دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

سیاست /

هدف اصلی سفر بایدن به خاورمیانه دادن تنفس مصنوعی به اسرائیل و عربستان سعودی است 

پنجشنبه، 23 تیر 1401
کد خبر: 213469
جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا شامگاه چهارشنبه وارد تلاویو شد و قرار است بعد از دیدار با مقامات اسرائیلی به رام الله سفر کند. دولت اسرائیل در حالت بحران قرار دارد و شاید بایدن انرژی اش را صرف هماهنگی بیشتر اسرائیلی ها کند تا گفتگو درباره منطقه! ساعدنیوز در گفتگو با دکتر سید جعفر قنادباشی کارشناس مسائل غرب آسیا به این موضوع پرداخته است.

امروز آمریکا نیروهای مسلح ایران را تحریم می کند؛ این دلیلی جز این ندارد که ایران قدرت منطقه ای است و منافع آمریکا در خطر است. این یک انقلاب واقعی است. زمانی نیروهای مسلح ایران در خدمت ناتو بودند.

ساعدنیوز: سفر رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا به "خاورمیانه" با نشستن هواپیمای آقای بایدن در تلاویو آغاز شد و قرار است بعد از دیدار از سرزمین های اشغالی و گفتگو با مسئولان دولت خودگردان در رام الله، جو بایدن به عربستان سعودی سفر کند. آیا خاورمیانه برای ایالات متحده آمریکا در عربستان و اسرائیل خلاصه می شود یا محدود شدن سفر آقای بایدن به دیدار از دو کشور در منطقه دلایل خاصی دارد؟

دکتر سید جعفر قنادباشی: نکته اول درباره این سؤال آن است که رئیس جمهور آمریکا عملاً جرئت حضور در کشورهای دیگر منطقه را ندارد! هر کجا برود، با تظاهرات گسترده مردمی روبرو خواهد شد؛ کشورهای کوچک منطقه که عملاً نمی توانند مقصد رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا باشند، چرا که دیدار از این کشورها آبرویی برای آمریکا محسوب نمی شود. می ماند عراق، مصر یا اردن، که به هر یک از این کشورها برود، با اعتراضات شدید مردمی مواجه می شود. البته در سرزمین های اشغالی و عربستان سعودی هم همین نارضایتی مردمی در خصوص دیدار بایدن وجود دارد، ولی مسئولان اسرائیلی و سعودی با سرکوب و مدیریت این اعتراضات و تدارک مسیرهای ویژه، جلوی این اعتراضات را می گیرند. با این وجود، ترامپ شبانه به سرزمین های اشغالی سفر می کرد و بایدن شامگاه! البته اگر سیاست ایالات متحده آمریکا درست بود، این کشور می توانست روابط سازنده ای با تمام کشورهای منطقه داشته باشد ولی اینگونه نیست.

در دوران ستمشاهی، حاکمیت آمریکا در منطقه سه رکن اساسی داشت: ایران، اسرائیل و عربستان سعودی؛ بعد از انقلاب، یکی از این ارکان از دست رفت! پیمان سنتو عملاً ارتش ایران را در اختیار پیشبرد اهداف ناتو در منطقه قرار می داد! ولی بعد از انقلاب، ایران از این پیمان خارج شد و آرزوهای آمریکا بر باد رفت. ایران دیگر آن سیبی نیست که کیسینجر می گفت که روزی به کف آمریکا خواهد افتاد! باری، امروز هم دولت آمریکا آرزو دارد که بتواند در ایران هم حضور داشته باشد ولی این آرزو عبث است.

از سوی دیگر، آن دو رکن باقی مانده هم در خطر هستند؛ دلیل سفر آقای بایدن به اسرائیل در اصل تلاش آمریکا برای کمک به اسرائیل تضعیف شده است. آمریکا تلاش می کند تا چنان وانمود کند که از اسرائیل حمایت کند. در مورد عربستان سعودی هم همین طور است. همان طور که ترامپ علناً گفت، اگر دو هفته آمریکا از حمایت خود از ریاض دست بکشد، حکومت سعودی ساقط می شود. عربستان به خاطر جنگ هفت ساله در یمن به شدت ضعیف شده است؛ پادشاه این کشور به لحاظ جسمانی بسیار ضعیف است و ولیعهد سعودی نیز بسیار پرمسأله است. این که آقای بایدن تصمیم به دیدار از ریاض گرفته است خودش عقبنشینی از مواضع آمریکا در خصوص قتل خاشقچی است. بعد از آشکار شدن دست داشتن ولیعهد عربستان در قتل فجیع خاشقچی، دولت آمریکا مواضع سختگیرانه ای در خصوص اجتناب از سفر به ریاض و دیدار با ولیعهد این کشور اتخاذ کرد؛ اما امروز شرایط دگرگون شده است و بایدن نیاز به این سفر دارد! این خودش حاکی از وضعیت وانفسا در آمریکا است! دولت آمریکا برای کاهش قیمت حامل های انرژی با افزایش تولید نفت توسط عربستان تلاش می کند.

در سرزمین های اشغالی، یک دولت موقت بر سر کار است. اختلافات حزبی و درون حزبی در اوج خودش است. عملاً انرژی سیاستمداران اسرائیلی در این سفر صرف جلب نظر دولت آمریکا برای حمایت از خودشان جهت تداوم حضورشان در قدرت خواهد بود. بنابراین، عملاً مسائل داخلی اسرائیل جایی برای پرداختن به مسائل خارجی باقی نخواهد گذاشت. این برای آقای بایدن هم نامطلوب است. چون دغدغه آمریکا معطوف به مسائلی خارج از سرزمین های اشغالی است ولی شرایط طوری است که انرژی اصلی صرف حل اختلافات داخلی درا سرائیل خواهد شد.

امروز آمریکا نیروهای مسلح ایران را تحریم می کند؛ این دلیلی جز این ندارد که ایران قدرت منطقه ای است و منافع آمریکا در خطر است. این یک انقلاب واقعی است. زمانی نیروهای مسلح ایران در خدمت ناتو بودند؛ 60 هزار آمریکایی در ایران حضور داشتند که بخش اعظمی از آنها در ارتش حضور داشتند. پیمان سنتو در واقع هدفی جز استفاده از ظرفیت های نظامی ایران برای مقابله با تهدیدات شوروی نداشت. اما وضعیت منطقه تغییر کرده است و دیگر شرایط مثل گذشته نیست.

این که اعلام می شود که همزمان با سفر آقای بایدن به سرزمین های اشغالی از سامانه لیزری ضدپهبادی در اسرائیل پرده برداری می شود نشان از ضعف شدید امنیتی رژیم صهیونیستی و نیاز شدید این رژیم به تقویت سامانه های دفاعی اش دارد.

ساعدنیوز: آقای بایدن در مصاحبه با شبکه اسرائیلی در پاسخ به سؤال خبرنگار این شبکه مبنی بر این که آیا رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا حتی به قیمت شکست کامل مذاکرات احیای برجام حاضر به خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست گروه های تروریستی خارجی نیست، گفت: "بله"! آیا این پاسخ آقای بایدن با شرایط و واقعیت های منطقه برای آمریکا همخوانی دارد؟

دکتر سید جعفر قنادباشی: طبیعتاً آمریکایی ها بر اساس شرایط و واقعیت ها عمل می کنند نه بر اساس کلمات! اگر 2 ماه پیش، آمریکا از شکست فشار حداکثری بر روی ایران صحبت می کرد، امروز سخن از اشتباه بودن خروج ترامپ از برجام است! پاسخ یک کلمه ای آقای بایدن به این سؤال تأمل برانگیز است. رئیس جمهور آمریکا با این یک کلمه می خواهد نظر اسرائیل و عربستان سعودی را جلب کند ولی توضیحی نمی دهد! یعنی مصاحبه جای تشریح مواضع واقعی آمریکا در این خصوص نیست! اصلاً آمریکایی ها در شرایطی نیستند که تا اینجا پیش بروند. نشانه هایی وجود دارد که می گوید که آمریکا با رفع تحریم ها علیه سپاه موافق است. البته برای سپاه فرقی نمی کند. با تحریم یا بدون تحریم، وظیفه سپاه، پاسداری از انقلاب اسلامی ایران است.

آمریکایی ها به خوبی می دانند که نه ایران، بلکه رژیم کودک کش اسرائیل و عربستان سعودی در منطقه منفور هستند. اشغالگری و شهرک سازی غیرقانونی اسرائیلی ها به حدی غیرقابل تحمل است که آقای اوباما در واپسین روزهای ریاست جمهوری اش قطعنامه علیه شهرک سازی را وتو نکرد! آقای بایدن اگر این مشی دموکرات ها را دنبال می کرد، نباید به سرزمین های اشغالی سفر می کرد. تحریم سپاه، موجب محبوب تر شدن سپاه پاسداران در منطقه می شود چون ماهیت ضدآمریکایی سپاه آشکارتر می شود. از ژاپن تا آمریکای لاتین، آمریکاستیزی در حال گسترش است.

این که اعلام می شود که همزمان با سفر آقای بایدن به سرزمین های اشغالی از سامانه لیزری ضدپهبادی در اسرائیل پرده برداری می شود نشان از ضعف شدید امنیتی رژیم صهیونیستی و نیاز شدید این رژیم به تقویت سامانه های دفاعی اش دارد. گنبد آهنین کارساز نشد، امروز از لیزر پهبادی سخن میگویند. قدرت پهبادی بی نظیر مقاومت اسلامی در منطقه است که آمریکا را مجبور به تجهیز بیشتر رژیم صهیونیستی می کند. همین عمل در واقع اعتراف به مؤثر بودن سلاح های مقاومت است. ضعف آشکار دفاعی رژیم صهیونیستی در نبرد سیف القدس کاملاً آشکار شد.

واقعیت ماجرا این است که آمریکایی ها هیچ تصمیم یا موضعی در خصوص فلسطین نمی گیرند مگر ابتدا این موضوع را با اسرائیل مطرح و به تصویب رژیم صهیونیستی رسانده باشند!

ساعدنیوز: آقای بایدن قرار است به رام الله نیز سفر کند و با مسئولان دولت خودگردان فلسطینی در رام الله گفتگو کند. با توجه به تغییر شرایط در کابینه اسرائیل و معتدلتر شدن مواضع در خصوص راه حل دو دولت، آیا حضور آقای بایدن در رام الله می تواند آغاز تحقق تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی در سرزمین های اشغالی باشد؟

دکتر سید جعفر قنادباشی: مواضع آمریکا درباره فلسطین در واقع یک ظاهری دارد و یک باطنی! باطن همان واقعیاتی است که اصل مواضع آمریکا در این خصوص را تشکیل می دهد. مهم نیست که در ظاهر چه چیزی رخ می دهد! واقعیت ماجرا این است که آمریکایی ها هیچ تصمیم یا موضعی در خصوص فلسطین نمی گیرند مگر ابتدا این موضوع را با اسرائیل مطرح و به تصویب رژیم صهیونیستی رسانده باشند! طبیعتاً پیگیری راه حل دو دولتی توسط دولت آمریکا در این سفر، پیشتر به تصویب اسرائیل رسیده است. دقت داشته باشید که هیچ تضادی میان سیاست های آمریکا و اسرائیل در خصوص مسأله فلسطین وجود ندارد.

امروز اگر بایدن به رام الله سفر می کند، این به خاطر شرایط حاکم در سرزمین های اشغالی و ضعف دولت اسرائیل است. وضعیت به نقطه انفجار رسیده است و فضای باز یک ضرورت است. راه حل دو دولت نیز یک بازی بیشتر نیست. خود یاسر عرفات اولین نفری بود که در این خصوص از آمریکا و اسرائیل بازی خورد و خودش هم در اواخر عمرش به این موضوع اعتراف کرد. هدف فقط خاموش کردن انتفاضه و کشتن ایمان به مبارزه در فلسطینی ها است. این سیاستی است که از زمان کارتر اجرایی می شود و کلینتون هم آن را دنبال می کرد. الان هم بایدن این بازی را ادامه می دهد. این ویژگی مشترک دیکتاتورها است که هر زمان اختناق به حد انفجار رسید، فضا را باز می کنند و بعد از مدتی باز فضا بسته می شود. امروز دولت خودگردان در درون فلسطین منزوی است چون کسی حرف آمریکایی ها را باور نمی کند. دقت داشته باشید که بایدن با فلسطینی ها دیدار نمی کند بلکه با عده قلیلی که در میان فلسطینی ها جایگاهی ندارند وارد گفتگو می شود. فلسطینی ها از آمریکایی ها متنفرند.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز یکشنبه 16 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
گام به گام مراحل چاپ کتاب
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
برای چاپ کتاب و تبدیل پایان نامه تان به کتاب با سرعت نور کلیک کنید!
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
مراحل چاپ کتاب با بهترین کیفیت
چاپ فوری مقالات علمی پژوهشی
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
مراحل اکسپت مقاله
استخراج مقاله از پایان نامه ارشد و دکترا + پاورپوینت آموزشی