وضوی مردان با زنان چه فرقی دارد؟
یکی از آداب و مقدمات نماز در دین اسلام، وضو گرفتن است. وض پیش از طواف کعبه و مسح نمودن قرآن نیز واجب است. مسلمانان قبل از ورود به مسجد و پیش از خواب نیز وضو می گیرند که انجام آن مستحب است. بسیاری از افرد همیشه می پرسند که آیا تفاوتی بین وضوی مرد و زن است؟
برای وضوگرفتن باید مراحل زیر را به ترتیب طی کرد:
نیت وضو : روش صحیح وضو گرفتن این است که، برای وضو هم اول باید نیت کرد؛ یعنی قصد وضو گرفتن را برای انجام فرمان خدا و تقرب به خدا داشته باشیم.
شستن صورت برای وضو :سپس، با دست راست مقداری آب به بالای صورت می ریزیم و از جایی که مو روییده است تا انتهای چانه و گردی صورت را می شوییم.
شستن دست راست در وضو : بعد با دست چپ به بالای آرنج دست راست آب می ریزیم و باز از بالا به پایین و نه برعکس، تا سر انگشتان می شوییم.
توجه:آقایان بهتر است آب را از پشت آرنج بریزند و خانم ها از جلو.
شستن دست چپ در وضو: سپس با دست راست از بالای آرنج دست چپ، آب می ریزیم و باز از بالا به پایین و نه برعکس، تا سر انگشتان می شوییم.
نکته:برای صحیح وضو گرفتن شستن صورت و دست ها باید از بالا به پایین انجام شود؛
یعنی هنگام شستن صورت آب را از بالای صورت می ریزیم و از بالا به پایین دست می کشیم و نه از پایین به بالا. چرا که موجب باطل شدن وضو می شود.
هنگام شستن دست ها هم آب را از کمی بالاتر از آرنج می ریزیم و دست می کشیم.
کشیدن مسح سر : بعد با تری موجود در دست راست، مسح سر می کشیم؛ یعنی انگشتان دستمان را می گذاریم بالای سر و کمی پایین می کشیم.
نکته:برای وضو گرفتن صحیح لازم نیست مسح سر بر پوست سر کشیده شود و اگر بر قسمت انتهایی موها هم کشیده شود، درست است؛ اما اگر مو به قدری بلند است که بر صورت ریخته می شود یا موی قسمتی از سر در قسمت دیگر سر قرار می گیرد؛ مثل اکثر خانم ها، باید برای مسح سر فرق باز کند و مسح را بر آن قسمت بکشد.
کشیدن مسح پای راست: بعد مسح پا را انجام می دهیم. به این شکل که دست راستمان را که هنوز تر است، از سر یکی از انگشتان پا تا مفصل پا می کشیم.
کشیدن مسح پای چپ: بعد همین کار را با دست چپ، برای پای چپ انجام می دهیم.
نکته: هنگام مسح سر و پا، مواضع مسح باید خشک باشند، ولی اگر رطوبتشان به قدری باشد که رطوبت دست بر آن غلبه کند، اشکال ندارد.
نکته:هنگام مسح نباید چیزی بین دست و موضع مسح فاصله باشد، مثل جوراب؛ هرچند نازک باشد.
تفاوت وضوی مردان و زنان از دیدگاه مراجع
تنها هنگام شستن دست، برای مرد مستحب است در شستن اول از قسمت ظاهر دست شروع کند و در شستن دوم از قسمت باطن و داخلی آن. اما برای زن مستحب است برخلاف آن عمل کند. (العروة الوثقی، ج 1، بعض مستحبات الوضو، العاشر)
بین زن و مرد در افعال و کیفیت وضو فرقی نیست، جز این که برای مردها مستحبّ است که هنگام شستن آرنج از قسمت بیرونی آن شروع کنند و زن ها از قسمت داخلی آن. (دفتر الاستفتائات آیت الله خامنه ای)
علت این فرق ها بر کسی معلوم نیست، ولی به لحاظ محفوظ ماندن بانوان، در روایات سفارش شده که در کیفیت ایستادن، نشستن، رکوع و سجود، جمع و جور باشند. برآمدگی های بدن محفوظ بماند. (وسائل الشیعه، ج1، ص 328؛ شرح لمعه، ج1، ص 79 و 295)
شاید ریختن آب از داخل دست(باطن دست) برای خانم ها نیز از این قبیل موارد باشد.