سندی که نخوانده توسط وزیر امور خارجه کشورمان امضاء شده، 6 سال به عنوان فتح الفتوح توسط دولت بر سر ملت کوبیده شده است!
ساعدنیوز: آقای دکتر ظریف در گفتگویی داغ در کلاب هاوس که حدود ده هزار نفر مخاطب نیز در آن شرکت داشته اند یک اعتراف جنجالی را مطرح ساخته است. ایشان گفته اند: ": من در مجلس گفتم در برجام کلمه ی "تعلیق" وجود ندارد. اشتباه از من بود. چهار بار کلمه ی "تعلیق" در برجام وجود دارد ولی مذاکره کننده ی ما به من اطلاع نداده بود. " این اعتراف تلخ که با پایمال شدن حقوق حقه ملت ایران ارتباط دارد موجی از انتقادات را به همراه داشته است. خیلی ها این سؤال را مطرح می کنند که مگر می شود وزیر امور خارجه به عنوان صدر دستگاه دیپلماسی و کسی که سندی به اهمیت برجام را که سرنوشت کل کشور به آن گره خورده نخوانده باشد؟ تحلیل حضرتعالی از این مسأله چیست؟
حبیب ترکاشوند: بسم الله الرحمن الرحیم. در خصوص سخنان آقای ظریف سه فرضیه قابل طرح است. فرضیه اول این است که آقای دکتر ظریف، این مسأله را کاملاً از سر صداقت و راستی مطرح ساخته است. یعنی واقعاً ایشان از وجود کلمه "ساسپنشن" یا تعلیق در ضمیمه برجام اطلاعی نداشته است و بدون علم و اطلاع این متن را امضاء کرده است. خب در دنیایی که ما در آن زندگی می کنیم، رسم بر این است که هرکس می خواهد یک داد و ستد مهم مثل خریدن خانه یا خریدن ماشین یا این طور چیزها را صورت دهد، بنا به منافع و ضررهای محتملی که متوجه این شخص است، به سنجش جوانب موضوع می پردازد. مثلاً می آید موقعیت خانه را بررسی می کند؛ قیمت را بررسی می کند؛ وامش را بررسی می کند؛ اقساط ماهانه را سبک و سنگین می کند. یا اگر به طور مثال، می خواهد خودرو بخرد، ماشین را به مکانیک حاذقی نشان می دهد تا مشکل فنی نداشته باشد؛ اسناد خودرو را بررسی می کند و از این قبیل مسائل. با در نظر گرفتن این موضوع، حالا می آئیم سر وقت سندی به نام برجام! سندی که کل سرنوشت یک ملت و یک کشور به آن گره خورده است. آقای ظریف و تیم اش از سوی آقای روحانی به عنوان سرداران دیپلماسی نشان لیاقت دریافت کردند! متن برجام کلیاتی است که خُب شرح واقعیات موجود است؛ جزئیات توافق در همین ضمائمی مطرح شده است که آقای ظریف می گوید خواندنش را به معاونین خودش سپرده است. سندی که نخوانده توسط وزیر امور خارجه کشورمان امضاء شده، 6 سال به عنوان فتح الفتوح توسط دولت بر سر ملت کوبیده شده است!

برجام با همدستی لاریجانی در مجلس تصویب شد و منتقدین با این همدستی، اجازه عرض اندام پیدا نکردند!
فرضیه دوم این است که آقای ظریف، از سر راستی و درستی این حرف را نمی زند. دارد دروغ می گوید که اطلاع نداشته است. ایشان گفتند که 4 بار کلمه ساسپنشن و یا فعل ساسپند در ضمایم و برجام آمده است. خُب متخصصانی که این سند را تحلیل کرده اند معتقدند که این کلمه، 23 بار تکرار شده است! سلمنا جناب آقای ظریف درست می گوید که 4 بار است حرفی روی این موضوع نیست. ولی همین موضوع را هم در مجلس علیرغم اصرار لاریجانی و سؤال مکرر او از ایشان مبنی بر آمدن کلمه تعلیق در برجام به جای لغو تحریم ها، آقای ظریف، با اطمینان کامل می گوید که کلمه تعلیق به کار نرفته است! همین پاسخ ایشان در کلیپ تبلیغی دولت تدبیر و امید برجسته شد و حتی از این موضوع برداشت تبلیغاتی هم شد! اگر فرض کنیم که آقای ظریف دروغ گفته است، این عین خیانت است و ایشان به ملت ایران و به نظام خیانت کرده است و باید در محاکم صالحه پاسخگو باشد. فرضیه سوم هم این است که خیر ایشان واقف نبوده و این صحبت اخیر جهت توجیه عملکردش در کسوت وزیر امور خارجه است. یعنی اطلاعی از این موضوع نداشته و حالا که عیان شده میخواهد قضیه تعلیق را مطرح ساخته و این هم به نوبه خودش فریب ملت است و گناهی نابخشودنی است.

حضرت آقا، نامه ای نوشتند به آقای روحانی و 9 شرط را برای قبول برجام مطرح کردند. حتی اگر یکی از این 9 شرط رعایت می شد ما شاهد این وضعیتی که داریم نبودیم.
ساعدنیوز: شورای عالی امنیت ملی نقشی کلیدی در سیاستگذاری های کلان و مسائل اساسی بین المللی کشور دارد و اسناد بالادستی روابط خارجی در همین شورا تصویب می شود و عملاً وزیر امور خارجه هم مسئول اجرای همین اسناد است. طبیعتاً برجام به عنوان یک سند مهم ملی و بین المللی بعد از تأئید شورای عالی امنیت ملی تصویب شده است. حال اگر دکتر ظریف می گوید که من از وجود چنین کلمه ای در برجام مطلع نبوده ام، پس مسئولان شورای عالی امنیت ملی چه کار می کردند؟ نقش شورای عالی امنیت ملی در این رویداد تلخ چه بوده است؟
حبیب ترکاشوند: شورای امنیت ملی با شگردی که آقای روحانی به کار برد عملاً همان ابتدای کار خلع سلاح شد. یک عده از اعضای شورا را آورد در کمیته برجام عضو کرد که همگی در تیم دولت بودند و به این نحو، فضا را برای منتقدین هم تنگتر کرد. گزارش های کمیته برجام به شورای عالی امنیت ملی دقیقاً در چنین فضایی تنظیم می شده است و به همین دلیل، همه چیز آن طور پیش رفته که دولت میخواسته است. حضرت آقا، نامه ای نوشتند به آقای روحانی و 9 شرط را برای قبول برجام مطرح کردند. حتی اگر یکی از این 9 شرط رعایت می شد ما شاهد این وضعیتی که داریم نبودیم. اگر فقط اجرای گام به گام برجام که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بود رعایت می شد و صنعت هسته ای به صورت یک باره تعلیق نمی شد ما ابزار فشار به حریف را در اختیار داشتیم و شاهد زورگویی آمریکا نبودیم. متأسفانه این اتفاق نیفتاد و شروط رهبری رعایت نشد و هم صنعت هسته ای ما تعطیل شد و هم تحریم ها برداشته نشد. در کمیته برجام، این سند با همدستی لاریجانی به تصویب رسید و اصلاً اجازه ندادند که منتقدین حرفی را مطرح کنند. شما فقط بروید فاکت شیت وزارت خارجه ایران را با فاکت شیت اروپایی یا آمریکایی برجام مقایسه کنید تفاوت را کامل احساس خواهید کرد.

ساعد نیوز: مذاکرات وین به زودی با حضور ایران و طرف های غربی آغاز خواهد شد و سیگنال های مثبتی برای از سرگیری گفتگوهای احیای برجام از سوی طرفین مخابره می شود. آیا امکان دارد در این گفتگوها ایران بر سر اصلاح این عبارات مهم چانه زنی ای داشته باشد؟
حبیب ترکاشوند: این موضوع فنی است و طبیعتاً من اطلاعی از این موضوع ندارم. ولی معتقدم که حتی اگر همین برجام فعلی به شرط انجام تعهدات طرف غربی آمریکایی اجرایی شود یعنی به صورت عملی و نه صرف نظری و قول و قرار! می توانیم امیدوار باشیم. این فرایند باید به صورت گام به گام و به همراه راستی آزمایی پیگیری شود تا به نتیجه برسد. دولت سیزدهم در این مورد، دو شرط را از زبان وزیر امور خارجه کشورمان آقای دکتر امیرعبداللهیان به روشنی بیان کرده است: 1- مذاکره برای مذاکره دیگر در دستور کار نیست و اگر مذاکره ای قرار است انجام شود باید این مذاکره منتج به نتیجه باشد. 2- رفع تحریم ها خط قرمز برای ایران است؛ یعنی این نظام تحریم ها باید شکسته شود و حقوق ملت ایران تأمین شود. دولت سیزدهم می خواهد از موضع حکمت و عزت این گفتگوها را به نتیجه برساند و نهایتاً نتیجه مطلوب هم، رفع تحریم ها و تأمین حقوق حقه ملت ایران است. اگر مذاکره ای خارج از این چارچوب باشد، مثل دولت قبل با مشکل برخورد خواهد کرد و هیچ نتیجه ای در پی نخواهد داشت.