خلاصه فیلم یدو
یدو اولین ماه های جنگ تحمیلی ایران و عراق را در آبادان به تصویر کشیده است . این فیلم دفاع مقدس ، کودکان و نوجوانان را نمایش می دهد.
نقد فیلم یدو
فیلم یدو نیز فیلمی در سطح دیگر فیلم های حاضر در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر است که تلاش می کند شکست حصر آبادان را به شکلی تاریخی به تصویر بکشد اما چه در بعد داستانی و چه در بعد فنی زمین می خورد.این فیلم به سفارش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخته شده است. این کانون در دهه های قبل همواره فیلم های بزرگی مثل «خانه دوست کجاست»، «باشو غریبه کوچک»، «دونده» و «مسافر» از عباس کیارستمی را تهیه کنندگی کرده بود. کانون طی این سال ها امکانات زیادی را در اختیار فیلم سازان جوان می گذاشت تا بتوانند جدا از آزمون و خطا، آثار سینمایی با ارزشی با پس زمینه کودکان و نوجوانان را هم خلق کنند.حالا که سینمای ایران در مسیر سراشیبی قرار گرفته، همین اتفاق هم برای فیلم های کانون پرورشی فکری در حال رخ دادن است. فیلم یدو نه تنها نمی تواند به دونده و خانه دوست کجاست نزدیک شود بلکه حتی به میراث آن ها نیز آسیب می زند.
داستان فیلم در مورد نوجوانی به نام یدو است که تلاش می کند خانواده اش را قانع کند تا از آبادانی که حالا در کنترل عراقی ها قرار گرفته مهاجرت کنند. در این میان مادر خانواده به شدت اصرار دارد که آن ها باید در آبادان بمانند و شرایط فعلی را تحمل کنند.
مشکل این نیست که مادر چرا روی ماندن در آبادنی که به دست عراقی ها افتاده اصرار دارد، مشکل فیلم از آن جایی شروع می شود که نمی توانیم هیچ دلیلی برای قانع شدن از تصمیم مادر پیدا کنیم. او یک بار می گوید که به خاطر آن که نمی تواند با هیچ نقطه دیگری از کشور ارتباط برقرار کرده و در آن جا زندگی کند، مخالف رفتن است. بار دیگر او می گوید که به خاطر بز که حیوان خانواده است نمی تواند این شهر را ترک کند. هیچ کدام از دلایلی که او برای ماندن اعلام می کنند منطقی نیستند.حتی هیچ زیرمتنی هم در فیلم جریان ندارد که بگوییم شخصیت مادر این موارد را به زبان آورده تا از گفتن حقیقت طفره برود. در واقع به نظر نویسنده حوصله پرداخت کاراکتر مادر را نداشته و صرفا یک تیپ شخصیتی تکراری و خسته کننده از کاراکتر مادر را در فیلم ارائه داده است.فیلم هم به جای آن که یک داستان خطی منظم را دنبال می کند، سعی می کند با خرده داستان هایی فضایی که در آبادان در آن شرایط بوده را به تصویر بکشد. خرده داستان ها در فیلم های سینمایی زمانی معنا پیدا می کنند که بتوانند ارزشی به خط اصلی داستانی اضافه کنند و فیلم را از ریتم خارج نکنند.دیگر مشکلی که یدو دچار آن می شود، طراحی صحنه و فیلم برداری نچندان نوآورانه در سرتاسر فیلم است. صحنه هایی که طی این فیلم می بینیم هیچ نکته جدیدی ندارند انگار بازهم با همان فضای فیلم های دفاع مقدسی دهه هشتاد طرف هستیم. هیچ جلوه ویژه خاصی در فیلم استفاده نشده و انگار صحنه ها صرفا از روی کار انجام دادن و بدون هیچ سلیقه ای چیده شده اند.تقریبا پیش نخواهد آمد که طی این فیلم صحنه چشم نوازی را ببینید که بخواهد نظر تماشاگر را به خودش جذب کند. در وافع فیلم فاقد هیچ بخش داستانی و بصری خاصی نیست که بخواهد هیجان مخاطب را یک پله بالاتر برده یا حتی او را تحت تاثیر قرار دهد.
فیلم برداری فیلم هم همین مشکل را دارد و نکته خاصی در مورد آن دیده نمی شود. در این میان تنها بازی کاراکتر یدو که کل تلاش فیلم هم روی پررنگ کردن اوست، خوب از آب درآمده و ستاره پسیانی هم کار خودش را به خوبی انجام می دهد. فیلم به لهجه های جنوبی هم اهمیت زیادی داده و به همین خاطر هم ممکن است بعضی از کاراکترها با وجود آن که فاقد پرداخت شخصیت هستند، حداقل جالب به نظر برسند.فیلم یدو بیشتر از ضعف های زیادی که دارد این نکته را یادآوری می کند که چقدر نقش کانون فرهنگی فکری کودک و نوجوانان در ساخت فیلم های باارزش کم رنگ شده و چه اتفاقی برای سینمای ما رخ داده که هر روز و هر روز از ارزش محتوایی فیلم های آن کاسته می شود.
کارگردان فیلم یدو
- مهدی جعفری : جعفری متولد ۱۳۴۸ اهواز است. پس از جنگ ایران و عراق همراه با خانواده به اصفهان نقل مکان کرده و موقتاً در شهر نجف آباد ساکن شدند. او پس از یک دوره کوتاه بازیگری در تئاتر، کار فیلمسازی را از سال ۱۳۶۴ با حضور در انجمن سینمای جوانان نجف آباد آغاز کرد؛ سپس در سال ۱۳۶۷ وارد دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر تهران شد و تحصیلات خود را در رشته کارشناسی کارگردانی سینما تکمیل کرد.
بازیگران فیلم یدو
- ستاره پسیانی
- اکبر اودود
- سعید آل بوعبادی
- میلاد صویلاوی( در نقش یدو)
- محمدمهدی آل بوعلی
- ریحانه آریامنش
- عبدالحلیم تقلبی
- حسین پوریده
- رضا نوری
- طاهره نیک آزاد
- مسعود جلالی
- معید رامی
- مائده رامی
- یاسین مسعودی
- احمد مسافری
دیگر عوامل فیلم یدو
- کارگردان: مهدی جعفری
- تهیه کننده: محمدرضا مصباح
- نوینسندگان: مهین عباس زاده و مهدی جعفری
- مدیر فیلم برداری: مرتضی نجفی
- صدابردار: رشید دانشمند
- تدوین: میثم مولایی
- طراح صحنه و لباس: آیدین ظریف
- طراح چهره پرداز: عباس عباسی
- موسیقی: بامداد افشار
تیزر فیلم یدو
مشخصات فیلم یدو
- امتیاز:imdb10/5.9
- زبان:فارسی
- کشور:ایران
- ژانر:درام
- سال تولید:1398