ساعدنیوز
ساعدنیوز

حمایت حداکثری از پژوهش کاربردی و جامعه محور برای تقویت ارتباط نخبگان با دولت ضروری است

  شنبه، 09 بهمن 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
حمایت حداکثری از پژوهش کاربردی و جامعه محور برای تقویت ارتباط نخبگان با دولت ضروری است
یکی از مسائل اساسی در کشور، مغفول ماندن ظرفیت عظیم نخبگانی موجود در کشور است. ساعدنیوز در گفتگو با دکتر یزدان موحدی عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اسلامی تبریز و دبیر علمی سلسله همایش های همیاری نخبگان مردم و دولت انقلابی در بیانیه گام دوم انقلاب به موضوع ارتباط نخبگان و جامعه پرداخته است.

ساعدنیوز: سلسله همایش های همیاری نخبگان مردم و نهادهای انقلابی در بیانیه گام دوم بر روی مسأله تعامل مؤثر نخبگان دانشگاهی، دولت انقلابی و مردم برای حل مشکلات جامعه متمرکز است. به نظر می رسد که یکی از مشکلات اساسی مبتلابه جامعه و عامل اصلی عدم حل مسائل متعدد جامعه، عدم وجود تعامل مؤثر دانشگاه و جامعه است به گونه ای که بعضاً احساس می شود که اصولاً دانشگاه عنایتی به موضوعات و مسائل جامعه ندارد یا این که جامعه اقبالی به راه حل های ارائه شده از سوی دانشگاه ندارد. یک طرف دیگر موضوع هم اراده دستگاه های اجرایی برای برقراری ارتباط مؤثر میان دانشگاه و جامعه است. حضرتعالی به عنوان یک استاد دانشگاه، موانع اصلی بر سر راه برقراری این ارتباط مؤثر را چگونه آسیب شناسی می کنید؟

دکتر یزدان موحدی: به نام خدا؛ نکته اولی که باید در پاسخ به این سؤال به آن اشاره کنم، این است که امروز در دانشگاه ها به مسأله تحقیق و علم از منظری بنیادین و نظری نگاه می شود. به این معنا که عمده پژوهش های دانشگاهی بر روی تئوری متمرکز است تا عمل! دید نظری، دید غالب در دانشگاه است. اگر رساله، پایاننامه یا پژوهشی در دانشگاه انجام می گیرد، تأکید بر بررسی یک نظریه یا مبانی یک نظریه است تا یافتن راه حلی برای موضوع مبتلابه جامعه. پژوهش جامعه محور و متمرکز بر حل موضوعات و مسائل مبتلابه جامعه، در ایران نهادینه نشده است. اینجا ما نیاز به یک فرهنگ سازی راهبردی داریم. نکته بعدی این است که اصولاً هیچ نوع نظام ارزشیابی تشویقی برای حمایت بیشتر از پایاننامه ها و تحقیقات کاربردی در مقایسه با پژوهش های نظری وجود ندارد. در دانشگاه، پژوهش های نظری و کاربردی به صورت مساوی ارزیابی می شوند و هیچ نوع مشوقی برای تحقیقات کاربردی در نظر گرفته نمی شود.

متأسفانه این نبودِ مشوق و عدم تفکیک میان پژوهش جامعه محور و معطوف به حل مسائل جامعه، از یک طرف، و پژوهش نظری و بنیادین، باعث شده است که زمینه لازم برای سوق یافتن دانشجویان به سمت تحقیقات کاربردی وجود نداشته باشد. این یکی از موانع برقراری رابطه میان جامعه و دانشگاه است. اگر انتظار داریم که دانشگاه برای مشکلات جامعه راه حل ارائه دهد، باید از تحقیقات کاربردی حمایت کنیم. یک دانشجویی وقتی ببیند که کار خوب او با کار بد یک دانشجوی دیگر به یک نحو ارزیابی می شود، دیگر این دانشجو انگیزه ای برای پرداختن به مسأله پژوهش کاربردی نخواهد داشت. این احساس به وجود می آید که چون هیچ تمایزی میان کار خوب و کار ضعیف وجود ندارد، پس من هم باید به این موضوع به صورت رفع تکلیف نگاه کنم. قطعاً اگر دستورالعمل هایی در سطح وزارت صادر شود دال بر الزام به حمایت تشویقی از پایاننامه های معطوف به حل مشکلات جامعه طبیعتاً موضوع فرق خواهد کرد. مباحث نظری سر جای خودش، ولی بحث بر سر توانایی ما بر پیاده کردن این مسائل در عمل است. اگر یک چنین اتفاقی بیفتد، می توانیم انتظار داشته باشیم که پژوهشهای دانشگاهی سمت و سوی عملی و کاربردی به خود بگیرند و آثارش را در جامعه ما مشاهده خواهیم کرد.

تصویر

یکی دیگر از مسائل مربوط به این سؤال، ارتباط ضعیف صنعت با دانشگاه است. این مسأله از چند جهت قابل بررسی است. از یک سو، صنعت علاقه ای به ارتباط با دانشگاه ندارد. شاید دیدِ صنعت این است که هنرجویان، دانشجویان و علم آموزان بیشتر درگیر مسائل نظری هستند و اصطلاحاً مهارت لازم برای کار در زمینه های کاربردی را ندارند. این یکی از دلایل اصلی عدم برقراری ارتباط مؤثر میان دانشگاه و صنعت است. بنده جلساتی را با اهالی صنعت استان درباره این موضوع داشتم. هر زمان که ما از عدم استقبال صنعتگران از استفاده از نیروی انسانی جوان و دانشگاهی در صنعت صحبت کردیم، پاسخ ایشان آن بود که دانشجویان چند تا کتاب را حفظ کرده و فقط نمره گرفته اند و کار بلد نیستند! این نیروی انسانی نمی تواند انتظارات ما را برآورده سازد. متأسفانه این مسأله کاملاً درست است. دانشجو در پایاننامه خودش چند تا نظریه را کنار همدیگر گذاشته است ولی در عمل نرفته این مسأله را به صورت کاربردی پیگیری کند.

ما در تولید مقاله و پژوهش های دانشگاهی در منطقه جزو کشورهای سرآمد هستیم. اما پرسش این است که چند درصد از این مقالات و پژوهش ها معطوف به حل مسائل کشور است؟ چند درصد از این مقالات گرهی از مشکلات کشور گشوده است؟ امروز مسأله اصلی جامعه ما بحث اقتصاد است. دانشجویان رشته های اقتصاد در سطح تحصیلات تکمیلی چقدر به این موضوع حساسیت دارند؟ چه راه حل هایی را برای گذار از این پیچ تاریخی و وضعیت دشوار کشور ارائه می دهند؟ چند درصد از پایاننامه ها به سمت مسائل کاربردی سوق یافته است؟ البته به صورت جسته گریخته پژوهش هایی را مشاهده می کنیم که سمت و سویی کاربردی دارند؛ ولی باز در اینجا، به خاطر عدم عنایت مسئولین و بی تفاوتی بدنه اجرایی کشور به این موضوع، این پژوهش ها آن طور که باید، در راستای حل مشکلات و مسائل کشور به کار برده نمی شوند. بنابراین، فقط نمی توانیم توپ را به زمین دانشجو بیندازیم. گاهاً دانشجوی نخبه ما پژوهش جامعه محور را در دستور کار قرار می دهد ولی اصطلاحاً این کار خریدار ندارد. به همین دلیل، باید نگاه دو طرفه ای به این موضوع مورد نیاز است. متأسفانه مسئولین در اکثر مواقع، فکر می کنند که این مسائل باید با اقدامات سیاسی حل شود و خیلی توجهی به ظرفیت های عظیم نخبگانی داخل جامعه برای عبور از فشارهای ظالمانه غرب ندارند. نخبه متأسفانه به عنوان راه حل مشکلات جامعه مورد حمایت قرار نمی گیرد و همین موضوع هم باعث سرخوردگی نخبگانِ مردم می شود و در نهایت بحث فرار مغزها و مهاجرت نخبگان هم می تواند به همین دلیل اتفاق بیفتد.

مدیران اجرایی ارشد کشور باید به نخبگان اعتماد بیشتری داشته باشند. رهبر معظم انقلاب بارها در فرمایشات خودشان به لزوم استفاده از مدیران جوان نخبه انقلابی صحبت کرده اند. متأسفانه علیرغم این فرمایشات، به خاطر کم کاری برخی مدیران در این زمینه، شاهد سرخوردگی نخبگان هستیم. وقتی نخبگان می بینند که کارشان در اینجا خریداری ندارد، طبیعتاً دچار سرخوردگی می شوند. این هم یکی از مشکلات اساسی ماست.

تصویر

ساعدنیوز: با توجه به این موضوعات مهمی که حضرتعالی در پاسختان به سؤال اول بنده مورد اشاره قرار دادید، ثمرات برگزاری سلسله همایش های همیاری نخبگانِ مردم، دولت انقلابی در بیانیه گام دوم انقلاب چه می تواند باشد؟

دکتر یزدان موحدی: قطعاً برگزاری این همایش ها بسیار کارساز خواهد بود. در دولت های قبلی، ما با یک جاده یک طرفه مواجه بودیم. دولت تصمیم گیرنده بوده و سیاست های خودش را اجرا کرده است. شاید مردم و نخبگان سهمی در اداره کشور نداشتند. منِ نوعی یا هر کس دیگری باید احساس کنیم که سهمی در تصمیمات و اقدامات دولت داریم. این باعث می شود که شهروندان و نخبگان انگیزه پیدا کنند و نسبت به مسائل و مشکلات کشور حساسیت داشته باشند. متأسفانه این موضوع در دولت های قبلی، آن طور که باید و شاید مورد عنایت قرار نگرفته است. نخبگان احساس بیگانگی کردند. اگر امروز بحث مهاجرت نخبگان یا فرار مغزها مطرح می شود، این مسأله محصول عملکرد دولت های قبلی است. اگر ما به نخبه بها ندهیم، این مسأله تداوم خواهد داشت. اعتمادی به نخبگان وجود نداشته است. ما هنوز شاهد پس لرزه های این بی توجهی به نخبگان هستیم.

خوشبختانه دولت سیزدهم یک دولت مردمی است و به نخبگان بیشتر اعتماد دارد. دولت از ابتدای فعالیت اش بر روی مشارکت مردم و اظهارنظر مردم درباره مسائل کشور تأکید دارد. این که مردم بتوانند راه حل ارائه دهند. سلسله همایش های همیاری نخبگانِ مردم، دولت انقلابی در بیانیه گام دوم انقلاب، قرار است در سه سطح و در طول یک سال برگزار شود. مرحله اول این همایش مربوط به مدیران اجرایی استان است. در این مرحله قرار است که مدیران، مسائل و مشکلات استان را احصاء کنند. فهرستی از مشکلات و مسائل استان قرار است با حضور مسئولین برشمرده شود. در مرحله دوم، قرار است نخبگانِ مردمی وارد عمل شوند و برای این مشکلات احصاء شده توسط مدیران، راه حل ارائه بدهند. اینجا میدان برای نخبگان باز می شود. با روش بارش مغزی، تفکر خلاق، با علم و دانشی که دارند برای مشکلات فهرست شده، راه حل ارائه دهند. در گام سوم هم تمام اقشار مردم قرار است وارد میدان شوند و در تعامل با دولت و با توجه به مطالبات رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم، در راستای حل مشکلات کشور و پیشرفت جامعه حرکت کنند. قطعاً نتایج و راه حل های ارائه شده در این همایش ها می تواند در سطح کشوری کاربرد داشته باشد. برگزاری این سلسله همایش ها در شهر تبریز به عنوان شهر اولین ها می تواند زمینه ای باشد برای برگزاری این همایش ها در سطح کشوری.

پایگاه خبری ساعدنیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری بسیار قدیمی از 17 سالگی آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب/ساده زیستی رهبر از ابتدای زندگی (278 نظر) میز عزای ساده و بدون تجملات مادر محسن کیایی، مجری برنامه صداتو +عکس/ روحشون شاد چه چهره دلنشینی داشتن (154 نظر) بهترین گردو ایران متعلق به کدام شهر است (135 نظر) (عکس) دمپایی‌های لاکچری بچه‌های دهه شصت / هر کی از اینا برای بچش می‌خرید خیلی لاکچری بود ... (102 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان فریبا نادری/ روحش شاد و یادش گرامی (65 نظر) شبی که محمود احمدی نژاد مهمانِ خانه ابدی مادرش شد و در آن خوابید+عکس/روحش شاد و یادش گرامی... (51 نظر) رونمایی از نوزاد خوشگل و بامزه ریما رامین فر، همای پایتخت+عکس / عاشقانه های ریما و امیر جعفری ارزش صد بار دیدن رو داره👌 (43 نظر) برنامه عالی صداوسیما که توسط رهبر معظم انقلاب تحسین شد/ خیلی اوقات دلم نمی‌آید که برخیزم و بروم+عکس (37 نظر) حضور چهره های فوتبالی در بیمارستان و روحیه دهی به علی دایی در عیادت از اسطوره فوتبال+ عکس/ مهدی رحمتی، عادل فردوسی‌ پور، کارلوس کی‌روش و ... (33 نظر) (عکس) زیبایی بی حد و اندازه روژان سریال نون خ در عکسی که هدیه بازوند در اینستاگرامش منتشر کرد / مهیار حق داره این قدر عاشقش باشه ... (32 نظر) خلاقیت خنده دار و هوشمندانه قصاب اهوازی برای فریب گوسفند و قربانی کردنش حماسه آفرید+عکس/ مغز تو رو باید طلا گرفت😂 (24 نظر) نگاهی به گل آرایی فوق زیبا و شیک مراسم ترحیم رضا داوودنژاد/ واقعا حیف جوونیش+عکس (24 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همیشه عضو خانواده پرسپولیس هستم/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم (24 نظر) میز عزای شیک پسر نسرین مقانلو با گل آرایی منحصر به فرد و شمع و تسبیح/ حیف جوونیش+عکس (21 نظر) رونمایی از خواهر زیبا و واقعی رحمان و رحیم پایتخت / فقط شباهت بی حد و اندازه به برادراش+عکس (20 نظر)
دیگران می‌خوانند   
لحظه وداع فوتبالیست ها با پیکر علی انصاریان، از حضور علی دایی تا پروین و دخترش/ روحش شاد و یادش گرامی+ عکس پای سیب درست کردن ماهرانه رضا داوودنژاد در خانه دلنشین و باسلیقه اش+ویدیو/ چه آشپزخونه مرتب و دلبازی👌 عرض تسلیت چهره های سرشناس ورزشی و حضورشان برای قوت قلب امیرخان قلعه نویی در مراسم ختم خواهرش/از علی دایی تا علیرضا دبیر+ عکس سکانس فراموش نشدنی از سریال متهم گریخت/ مریم امیر جلالی جلو خواستگارا خورد زمین!!😂+ فیلم پریناز ایزدیار عروس مراکشی ها شد! رونمایی زیرکانه بازیگر سریال جیران از حلقه ازدواجش +عکس مخالفت جدی امام خمینی و رهبر معظم انقلاب با چندهمسری؛ از ترک کلاس درس بخاطر ازدواج مجدد استاد تا اخراج افراد شاغل در بیت رهبری در صورت اختیار همسر دوم! شب نشینی عاشقانه و جذاب فریبا نادری، پریسیمای سریال ستایش در رستوران لاکچری شوهرش+عکس واکنش محمد مسلمی به گله و شکایت مجید قناد از عمو های فیتیله ای؛ ما بی حرمتی نکردیم+ویدئو (عکس) رونمایی مهران غفوریان، مجری برنامه "شب خوش"، از ماشین میلیاردی و شیکش/ عجب تانکی! 18 علامتی که نشان می دهد یک مرد یک دل نه صد دل عاشقتان شده / ببین تو اطرافیانت چه کسی عاشقت شده! (ویدئو) روسی حرف زدن تحسین برانگیز نعیمه نظام دوست/ اما تاریخ این لحظات ذوق زدگی نعیمه رو فراموش نمیکنه 🤣 (تصاویر) چیدمان اتاق میهمان خانه شاهرخ استخری در بلژیک/ بابا! دمشون گرم! امکاناتشون از بهترین هتل ها هم بیشتره (ویدئو) عجیب ترین شیوه حمل بار با خودرو که به عمرتون دیدید! / هنر نزد ایرانیان است و بس 😂 (عکس) کشف 1118 عتیقه و چند مومیایی در یک خانه مسکونی رخت عزای علی دایی در خانه ابدی پدرش+عکس/ قامت خمیده شهریار ایران در حضور فامیل و آشنایان خلاقیت منحصربفرد سامان صفاری، امیر سریال دلدادگان در ثبت عکس هنری با الهام از بال فرشته/هنر نزد ایرانیان است و بس... عکس یادگاریِ نوستالژی و دلنشین رهبر معظم انقلاب در کنار اولین فرزندشان آقا مصطفی/ فرزند رهبری اینجا 4 ساله بودند شوخ طبعی یک راننده هموطن در طعنه زدن به بی پولی مورد تشویق و تحسین همه قرار گرفت/ بهترین انشای یک خطی برای موضوع علم بهتراست یا ثروت (ویدئو) شیطنت های حامد آهنگی و پسرش در جشن تولد 10 سالگی آراد جدیدترین عکس بهرام رادان با استایل متفاوت و عاشقانه منحصربفرد مینا مختاری به مناسبت تولد همسرش (عکس) صندلی 125 میلیون تومانی محمدرضا گلزار در آمریکا (ویدئو) خاطرات و دلخوری سلمان سریال "نون خ" از شهرتش / همسرم دیگه حاضر نیست با من بیرون بره خلاقیت یک راننده خوش فکر سنندجی در محافظت از ماشینش باعث وحشت و متواری شدن سارق خودرو شد🤣/ قابل توجه ماشینهایی که دزدگیر ندارند تصویری از ملاقات حسن جوهرچی، فرهاد سریال فاصله ها با رهبر معظم انقلاب و استقبال گرم ایشان تصویری دیده نشده از قالی بافی نیکا فرقانی یکی از دوقلوهای سریال پایتخت/ از بچگی هنر تو خونش بوده +عکس همسر آینده ژوزه مورایس، بازیگر فیلم اصغر فرهادی شد (ویدیو) سماع بسیار زیبای پارسا پیروزفر و ابراهیم چلیک کول، بازیگر ترک فیلم "مست عشق" خلاقیت منحصربفرد فروشنده هندوانه برای راحت کردن کار خریداران در خوردن این میوه خوشمزه تابستانی در خیابان+عکس/ تمیز و باسلیقه👌 عکس لو رفته از پشت صحنه سریال پایتخت/ دو قلوها و عمو ارسطو!! +عکس وحشتناکترین مراسم پذیرایی از شرکت کنندگان در مراسم تدفین در برزیل و ونزوئلا/ واقعا باورنکردنی و شوکه کننده ست! خنده بیجا جان جوان تهرانی را گرفت! هادی چوپان و عضله نمایی از پاهایش روی صندلی/ همه رگ هاش زده بیرون ماشالله+ فیلم پیکانی که قیمتش بیشتر از لکسوس بود توسط پلیس یزد توقیف شد جشن تولد 25 سالگی آلین، پسر خوش تیپ حسن جوهرچی با حضور دو پت خانگیش + عکس/ چقد جای باباش خالیه تصویری بسیار قدیمی از 15 سالگی حسن روحانی سیاستمدار ایرانی/ چهره شون اصلا قابل شناسایی نیست رونمایی از همسر واقعی و جوان کاظم نوربخش، سلمانِ سریال نون خ +عکس محسنی اژه ای؛ باید با متعرضین به جان و مال مردم و بیت‌المال برخورد بازدارنده داشت / با شفافیت و دادگاه علنی بسیار موافقم 7 ثانیه زمان دارید تا گربۀ جاسوسی که در مدرسۀ سگ‌ها مخفی شده، پیدا کنید عوامل روند کاهشی بازار ارز بررسی شد/ ماجرای افت قیمت دلار نگاهی به ماشین لوکس و هوش پَران بهاره رهنما سلبریتی ایرانی/ این ماشین نیست که هواپیماست +عکس
تیتر امروز   
مخالفت جدی امام خمینی و رهبر معظم انقلاب با چندهمسری؛ از ترک کلاس درس بخاطر ازدواج مجدد استاد تا اخراج افراد شاغل در بیت رهبری در صورت اختیار همسر دوم! 18 علامتی که نشان می دهد یک مرد یک دل نه صد دل عاشقتان شده / ببین تو اطرافیانت چه کسی عاشقت شده! همسر آینده ژوزه مورایس، بازیگر فیلم اصغر فرهادی شد وحشتناکترین مراسم پذیرایی از شرکت کنندگان در مراسم تدفین در برزیل و ونزوئلا/ واقعا باورنکردنی و شوکه کننده ست! خنده بیجا جان جوان تهرانی را گرفت! پیکانی که قیمتش بیشتر از لکسوس بود توسط پلیس یزد توقیف شد محسنی اژه ای؛ باید با متعرضین به جان و مال مردم و بیت‌المال برخورد بازدارنده داشت / با شفافیت و دادگاه علنی بسیار موافقم عوامل روند کاهشی بازار ارز بررسی شد/ ماجرای افت قیمت دلار چرا پنج کنسرت در تهران لغو شد؟ کشمکش بر سر سه هزار میلیارد تومان؛ دولت برنده است یا مجلس؟ اشکان خطیبی سلبریتی بخت برگشته ای که دیگر احساس خوشبختی نمی کند/ حواشی داغ امروز یکشنبه 9 اردیبهشت 1403 مراقبت رمانتیک پلنگ سفید از جفت باردارش/ واقعا گاهی باید از حیوانات درس مهربانی گرفت😍 (عکس)چهره باورنکردنی و عجیب توکا فرهنگ /دختر داریوش فرهنگ کپی امیر تتلو شد!! (فیلم) شرط عجیب یک دختر برای پسری که استعداد و آینده خوانندگی داره/«یا من رو انتخاب کن یا خواننده شدن» (ویدئو)خانه 9 میلیون دلاری و فوق لوکس همسر خاوری در کانادا!!/چقدر لاکچری و شیک طراحی شده
منتخب روز   
نگاهی به خانه پدری استاد شهریار در روستای خشکناب شهرستان بستان آباد/ شعرهای مشهور استاد برای این روستاست +عکس عکس عروسی امیر جعفری و ریما رامین‌فر، همای سریال پایتخت فیک و تقلبی از آب درآمد / هوش مصنوعی داره وارد مراحل ترسناکی میشه! (عکس) تیپ و استایل فوق‌العاده شیک و لاکچری یاورِ سریال فاصله‌ها بعد از 14 سال در عربستان سعودی / ببینیدش نمی تونید بشناسید! فروش ویلای روف گاردن دار و استخر دار حسن جوهرچی، فرهاد سریال فاصله‌ها توسط دخترش در شمال ! / در منطقه‌ای تهرانی نشین!!! سلفی دونفره نعیمه نظام دوست با سلطان کمدی ایران که یکسال حق نداشت منتشرش کنه! / چه ست آدیداسی پوشیده مهران مدیری ... سلفی آسانسوری علیرضا نیکبخت با همسر دومش که بیشتر از جانش او را دوست دارد / کراش دهه هشتاد فوتبال ایران حالا مرد زندگی شده ... (عکس) تعجب کاربران خارجی فضای مجازی از حجاب کامل همسر ستاره لیورپول / دنیا با حجاب جای زیباتری نیست؟ (عکس) بیتابی همسر و فرزندان شهرام عبدلی، بازیگر نقش مهران در سریال فاصله‌ها، بر سر پیکر بی جان او / تو کاری با دلم کردی که فکرشم نمی کردم ... (عکس) همبازی بودن آقای بیاتی، خواستگار فهیمه در پایتخت 5 با بازیگر معروف در فیلم نوستالژیک دهه شصتی / روحش شاد ... ویدئویی باورنکردنی از مرد سومالیایی که با نصف مغزش زندگی می کند/ بیچاره چه بلایی سرش اومده