالا را به کودکان نسبت داد زیرا کودکان عموما سیگار نمی کشند، درگیر استرس هم نیستند و در کل مستعد بسیاری از عوامل بالا نیستند.
در دیابت نوع یک، خود بیمار در ایجاد بیماری دخیل نیست و بیشتر جنبه ژنتیکی دارد که با عواملی خارجی دست به دست هم می دهند و ترشح هورمون انسولین را دچار مشکل می کنند. البته نظریه هایی هم مبنی بر تاثیر سموم و ویروس ها در دیابت نوع دو وجود دارد.

پر ادراری یکی از علائم دیابت است

پر ادراری یکی از علائم دیابت است؛ مثلا کودکی که قبلا شب ها تا صبح راحت می خوابید، حالا هر دو ساعت از خواب بیدار می شود و به دستشویی می رود و در روز هم احتمالا پر ادرار است، اما ممکن است این دستشویی رفتن های پی در پی از دید مادران پنهان بماند. به دنبال این پر ادراری بالطبع نیاز به آب و تشنگی هم افزایش پیدا می کند. در همین مرحله حتما به پزشک مراجعه کنید و این علائم را به سردی کردن فرزندتان نسبت ندهید. با خوددرمانی فرزندتان را به نبات داغ نبندید؛ با این کار ممکن است او را حتی در خطر مرگ قرار دهید.

نبات داغ، قند او را که شاید در این مرحله فقط ۴۰۰ باشد را به یک باره حتی تا ۸۰۰ هم بالا می برد که بسیار خطرناک است. والدین باید نسبت به علائم هوشیار باشند و به موقع دنبال درمان مناسب بروند، یکی از اشتباهات رایج نسبت دادن پرادراری به عفونت ادراری است که البته با پیگری منشا بیماری معلوم می شود.

تا آخر عمر دیابتی می ماند؟

بیماری دیابت به معنای پایان زندگی یا کوتاه شدن آن نیست. برعکس دیابتی ها می توانند ۸۰ یا ۹۰ ساله شوند و به طور نرمال به زندگی باکیفیت خود ادامه دهند. این بیماری به راحتی کنترل می شود و این بیماران با تحت نظر پزشک بودن و تنها نیاز به تزریق و کمی مراقبت در تغذیه به زندگی معمولی خود ادامه می دهند. بیمار با گرفتن انسولین از راه تزریق می تواند به زندگی خود ادامه دهد، اما به رغم تلاش پزشکان درمان قطعی یا شیوه های دیگری مثل خوردن یا اسپری انسولین وجود ندارد.

به کودک تان آگاهی های لازم را بدهید!

در دیابت کودکان؛ مادرها و پدرها نقش مهمی ایفا می کنند. به طور حتم کودک ۷ یا ۸ ساله توانایی تشخیص و درمان ندارد و این والدین هستند که باید با مراقبت به او آگاهی لازم را بدهند. به کودک راجع به زمان تزریق و بیماری اش دروغ نگویید. مراقب باشید در این زمان بحرانی درست عمل کنید؛ از کاه کوه نسازید و استرس های خود را به کودک تان منتقل نکنید. سعی کنید او را در کارهای درمانی اش دخیل کنید؛ از کارهای جزئی مثل آوردن دستگاه گرفته تا آموزش نحوه کنترل قند خون.

خلاصه سعی کنید تمام دانسته های تان راجع به بیماری را در اختیار کودک تان قرار دهید. او را نترسانید حالا که قرار است یک عمر با این بیماری همراه باشد، برایش تصویر وحشتناکی از دیابت ترسیم نکنید. حتما از کادر پزشکی کمک بگیرید تا شما را آگاه تر کنند و هرجا تصور کردید جوابی برای سوال های فرزندتان ندارید سراغ روانشناس یا کادردرمانی بروید تا کودک تان را دچار بحران نکنید.

ممنوعیت غذایی کودکان دیابتی

کودک دیابتی نمی تواند کیک تولد بخورد؟

از ضرر و زیان های شیرینی و کیک هرچه بگویم باز هم کم است. این شکر شیرین برای کودکان سالم هم مضرر است و بهتر است مصرفش کاهش پیدا کند. در مورد کودکان دیابتی هم داستان مانند کودکان سالم است؛ کودکان دیابتی هم می توانند مانند کودک سالم که به تغذیه اش اهمیت می دهد، غذا و تنقلات مصرف کنند. مصرف شیرکاکائو و کیک در صبحانه یا کاکائو صبحانه برای فرزندان سالم هم توصیه نمی شود. درواقع میزان نرمال کالری مورد نیاز کودک دیابتی باکودک غیردیابتی تفاوتی ندارد؛ آنان باید سعی کنند از مواد غذایی که قند ساده دارد کمتر مصرف کنند و مصرف این قند ها به سه یا چهار وعده تقسیم شود.

با آموزش صحیح حتی کودک دیابتی هم می تواند از کیک تولد دوستش بخورد فقط لازم است قبلش قند خونش را چک کند. او می تواند با حساب و کتاب از همه گروه های غذایی استفاده کند. به این رژیم با دید مثبت بنگرید، این نوع تغذیه، سلامتی بیشتری را در میانسالی برای کودک تان به ارمغان می آورد. سازمان بهداشت جهانی میزان قند مورد نیاز را برای همه افراد پنج درصد کالری مورد نیاز هر فرد اعلام کرده که متاسفانه در بسیاری از کشورها این میزان تا ۴۵ رسیده است.

اگر قندش بالا رفت چه کنیم

چک کردن قند کودکان و نوجوانان چهار بار در روز ضروری است. کودکان فعالیت بیشتری دارند و ممکن است در غذا خوردن خیلی محتاط نباشند از این رو برای پیشگیری از افزایش یا کاهش قند بهتر است قند مدام چک شود. علائم افزایش قند؛ پرادراری، سستی، بی حالی و تغییر در خلق است. قند بالا برعکس افت قند به یکباره اتفاق نمی افتد و ممکن است به علت تب یا مثلا دندان درد ایجاد شده باشد. اگر قند بالا برود و به حدود ۲۰۰ تا۲۵۰ برسد عملا در خانه کاری از دست کسی بر نمی آید و بهتر است کودک را به نزدیک ترین بیمارستان برسانید. چک کردن قند کودکان و نوجوانان چهار بار در روز ضروری است.

به این توصیه ها عمل کنید

۱– نشانه ها را جدی بگیرید

نشانه های افت قند؛ رنگ پریدگی، لرزش، تغییر در خلق، عصبانبت، تاری دید و گرسنگی است که اگر ادامه پیدا کند ممکن است کودک را تا مرز تشنج یا کما برساند. افت قند خون به طور ناگهانی ظاهر می شود. ممکن است کودک تان در حالی که مشغول فوتبال بازی کردن است قندش به یک باره پایین بیایید و حتی ممکن است نیمه شب و به دور از چشمان شما دچار افت قند شود و به یکباره از خواب بپرد.

۲- خود درمانی نکنید

اگر قندش تا حد زیادی پایین آمد، طوری که هشیار نبود- مثلا در خواب بود یا دور از دسترس تان بود- به زور شیرینی جات را در دهانش نگذارید که ممکن است به آسپره دچار شود. در این مواقع والدینی که کودک دیابتی دارند حتما آمپول مخصوص این زمان که هورمون آلفا را بالا می برد در منزل دارند. اگر تزریق هم نتوانست حال کودک را جا بیاورد سریعا به پزشک مراجعه کنید.

۳- نیم ساعت یک بار چک کنید

در زمان افت قند خون اگر کودک هشیار بود فورا برایش مواد قندی که سریع جذب می شوند آماده کنید؛ همان قندی که برایش مضرر بود حالا دوای دردش است. می توانید ۶ یا ۷حبه قند را در یک لیوان آب حل کنید و به او بدهید، کمی بعد که حالش جا آمد غذا برایش آماده کنید. در این مواقع نیم ساعت به نیم ساعت قندش را چک کنید تا از نرمال شدن قند مطمئن شوید.

۴- درمان گیاهی ممنوع

باید نسبت به تغییر حالات و رفتار کودکان دیابتی حساس بود. یادتان نرود انسولین در هیچ ماده گیاهی وجود ندارد و تحقیقات جامعی که اثبات کند با مصرف دارچین، چای و کافئن می توانیم قند خون مان را تنظیم کنیم، وجود ندارد. از طرفی این بیماری برای مدت کوتاهی همراه مان نیست مصرف درازمدت این گیاهان نیز ممکن است با عوارضی همراه باشد.

۵- چند ماه دیگر کارتان سخت می شود

شیوع دیابت در برخی فصل ها به میزان قابل توجهی بیشتر است؛ آخر تابستان، اوایل مهر، آخر اسفند و اوایل فروردین دیابتی ها بیشتر می شوند. برخی معتقدند دلیلش آغاز مدرسه و استرس بیشتر در این زمان هاست درحالی که این افزایش آماری در کودکان کشورهای مختلف هم وجود دارد ولی هنوز علت اصلی این افزایش قند مشخص نیست.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (112 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (110 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (106 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (57 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (40 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (32 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (27 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (26 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس